Meme protezi diğer adı ile meme implantı, meme dokusunun cerrahi yöntemlerle büyütme ve dolgunlaştırma amaçlarıyla uygulanan medikal protezdir.
Silikon yapısı bulunan meme protezleri, memenin şeklini, büyüklüğünü ve hatlarını yeniden belirlemek için kullanılır.
Meme proteziyle yapılan ameliyatı, memelerin istenen şekle ulaştırılması için kesin ve kalıcı bir çözüm sunmaktadır.
Meme genetik ve hormonal faktörlere, kilo alıp vermeye bağlı olarak boyutu değişen bir dokudur. Sonradan gelişen travma veya lezyonlar yüzünden de meme boyutu arzu edilenden küçük hale gelmiş veya meme komple alınmış olabilir.
Meme dokusunun eski haline veya istenilen boyutuna ulaşması için meme protezleri tedavi imkanı sağlar.
Teknolojinin ilerlemesiyle beraber medikal ürünlerin gelişmesi sayesinde meme protezi doğal meme dokusuna uygun olarak üretilmekte ve vücutla uyum sağlamaktadır.
Meme protezi şekillerine, içeriklerine ve yüzey yapılarına göre sınıflandırılabilir. Vücut yapısına veya meme protezi tedavisi yaptırmak isteyen hastaların isteğine göre meme implant şekilleri seçilebilir.
Meme implantı meme büyütme, yeniden şekillendirme veya yapılandırma amaçları için kullanılmaktadır.
Uğraması muhtemel hasarlara ve gelecek darbelere karşı son derece dayanıklı meme protezi jel dokuları sayesinde parçalanmaz ve zarar görmez. Meme protez türleri
Yarıdan kesilmiş bir küreyi andıran yuvarlak meme protezi, özellikle dekolte bölgesinde belirgin bir dolgunluk isteyen hastalar tarafından tercih edilir.
Yuvarlak meme protezi meme hatlarının daha belirgin olmasını sağlar ve meme dokusunun orta kısmında dolgunluk oluşturur.
Özellikle meme büyütme amacıyla meme implantı kullanan kişiler, verdiği dolgun görüntüden ötürü genelde yuvarlak meme protezlerini tercih etmektedir.
İnsan vücudunun meme şekline daha uyumlu, diğer adı damla şeklinde meme protezi olan bu protez türü tıpkı bir su damlasına benzer ve üst kısmı darken alta doğru genişler. Yuvarlak meme protezinin aksine damla şeklindeki silikonlar meme alt kısmında dolgunluk sağlar.
Meme protez şekilleri vücut şekline ve yapısına, meme dokusuna ve hastanın isteğine bağlı olarak tercih edilebilir.
Meme implantlarının dış yüzeyi özel ve sert bir silikon kılıf ile kaplıdır. Pütürlü kılıflarla kaplanan meme protezi, yerleştirildiği meme dokusuna daha iyi tutunur. Dokuyla bütünleşerek kapsül oluşturma ihtimalini azaltan pürüzlü yüzeye sahip meme implantı, diğer meme protez türlerine göre daha sık tercih edilmektedir.
Silikon dolgu maddesiyle üretilen meme protezi doğal meme dokusuna en uygun implant türüdür. İnsan vücuduna en yakın malzeme olması sebebiyle meme büyütme ve rekonstrüksiyon ameliyatlarında yaygın olarak kullanılır.
Serum fizyolojik meme protezi ise salin de denilen steril tuzlu su ile doldurulmuş silikon kabuktan oluşan protez türüdür.
Serum fizyolojik içerikli meme protezleri ameliyat esnasında sonradan doldurulduğundan, protez hacmi ve simetrisinin ayarlanması daha kolaydır.
Silikon içerikli meme protezlerine göre daha sert bir hissiyatı vardır.
Meme protezi ameliyatları çeşitli sebeplerden dolayı yapılabilir. Rekonstrüktif ve estetik amaçla yapılabilen meme protezi ameliyatları, uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Meme implantı ameliyatları
Meme protezleri genetik olarak küçük olan memeleri büyütmek ve şekillendirmek, doğuştan gelen anomalileri düzeltmek, sarkma ve hacim kaybı yaşanan meme dokusunu toparlamak gibi estetik kaygılarla kullanılmaktadır.
Bozulan meme dokusunun yeniden yapılandırılması durumlarında da meme protezi tedavisi uygulanabilir. Örneğin; meme kanseri sonrası alınan memenin rekonstrüksiyon yöntemiyle yeniden oluşturulması, yaralanma sonucunda memeye alınan hasarın düzeltilmesi gibi durumlar meme protezi kullanımını gerektiren hallerdendir.
Cerrahi müdahale sonrası yaşanabilecek komplikasyonları önlemek, iyileşme sürecini hızlandırmak için meme protezi ameliyatı sonrası yapılması elzem olan birtakım şeyler vardır. Meme implantı sonrası yapılması gerekenler şunlardır:
Meme protezi ameliyatı sonrası, ilk birkaç gün harici fiziksel aktivitelere engel olmayan bir süreçtir. Ciddi bir sağlık sorunu veya meme implantı takılması sonrası olası komplikasyonlar yaşanmadığı sürece, meme protezi ameliyatı tek başına engellilik oranını değiştirmez.
Meme protezleri şekil ve içerik yönünden birbirinden farklıdır. Meme protezlerinin değişen yapıları fiyat skalasını da etkilemektedir. Meme protezinin türü ve kalitesi, implant fiyatlarının değişmesine neden olur. Meme protezi ameliyatının amaçlardan hangisi ile yapıldığı, müdahalede bulunan uzmanın kıdemi ve tecrübesi de meme protezi fiyatlarını değiştirmektedir.
Meme protezi, genelde ömür boyu kullanılmak üzere takılan protez türlerindendir. Ancak çeşitli faktörler, belli süreler sonunda meme protezi durumunun değerlendirilmesine ve değiştirilmesine sebebiyet verebilir. Meme protezinin değiştirilmesine neden olan faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Meme protezi şeklini korumak ve meme etrafında oluşacak enfeksiyonları önlemek için düzenli doktor kontrolüne gitmek şarttır. 6 ay veya 1 yıllık periyotlarla protezlerin durumunu incelemek olası komplikasyonları engeller. Meme protezi ameliyatı sonrası yara iyileşene kadar temiz ve kuru tutulmalıdır.
Doktorunuzun belirttiği şekilde pansuman yapmak ameliyat sonrası yaraların hızla iyileşmesine yardımcı olacaktır. Meme protezi ameliyatı sonrası şişlik ve morlukların oluşması gayet normaldir, yine de bu semptomları en aza indirmek için doktor kontrolünde soğuk kompres uygulaması yapabilirsiniz.
"Hamilelik Belirtileri Rehberi" içeriğimizi okumak için:
🤰🏻 Hamilelik Belirtileri Nedir? Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.