Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Konka Rezeksiyonu Nedir? Konka Rezeksiyonu Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15




Konka Rezeksiyonu
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Burun boşluğunda, solunum sistemi içinde konkalar bulunur. Konka dokularının büyümesi, normal boyutlarını aşması burun tıkanıklığı, nefes alma güçlüğü ve kronik  gibi rahatsızlıklara yol açar. Sağlığı olumsuz etkileyen  dokularının büyümesi tedavisi için konka rezeksiyonu işlemi yapılır. Konka rezeksiyonu tedavisinde amaç hastanın solunum yolunu açarak, yaşam kalitesini artırmaktır.

Konka Rezeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

Konka rezeksiyonu işlemiyle burun boşluğunda büyüyen konka dokularının kesilerek çıkarılması amaçlanır. Bu işlem ile hastanın konka büyümesinden kaynaklı şikayetlerinin geçmesi hedeflenir. Konka rezeksiyonu işlemi lazerle, mikrodebrider cihazı ile, radyofrekans enerjisiyle, cerrahi olarak yapılabilir. Konka rezeksiyonu çeşitlerini aşağıdaki gibi detaylandırmak mümkün;

  • Mikrodebrider Konka Rezeksiyonu: Mikrodiper cihazıyla konka dokusunun kesilme işleminin yapılması ve konkanın çıkarılmasıdır. Bu cihaz burun içindeki dokuları diğer dokulara zarar vermeden temizlemeyi sağlayan bir cihazdır.
  • Lazerle Konka Rezeksiyonu: Günümüzde lazer teknolojisiyle birçok tedavi yapılmaktadır. Bu tedavilerden bir tanesi de konka dokusunun lazerle buharlaştırılması işlemidir. Bu işlem az kanama gerçekleşen ancak iyileşme süreci hızlı olan bir tedavi yöntemidir.
  • Radyofrekans Ablasyonu: Burun boşluğunda bulunan konka doksunun büyümesi şikayetlere yol açtığından konka dokusunun küçültülmesi de tedaviyi sağlar. Bu nedenle radyofrekans enerjisiyle konka dokusu küçültülebilir. Bu işlem genel olarak lokalile yapılır.
  • Total Konka Rezeksiyonu: Konka dokusunun çok büyümesi, hastanın şikayetlerinin çok fazla olması durumunda konka dokusunun tamamen çıkarılması gerekebilir. Bu durumda cerrahi işlem yapılarak konka dokusu tamamen çıkarılır. Ancak bu işlem sık tercih edilen bir yöntem değildir ve öncelikle diğer tedavi seçenekleri değerlendirilir. 

Konka Rezeksiyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Konka büyümesi burun tıkanıklığı, horlama ve sinüzit şikayetlerini oluşturur. Konka rezeksiyonu tanısı için öncelikle hastanın şikayetleri değerlendirilir ve fiziki muayene yapılır. Ayrıca hastanın burnunun anatomik yapısı endoskopi ile detaylı olarak incelenir.  de yine tanı için kullanılabilecek test yöntemleri arasındadır. Bilgisayarlı tomografi ile burun ve sinüslerin yapısı üç boyutlu olarak görülür. Bu sayede tanı daha hızlı ve kesin olarak konur. 

Konka dokusunun büyümesinin hastanın hayatına etkisi ve konkanın büyüklüğü değerlendirilir. Hastanın yaşam kalitesini düşüren bir durum varsa konka rezeksiyonu önerilebilir.

Konka Rezeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Konka büyümesi genel olarak burun tıkanıklığı, horlama ve sünizit şikayetleriyle kendini gösterir. Şikayetlerin ciddi olması ve uzun süre geçmemesi durumunda uzman doktora başvurulur. Konka büyümesi tedavisi konka rezeksiyonu ile yapılmakta olup, konka rezeksiyonu uygulaması için öncelikle konka büyümesi tanısı konulması gerekir. Ancak konka rezeksiyonu konka büyümesi olan her hastaya yapılan bir uygulama değildir. İşlemin yapılması için burun konkaların büyümesinden kaynaklı oluşan rahatsızlıkların hastanın yaşamına olan etkisi değerlendirilir. Eğer hastanın yaşam kalitesi ciddi anlamda düşüyorsa ve doktor tarafından konkaların büyüdüğü yönünde tanı konulmuşsa, rezeksiyon önerilir. 

Konka rezeksiyonu tedavisinde amaç konka dokusunun tamamen çıkarılması ya da küçültülmesidir. Tedavi için çeşitli yöntemler kullanılır. Lazerle, radyofrekans yöntemiyle ve mikrodiper cihazla rezeksiyon gerçekleştirilebilir. Ancak ileri vakalarda cerrahi uygulama gerçekleştirilebilir.

Konka Rezeksiyonu Ameliyatı

Konka rezeksiyonu işlemi kişinin burun tıkanıklığı, horlama gibi şikayetlerinin olması ve günlük hayatının olumsuz etkilenmesi durumunda yapılır. Konka büyümesi tanısı ise  doktoru tarafından konur. Bu nedenle şiddetli , nefes almada güçlük ve horlama sorunlarıyla ilgili kulak burun boğaz doktoruna başvurmak gerekir.  Uzman doktor muayenesinden sonra konka rezeksiyonu önerilebilir.

