Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Tıpta BX Nedir? Endoskopik Biyopsi (Mide Biyopsisi) Nasıl Yapılır?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Biyopsi, hücre, doku veya sıvının çıkarılması işlemidir. Sağlık açısından endişe verici vakalarda ya da bazı rahatsızlıkların belirtileri ortaya çıkmış ise biyopsi işlemi yapılabilir. Biyopsi, vücutta oluşan herhangi bir rahatsızlığın tanısını koymada kullanılan bir yöntemdir. Kemik iliği biyopsisi, eksizyonel biyopsi, iğne biyopsisi, sentinel nod biyopsi gibi pek çok biyopsi çeşiti vardır.

Biyopsi Nedir?

Biyopsi; vücuttan hücre, sıvı ya da doku örneği alınmasıyla yapılan tıbbi işlemdir. Alınan örneği tıbbi patolog inceleyerek herhangi bir hastalık belirtisi olup olmadığını saptayabilir. Biyopsi uygulaması; kişinin tıbbi durumunun teşhis edilmesinde, kontrol ve tedavi aşamalarında kullanılabilir.

Biyopsi sözcüğü duyulduğunda öncelikle kanser vakaları akla gelse de pek çok tıbbi durumun teşhisinde biyopsi işlemi uygulanabilir. Biyopsi işleminin yapıldığı bazı rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir;

  • Böbreklerde (nefrit) veya karaciğerde (hepatit) olduğu gibi iltihaplı bozukluklar

  • Kronik pankreatit 
  • Bağışıklık bozuklukları
  • Peptik ülser hastalığı
  •  gibi hastalıkların tanısını koyarken biyopsi işlemi yapılabilir.

Biyopsi Çeşitleri Nelerdir?

Biyopsi işlemleri doku ve sıvı örnekleri elde etmek için yapılan işlemlerdir fakat yapılış amacına göre farklı şekillerde yapılabilirler. Farklı hastalık ve rahatsızlıklar için yapılan biyopsi çeşitleri şu şekildedir;

Kemik iliği biyopsisi: Biyopsi iğnesi ya da şırıngası ile yapılan biyopsi türüdür. Bu yöntemle kemik iliğinden örnek alınır. Kan kanseri, kan bozuklukları ya da diğer hastalıkların tanısını koymak adına kemik iliği biyopsi işlemi yapılabilir.

Koni biyopsisi: Konizasyon biyopsisi olarak adlandırılır. Diğer bir ismi ile soğuk bıçak biyopsisi olarak da bilinir. Bu yöntemde, doktorlar serviksinizden anormal dokuyu çıkarmak için koni biyopsisi yaparlar. Koni biyopsileri, kansere yol açabilecek serviks kanserini veya servikal displaziyi tespit edebilir.

Eksizyonel biyopsi veya insizyonel biyopsiler: Bu tür biyopsi işlemlerinde, vücuttan dokuyu çıkarmak için vücudun farklı yerlerinde kesiler açılır. Eksizyonel biyopsiler, tüm kitleleri veya şüpheli alanları çıkarmayı içerir. İnsizyonel biyopsiler, kitlelerden veya şüpheli alanlardan doku örnekleri almayı içerir.

Sıvı biyopsi: Kanserli hücrelerin veya kanser hücresi DNA'sının belirtilerini tespit etmede kullanılan biyopsi çeşididir.

İğne biyopsisi: Hücreleri, sıvıları veya dokuları çıkarmak için iğne biyopsileri kullanılabilir. Vücutta alışılmadık bir yumru, şişlik hissedildiğinde ya da görüntüleme testlerinde tespit edilen bazı şişliklerde iğne biyopsisi gerekebilir.

Punch biyopsi: Kanserli olabilecek dokuyu çıkarmak için özel bir cihaz kullanımı ile cildin yüzeyinde bir delik açılarak yapılan biyopsidir.

Sentinel lenf düğümü biyopsisi: Oluşan kanserli hücrelerin esas tümör yapısından yayılım gösterip göstermediğinin tespiti için yapılan biyopsidir.

Tıraş biyopsisi: Cilt kanserini tespit etmek için cilt hücrelerinden küçük bir örnek almak amacıyla bir tıraş bıçağı kullanımı ile yapılan biyopsidir.

Endoskopik biyopsi: Mide dokularının mikroskop altında incelemesine imkan sağlayan biyopsi türü endoskopik biyopsi nedir sorusunun cevabıdır. Mideyi ve sindirim sistemini etkileyen rahatsızlıkların olması durumunda endoskopik biyopsi uygulanabilir.

Endoskopik Biyopsi (Mide Biyopsisi) Neden Yapılır?

Bazı sindirim bozukluklarının kan testi, fiziksel muayene veya endoskopi ile teşhisi zor olabilir. Bu nedenle mide biyopsisi yapılabilir. Endoskopik biyopsi nedir sorusu, mikroskop altında test edilebilecek ve incelenebilecek küçük bir doku parçasını mideden çıkarılması işlemidir şeklinde cevaplanabilir.

Endoskopik biyopsi işleminin yapıldığı belirtiler şu şekildedir:

  • Göğüste ağrılı yanma hissinin olması

  • Mide ağrıları
  • Mide bulantısı ve kusmaların olması
  • Anemi
  • İstemsiz kilo kaybı
  • Dışkıda veya kusmukta kan görülmesi gibi belirtilerin olması halinde endoskopik biyopsi işleminden faydalanılabilir.

