Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Sol Memeden Kan Gelmesi Nedenleri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Sol Memeden Kan Gelmesi Nedenleri Nelerdir?

Onkoloji Konseyimizden Görüş Alın
SGK, Tamamlayıcı ve Özel Sağlık Sigortaları ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Sol memeden kan gelmesi genel olarak kadınlarda rastlanılan ama nadiren erkeklerde görülen bir sağlık sorunudur.

Bu durum ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir ve genellikle meme kanseri ile ilişkilendirilir.



Ancak bazı iyi huylu tümörlerde meme başından kan gelmesi gibi semptomlara neden olabilir. 

Meme Kanseri Nedir?

Genel olarak kadınlarda rastlanılan meme kanseri, erkeklerde de görülebilen bir kanser çeşididir.

Ancak erkeklerde meme kanseri riski kadınlarda ki kadar yüksek değildir. Meme kanseri, meme dokusunda kanserli bir hücrenin oluşması ve oluşan bu kötü huylu hücrenin çoğalarak farklı dokulara metastaz yapmasıyla oluşur. 

Erken evrelerde hastalık çevre doku ve organlara sıçramadığından cerrahi müdahale ile tedavi mümkün olur.

İleri evre kanser hastalarında hasta özelinde bir tedavi planı yapılarak, hastanın genel sağlık durumu ve hastalığın yayılımı bir kurul tarafından değerlendirilir.

Yapılan değerlendirmeden sonra hastanın kaldırabileceği, hastanın yaşam kalitesini artıran ve tedavi oranının en yüksek olduğu tedavi tercih edilir. 

Meme Kanseri Belirtileri

Meme Kanseri Belirtileri

Meme kanseri başlangıçta hafif belirtilerle kendini gösteren ve özellikle 3. evreden sonra belirti veren bir hastalıktır. Bu nedenle erken teşhisi zor olup, tedavi süreci de karmaşık hale gelir.

Meme kanseri belirtilerini dikkatle takip etmek ve belirtilerin oluşması durumunda vakit kaybetmeksizin sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Meme kanseri belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Memede sert kitle
  • Koltuk altında sert kitle
  • Meme başında kanlı ya da şeffaf renkli akıntı gelmesi
  • Meme cildinde oluşan kızarıklık, kalınlaşma ya da çukurlaşma gibi değişiklikler
  • Memenin boyutunun değişimi
  • Meme şeklinin değişimi
  • Meme başının içe dönmesi
  •  hissi oluşumu

Bu belirtiler meme kanserinin en yaygın belirtileri olup, bu belirtilerin görülmesi durumunda acilen sağlık kuruluşuna başvurmak önem taşır. Ancak bu belirtiler her zaman meme kanseri tanısı almayabilir.

Bu belirtilerin farklı hastalıklarla ilişkili olma ihtimali de bulunur. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra kesin tanı konur.

Sol Memeden Kan Gelmesi Nedenleri Nelerdir?

Meme kanseri süt kanallarında başlayan ve gelişen bir kanser türü olduğu için meme başından kan gelmesi gibi belirtilerin görülmesi olasıdır.

Fiziki muayeneler, mamografi ya da meme ultrasonu ile kesin tanı konulabilir.

Ancak memeden kan gelmesi her zaman kanser belirtisi olmamakla birlikte ciddiye alınması gereken bir sağlık problemidir. Sol memeden kan gelmesi nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • İntraduktal Papillom: Bazı  yani kanserli olmayan hücreler intraduktal papillom olarak adlandırılır ve memeden kan gelmesine neden olabilir.
  • Duktal Ektazi: Süt kanallarının genişleyerek iltihaplanması durumunda meme başından kan gelmesi durumu oluşabilir. Bu genel olarak iyi huylu olan bir meme hastalığı olup, bazen enfeksiyonlarla sonuçlanabilir.
  • Meme Enfeksiyonları: Özellikle emzirme döneminde sıklıkla mastit görülür. Mastit yani meme enfeksiyonlar meme başında akıntıya neden olabilen bir durumdur ve iltihaplanmanın belirtisi olarak kanlı akıntı görülebilir. Genel olarak antibiyotik tedavisi ile tedavi edilir. 
  • Meme Kistleri: Memede sıvı dolu kistler meme başına baskı yapabilir ve bu durum sonucunda kanlı akıntı oluşabilir.  genel olarak kanser olmamakla birlikte doktor takibi gerekir.
  • Meme Kanseri: Meme kanserinde memede oluşan tümör süt kanallarına baskı yaparak kanlı akıntı oluşmasına neden olabilir. Bu durumda diğer meme kanseri belirtilerin eşlik edip etmemesi önemlidir. Mutlaka doktor muayenesi gerekir. 

Sol memeden kan gelmesi meme kanseri dışında meme kistleri, enfeksiyonları, iyi huylu tümörler ya da iltihaplanma gibi durumlardan kaynaklı olabilir. Ancak her koşulda ciddiye alınması gereken ve mutlaka doktor kontrolü gerektiren bir rahatsızlıktır. Bu nedenle memeden kan gelmesi şikayeti oluştuğunda mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. 

Evde Meme Kanseri Muayenesi Nasıl Yapılır?

Evde Meme Kanseri Muayenesi Nasıl Yapılır?

Meme kanserinde erken teşhis çok önemli olup, tedavi başarı şansını etkileyen en önemli etkendir. Bu nedenle her kadının mutlaka evde basit teknikleri kullanarak meme kanseri taraması yapması gerekir.

