Form devre dışı bırakıldı
Vücuda oksijen alımını ve karbondioksitin atılmasını sağlayan akciğerlerin kapasitesi oldukça önemlidir. Akciğer sağlığı günlük yaşamı önemli ölçüde etkileyerek, akciğer hastalıkları günlük rutin işlerin yapılmasına dahi engel olabilir.
Solunum sistemi organlarından olan akciğer göğüs kafesinde yer alır ve hava yoluyla alınan oksijenin kana iletilmesini, vücutta biriken karbondioksitin ise dışarıya atılmasını sağlar.
Akciğerler yapı itibariyle bronşlar, bronşioller, alveollerden oluşur. Sağlıklı akciğer için akciğer yapısının genel olarak bütünlüğü ve sağlıklı olması önem taşır. Akciğer dokusunun herhangi bir nedenle hasar görmesi durumunda ise akciğer kendini yeniler mi sorusu gündeme gelir. Akciğer bazı durumlarda kendisini yenileyebilir fakat bu her zaman mümkün değildir.
İnsan vücudunda birçok organın kendini yenileme yetisi bulunur. Bazı organlar daha hızlı ve daha kolay kendini yenileyebilirken, bazılarının kendini yenilemesi daha sınırlıdır. Akciğerlerde kendini yenileyebilen ancak sınırlı yenileme kapasitesine sahip bir organdır. Örneğin; karaciğerin yenilenmesi daha kolayken, akciğerin kendini yenileme kapasitesi daha sınırlıdır.
Akciğerin kendini yenilemesi akciğerlerde oluşan hasara bağlıdır. Enfeksiyonlar, gibi hastalıklarda akciğerlerde hafif hasarlar oluşabilir. Bu hasarlar genel olarak kendi kendine düzelen ve akciğerin kendini yenileyebildiği durumlardır.
Ancak akciğerlerin; sigara kullanımı, çevresel faktörler ya da gibi sebeplerle aldığı ciddi hasarlarda kendini yenileme kapasitesi sınırlıdır. Akciğerin bu sebeplerle hasara uğraması durumunda akciğer dokusundaki hasar kalıcı olabilir ve solunum yetmezliği gibi sonuçlar doğurabilir.
Ayrıca akciğerin kendisini yenilemesi için , kirli havada bulunmamaya dikkat etmek, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, uzak kalmak gibi faktörler destekleyici niteliktedir.
Akciğer kanseri tanısı konulduktan sonra tedavi şeklini belirleyen en önemli etmen kanserin türüdür. yapıldıktan sonra kanserin türü saptanır ve kanserin türüne göre tedavi planlanır. Ayrıca tedavi planında belirleyici olan bir diğer husus ise kanserin başka organlara yayılım gösterip göstermediği ve evresidir. Pet çekimi yapılarak da kanserin evresi saptanır. Özetle; biyopsi ve pet çekimi tetkiklerinden sonra kanser türü ve evresi belirlendiğinde sağlık kurulu tarafından hastanın sağlık durumu gözetilerek bir tedavi planı oluşturulur.
Akciğer kanseri tedavi yöntemleri arasında cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi ve bulunur. Cerrahi müdahale genel olarak küçük hücreli olmayan ve metastaz yapmamış akciğer tümörlerine uygulanır. Metastaz yapan, agresif seyreden küçük hücreli akciğer kanserinde kemoterapi, ve immünoterapi seçenekleri değerlendirilir.
Akciğer kanseri tedavisi akciğer dokusunda hasara sebep olan etkenler arasındadır. Özellikle ve radyoterapi tedavi yöntemleri kanserli hücreleri yok ederken, sağlıklı olan hücrelerin de zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle akciğerler tedavilerden kaynaklı hasar alabilir.
Tedavi tamamlandığında ise akciğerlerin yenilenme kapasitesi sınırlı olduğundan tam yenilenme gerçekleşmeyebilir. Akciğerin kendini yenilemesi tedaviden alınan hasara ve uygulanan tedavi yöntemine bağlı değişkenlik gösterir. Tedavilerin bazı hastalarda kalıcı hasara neden olma ihtimali olduğundan, tedavi sonlandığında düzenli olarak doktor kontrolüne gitmek önemlidir.
