Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Vajinal Kanamalar: Baskı Sonucu Vajinadan Kan Gelmesi

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Vajinal Kanamalar: Baskı Sonucu Vajinadan Kan Gelmesi

Vajinal kanama olağan ya da olağandışı olarak meydana gelebilen ve zaman zaman kişilerde endişe uyandırabilen kanamalardır.

Kadın üreme sağlığı açısından bu kanamaların mutlaka değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bu kanamalar vajinayı ya da kadın doğum organlarını ilgilendiren ciddi problemlerden kaynaklanabileceği gibi basit sebeplerden de meydana gelebilir. 

Organ işleyişinin korunabilmesi için tüm organların verdiği sinyalleri dikkate almak gerekmektedir.

Dolayısıyla vajinal kanama gelişmesi durumunda anormal bir durum olduğu düşünülüyorsa alanında uzman bir hekime danışmakta fayda vardır. 

Vajinal Kanama Neden Olur?

Vajinal Kanama Neden Olur?

Vajinal kanama sağlıklı bir bireyde normal bir menstrüasyon döneminde meydana gelen regl kanaması şeklinde olabilir.

Gebelik durumu söz konusu olmadığında regl kanamaları rahim içinin ve üreme organlarının kendini yenilemesi için gerekli bir durumdur.

Bunun dışında çeşitli sebeplerden dolayı beklenmedik vajinal kanamalar olabilir. Bu kanamaların nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

Gebelik: Her ne kadar gebelik durumunda kanama olmadığı fikri yayın olsa da gebelik döneminde de bazı durumlarda kanamalar meydana gelebilir.

Bu kanamalar her zaman risk teşkil etmez. Rahim duvarında yer alan kan damarlarının bu dönemde gevşemesi ve genişlemesi kanama oluşumuna sebep olabilir. Ayrıca  riskinin oluştuğu durumlarda da gebelik kanaması görülebilmektedir. 

Hormonal değişimler: Genç ya da ileri yaşlardaki her kadında hormonal değişimlere bağlı vajinal kanama görülebilmektedir. Bu kanamalar  dönemine geçiş kanamaları olabileceği gibi çeşitli rahatsızlıklara bağlı da olabilir.  hipertiroid gibi birçok hastalığın varlığı hormonal durum üzerinde etkilidir. 

Enfeksiyonlar:  varlığı vajinal kanama yaşanmasına sebep olabilir. Mantar enfeksiyonu, bel soğukluğu ve çeşitli bakteriyel enfeksiyonlar kanama nedenleri arasındadır. Ayrıca kanamanın direkt olarak meydana gelmesinin yanında cinsel birleşme esnasında ya da sonrasında da enfeksiyon kaynaklı kanamalar görülebilmektedir. 

Kanser: Rahim, rahim ağzı ya da yumurtalıklarda gelişen kanser kanamaya sebep olabilir. Anormal vajinal kanamalarda akla ilk gelen  olmaktadır. Kişiler beklenmedik kanamalar karşısında endişelenebilir. Ancak birçok hastalık belirtisinin birbirine benzeyebileceği ve her vajinal kanamanın kanser olmayacağı unutulmamalıdır. 

İlaç kullanımı: Uzun süreli bazı ilaçların kullanımı da vajinal kanamaların görülmesine sebep olabilir. Antidepresanlar, kan sulandırıcılar ve parkinson hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçların böyle bir yan etkisi olabilir.

Bu sebeplerin dışında baskı sonucu vajinadan kan gelmesi durumu da gözlemlenebilir.

Kişi sağlıklı bir üreme sistemine sahip olmasına rağmen cinsel ilişki sırasında zorlanma ya da herhangi bir sebeple darbe alması gibi bir durumda vajinal kanama meydana gelebilmektedir.

Bu kanamalar çoğu zaman herhangi bir tehlike oluşturmazken devam etmesi durumunda mutlaka bir uzmana başvurmak faydalı olacaktır. 

Olağandışı Vajinal Kanama Hangi Hastalıkların Habercisi Olabilir?

Vajinal kanamalar bazı hastalık belirtileri arasında yer almaktadır.

Elbette vajinal kanama durumu bu hastalıkların varlığından kesin olarak söz etmek için yeterli değildir. Ancak dikkate alınması gerekmektedir. 

Rahim kanseri: Özellikle menopoza girmiş olan kişilerde vajinal kanama olması rahim kanseri şüphesi oluşturmaktadır. Rahim içinde anormal büyüme gösteren kanser hücreleri kanamaya sebep olmaktadır. 

Rahim ağzı kanseri: Rahim kanserinde olduğu gibi  de kanser hücreleri bu bölgede çoğalmaktadırlar. Bu durum da anormal vajinal kanama yaşanmasına sebep olmaktadır.

Miyomlar: Rahimde oluşan ve iyi huylu özellik gösteren , anormal vajinal kanamaların gelişmesine neden olabilir. Miyomlar bazı durumlarda yoğun ya da ağrılı regl dönemlerine sebep olmaktadır.

Endometriozis: Bu hastalık rahim iç tabakasının rahim dışına doğru yayılması olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla hastalığın varlığında düzensiz ve ağrılı vajinal kanamalar söz konusudur. 

