Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Nedir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Nedir?

Onkoloji Konseyimizden Görüş Alın
SGK, Tamamlayıcı ve Özel Sağlık Sigortaları ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Küçük hücreli akciğer kanseri, akciğer dokularında oluşan tümörün agresif davranması hızla yayılması neticesinde oluşan bir akciğer kanseri türüdür.

Agresif bir tür olan küçük hücreli akciğer kanseri hızlı yayılan ve uzak organlara metastaz yapan bir eğilime sahiptir.

Hastalığın erken evrelerinde belirti çok az olabilir ya da belirti vermeyebilir.

Bu nedenle hastalığın erken teşhis edilmesi güçleşir. Ancak risk grubunda olan kişilerin düzenli aralıklarla tetkik yaptırması erken tanı ihtimalini artırır.

Bu nedenle risk grubu olan kişilerin ve akciğer kanseri belirtileri gören kişilerin mutlaka doktora başvurması gerekir. 

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Nedir?

Akciğer dokusunda tümör oluşumunun akabinde bu tümörlü hücrenin kontrolsüz bir biçimde yayılım göstermesiyle  oluşur.

Küçük hücreli akciğer kanserinde bu kontrolsüz büyüme ve yayılma durumu küçük hücrelerde meydana gelir ve hızlı yayılım gösterir.

Bu özelliğiyle hızlı ilerleyen ve  özelliği fazla olan bir kanser türüdür.

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Neden Oluşur?

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Neden Oluşur?

Kanser hastalarında genel olarak aile öyküsü önemlidir. Hastalığa genetik olarak yatkın olmak hastalık risk grubunda bulunmaya neden olur.

Ayrıca kişinin sigara kullanması da akciğer kanseri oluşumunu tetikler. Çünkü sigara dumanında bulunan kimyasallar akciğerlerde DNA hasarına neden olarak kansere sebep olabilir.

Ayrıca hava kirliliği, asbest maruziyeti, radon gazı gibi etkenler de akciğer kanseri nedenleri arasında yer alır. 

Küçük hücreli akciğer kanseri risk faktörlerinin başında sigara kullanımı gelir.

Sigara içen kişilerde akciğer kanseri görülme olasılığı artar. Ancak hiç sigara kullanmayan kişilerde de hastalığın genetik ya da çevresel faktörlerden kaynaklı görülme ihtimali vardır. 

Hastalığın risk faktörlerinin başında genetik yatkınlık gelir. Özellikle ailesinde akciğer kanseri öyküsü olan kişiler risk grubunda yer alır. Çevresel faktörlerde hastalığa yakalanma riskini artıran önemli etkenler arasındadır.

Hava kirliliği, radon gazı ve asbest gibi maddelere maruz kalmak kanser riskini artıran durumlardan bazılarıdır. Bu nedenle yaşam ve çalışma koşulları oldukça önemlidir. 

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Küçük hücreli akciğer kanseri belirtileri hastalığın evresine göre değişkenlik gösterir. Özellikle erken dönemde belirti vermeyebilir ya da belirtiler çok az olabilir. Hastalığın erken dönemde ortaya çıkan belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Uzun süreli ve geçmeyen 
  • Nefes darlığı


  • İştahsızlık ve ani kilo kaybı 

Bu belirtiler akciğer kanserinin ya da akciğer hastalıklarının belirtisi olabileceğinden ihmal edilmemesi gerekir. Çünkü kanser tedavisinde erken teşhis tedavi başarı olasılığını yükselten en önemli faktördür. Küçük hücreli akciğer kanseri ileri dönem belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  •  çıkarma 
  • Yutma güçlüğü
  • Kanserin kemiklere metastaz yapması durumunda , 
  • Kanserin beyne yayılım göstermesi durumunda baş ağrısı, baş dönmesi,  gibi nörolojik bulgular
  • Yüzde ve boyunda şişlik oluşması

Bu belirtiler görüldüğünde hızlı bir şekilde gerekli tetkikler yapılarak tedaviye başlanması gerekir. 

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Küçük hücreli akciğer kanseri belirti gösterdiğinde hızlı bir şekilde sağlık kuruluşuna başvurmak önem taşır.

Hasta şikayetleri ve hasta öyküsü uzman doktor tarafından dinlendikten sonra fiziki muayene gerçekleştirilir. Akciğer kanseri belirtileri gösteren hastalara ilk olarak röntgen filmi çekilir.

Röntgen filmi genel olarak akciğer kanserinin ilk tespitinin yapıldığı bir tetkik olup, daha detaylı bilgi sahibi olmak için ek tetkikler istenir. 

Akciğerin detaylı görüntülenmesini sağlamak, kanserin boyutunu ve yayılımını izlemek amacıyla bilgisayarlı tomografi yapılır.

Bilgisayarlı tomografi ile akciğerlerdeki kanserli hücrelerin tespiti yapılır. Hastalığın başka organlara yayılım gösterip göstermediğinin tespiti için PET çekimi yapılır. 