Endoskopik biyopsi nedir sorusuna, sindirim sisteminin yapısına göre yapılacak endoskopik biyopsi işlemi alt endoskopi ve üst endoskopi olarak farklı şekillerde yapılır cevabı verilebilir.

Üst sindirim sistemi; ağız, yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağını (ince bağırsağın üst kısmı) içerir.

Alt sindirim sistemi; kalın bağırsak, ince bağırsağın geri kalan kısmı, kolon, rektumdan oluşan sisteme alt sindirim sistemi denir.

Hastalığın nedenini belirlemek için her bir bölgeye bakmak amacıyla ayrı işlemler uygulanabilir. Üst sindirim sistemi için üst endoskopi işlemi, alt sindirim sistemi için ise alt endoskopi veya kolonoskopi yapılabilir.

Mide biyopsisi gerektirebilecek rahatsızlık ve hastalıklar şu şekildedir;

  • Barrett yemek borusu
  • Eozinofilik özofajit
  • Enfeksiyöz özofajit
  • H.pylori enfeksiyonu

  • Çevresel metaplastik atrofik gastrit

  • Peptik ülser hastalığı

  • Mide polipleri

  •  gibi hastalıkların tanı ve tedavisinde endoskopik biyopsi işleminden faydalanılabilir.

Endoskopik Biyopsi (Mide Biyopsisi) Nasıl Yapılır?

Endoskopik biyopsi nedir sorusuna, genellikle üst endoskopi sırasında yapılan biyopsi işlemi olarak cevap verilebilir. Mide biyopsisi yapılırken hastaların ağzına uzun ve ince bir tüp yerleştirilir. Endoskop boğazdan mideye doğru ilerletilirken, ekrandan doktorunuz sindirim sistemindeki yapıyı ve dokuları görebilir.

Çoğu endoskopi, hastanın bilinçli sedasyona tabi tutulmasıyla gerçekleştirilir. Ayrıca ağzınıza uyuşturmak ve kusma refleksinizi azaltmak için lokal anestezi uygulanabilir. Endoskopik biyopsi esnasında hasta sol yanına yatırılır. Bu süreçte tükürük yutulmaz ve konuşulmaz.

Endoskopun hareketi ve basıncı dışında, hastalar pek bir şey hissetmez. Midede ya da sindirim sisteminin herhangi bir yerinde endişe duyulan alanları bulmak için bir ışık ve kamera kullanılır. Endoskopun ucundaki araçlar, daha fazla inceleme yaparak küçük örnekler toplamak için kullanılır.

Endoskopi ve biyopsi tamamlandığında tüp çıkarılır. Kalp atış hızı, solunum durumu, diğer hayati belirtiler işlem sırasında ve sonrasında izlenir. 

Mide biyopsisi örneğinin bir kısmı işlem sonrasında kültürlenebilir. Doku örneğine normal işlem gerekiyorsa değerlendirme iki ila üç gün sürebilir. Doku örneğine özel bir değerlendirme gerekiyorsa daha uzun sürebilir. 

Bazı durumlarda biyopsi yapmak zorunda kalınmadan mide değerlendirilmesi yapılabilir. Peptik ülser hastalığına ve gastrite neden olan bir bakteri türü olan Helicobacter pylori'yi ( H.pylori ) aramak için mideye özel boyalar yerleştirilebilir.

Endoskopik Biyopsi (Mide Biyopsisi) Sonrası İyileşme Süreci

Endoskopi biyopsi sonrası iyileşme süreci; işlemin nedenine, hastanın genel sağlık durumuna, ne kadar sedasyon kullanıldığına ve işlem sırasında entübe edilip edilmediğinize bağlı olarak değişebilir.

Endoskopik biyopsi sonrası hasta uyandığında ve sedasyonun etkileri geçtiğinde, eve gönderilebilir. Yorgun hissetme, boğazda ağrı oluşumu ya da karında donuk bir ağrı mide biyopsisi sonrasında ortaya çıkabilir. Endoskopik biyopsi sedasyonla yapıldığında hastanın yanında bir refakatçi bulunması gerekebilir.

Biyopsi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Mide Biyopsisi Ağrılı Mıdır?

Mide biyopsisi karın bölgesinden donuk bir ağrıya neden olabilir. Oluşan ağrı, iç organlarda hissedilir. Hissedilen bu tür ağrılara viseral ağrı denir. Semptomların çoğu biyopsi için doku örneği toplarken kullanılan endoskopi işleminden kaynaklanmaktadır. Boğazda ağrı ya da yorgunluk gibi semptomlar ortaya çıkabilir.

Endoskopik Biyopsiler Ne Kadar Sürer?

Biyopsi işleminde endoskopi süresi; sindirim sisteminin hangi bölgesinde yapılacağına göre değişebilir. Genellikle yapılan endoskopik biyopsi işlemi bir saatten daha kısa sürede tamamlanmaktadır.

Mide Biyopsisi Sonrasında Oluşabilecek Yan Etkiler Nelerdir?

Mide biyopsisi sonrası bazı yan etkiler gelişebilir. Ateşlenme, titreme, göğüs ağrısı, koyu dışkı, özellikle kanlı kusma, yutma güçlüğü, geçmeyen boğaz ağrısı, şiddetli karın ağrısı gibi belirtiler mide biyopsisi sonrasında ortaya çıkabilir. Bu tür belirtilerin olması halinde zaman kaybetmeden doktorunuza danışmanız sağlığınız açısından son derece önemlidir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.