Form devre dışı bırakıldı
Vajinal kanama şikayetinin varlığı rahimde kitle belirtileri arasında ilk sıralarda yer alır. Kadınlarda rahim kanserinin yaygın görünüyor olması, kitle belirtilerinin dikkate alınmasını zorunlu kılar.
Erken teşhis bu kanser türünde kritik öneme sahip olduğundan rahimde kitle belirtileri olduğunda vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanızda fayda vardır.
Çünkü rahimde kanser tedavisine erken bir dönemde başlanırsa, tedavi başarısı daha yüksek olur.
Birden fazla isimle anılan rahim kanseri, uterus kanseri ya da endometrium kanseri olarak teşhis konulan bir kanser türüdür.
Endometrial kanser olarak da isimlendirilen bu kanser türü, temelde rahmin iç kısmında yer alan hücrelerin değişime uğramasıyla ortaya çıkar.
Rahmin iç tabakasındaki sağlıklı hücrelerin değişime uğrayıp, hızlıca çoğalmasıyla rahim kanseri belirtileri de ortaya çıkmaya başlar. İşte rahimde kitle belirtileri;
Rahimde kitle belirtileri şikayetlerinin artış göstermesine paralel olarak hastada kanser gelişme riski de ortaya çıkar.
Neden geliştiği tam olarak bilinmeyen rahim kanserinde erken teşhisin hayat kurtarıcı bir etkisi bulunur.
Dolayısıyla rahimde kitle belirtileri varsa doktorunuzla iletişime geçmeniz önerilir.
Rahmin iç yapısındaki hücre büyümesinin kontrolden çıkmasıyla ortaya çıkan rahim kanseri neden olur?
Nedeni tam olarak biliniyor olmasa da farklı sebeplerin rahim kanserini tetiklediği düşünür. Bu kanser türünde rahimdeki hücrelerin mutasyona uğramalarını tetikleyici etkiye sahip farklı rahim kanseri belirtileri ortaya çıkar.
Sonrasında mutasyona uğrayan hücre sayısında çoğalma yaşanır ve kitle olarak belirtilen tümör oluşumu meydana gelir. Rahim kanseri için risk faktörü oluşturması muhtemel sebepleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkün olur;
Özellikle genç yaşta rahim kanseri belirtileri her zaman ciddiye alınması gereken bir durum olarak ön plana çıkar. Rahim kanserinden korunmanın en temel yolu, bu kanseri türünü tetikleyici etkisi bulunan nedenlerden uzak durmaktan geçer.
Şayet aileden gelen kalıtsal bir öykünüz varsa düzenli kontroller yaptırarak, hastalığın erken dönemde teşhisini mümkün kılabilirsiniz. Böylece tedavinin başarılı oranını çok daha yüksek olur.
tanısı sırasında doktorunuz ilk önce risk faktörlerini öğrenmeyi ister. Aile geçmişinde rahim kanseri öyküsünün bulunup bulunmadığını öğrenir.
Devamında pelvik ve fiziki muayeneyle tanı konulma süreci devam eder. Karın bölgesinde şişkinlik durumunun var olup olmaması gibi durumlar bu aşamada kontrol edilir.
Bir spekulum yardımıyla doktor, karın bölgesine bastırarak; vajinanın iç bölümünü muayene eder. Sonrasında doktorunuz tanıyı doğrulayabilmek için farklı testler ister.
Rahim kanseri tanısında yapılan kan testinde CA-125 seviyesi ölçüler. Bir protein türü olarak ön plana çıkan CA-125 vücutta yer alan kanser işareti olabilir.
Teşhis aşamasında CT taraması yapılır. Vücudunuzun iç kısımlarının ayrıntılı biçimde fotoğraflandırılması, teşhis sürecinde kritik bir öneme sahiptir.
Yine MRI taramalarının yapılması, teşhis sürecinde sıklıkla tercih edilir. Radyo dalgaları ve güçlü mıknatıs yardımıyla uygulanan bu tarama, tanı konulmasını daha rahat hale getirir.
Transvajinal ultrason tanı konulması sırasında sıklıkla tercih edilen bir yöntem olarak ön plana çıkar.
Bu tanı yönteminde uterusun fotoğrafı çekilir. Bunun için vajina bölgesine prob adı verilen yuvarlak ve pürüzsüz bir cihaz konur.
