Akciğer kanserini tedavi edebilecek belirli bir beslenme şekli yoktur. Fakat hastanın genel sağlığını iyileştirebilmek adına sağlıklı ve dengeli beslenmek gereklidir.
Ayrıca hastanın enerji seviyesi yükseltilerek tedavi sırasında hastaya daha fazla güç vermeye yardımcı olabilecek bir beslenme şekli oluşturulabilir.
Akciğer kanseri ve tedavisi bazen iştahı olumsuz etkileyerek dengeli bir beslenmeyi zorlaştırabilir. Şiddetli vakalarda bu durum; ciddi kilo kaybı, kas kaybıyla ilişkili bir durum olan ve görünümü kötüleştirebilen kaşeksiye yol açabilir.
Akciğer kanseri tedavisi sırasında kilonuzu ve sağlığınızı korumanıza yardımcı olacak dengeli bir beslenme planı oluşturmanız gerekebilir. Bunun için hem doktorunuza hem de uzman bir diyetisyene danışmanız oldukça önemlidir.
Akciğer kanserinde uygulanan dengeli ve sağlıklı beslenmenin amacı; hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olmaktır.
Akciğer kanseri vakalarında; genellikle orta düzeyde bir kiloyu korumaya, ishal veya gibi tedaviden kaynaklanan yan etkileri kötüleştirebilecek yiyeceklerden kaçınmak gerekebilir.
Bunun için dengeli bir beslenme alışkanlığı edinmek çok önemlidir.
Kişiden kişiye göre değişebilen beslenme çeşitleri akciğer kanserinin etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Bazı hastaların kilo vermekten kaçınmak için yeterli kalori alması gerekebilirken bazılarının güvenli bir şekilde kilo vermesi gerekebilir. Akciğer kanserine iyi gelen besinler şu şekilde sıralanabilir;
Yapılan bir araştırmada bu yiyecekleri tüketmek kanser de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara yakalanma olasılığını düşürmektedir.
Ayrıca bu besinlerin tüketilmesi daha düşük bir ölüm oranı ile ilişkilendirilmiştir. Bunun nedeni, bu yiyeceklerin çoğunun oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabilecek içermesidir.
Akciğer kanserine iyi gelen besinler tüketilerek gerek tedavi aşamasında gerekse tedavi sonrasında ortaya çıkabilecek yan etkiler en aza indirilebilir.
Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri yiyeceklerden almak, sağlıklı bir vücut yapısı için olmazsa olmaz bir faktördür.
Mümkün olduğunca, vücudunuza enerji kazandırmaya ve sizi güçlü tutmaya yardımcı olacak besleyici yiyecekleri seçmek önemlidir.
Böylece, uygulanan akciğer kanseri tedavisinin yan etkileri daha iyi tolere edilir.
Dengeli ve sağlıklı beslenme; hastanın genel sağlığı destekleyerek kaşeksiden kaçınmasına yardımcı olabilir. Böylece hastanın iyileşmesi desteklenerek, vücut bağışıklığı artırılır. Dengeli ve sağlıklı beslenme; enerji seviyesini korumaya yardımcı olabilecek doğru miktarda protein ve kalori yemek anlamına gelir. Özellikle uzmanlar, sağlıklı kas kütlesini desteklemeye yardımcı olmak için protein alımını günde kilogram başına yaklaşık 1,2 ila 1,5 grama çıkarılmasını önermektedir.
Yapılan araştırmalar, kanda yüksek D vitamini seviyelerinin olması akciğer kanserine karşı korunmaya ve bu rahatsızlığa sahip kişilerin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur. Vücut, güneş ışığından D vitamini üretir. D vitamini yağlı balık, süt ve mantar gibi yiyeceklerde bulunur. Düşük D vitamini seviyelerinde takviye gerekebilir.
Sigara, kaynaklanan ölümlerin en büyük nedenidir. Sağlıklı ve dengeli beslenme, akciğer kanseri riskinin azaltılmasında önemlidir. Örneğin, kırmızı et ve doymuş yağ oranı yüksek yiyecekleri zeytinyağı, kuruyemiş ve gibi doymamış yağ kaynaklarıyla değiştirmek, özellikle sigara içen kişilerde akciğer kanseri riskini düşürmeye yardımcı olabilir. Meyve ve sebzeler de özellikle sigara içenlerde kanser karşıtı beslenmede önemlidir. Ayrıca, orta düzeyde bir vücut ağırlığını korumak ve yaşam boyu fiziksel olarak aktif olmak kanseri önlemeye yardımcı olabilir.
Belirli yiyecekleri yemek ve bazı yiyecekleri tüketmekten kaçınmak, ilişkili yan etkileri azaltmaya yardımcı olabilir. Kemoterapi tedavisinde kullanılan ilaçlar, vücutta bulunan kanser hücrelerini öldüren oldukça güçlü ilaçlardır. Bu ilaçlar çok güçlü oldukları için hastalarda bazı yan etkilere neden olabilir.
Akciğer kanseri tedavisinden sonra ortaya çıkan yan etkileri ortadan kaldırmak için bazı besin maddelerini tüketmek sağlık için faydalı olabilir.
Anti-anjiyojenik besinler, bir tümörün neden olduğu kan damarı büyümesini yavaşlattığı bilinen besinleri içerir. Bu besinler arasında brokoli, karnabahar, kara lahana, Brüksel lahanası, turp, portakal, limon, greyfurt, sarımsak, maydanoz, zerdeçal, Hindistan cevizi, yaban mersini, ahududu, böğürtlen ve çilek bulunur. Anti-anjiyojenik beslenme ile kanser tedavisine yardımcı olabilecek besinler tüketilebilir. Bu tür yiyecekler hem genel sağlık için hem de akciğer kanseri tedavisi için oldukça önemli olan besin maddeleridir.
Yiyecekler kanser hücrelerini öldürmez. Ancak, çeşitli bitkisel gıdaları içeren bir beslenme kanser riskini azaltabileceğini gösteren araştırmalar vardır. Meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve fasulyeler kanser riskini azaltabilecek besin maddeleridir. Kanser karşıtı etkileri olabilecek vitaminleri, mineralleri ve diğer bileşikleri içerisinde barındıran besin maddeleri tüketilerek riski azaltılabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.