Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Akciğerde Yanma Hissi Neden Olur?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Onkoloji Konseyimizden Görüş Alın
SGK, Tamamlayıcı ve Özel Sağlık Sigortaları ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Akciğerde yanma hissi; reflü, enfeksiyon veya akciğer kanseri hastalıklarında meydana çıkabilen bir rahatsızlıktır. Akciğer kanseri diğer kanser türlerine göre geç kalınmaya elverişli olan bir kanser türüdür.

Akciğer içerisinde sinirler yoktur. Akciğerin içinde sinirlerin olmaması akciğerin içerisinde oluşan tümörün hasta tarafından fark edilmemesine sebep olabilir. Ancak plevra denilen ve göğüs duvarını oluşturan zar vücudun ağrıya en hassas olduğu noktalardan biridir.

İçerideki tümör veya rahatsızlık o noktaya ulaştığında hastada şiddetli bir ağrıya veya sıkıntıya sebep olabilir. Akciğerde yanma hissi bu tür durumlarda veya mide asidi yani reflü sebebiyle oluşabilen bir durumdur. 

Akciğerde Yanma Hissi Nedir? 

Akciğerde yanma hissi kişinin sol akciğerinde veya sağ akciğerinde eğer hafif bir hastalık söz konusuysa daha az, yoğun bir hastalık söz konusuysa şiddetli bir biçimde rahatsızlığa sebep olan bir durumdur. Hastalığın kaynağına bağlı olarak farklı şiddetlerde ve farklı hislerde kişiyi rahatsız edebilir. Akciğerde yanma hissi çoğu kişi tarafından ilk durumlarda önemsenmese dahi ileriki durumlarda kişinin yanma hissi artabilir. ve doktora müracaat etmesi gerekebilir.

Reflü rahatsızlığınız varsa mide asidi kaynaklı bir rahatsızlık olduğu için siz de daha farklı bir his oluşturacaktır. Eğer reflü sebepli bir yanma hissi varsa kişi bu yanma hissini genellikle yemek yedikten sonra hisseder.

Yemek sindirildikten sonra veya reflüye iyi gelen bir ilç alındıktan sonra bu yanma hissi geçiyorsa reflü kaynaklı olarak hastaya rahatsızlık veriyor olabilir. Enfeksiyon durumlarında enfeskiyon belirtileri de dahil olacağı için hastanın doktora erken gitmesi daha olasıdır. Akciğer kanseri evreleri yanma hissinin şiddetinde etkili olur ve akciğer kanseri durumunda hastanın belirtilerini belirler.

Akciğerde Yanma Hissi ve Öksürük Nedenleri 

Akciğerde yanma hissi ve öksürüğün bir arada görüldüğü durum çoğunlukla akciğer enfeksiyonudur. Enfeksiyon durumunda hasta yanma hissiyle beraber birçok belirtiye sahip olabilir.

Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüksek derecelerde ateş
  • Boğazda hırıltı
  • Yeşilimsi ve sarı renkte balgamlı öksürük
  • Halsizlik ve yorgunluk hissi
  • Vücutta ağrı
  • İştahsızlık 
  • Terleme veya titreme 

Akciğerde yanma hissi ve öksürüğe neden olan enfeksiyonunun en yaygın rahatsızlıkları bronşit ve zatürredir. Enfeksiyon belirtisine sahip olan hastalara genellikle doktor tarafından kan tahlili ile CRP değerine bakılır. 

Bunun sonucunda hastada enfeksiyon olup olmadığı anlaşılabilir. Enfeksiyon oluşmasının nedenleri ise kişinin stresli ve yorucu bir yaşam sürmesi, obezite ve sağlıksız beslenme, bağışıklığın düşük olması ve de dışarıdan almış olabileceği mikrobik bakteriyel durumlardır. Mikroplara veya bakteriye maruz kalan kişi vücudunun sağlığına göre farklı derecelerde hastalığı geçirebilir.

Akciğerde Yanma Hissi Neyin Belirtisidir?

Akciğerde yanma hissi oluşmasının birçok nedeni olabilir. Hastanın vücudunda var olduğunu söylediği diğer belirtiler yanma hissinin kaynağını bulabilmek için oldukça önemlidir. Eğer hasta akciğer kanseri belirtileri göstermekle beraber akciğerde yanma hissinin var olduğunu söylüyorsa akciğer kanseri sebebiyle oluşan bir rahatsızlık olabilir. 

Akciğer kanserinin oluşum sebebi olan akciğerdeki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ve bu hücrelerin bir aşamadan sonra birleşerek bir tümör haline gelmesi, bu tümör oluşan bölgede rahatsızlık oluşturabilir.

Oluşan tümörün büyümeye devam ettiği ve çevre dokularda nereye geldiği oldukça önemlidir. Tümörün bulunduğu bölgeye göre hastanın durumu ve hastalık belirtileri oluşur. Örneğin tümör solunum yoluna doğru büyüme göstermişse hasta nefes darlığı sorunu yaşamaktadır.