Evde meme kanseri muayenesi yapmak için izlenecek adımlar şu şekilde sıralanabilir;

Ayna Karşısında Gözlem: Ayna karşısında meme boyutu, şekli ve simetrisi kontrol edilebilir. Memelerde asimetri olup olmadığı, bir değişiklik olup olmadığı kontrol edilmelidir. Meme cildinde oluşan çukurlaşma, kızarıklık ya da meme başı değişikliklerin fark edilmesi meme kanseri işareti olabilir.

Elle Muayene: Öncelikle sırt üstü yatılır ve sağ el ile sol meme, sol el ile sağ meme kontrol edilir. Bu pozisyonda parmaklar düz tutularak dairesel hareketlerle meme dokusunun incelenmesi gerekir. Bu pozisyonda bir kitle olup olmadığının tespiti yapılabilir.

Ayakta Muayene: Her kadın banyo esnasında meme kontrolünü kolaylıkla yapabilir. Parmakların dairesel hareketleriyle meme taranabilir ve sertlik olup olmadığı kontrol edilebilir. 

Bu yöntemlerle evde düzenli olarak meme kanseri kontrolü yapmak ve düzenli aralıklarla meme kanseri taraması yaptırmak erken teşhisi sağlayan önemli hususlardır.

Meme Kanseri Evreleri

Meme kanserinin tedavisinde etkili olan en önemli husus kanserin evresidir. Kanserin evresini saptamak için memedeki tümörün büyüklüğü, kanserin yayılma durum değerlendirilerek saptama yapılır. Meme kanseri evreleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Evre 1: Bu evre kanser hastalığının henüz başı olup, erken evre olarak adlandırılır. Bu evrede tümörün boyutu oldukça küçüktür ve 2 cm'den büyük değildir. Ayrıca kanserli hücre meme dokusuyla sınırlı olup, çevre dokulara yayılım göstermemiştir. Bu evrede kanser belirti vermediğinden genel olarak mamografi taramalarında saptanır. Meme kanserine erken evre olarak adlandırılan birinci evrede teşhis konulması başarı oranını oldukça artıran bir etmendir. 
  • Evre 2: Tümör boyutu 2 ile 5 santim arasında bir büyüklüğe ulaştığında ve lenf düğümlerine yayılım gösterdiğinde ikinci evre oluşur. Bu evrede hastalık lenf düğümlerine sıçramış olsa da, çevre organlara sıçrama yapmadığından ikinci evredir. Bu nedenle cerrahi müdahaleye ek olarak kemoterapi tedavisiyle tedavi yapılabilir.
  • Evre 3: Bu evrede tümör boyutu genel olarak 5 santimden daha büyüktür ve çevre lenflere yayılma göstermiştir. Bu aşamada henüz uzak organlara metastaz oluşmamasına rağmen kanser agresif bir tutum izlemeye başlar. Bu aşamada tedavi süreci daha karmaşık olup cerrahi müdahale, kemoterapi,  ve hormon tedavisi gibi çeşitli tedaviler ayrı ayrı ya da birlikte uygulanabilir. 
  • Evre 4: Bu evrede kanser diğer organlara yayılım göstermiş olup, metastatik evredir. Bu evrede hastalığın metastaz yaptığı organlar genel olarak akciğer, karaciğer ve beyin olup, kemik metastazına da rastlanır. Evre 4 kanserin tam olarak tedavi edilme olasılığı düşük olup, hastanın yaşam kalitesini artırmak ve semptomları kontrol altına almak amaçlanır. 

Sık Sorulan Sorular

Sol Memeden Kan Gelmesi Tehlikeli mi?

Sol memeden kan gelmesi meme kanseri, meme iltihapları, iyi huylu tümörler,  gibi hastalıkların belirtisi olabilir. Memeden kan gelmesi her zaman kanserle ilişkilendirilmese de, kanser belirtisi de olabilir. Memeden kan gelmesi durumu birçok hastalığın nedeni olabileceğinden mutlaka dikkate alınması gereken bir sağlık şikayetidir. 

Meme Kanseri Erkeklerde Görülür mü?

Meme kanseri risk grubunda özellikle 50 yaş üstü kadınlar ve ailesinde kanser öyküsü bulunan kadınlar bulunur. Dünyada yaygın olarak kadınlarda görülüyor olsa da, özellikle ailesinde meme kanseri öyküsü bulunan erkeklerde de meme kanseri görülebilir. Genel olarak genetik yatkınlığı olan erkeklerde görülmekte olup, meme başında şişlik, kızarıklık ve akıntı ile belirti verir. 

Meme Kanseri Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Meme kanseri tedavisinin başarı oranını ve süresini belirleyen en önemli husus kanserin evresidir. Erken evrelerde teşhis edilen kanserin başarı oranı yüksek olup, tedavi süreci daha kısadır. Ancak üçüncü evrede, dördüncü evrede kanserin teşhis edilmesi tedavi sürecini daha karmaşık hale getirebilir. Tedavi yöntemleri arasında cerrahi müdahale, , radyoterapi ve cerrahi müdahale bulunur. 

"Hamilelik Belirtileri Rehberi" içeriğimizi okumak için:

🤰🏻 Hamilelik Belirtileri Nedir? Hamilelik Belirtileri Nelerdir?







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.