Görüntüleme yöntemleriyle gerekli tetkikler yapıldıktan sonra kesin tanı koymak ve hastalığın türünü belirlemek amacıyla biyopsi yapılır. Bronkoskopi, iğne biyopsisi ve cerrahi biyopsi kullanılabilecek yöntemler arasındadır. 

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Tedavisi

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Tedavisi

Akciğer kanseri tedavisinin seyrini belirleyen en önemli etmen hastalığın evresidir.

Erken evre kanserde tedavi umudu daha yüksektir ve hastanın sağlık durumu daha iyi olduğundan tedavinin yan etkilerine karşı vücut direnci daha iyi durumdadır.

Dolayısıyla tedaviden kaynaklı olumsuzluklardan daha az etkilenir.

Küçük hücreli akciğer kanseri tedavisi için hasta özelinde planlama yapılır. Çünkü planlama hastalığın evresi, hastanın genel sağlık durumu ve hastalığın yayılımı göz önünde bulundurularak heyet tarafından yapılır.

Tedavi yöntemleri genel olarak cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapidir. Hastaya uygulanacak tedavi hastanın sağlık durumuna göre sağlık kurulu tarafından belirlenir. 

Cerrahi müdahale ile kanserin temizlenme olanağı bulunuyorsa cerrahi müdahale yapılabilir. Ancak küçük hücreli akciğer kanseri metastaz yapan ve hızlı yayılan bir kanser türü olduğundan cerrahi müdahale genel olarak yapılamaz.

Yalnızca erken evrede olan hastalar için cerrahi bir seçenek olarak değerlendirilebilir. 

Kanser tedavisinde uygulanan en yaygın yöntem kemoterapidir.

Kemoterapi ile hastalığın öncelikle durdurulması, yayılımının önlenmesi hedeflenirken, aynı zamanda kanserli hücrenin de yok edilmesi amaçlanır.

Kemoterapi her evredeki kanser hastalarında kullanılabilen, çeşitli dozlarda hastaya uygun planlanan bir tedavi seçeneğidir. 

Radyoterapi tedavisi tümörlü bölgeye yüksek enerjili ışınlar verilerek kanser hücresinin yok edilmesini amaçlayan bir tedavi yöntemidir.

Radyoterapi tedavisi, kemoterapi tedavisi ve cerrahi müdahaleyi destekleyici tedavi olarak kullanılabilir. 

Kanser tedavisi genel olarak kemoterapi ve radyoterapi ile bağdaşmış olsa da son yıllarda immünoterapi tedavisi de etkin olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Bu tedavide amaç vücudun hastalıkla kendisinin savaşması için hastanın bağışıklık sistemini güçlendirmektir. 

Sık Sorulan Sorular

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Ne Kadar Hızlı İlerler?

Kanser türleri arasında en hızlı ilerleyen kanser türlerinden bir tanesi küçük hücreli akciğer kanseridir. Yayılma hızı yüksek olan, agresif bir tutum sergileyen ve metastaz oranı yüksek olan hastalığın belirtileri geç ortaya çıktığından erken tanı almak zordur. Hastalığın erken dönem belirtilerinden olan uzun süreli öksürük, ses kısıklığı, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi şikayetleri olan kişilerin derhal bir sağlık kuruluşuna başvurması erken tanı için önem taşır. Hastalığa erken tanı konulması tedavi sürecini olumlu yönde etkileyerek, hastalığın ilerlemesini yavaşlatır. 

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri İlerlemesi Nasıl Önlenir?

Küçük hücreli akciğer kanseri hızlı yayılım gösteren, başka organlara metastaz yapan bir kanser türüdür. Bu nedenle hastalığın ilerlemesini durdurmak oldukça önemli olduğundan, teşhis konulduktan hemen sonra tedaviye başlanması önem taşır. Düzenli tedavi almak, yaşam tarzını değiştirmek, dengeli beslenmek, düzenli spor yapmak kanserin ilerlemesini yavaşlatabilir. Ayrıca kanserin en yaygın nedenlerinden olan sigara kullanımını sonlandırmakta kanserin ilerlemesini durduran etkenler arasındadır. 

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Yaşam Süresi Nedir?

Hastalığın evresi ve hastanın genel sağlık durumu tedaviyi etkileyen çok önemli faktörlerdir. Bu nedenle hastanın yaşam süresi; hastalığın evresi, hastanın genel sağlık durumu, hastaya verilen tedavi ve hastanın tedaviye verdiği yanıta göre değişkenlik gösterir. Kanser tedavisi gören hastaların 5 yıllık sağ kalım oranı %5 ile %10 arasında değişkenlik göstermekte olup, erken tanı yaşam süresini artırmaktadır. 

Küçük hücreli akciğer kanseri erken dönemde hafif belirtiler vermeye başlayan, ileri dönemde belirtilerin şiddetlendiği ancak erken tanı konulduğunda tedavi ihtimali artan agresif ve hızlı yayılım gösteren bir kanser türüdür. Bu nedenle erken evre belirtiler görüldüğünde hızlı bir şekilde sağlık kuruluşuna başvurularak gerekli tetkiklerin yapılması önemlidir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa, hastanın tedavi olanağı o kadar yüksek olur. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.