Form devre dışı bırakıldı
Sağ akciğer ağrısı neden olur sorusuna şu şekilde yanıt vermek mümkündür. Sağ akciğer ağrısı, akciğer kaynaklı olarak göğüste ortaya çıkan bir problemdir.
Sağ akciğer ağrısına neden olan pek çok sağlık sorunu olabilir. Bu problemler arasında de yer alır.
Akciğer hastalıklarına bağlı bir sağlık problemi varsa ağrının yanı sıra başka belirtilerle de ortaya çıkabilir.
Bu gibi durumlarda akciğer ağrısının yanı sıra , şiddetli öksürük, akciğerde batma hissi olması ciddi kronik sağlık sorunlarına işaret edebilir.
Genellikle sağ akciğer ağrısı, akciğerdeki hastalıklara bağlı olarak meydana gelebilir. bunu yanı sıra ciğerlerde batma, akciğer hastalıklarına bağlı olarak sağ göğüste ağrı görülmesi de mümkündür. Sağ akciğer ağrısı neden olur sorusuna şu şekilde cevap verilebilir:
Akciğer Embolisi: Akciğerdeki atardamarların ya da atardamarların dallarından birisinin, herhangi bir nedenle tıkanmasıyla akciğere kan akımı durur. Bu durum neden olur.
Akciğer embolisi, göğüs ve akciğerde şiddetli ve ani ağrılara, bunun yanı sıra nefes darlığı, hızlı soluma (nefes alıp verme), kalp atışlarında hızlanma, yorgunluk ve huzursuzluktur.
Akciğer Enfeksiyonu: Enfeksiyonlara bağlı iltihaplanmalarda akciğerde ağrıya neden olabilmektedir. Enfeksiyon durumunda ağrı genellikle batma hissi verir. Bu gibi durumlarda mutlaka bir uzmana başvurunuz.
Plörezi: durumu akciğerlerin iltihaplanıp su toplamasıdır. Plörezi, genellikle farklı hastalıkların neden olduğu bir sağlık durumudur. yani verem hastalığı ve zatürre sonucu oluşan akciğer zarı iltihaplanması, sağ akciğerde şiddetli ağrılara neden olabilir.
Pnömotoraks: Akciğer ile göğüs duvarı arasına hava kaçması durumudur.
çoğunlukla akciğerde kist oluşumu ya da hava kesesinin patlamasıyla meydana gelir. Akciğer kanseri, zatürre, tüberküloz, kronik bronşit ve astım gibi hastalıklar pnömotoraksa yol açabilir.
Hasta derin bir şekilde nefes alıp verirken steteskopun diyafram kısmı ile akciğerler dinlenir. dinleme odakları perküsyon odaklarıyla aynıdır.
Hastanın iki akciğeri de karşılıklı olarak dinlenir ve karşılaştırılır. Akciğer dinleme işlemi öncelikle sırt bölgesinde yapılır. Ardından göğüs ön duvarı üzerinde dinleme işlemi gerçekleşir.
Akciğer enfeksiyonu veya iltihaplanması durumlarında göğüs röntgeni çekilir. Kandaki enfeksiyon oranını teşhis etmek için kan tahlilleri yapılabilir.
Bunların yanı sıra akciğer fonksiyon testleriyle akciğerlere ne kadar hava girip çıktığı, kana giden oksijen miktarı, efor sırasında akciğerlere ne kadar hava gittiği tespit edilebilir.
Akciğer kanseri teşhisi için ise
Sağ akciğer ağrısı nedeniyle yapılabilecek tedaviler, teşhise bağlı şekilde gerçekleştirilir. Teşhise göre ağrı tedavileri:
Sağ akciğer ağrısına bağlı olarak tedavi gören hastaların dikkat etmesi gereken birtakım hususlar vardır.
Akciğer kanserinin neden olduğu pnömotoraks sağ akciğerde ağrıya neden olur. bunun yanı sıra akciğer kanserinin 1. evresinden sonra akciğerlerde ya da göğüste normal veya şiddetli ağrılar meydana gelebilir. bu durumlarda uzman bir doktora danışmanız gerekebilir.
Ayrıca her ağrıyı akciğer kanseri belirtisi olarak değerlendirmek de doğru değildir.
Sağ akciğer ağrısının yanında, şiddetli öksürük, nefes darlığı ve kanlı balgam gibi belirtileriniz varsa mutlaka bir doktora başvurunuz.
Sağ akciğer ağrısı genellikle akciğer kanserinin bir belirtisi olmamaktadır. Ancak hastalığın ilerideki evrelerinde göğüs ağrıları görülebilir ya da akciğerlerde ağrı olması mümkündür. Bunun yanı sıra akciğer kanserinin en yaygın ve belirgin belirtileri şunlardır:
Eğer sağ akciğer ağrısının yanı sıra bu semptomlardan birine ya da birkaçına sahipseniz mutlaka doktora başvurunuz.
Akciğer kanserinin özellikle ileri safhalarında görülebilecek ağrıların yayılabileceği bölgeler şunlardır:
Akciğer sağlığı her birey için son derece önemli bir husustur. Bazı bireyler diğer bireylere göre akciğer hastalıkları için daha riskli olabilir. bu risk grupları aşağıdaki gibidir:
Ayrıca yaşlılık bütün kanser türleri için olası riski arttırır. Yaşlanan bireylerin düzenli olarak kanser taramaları yaptırmaları ve olası kanser teşhisi durumunda erken tanı almaları son derece hayatidir. Bunun yanı sıra sigara kullanımı kanser riskini oldukça arttırır.
Sağ akciğerin şiddetli ağrıması ve baskı-sıkışma durumlarında derhal doktora başvurulması elzemdir. Nefes alıp vermede kısalma ve sıklaşma durumu da ciddiye alınması gereken bir semptomdur. Şiddetli akciğer ağrısı nedeniyle oluşan, kollarda hissizlik ve uyuşma farklı ve kronik hastalıklara da işaret edebilir. Bunların yanı sıra kanlı balgam ve şiddetli öksürük de kronik akciğer hastalıklarına işaret edebilir.
Bireylerin hissedilebilir ve sürekli bir sağ akciğer ağrısı yaşaması durumunda dikkatli olmaları gereklidir. Bu durumda bireyler, en yakın sağlık kuruluşuna gitmelidir. Detaylı muayene için dahiliye (iç hastalıkları) kliniğine ya da göğüs hastalıkları kliniğine muayene olmalarında da fayda vardır. Kişilerin tütün mamullerinden uzak durmaları önemle tavsiye olunur.
Akciğer hastalıkları ya da kronik hastalıklar yalnızca sağ akciğer ya da akciğerlerde ağrı yapmaz, ayrıca farklı bölgelerde de ağrılar meydana getirebilir. Hastalarda sırt ağrıları, arka kaburga bölgesinde ağrılar, göğüs ağrıları, akciğer hastalığı yaşayan kişilerde görülebilir. Akciğer rahatsızlığı ağrının yanı sıra göğüs bölgesinde sıkışıklık, batma ve yanma hissiyle de ortaya çıkabilir. Ağrı semptomu ile komplike şekilde göğüste yanma ve batma görülebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.