Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Akciğer Tutulumu Nasıl Geçer?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Onkoloji Konseyimizden Görüş Alın
SGK, Tamamlayıcı ve Özel Sağlık Sigortaları ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Akciğer tutulumu birçok farklı hastalık sebebiyle meydana gelebilen bir rahatsızlıktır. Rahatsızlığın tedavi edilebilmesi için hangi rahatsızlık sebebiyle meydana geldiğinin doktor kontrolünde araştırılarak saptanması gerekir. Hastalık bulunduğu takdirde akciğer tutulumu problemine sebep olan asıl rahatsızlık tedavi edilerek, problemin ortadan kalkması sağlanır. 

Bu rahatsızlığa sebep olan hastalıklar romatolojik hastalıklar veya akciğer kanseri gibi hastalıklar olabilir. Doktor sizde var olan rahatsızlıklara bakarak ve de çeşitli testler yaparak hastalığın tanısını koyar ve tedavi sürecine başlanır.

Akciğer Tutulumu Nedir?

Akciğer tutulumu romatolojik hastalıklar,  ve akciğer kanseri gibi insan vücudunda meydana gelen ve akciğere etki edebilen hastalıklar sebebiyle meydana gelen bir rahatsızlıktır. Doktorun kontrolünde hastalık sebebi öğrenilerek tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Kişi nefes darlığı,  ve geçmeyen öksürük belirtileri ile doktora müracat edebilemekle birlikte bu belirtiler görülmediği için hastalığının hiç farkında da olmayabilir. Temel olarak akciğere etki edebilecek rahatsızlıklar sebebiyle kişilerde görülebilir.

Akciğer kanseri bu rahatsızlığa neden olabilen en ciddi rahatsızlıklardan biridir. Oluşum süreci, akciğerdeki hücrelerin çoğalmasıyla başlangıç gösterir. Bu hücrelerin çokluğu tümör oluşumuna sebebiyet verebilir. Tümör büyüdükçe dokulara zarar verdiği için hasta da belirtiler görülmeye başlanır. 

Bu kanser hastalığı, akciğerdeki dokulara da zarar vermesi sebebiyle akciğer tutulumuna sebep olan rahatsızlıkların başında gelir. Akciğer kanseri evreleri hastalığın ilerlemesine göre belirlenmiştir. Hastanın bu evrelerin başındayken kanser olduğunun saptanması ve tedaviye başlanması akciğer rahatsızlıklarında daha hızlı tedavi edilmesini sağlar. Akciğer kanserinin pek çok türü vardır. Bu türlerinde hasta üzerindeki etkisi ve belirtileri farklılık gösterir.

Akciğer Tutulumu Neden Olur?

Akciğer tutulumu çoğunlukla sarkoidoz hastalığı sebebiyle, nedeni tam olarak bilinmeyen bir şekilde kişinin vücudunda herhangi bir yerinde tutunabilen bir rahatsızlıktır. Bu hastalık dokuyu ve organları tutmakla beraber en çok akciğeri tutmaktadır. Akciğer tutulumu kişinin bağışıklığından da etkilenmektedir. Çoğunlukla 30-40 yaş aralığındaki kişilerde görülür ancak diğer yaş gruplarında da görülebilir.

Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre daha fazladır. Kişilerde akciğer tutulumu görmeye başladıktan sonra çoğunlukla fark edilmez. hastalar hayatlarında bir değişiklikle karşılaşmayabilir. Tesadüfen çekilen akciğer grafisi sonucunda fark edilir ve kişi hastalığını öğrenir. Bu rahatsızlıkta da görüldüğü gibi düzenli olarak  gibi testlerle kişinin vücudunun kontrolünü yaptırması oldukça önemlidir.

 sebebiyle de bu rahatsızlık meydana gelebilir. Bu durumda hasta akciğer tutulumu belirtileri dışında romatizmal kaynaklı olan rahatsızlığının belirtilerini de gösterebilir. Akciğer kanseri de kanser hücreleri oluşumundan meydana geldiği için her türlü hücre ve dokuya zarar verebilir. Lenf bezlerinde de tutunabilir. 

Böyle bir durumda kanser sebebiyle kişide akciğer tutulumu meydana gelebilir. Akciğer kanseri sebebiyle bu rahatsızlık meydana gelmişse kanser tedavisi uygulanmalıdır. Akciğer kanseri belirtileri ile doktora giden hasta kanser olduğunu öğrendiği takdirde doktor akciğer kanseri tedavi yöntemlerini sizin rahatsızlığınıza göre uygulanacaktır.

Kanser oluşumuna etki eden birçok etken vardır. Bunların başında sigara kullanımı gelmekle beraber, ileri yaş, bağışıklık sistemi, hastanın genetik olarak yatkınlık göstermesi, hava kirliliğine maruz kalmak gibi etkenlerdir.