Doktora müracaat eden hasta yaşı ilerlemiş bir hastaysa akciğerdeki damarlarda oluşan kopukluk sebebiyle de akciğerde yanma hissi yaşıyor olabilir. Genç hastalarda görülebilmekle birlikte yaşın etkisiyle oluşan hastalıklardan biri olan bu hastalık, çoğunlukla yaşlı hastalarda görülür. Reflü rahatsızlığı da bu rahatsızlığa sebep olabilen bir hastalıktır. Akciğerde yanma hissi dışındaki diğer reflü belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Tüm bu hastalıklar yanma hissini oluşturmakla beraber doktor kontrolünde göğüs dinlenerek, testler uygulanarak, akciğerde yanma hissi oluşturan hastalık bulunarak tedavi uygulanır. 

Akciğer Yanmasına Ne İyi Gelir? 

Akciğerde yanma hissi olan hastaya iyi gelecek başlıca şey doktor kontrolünde yapılan teşhis sonucu tedavi uygulanmasıdır. Bunun dışında sizin dikkat edebileceğiniz şeyler ise bol sıvı tüketmek, yediklerinizin hafif ve sağlıklı besinler olmasını sağlamak, organik besinler tüketmek, salçalı ve ağır olan besinlerden uzak durmak, spor ve egzersiz yapmak ve de akciğere iyi gelen besinleri tüketmektir.

Akciğer sağlığının başlıca en önemli yapılması gereken şeyi sigaradan yani tütünden uzak durmaktır. Her ne kadar siz içmeseniz dahi sigaraya maruz kalmanızda akciğer sağlığınıza zarar verecektir. Bu yüzden içmemekle beraber sigara içilen ortamlardan uzak durabilirsiniz.

Akciğerde Yanma Hissi Nasıl Geçer? 

Akciğerde yanma hissi reflü hastalığı nedeniyle oluşmuşsa ilaç tedavilerinin yanında yediklerinize dikkat ederek bu hissin geçmesine yardımcı olabilirsiniz. Ancak enfeksiyon veya akciğer kanseri nedeniyle oluşmuş ciddi bir yanma hissiniz varsa bu durumda doktor kontrolünde uygulanacak tedavi ile rahatsızlığınızdan kurtulabilirsiniz.

Mikrobik veya bakteriyel nedenle akciğer enfeksiyonu oluşmuşsa doktor buna uygun olarak ilaç tedavisi uygulayacak ve enfeksiyonun geçmesini sağlayacaktır. Akciğerde yanma hissi bu rahatsızlığı oluşturan hastalığın bulunması ve tedavi uygulanmasıyla geçer.

Sıkça Sorulan Sorular

Akciğerde Yanma ve Ağrı Kanser Belirtisi midir? 

Akciğerde yanma ve ağrı hissedilmesi akciğer kanseri belirtisi olabilir. Akciğer kanseri belirtileri genellikle çok sıradan belirtilerdir. Bu sebeple akciğer kanseri tedavisi geç uygulanmaya başlanabilir. Akciğerde, göğüste hissedilen ağrı ve yanma hissi ciddiye alınması gereken bir konudur. Özellikle göğüste ağrı varsa bu durum akciğer kanseri nedeniyle oluşan tümörün büyüyerek göğüs duvarını oluşturan zarın olduğu bölgeye kadar büyümüş olduğu anlamına gelebilir. Çünkü hasta akciğerinin içindeki hiçbir rahatsızlığı hissedememektedir. Akciğer kanseri de erken teşhis edildiğinde daha hızlı şekilde ve de günümüzde gelişen akciğer kanseri tedavi yöntemleri sayesinde kişinin etkili bir şekilde tedavi edilmesine imkan verir. 

Akciğer Kanserinde Nasıl Bir Ağrı Olur? 

Akciğer kanserinde hissedilen ağrı ve belirtiler en başta çok şiddetli olmayabilir. Bunun nedeni akciğerde sinirlerin olmamasıdır. Tümörü çevresindeki dokulara kadar ulaşan hastalar daha ciddi ağrılar yaşamaya başlarlar. Bu yüzden akciğer kanseri çoğunlukla bu aşamada fark edilir. Akciğer kanseri sebebiyle oluşan ağrıda hasta göğüs bölgesinde bir ağırlık ve ağrıyı bir arada hissedebilir. 

Akciğer kanseri sebebiyle oluşan ağrının ayırt edici olan belirtisi daha sıkıştırıcı bir tarzda hissediliyor olmasıdır. Bu ağrı dışında kişinin hissettiği nefes darlığı gibi ciddiyet gösteren belirtilerde teşhis açısından önemli belirtilerdir.

Akciğer Kanseri İlk Belirtileri Nelerdir?

Akciğer kanseri hastalığında belirtiler genellikle çok geç fark edilmeye başlar. İlk belirtileri; eğer üst veya alt solunum yolu ile ilgiliyse nefes darlığı ve öksürük oluşumuyla başlar. Balgam oluşumu ve bu balgamın kanlı şekilde görülmesi, sırt ağrısıdır. Omuzda ve kolda ağrılar görülmesi, boyunda oluşan şişlikler ve de ateş de görülebilen belirtilendendir. En riskli grup sigara kullanan kişiler olduğu için ve de bu belirtiler ilk aşamada sinsi şekilde ilerlediği için düzenli kontrol yaptırmak oldukça önemlidir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.