Form devre dışı bırakıldı
Son yıllarda gittikçe yaygınlaşan hastalıklardan birinin olduğu bilinmekte. Yaşam koşulları, çevresel faktörler ve genetik geçişler gibi birçok unsur her gün binlerce insanın farklı kanser türlerine yakalanma riskinin artmasına neden oluyor. Bu durum da birçok kişinin korku hissine kapılmasına ve stres olmasına yol açar.
Kişiler mide kanseri kanda çıkar mı, herhangi bir tetkik ile tanı alabilirler mi merak etmektedir. Her hastalıkta olduğu gibi mide kanseri de hasta özelinde değerlendirilmektedir. Bu sebeple şüphelendiğiniz herhangi bir durumda alanında uzman bir hekime başvurmak en doğru yöntemdir.
Tüm kanser türlerinin oluşumunun altında birçok sebep yatabilir. Ancak bazı kanser türlerinin gelişmesinin altında yatan çeşitli insan alışkanlıkları olabilir. de bu kanser türlerinden biridir.
Mide kanseri oluşum sebepleri şu şekilde sıralanabilir:
Mide kanserinin birçok belirtisi olabilir. Ancak her belirtinin kanser habercisi olduğu düşünülmemelidir. Bu belirtilerin altında yatan daha basit sebepler olabileceği gibi ciddi hastalıkların habercisi de olabilir. Bu sebeple bahsi geçen belirtilerin birden çoğuna sahipseniz mutlaka uzman bir doktora danışmak gerekmektedir.
Mide kanserinin genel belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Mide kanseri kanda çıkar mı sorusu kanser şüphesi altında olan kişilerin hekimlere en çok sorduğu sorulardan biridir. Mide kanseri ilk evrelerinde fazla belirti vermediği ve hızlı ilerlediği için herhangi bir kan testinde yakalanabilme olasılığı merak konusudur.
Kanser hastalarında çeşitli görüntüleme yöntemlerinin yanında kan tetkikleri de yapılmaktadır. Bu tetkiklerde kanda bulunan çeşitli kanser belirleyicilere bakılır. Tüm tetkiklerin bir arada bütüncül yöntemlerle değerlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Mide kanseri tanısında midenin genel işleyişini gözlemlemek için yapılan kan testlerinin istenmeyen aralıklarda çıkması kanser habercisi olabilir. Ancak kesin olarak kanser teşhisi için mutlaka gerekli görülen diğer tetkiklerin de yapılması gerekmektedir. Yani kan tahlilleri tek başına yeterli değildir. Ayrıca bu kan tetkiklerinin de belirli aralıklarla tekrar tekrar yapılması ve hepsinin entegre şekilde değerlendirilmesi gerekir.
Mide kanseri kanda çıkar mı, teşhis tam olarak nasıl konur, kesin tanı için ne gibi bir yol izlenir net olarak bilmek ve buna göre hareket etmek gerekir. Şüpheli durumlar için mutlaka görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Bunun yanında hastayı takip eden hekimin gerekli görmesi halinde kan tetkikleri de istenebilir. Mide kanseri tanısı için en sık kullanılan yöntem .
Ayrıca endoskopi sırasında şüpheli bir dokunun incelenmesi için hekimin uygun görmesi halinde biyopsi de alınabilir. Biyopsi ile alınan doku patoloji laboratuvarlarında incelenir ve kanser dokusu olup olmadığı tespit edilebilir.
Tüm kanser türlerinde hastalığın farklı evreleri bulunmaktadır. Hastalığın hangi evrede olduğunun belirlenmesinde ise MRI veya başvurulur. Bu görüntüleme yöntemleri hastalığın hangi doku ya da organlara yayıldığının belirlenmesinde oldukça etkilidir. Böylece mide kanserinin evresinin belirlenmesi sağlanır.
Mide kanseri olan herhangi bir hastanın tedavisinin belirlenmesinde hastanın geçmiş öyküsü, hastalığın evresi ve mevcut durum mutlaka değerlendirilmelidir. Her hastaya kendine özel tedavi uygulanır. Genel olarak kemoterapi, cerrahi müdahale ve radyoterapi kullanılarak mide kanseri üzerinde etkili olmak amaçlanmaktadır.
Özellikle erken teşhis edilen ilk evre mide kanserlerinde kanserli doku cerrahi müdahaleyle çıkarılabilir. Bu aşamada midenin bir kısmı ya da tamamı da alınabilir. Ardından koruyucu bir tedavi uygulanabilir. Tümörün çıkarılmasının riskli olduğu ileri evre hastalarda kemoterapi uygulamaları söz konusudur.
Son yıllarda uygulanan sıcak kemoterapi yöntemi de mide kanseri üzerinde etkilidir. Hastanın bu tedavi yöntemine uygun bulunması halinde etkili sonuçlar alındığı görülmüştür. Başlangıçta kadınlarda gelişen kanserler üzerinde uygulanan bu kemoterapi yöntemi uzun süredir mide kanseri hastaları için değerlendirilmektedir.
Midede var olan gastrit, ülser ve çeşitli bakteri enfeksiyonları mide kanserini tetikleyebilir. Direkt olarak kanser yapar şeklinde kesin bir yargı sunulamaz. Ancak bu gibi rahatsızlıklara da çoğunlukla beslenme alışkanlıkları sebep olduğu için kanser riskini de arttırmaktadır.
Ailesinde herhangi bir kanser türü bulunan kişilerin mutlaka düzenli aralıklar ile tetkiklere girmesi gerekmektedir. Mide kanserinde bu süre 1 ila 2 yılda bir endoskopi yapılması şeklindedir. Eğer kişinin ailesinde herhangi bir kanser öyküsü yok ancak kişinin gastrit, ülser gibi çeşitli mide rahatsızlıkları varsa bu süre 3 ila 4 yıldır.
Mide kanseri ameliyatları gelişen teknoloji ile birlikte kolaylıkla gerçekleştirilmektedir. Küçük kesiler ve endoskopik yöntemler ile tümörün çıkarılması sağlanmaktadır. Dolayısıyla hastanın komplikasyonları da az olacağı için iyileşme süreci de daha hızlı olmaktadır.
Hastanın iyileşme süreci geçirdiği operasyonun büyüklüğüne de bağlıdır. Midenin bir kısmı veya tamamı tümörle birlikte alınmışsa kişinin beslenme alışkanlıkları tamamen değişecektir. Ameliyattan sonra bu sürece adapte olmak ve toparlanabilmek için bir aylık bir süreç öngörülmektedir.
Bazı meslek gruplarında mide kanseri görülme riski artabilir. Bunlar maden işçileri, petrol ve asbestli ortama maruz kalan kişilerdir. Uzun yıllardır sahip olunan kötü alışkanlıkların da mide kanseri riskini arttırdığı unutulmamalıdır. Bunun yanında midesi fazla miktarda pankreas salgısına ve safraya maruz kalan kişilerin de mide kanserine yakalanma riski daha fazla olabilir.
Mide ağrısının farklı sebepleri olabileceği gibi, mide kanseri ağrısı genellikle göbek deliği ile göğüs kafesi arasında kalan bölgede yoğun olarak hissedilmektedir. Oluşan bu ağrı hissi, farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan ağrılar ile karıştırılabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.