Konka rezeksiyonu ameliyatı diğer tedavi seçeneklerinin uygun olmadığı hastalar için tercih edilen tedavi yöntemidir. Hastanın genel sağlık durumu, konkanın yerleşimi ya da konkanın büyüklüğü cerrahi müdahaleyi gerekli kılacak faktörlerdir. 

Konka rezeksiyonu ameliyatı genel olarak 30 dakika ile 60 dakika arasında sürmekte olup, anestezi altında yapılır. Konkanın yerleşimi ve büyüklüğü de ameliyat süresini uzatabilir. Ameliyattan sonra genelde hasta birkaç saat gözlem altında tutulur ve aynı gün taburcu edilir. Bazı durumlarda hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak taburcu süresi gecikebilir. 

Konka Rezeksiyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Konka rezeksiyonu işlemi sonrasında yapılan işlemin ağırlığı iyileşme sürecini etkileyen en önemli faktördür. Total rezeksiyon işlemlerinde iyileşme süreci daha yavaş olurken, lazer, radyofrekans yöntemiyle yapılan tedavilerde iyileşme süreci daha hızlıdır. Ayrıca tedavi sonrası iyileşme süreci kişiye göre değişiklik gösterir.

Ameliyattan sonra burun içinde şişlik ve hafif kanama görülebilir. Bu durum birkaç gün sürebilir ve birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ameliyat sonrası iyileşme sürecinin kısalması için doktor tavsiyelerine uymak gerekir. Burnu zorlamamak ve doktorun bakım önerilerine uymak iyileşme sürecini hızlandırır. Ameliyat sonrasında burun içine tampon yerleşimi yapılır. Bu tamponlar çıkarılana kadar darbeye karşı korunmak gerekir. Ayrıca burun içi temizliğinin de doktor önerisine göre sprey ve solüsyonlarla hassas biçimde yapmak gerekir. 

Konka rezeksiyonu sonrası iyileşme sürecinin tamamlanması için birkaç hafta süre gerekebilir. Bu süre içinde doktor talimatlarına uymak önem taşır. Tam iyileşme gerçekleştiğinde hastanın konka büyümesinden ve ameliyattan kaynaklı şikayetleri geçmiş olur.   

Konka rezeksiyonu iyileşme süreci çabuk olan bir tedavidir. Genel olarak işlemden sonra birkaç gün içinde günlük hayata dönmek mümkün olur. Ancak tam iyileşme zaman alır ve ağır fiziksel aktiviteler için birkaç hafta beklenmesi gerekir.  

Konka rezeksiyonu işlemi burun boşluğunda yer alan konkaların büyümesi nedeniyle gerçekleştirilir. İşlem sonrasında konkaların burun içinden çıkarılması yapılır. Genel olarak konkalar tekrar büyümez. Ancak bazı durumlarda konkalar tekrar büyüyebilir ve yeniden rezeksiyon işlemine ihtiyaç duyulabilir.  

Sık Sorulan Sorular

Konka Rezeksiyonu Tehlikeli Midir?

Konka rezeksiyonu genel olarak güvenli bir cerrahi müdahaledir. Ancak her cerrahi operasyonda olan riskler konka rezeksiyonu işleminde de bulunur. Enfeksiyon, kanama ve anesteziden kaynaklı komplikasyonlar görülebilir. Ameliyat sonrası riskleri mimize etmek için doktorun talimatlarına riayet etmek önem taşır.

Konka Rezeksiyonu Kanser Midir?

Konka rezeksiyonu  değildir. Konka adı verilen burun eti çeşitli sebeplerden ötürü büyüyebilir ve kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyebilir. Burun tıkanıklığı, horlama ve sinüzit gibi şikayetlere neden olan konkaların temizlenmesi ile şikayette son bulur. Konka rezeksiyonu işlemi burunda tıkanmaya yol açan konka büyümesinin tedavisidir. Büyüyen konkalara küçültme ya da tamamen çıkarma işlemi uygulanarak rezeksiyon tamamlanır. Rezeksiyon işleminden sonra hızlı bir şekilde günlük rutinine dönebilirken, birkaç hafta içinde tam iyileşme sağlanır. 

Konka Rezeksiyonu Nasıl Temizlenir?

Konka rezeksiyonu genelde 30 dakika ile 60 dakika arasında süren bir operasyon olup, konkaların çıkarılmasıyla tamamlanan bir işlemdir. Konka rezeksiyonu işleminden sonra hijyene dikkat etmek enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak için önem taşır. Bu nedenle burun içi dokuların temizliği doktorun önerdiği şekilde yapılması gerekir. Doktor tarafından önerilen sprey ve solüsyonlar kullanılabilir. Sprey ve solüsyonlar burun içinde kabuklanma oluşmasını ve kuruluğu önleyerek, iyileşme sürecine katkıda bulunur.

Dolayısıyla burun tıkanıklığı, horlama ve sinüzit şikayetlerinin devamlı olması, kişinin hayat kalitesini düşürmesi durumunda konka büyümesinden şüphelenilir. Konka büyümesinin tedavisi konka rezeksiyonu ile mümkün olduğundan bu şikayetlerden bir ya da birkaçını ciddi ölçüde yaşayan kişilerin mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.