Rahim bölgesine ince ve esnek tüp yerleştirilmesiyle uygulanan endometrial biyopsi; kanser tanısının konulmasında önemli verilerin elde edilmesini sağlar.
Rahim kanserinde olarak isimlendirilen bir tüp kullanmak sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.
İnce bir tüp şeklinde tasarlanan bu cihaz, sağlık uzmanın uterusa ulaşmasını sağlar. Böylece rahmin ayrıntılı biçimde görüntülenmesi sağlanır.
Çünkü bu cihaz ışıklı kameralarla donatılır. Rahimden doku çıkarılmasını içeren dilatasyon ve küretaj, ameliyathanede gerçekleştirilen bir prosedür olarak ön plana çıkar.
Hekiminizin rahim kanserinin evresini biliyor olması, önereceği tedavinin etkisini arttırır.
Dolayısıyla doğru biçimde rahim kanseri evresinin tespit edilmesi, tedavi sürecini olumlu yönde etkiler. CT taramasıyla kan testlerinin kanser evresi tespitinde kritik bir etkiye sahip olduğu bilinir.
Yine PET taraması gibi yöntemler evre tespitinde sıklıkla tercih edilir. Kimi zaman cerrahi operasyon olunca kadar kanserin evresi bilinemez.
Rahim kanseri 1. evreden başlamak üzere; 2., 3. ve 4. evre olarak gruplandırılır. Rahim kanseri 1. evre belirtileri ciddiye alındığında tedavi başarısına olumlu yönde katkıda bulunuyor olmak, mümkün olur.
Kanserin sadece rahim bölgesinde bulunduğu 1. evre lokalize ya da erken aşama olarak tanımlanır. 2. evre bölgeselleşmiş evre olarak bilinir. Bölgeselleşmiş evrede kanserin rahim ağzına yayılması söz konusu olur. Rahim kanseri 2. evre belirtileri ilk evreye göre daha belirgin hale gelir.
Kanserin rahim ağzı bölgesi haricinde yumurtalıklara, vajinaya ya da karın bölgesine yayılması süreci 3. evre olarak tanımlanır. Rahim kanseri 4. evre belirtileri kendisini çok daha şiddetli şikayetlerle gösterir.
Kanserin ilerlemiş evresi olarak tanımlanan 4. evrede kanserin mesane, bağırsak ve kemik ile akciğere kadar yayılması gündeme gelir. Rahim kanserinde derecelendirmenin yapılması, tedavi süreci açısından kritik öneme sahiptir.
Rahim kanseri tedavisi sürecine farklı yöntemler dahil edilir. İyi bir tedavi planının yapılması ve uygulanması rahim kanseri tedavisinin başarısını pozitif yönde etkiler. Cerrahi müdahale rahim kanserinde en çok tercih edilen yöntemler arasında yer alır.
Histerektomi ya da iki taraflı salpingo-ooferektomi rahim ve rahim ağzının alınmasını işlemini tanımlar.
Karın bölgesinde bir kesi yardımıyla uygulanan cerrahi müdahalede laparoskopik cerrahi yöntemi uygulanır.
Kanser tedavisinde kemoterapi sıklıkla tercih edilen bir yöntem olarak ön plana çıkar. Kanserin yayıldığı hücrelerin yok edilmesi amacıyla uygulanan radyasyon tedavisi; çoğunlukla ek tedavilerle birlikte uygulanır.
Kanserin yayılması ya da geri gelmesi durumunda hormon tedavisi de uygulanabilir.
Yine immünoterapi de kanserle mücadele tercih edilen bir yöntem olarak ön planda yer alır.
Pek çok farklı kanser türünde olduğu gibi rahim kanserinde de erken teşhis, hayati tehlikenin artırılmasını sağlar. Şayet erken bir dönemde teşhis edilip tedavi yapılmazsa rahim kanseri ölümcül sonuçlar doğurabilir.
Rahim kanseri özellikle 35 ile 44 yaş arasındaki kadınlarda görülme olasılığı yüksek olan bir kanser türü olarak bilinir. 45 ile 54 yaş arasında olan kadınlarda da rahim kanseri görülme olasılığı yüksek seviyede seyreder.
Evet, erken tanı ve tedavi ile rahim kanserinin tedavi edilmesi mümkün hale gelir. Çünkü erken dönemdeki tedavilerin başarılısı oldukça yüksek seviyededir. Burada rahim kanserinin erken teşhisinin yapılmasın kritik bir öneme sahiptir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.