Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Akciğer Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Akciğer Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Onkoloji Konseyimizden Görüş Alın
SGK, Tamamlayıcı ve Özel Sağlık Sigortaları ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Zatürre ya da kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi akciğerlerden kaynaklanan ağrılar genel olarak akciğer ağrısı neden olur sorusunun yanıtı olabilir.

Akciğerde meydana gelen bazı ağrılar ise; fibromiyalji, romatoid artrit gibi göğüs duvarından veya kaslardan kaynaklanabilir.

Yemek borusu veya kalp gibi bitişik yapıları etkileyen rahatsızlıklar da ağrının kaynağını oluşturabilir.

Akciğer ağrısının kesin nedeninin belirlenmesi; yalnızca doğru tedaviyi değil, aynı zamanda akciğer embolisi,  veya kalp krizi gibi yaşamı tehdit edebilecek rahatsızlıkların zamanında tedavisini de sağlar.

Akciğer Ağrısını Belirtileri Nelerdir?

Akciğer Ağrısını Belirtileri Nelerdir?

Akciğer ağrısı; göğüs kası ağrısı, kalp rahatsızlıkları ve yemek borusu hastalıkları gibi pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Akciğer ağrısının belirtileri şu şekildedir;

  • Soğuk terleme
  • Nefes darlığı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Kalp çarpıntısı, boyun, çene veya omuza yayılan ağrıların olması.
  • Safra kesesi veya böbrekler gibi sindirim sistemi hastalıklarından kaynaklanan ağrı göğüste hissedilebilir
  • Göğüs ağrısı aynı zamanda yansıyabilir, yani ağrı omurgadaki sıkışmış bir sinirden kaynaklanabilir. Ağrı tamamen nörolojik (sinirle ilgili) veya psikolojik de olabilir
  • Akut 
  • Safra kesesi sancısı
  • Kalp tamponadı
  • Konjestif kalp yetmezliği
  • Fıtıklaşmış disk
  • İnflamatuar bağırsak hastalığı
  • Panik ataklar
  • Pankreatit
  • Peptik ülser
  • Kaburga kırığı
  •  (herpes zoster)
  • Orak hücre hastalığı
  • Splenomegali gibi semptomlar ve rahatsızlıklar akciğer ağrısının belirtileri olabilir

Akciğer Ağrısına Neden Olan Rahatsızlıklar

Akciğer ağrısı neden olur sorusuna; astım, KOAH, enfeksiyonlar, akciğer embolisi, plörit, pnömotoraks ve nadir durumlarda kanser vakaları gibi rahatsızlıklar cevap olarak verilebilir.

Astım ve KOAH

 ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), akciğerlerdeki hava yollarının daralması ve spazm oluşmasıyla oluşan ve alevlenme sırasında göğüste sıkışmaya neden olan obstrüktif solunum yolu hastalıklarıdır.

Gece artan öksürük, nefes almada zorlanma ve hırıltı gibi belirtiler akciğer ağrısına neden olur.

Astım ve , hava yollarını açan ve ataklar sırasında solunumu iyileştiren inhaller ile tedavi edilebilir.

Ayrıca, astımı ve KOAH'ı kontrol etmeye ve atakları önlemeye yardımcı olabilen uzun etkili bronkodilatörler ve steroidler gibi günlük ilaçlar da kullanılabilir. 

Akciğer Enfeksiyonları

Nedenine, konumuna ve semptomlarına göre değişen birçok farklı akciğer enfeksiyon türü vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Zatürre: Akciğerlerin hava keseciklerinin tıkanmasına neden olan viral veya bakteriyel bir enfeksiyondur.
  • Akut bronşit: Viral enfeksiyonların neden olduğu hava yollarının iltihabıdır.
  • Akciğer apsesi: Enfeksiyon sonucu akciğerlerde oluşan irin dolu boşluklardır. Bunların hepsi akciğer ağrısı neden olur sorusuna verilebilecek cevaplardır. 

Akciğer Embolisi

Bacaklarda oluşan kan pıhtısının akciğere girmesiyle oluşan ve hayati tehlike oluşturabilecek bir rahatsızlıktır. Göğüs ağrısı genellikle çok keskindir. Göğüste oluşan bu ağrı, hastalarda kalp kriiz geçirme hissi oluşturabilir. Nefes aldığınızda, öksürdüğünüzde veya eğildiğinizde ağrı daha da kötüleşebilir ve hatta derin nefes almanızı engelleyebilir. Diğer belirtiler arasında inatçı öksürük, nefes darlığı, hızlı kalp atışı, baldırda sıcaklık ve şişlikle birlikte hassasiyet bulunur.

Plörit

Plörit, plörezi olarak da bilinir. Akciğerleri kaplayan dokuların (plevra olarak adlandırılır) iltihaplanmasıdır. Ağrı, genellikle keskin hissedilen ve derin nefeslerle artan plöritin genel özelliğidir. Ayrıca, göğüs sıkışması da olabilir. Lupus ve romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklar da dahil olmak üzere plörite neden olabilecek birçok sağlık sorunu vardır. Akciğerin bakteriyel veya viral enfeksiyonları da plörite neden olabilir.

Pnömotoraks

Pnömotoraks (çökmüş akciğer) nefes alma zorluğu ile birlikte ani, keskin göğüs ağrısına neden olabilir. Genellikle çıtırdayan akciğer sesleri ve krepitus olarak bilinen patlama hissiyle bilinir. Pnömotoraks birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Genellikle akciğer hastalığı olmayan 20'li yaşlardaki yetişkinlerde veya KOAH gibi altta yatan bir akciğer hastalığının sonucu olarak ortaya çıkabilir. Göğüs travması da pnömotoraksa neden olabilir.