Akciğerler hasar aldıktan sonra sınırlı biçimde kendini yenileme kapasitesine sahiptir. Akciğerlerin kendini yenilemesine destek olmak mümkündür. Yaşam tarzını değiştirmek, çevresel koşullara dikkat etmek, sigara kullanımını sonlandırmak, oksijen alımını artırmak ve genel sağlık durumuna dikkat etmek gibi faktörler akciğer yenilenmesine olumlu yönde katkıda bulunur. İşte, akciğer kapasitesini artırmanın yolları;
Evet, akciğer kanseri tedavi edilebilir. Ancak akciğer kanserinin tedavisindeki başarı olasılığı hastalığın türüne ve evresine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Hastalığın erken evrede teşhis edilmesi başarı olasılığını artıran en önemli etkendir. Erken evre hastalıklarda cerrahi müdahale mümkün olurken, ileri evrede olan ve başka organlara yayılım göstermiş olan hastalıkta cerrahi müdahale uygun olmayabilir. Akciğer kanserinde ayrıca kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapi gibi tedavi yöntemleri hastanın durumuna göre planlanır. İleri evre kanser hastalarında alınan tedavilerle hastalığın yayılma hızı durdurularak, hastanın yaşam kalitesi artırılır.
Akciğer kanserinin en temel nedenleri arasında genetik yatkınlık, sigara kullanımı, çevresel faktörler ve stres gelmektedir. Sigarayı bırakmak, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek gibi faktörler kansere yakalanma riskini azaltır. Ancak kanser hastalığına yakalanmada genetik yatkınlık ciddi ölçüde etkilidir. Bu nedenle kanser riski azaltmak mümkündür.
Akciğerde enfeksiyonlar, travmalar ve kanser gibi birçok neden hasara neden olabilir. Akciğer kendini sınırlı olarak yenileyebilen bir hastalıktır. Dolayısıyla akciğer hasarı oluştuğunda kendini yenilemesi hasarın derecesine bağlıdır. Genel olarak enfeksiyonlar, travmalar gibi basit durumlarda akciğerler kendini yenileme kapasitesine sahip olur. Yaşam biçimini düzenleyerek akciğerlerin kendini yenilemesine destek olunabilir. Ancak akciğer kanseri gibi akciğere daha ciddi ölçüde zarar veren hastalıklarda akciğerin yenilenmesi daha zor olabilir. Ancak akciğer detoksu yapılarak yenilenme için destek olmak mümkündür.
Akciğer hasarları enfeksiyon, travma ve kanser gibi çeşitli nedenlerden kaynaklı olabilir. Akciğer kendini sınırlı olarak yenileyebilen bir organdır ve birçok durumda kendini yenilemeyi başarır. Ancak akciğer kanseri gibi akciğer dokusunda ciddi hasara sebep olan hastalıklarda akciğerin kendini yenilemesi de zorlaşır. Erken evrelerde akciğer dokularını kendini kısmen yenileyebilir. Ancak ileri evrede akciğer dokuları ağır hasar gördüyse, kalıcı zarar oluşma ihtimali de vardır. Ayrıca kanser hastalığının dokulara saldırmasının yanı sıra akciğer kanserinde kullanılan kemoterapi, radyoterapi gibi tedavi yöntemleri kanserli hücrelerin yanında sağlıklı hücrelerin ölmesine de neden olabilir. Bu nedenle akciğer kanseri tedavisi de akciğer hasarına neden olan etkenler arasındadır. Akciğerin kendini yenileme durumu da yine tedavide alınan hasara bağlı değişkenlik gösterir.
Akciğer kanseri genel olarak nefes darlığı, göğüs ağrısı, kanlı balgam, geçmeyen öksürük ile kendini gösterir. Bu belirtiler oluştuğunda derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmak erken teşhis açısından önem taşır. Akciğer kanserinin erken teşhisi tedavi başarısını artırırken, akciğer hasarlarının tedavi edilme ihtimalini de artırır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.