Rahim Kanseri Belirtileri ve Evreleri

Rahim Kanseri Belirtileri ve Evreleri

Rahim kanseri şüphesi taşıyan birçok kişi rahim kanseri belirtileri nelerdir merak etmektedir. Her kanser türünde olduğu gibi rahim kanserinde de belirtilerin kişi özelinde değerlendirilmesi daha doğrudur. Ancak temelde sıklıkla görülen rahim kanseri belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Menopoz dönemine giren kadınlarda bu dönemin ardından vajinal kanama görülmesi rahim kanserinin en sık görülen belirtilerindendir
  • Cinsel ilişki esnasında meydana gelen ağrı ya da sonrasında görülen vajinal kanama
  • Regl dönemlerinde görülen değişiklik
  • Uzun süreli kanama, şiddetli ağrı
  • İdrar yaparken zorlanma
  • Ani kilo kaybı
  • Geçmeyen yorgunluk hissi
  • Alt karında hissedilen ağrı
  • Kötü kokulu yoğun akıntı

Rahim kanseri geliştiğinde bu belirtilerin bir ya da birkaçı görülebilmektedir. Ancak rahim kanserinin farklı evreleri olduğu için bazı durumlarda belirti vermeden ilerleyebilmektedir. Rahim kanseri evreleri şu şekilde sıralanabilir:

Evre 0: Rahim kanserinin en erken evresidir. Bu evrede kanserli hücreler yalnızca rahim iç tabakasında görülür.

Evre 1: Bu evrede kanserli hücreler rahim dışında bir yerde görülmez. Ancak rahim iç tabakasının yanında kas tabakasında da kanserli hücreler bulunmaktadır. Ağrılı idrar, sık idrara çıkma, bağırsak hareketlerindeki değişim rahim kanseri 1. evre belirtileri arasında sık rastlananlardandır.

Evre 2: Bu evrede kanserin rahim dışında da varlığında söz edilmektedir. Bacak ağrısı, vajinal akıntı ya da kanama rahim kanseri 2. evre belirtileri arasında sıklıkla görülenlerdendir.

Evre 3: Kanser hücrelerinin pelvik bölgeye yayılım gösterdiği evredir. Bu durumda idrar yolları, rahim duvarı ve vajina da hastalıktan etkilenebilmektedir. Hızlı kilo kaybı ve ayaklarda ödem rahim kanseri 3. evre belirtileri arasındadır.

Evre 4: Kanserin son evresi olan 3. evrede kanserli hücreler bölgeden uzak organlara yayılma eğilimindedir. Böbrekler, karaciğer ve akciğerler rahim kanserinin sıklıkla metastaz yaptığı organlardır. Ağır ve zamansız vajinal kanamalar rahim kanseri 4. evre belirtileri arasında en çok görülenlerden biridir.

Rahim Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Rahim kanseri teşhisinde hastanın genel muayenesinin yanında şüpheli bir durum varsa uzman doktor smear testi isteyebilir. Bunun yanında vajinada tümör oluşumunun saptanabilmesi için vajinal ultrason kullanılabilmektedir. Böylece vajina içi dokulara ve tümörlere dair inceleme yapılabilmektedir.

Hastalığın boyutlarının belirlenebilmesi için ileri görüntüleme tekniklerine de sıklıkla başvurulmaktadır. Bilgisayarlı tomografi veya MR ile üreme organlarına dair daha ayrıntılı bilgi edinilebilmektedir. Ayrıca ultrasonik bir kamera ile vajina içinin görüntülendiği histeroskopide rahim kanserinin belirlenmesinde kullanılan yöntemlerdir.

Rahim kanserinin kesin tanısı ise patolojik inceleme ile netleşmektedir. Kanserli bölgeden alınan doku ya da parçalar laboratuvar ortamında incelenerek nihai kanser tanısı konulmaktadır. 

Rahim Kanseri Tedavisi Nasıl Olur?

Rahim Kanseri Tedavisi Nasıl Olur?

Tüm kanser türlerinin tedavisinde kullanılan belirli yöntemler vardır. Ancak her hastanın durumunun özel olarak değerlendirip tedavi şeklinin belirlenmesi en doğrusudur. Rahim kanseri tedavisi için de durum tam olarak böyledir. Hastalığın evresi, hastanın genel durumu, yaşı, var olan diğer hastalıkları ve hatta psikolojik durumu bile tedavi şeklinin belirlenmesi üzerinde etkilidir.

Hastanın uygun olup olmamasına göre cerrahi yöntemler rahim kanseri için sıklıkla tercih edilir. Bunun yanında kemoterapi, radyoterapi ve çeşitli hormon tedavileri de kullanılmaktadır. Hastalığın seyrine ve evresine göre bazı durumlarda bu tedavi yöntemleri bütünleşik olarak ele alınmaktadır. 

Vajinal Kanama İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Regl Dışı Kanamalar Ne Zaman Tehlikelidir?

Regl dışında meydana gelen ara kanamaların genellikle bir tehlikesi yoktur. Ancak kanamalar uzun sürüyor ve ağrılıysa, cinsel birleşme sırasında kanama meydana geliyorsa ve kişi menopoza girdiği halde vajinal kanaması olursa altta yatan ciddi bir rahatsızlık olabilir.

Anormal Vajinal Kanama Hangi Renkte Olur?

Vajinal kanama ya da akıntılar genellikle koyu kırmızı ya da kahverengi olduğunda bir hastalığın varlığından söz edilebilir. Ayrıca kanalı akıntı, kötü kokulu kesik akıntılar, sarı yeşil renkte akıntılar da cinsel yolla bulaşan hastalıkların habercisi olabilmektedir.

Hızlı Kilo Alımı ya da Kilo Kaybı Durumunda Vajinal Kanama Meydana Gelebilir mi?

Hızlı kilo alınması ya da verilmesiyle birlikte hormonal değişimler meydana gelebileceği için vajinal kanamalar gelişebilir. Özellikle stresle birleşen dönemlerde bu durum sıklıkla görülmektedir. Herhangi bir risk oluşturmamasının yanında beslenme alışkanlıkları ve uygun tedavi ile ortadan kalkabilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.