Kanser

Akciğer ağrısıyla kendini gösteren kanserler şu şekildedir;

  • Akciğer kanseri: Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri ve küçük hücreli akciğer kanseri akciğerlerde ağrıya neden olabilir.
  • Mezotelyoma: Akciğer zarı kanseridir.
  • Göğüs kondrosarkomu: Bir tür kemik kanseridir.
  • : Yemek borusunda meydana gelen (beslenme tüpü) kanserlerdir.

Akciğer ağrısı ayrıca hamartomlar gibi kanserli olmayan akciğer tümörlerinden de kaynaklanabilir.

Kas Ağrısı

Göğüs kası ağrısı akciğerlerden geliyormuş gibi hissedilebilir. Altta yatan neden kostokondrit, fibromiyalji veya romatoid artrit gibi bir otoimmün rahatsızlığın sonucu olabilir.

Otoimmün Rahatsızlıklar

Bağışıklık sistemde meydana gelen bozulmaların sonucunda bazı  akciğer ağrısı ile karakterizedir. Romatoid artrit (RA); köprücük kemiğini göğüs kemiğine bağlayan sternoklaviküler eklemin iltihaplanmasına neden olabilir. Ankilozan spondilit (AS) ise; sırtın orta, üst kısmında ve kaburgalarda iltihaplanmaya neden olabilir.

Kalp Rahatsızlıkları

Göğüs veya akciğer bölgesindeki ağrı; aort diseksiyonu, perikardit veya kalp krizi gibi altta yatan bir kalp rahatsızlığıyla ilişkili olabilir.

Yemek Borusu Rahatsızlıkları

Yemek borusu, yiyecek ve sıvıyı ağızdan mideye taşıyan içi boş tüptür. GERD ve özofajit gibi yemek borusunu etkileyen rahatsızlıklar, akciğerlerde ağrıya neden olabilir.

Akciğer Ağrısının Tanısı Nasıl Konur?

Akciğer Ağrısının Tanısı Nasıl Konur?

Akciğer ağrısının tanısı hastanın detaylı tıbbi öyküsü dinlenerek ve fiziksel muayene ile başlar. Akciğer ağrısının kaynağını belirlemek adına doktor hastaya akciğer ağrısı ile ilgili sorular sorarak ağrının etkisi ve kaynağı belirlenmeye çalışılır. Hastada ya da ailesinde kalp hastalığı, akciğer hastalığı, romatoid artrit, otoimmün hastalıklar gibi bir rahatsızlık olup olmadığı araştırılır.

Hastanın sigara içip içmediği de akciğer ağrının tanısını koymada gerekli olan bir faktördür. Fiziksel muayene sırasında hastanın cilt rengi, mavi dudaklar veya tırnaklar endişe verici olabilir. Bu durum, akciğer ağrısına bağlı olarak vücudun tamamına düşük oksijen iletimi olduğunu gösterebilir. Böyle bir durumla karşılaşılması halinde acil tıbbi müdahale gerekir.

Hastanın genel sağlık durumu göz önüne alınarak, solunum durumu değerlendirilir. Daha sonra sırt ve göğüs duvarı incelenerek herhangi bir kızarıklık, göğüs ve omurga deformitesi olup olmadığını kontrol edilebilir. Yapılan fiziksel muayeneyle birlikte akciğer ağrısını kesin tanısını koymak için ilave test ve tahliller gerekebilir. Akciğerde meydana gelen bir ağrının tanısını koyarken faydalanabilecek test ve tahliller şu şekildedir;

  • Spirometri: Ne kadar havanın içeri ve dışarı solunabildiği, akciğerlerin ne kadar çabuk boşaltılabildiğini ölçen bir akciğer fonksiyon testi. Bu test ile astım ve KOAH teşhis edilebilir.
  • Göğüs röntgeni: Akciğerin çeşitli yerlerinde oluşabilecek enfeksiyonların tespiti için gerekli olabilir.
  • Kan testleri: Kalp krizi riskinin olup olmadığını, iltihap veya otoimmün rahatsızlıkları tespit etmek için kan testi istenebilir.
  • Elektrokardiyogram (EKG): Kalp krizine bağlı bir belirti olup olmadığının değerlendirilmesi  testi yapılarak anlaşılabilir.
  • Stres testi: Fiziksel aktivite sırasında kalbin işlevini değerlendirir ve kalp hastalığının teşhisine yardımcı olabilir.
  • Eko kardiyogram: Kalbin görüntüsünü oluşturmak için ses dalgaları kullanılarak yapılır. Kalp kapakçıklarını değerlendirerek, kalbin etrafında sıvı olup olmadığını ve kalp hasarını tespit etmek için kullanılan bir tekniktir.

Akciğer Ağrısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Akciğer Ağrısı için Hangi Bölüme Gidilir?

Akciğer ağrısına neden olan pek çok faktör olabilir. Öncelikle akciğer ağrısının tanı ve tedavisi için uzman bir göğüs hastalıkları doktoruna muayene olmanız gerekir. Ayrıca belirtilerin türüne göre sindirim hastalıkları uzmanı (gastroenterolog) veya kalp hastalıkları uzmanı (kardiyolog) da muayene sırasında göğüs hastalıkları uzmanına yardım sağlayabilir.

Akciğer Ağrısı Kanser midir?

Akciğerde meydana gelen ağrılar her zaman kanserden kaynaklanan belirtiler olmayabilir. Akciğer ağrısına neden olan kas ağrısı, yemek borusu rahatsızlıkları gibi başka hastalıklardan da kaynaklanabilir. Akciğer ağrısına neden olan bir belirti fark edildiğinde ciddi hastalıklara neden olabileceği düşünülerek erken tanı ve tedavisinin yapılması gerekir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.