Akciğer Tutulumu Belirtileri

Akciğer tutulumu farklı hastalıklar sebebiyle meydana gelebilir ve her kişide farklı belirtiler gösterebilir. Hastalıklara göre etki eden belirtileri şu şekilde sıralanabilir: 

Sarkoidoz sebebiyle meydana gelen akciğer tutulumu belirtileri:

  • Ateş
  • Boyundaki şişlik 
  • Kol altında oluşan şişlikler
  • Kasıktaki lenf bezlerinde görülen şişlik 
  • Boyunda şişme 

  • Göğüs ağrısı 

  • Öksürük 
  • Göğüs ağrısı
  • Görme bozuklukları( Gözlerde yanma, kızarıklık, ağrı gibi rahatsızlıklar) 
  • Cilt problemleri

Akciğer kanseri sebebiyle görülen akciğer tutulumu belirtileri de sarkoidoz sebebiyle meydana gelen belirtilerle benzerlik gösterir. İk hastalık sebebiyle de akciğerde sorun meydana geldiği için belirtileri aynıdır ancak akciğer kanseri sebebiyle meydana gelmişse  belirtileri de hastalıkta görülecektir.

Akciğer Tutulumu Yapan Romatolojik Hastalıklar

Romatizmal hastalıklarda meydana gelen iltihaplar ve de vücudun birçok noktasında çeşitli rahatsızlıklara neden olmaları akciğer tutulumuna sebebiyet verebilir. Özellikle kuru öksürük ve göğüste oluşan ağrı en sık görülen belirtileridir.

Cilt ve eklemlerde görülen rahatsızlıklar dışında akciğerde büzüşme ve akciğer tutulması hastalıklarına da yol açabilen romatolojik hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:


  • Sistemik Lupus
  • Sikleroderma 

  • Yumuşak doku romatizması 
  • Ankilozan Spondilit

Akciğer Tutulumu Tedavisi

Bu rahatsızlığın tedavisi doktor bu hastalığa sebebiyet veren hastalığı teşhis ettikten sonra uygulanmaya başlanır. En çok görülen nedenlerinden biri olan akciğer kanserinden dolayı oluşmuşsa kanser tedavisi uygulanır. Akciğer kanseri ilk belirtileri görülen hastanın bunu ilk evrede fark ederek doktora gitmiş olması tedavi sürecini hızlandırır.

Radyoterapi ve kemoterapi tedavisi uygulaması yapılan hastaya kontrol uygulanır. Daha sonra beyin koruyucu ışınlar ile hasta takibe alınır. Akciğer kanseri sistemik bir hastalık olduğu için akciğer tutulumu fark edilen hastanın başka dokularına da sıçramasının önü kesilebilir. 

Romatizmal olarak akciğerde rahatsızlık meydana gelmişse hangi romatizmal hastalık tanısı konulduysa buna uygun olarak ilaç tedavisi uygulanır. Romatolojik hastalıklar kendi içinde iltihaplı ve iltihapsız olarak ikiye ayrılır ve ilaç tedavileri de buna uygun olarak uygulanır. Laboratuvar testleri de tedavi aşamasında oldukça önemli olan bir süreçtir.

Sarkoidoz sebebiyle meydana gelen akciğer rahatsızlığında ise sarkoidoz hastalığının tedavi edilmesi gerekir. Akciğer tutulumu görüldüğünde bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılmaya başlanır. Doktor kontrolünde uygulanan bu ilaçların başında kortizon içeren ilaçlar gelir. Yüksek doz ile başlatılan bu ilaçlarda hastalığın seyrine göre doz azaltılır. Yaklaşık 6 ay boyunca devam eden tedavi sürecinde kortizonun ağır bir ilaç olması sebebiyle hastanın gözlemlenmesi oldukça önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Akciğer Tutulumuna Ne İyi Gelir?

Akciğer kanseri, romatizmal hastalıklar ve de sarkoidoz gibi hastalıklardan meydana gelebilen akciğer tutulumu için hastanın beslenmesine ekstra özen göstermesi gerekir. Hastalık kişinin bağışıklığından da büyük ölçüde etkilendiği için kişi düzenli spor ve dengeli beslenme düzeni oluşturabilir. 

Bunlar dışında akciğere iyi gelen besinler de tüketebilir. Bu besinler meyve olarak muz ve elma gibi besinlerdir. Yoğurt, sarımsak, zerdeçal ve kırmızı lahana da iyi gelen besinler arasındadır. Bu besinlerin organik olması da besinlerden alacağınız vitaminler açısından oldukça önemlidir. 

Akciğer Tutulumu Ne Demek?

Bu tutulum dokuların zarar görmesine neden olacak pek çok rahatsızlık sebebiyle akciğerdeki işleyişin bozulması durumuna denir. Görülen hastalıklara göre etkileri de farklılık gösterir. Sarkoidoz rahatsızlığında akciğerdeki dokular bağışıklık sisteminin kendi dokularına zarar vermesi sebebiyle ölür veya işleyişi bozulur. Akciğer tutulumu meydana geldiğinde hasta akciğerin düzen sağladığı bütün görevlerini yerine getirmekte zorluk çeker.

Akciğer Tutulumu Zatürre midir?

Zatürre hastalığı bakteriyel enfeksiyonlar sebebiyle meydana gelen ciddi bir rahatsızlıktır. Zatürre enfeksiyonunda meydana gelen sorunlar ve de bakteriyel enfeksiyon akciğere inerek daha ciddi bir hal alabilir ve hastanın rahatsızlıklarının artmasına sebep olur. 

Zatürre akciğere indiği takdirde hasta akciğer tutulumu belirtilerini de göstermeye başlar. Zatürrenin akciğerden temizlenmesi için doktor kontrolünde; antibiyotik kullanımı, bol sıvı tüketimi ve de ateş düşürücü, ağrı kesici gibi hastanın semptomlarını hafifleten ilaçlar kullanılır. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.