Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Mide Kanserinde Kemoterapi Ne Kadar Sürer?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Mide Kanserinde Kemoterapi Ne Kadar Sürer?

Onkoloji Konseyimizden Görüş Alın
SGK, Tamamlayıcı ve Özel Sağlık Sigortaları ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Kemoterapi, vücutta hızla büyüyen hücreleri yok etmeyi amaçlayan agresif bir kimyasal ilaç tedavisidir. Genellikle kanser tedavisinde kullanılır. Kanser hücreleri, diğer hücrelerden daha hızlı büyür ve bölünür.

Bundan dolayı kanser hücrelerinin hızla büyüyerek vücutta yayılmasını önlemek için kemoterapi tedavisi uygulanabilir. 

Mide kanserini tedavi ederken kullanılan  ilaçlarından kaynaklanan yan etkiler oluşabilir.

Mide kanserinde uygulanan kemoterapi, sadece hızlı çoğalan kanser hücrelerini değil aynı zamanda ağız, bağırsak ve saç gibi diğer hızlı çoğalan hücreleri de öldürür. 

, mide bulantısı ve saç dökülmesi gibi yaygın yan etkilere neden olabilir. Yan etkileri en aza indirmek ve en iyi sonuçları almak için kemoterapi, aralarında iyileşme dönemleri olan döngüler halinde uygulanır.

Mide Kanserinde Kemoterapi Tedavisi

Mide Kanserinde Kemoterapi Tedavisi

Kemoterapi;  tedavi etmek, ameliyattan sonra kalan kanser hücrelerini temizlemek, ameliyat olamayan veya ileri evre mide kanseri olan hastalarda yaşam süresini uzatmak için kullanılabilir. 

Kemoterapi uygulamasında, mide kanserine bağlı olarak oluşan kanser hücrelerini yok etmek ve büyümelerini durdurmak için kimyasal içerikli ilaçlar kullanılır. Enjeksiyon yoluyla veya kapsül olarak yutularak verilebilir. 

Ameliyattan önce, ameliyattan sonra veya ileri mide kanseri tedavisi olarak kemoterapi tedavisi yapılabilir. Kemoterapi döngülerinin tam sayısı, reçete edilen kemoterapi ilaçlarına ve hastaların ilaçlara nasıl tepki vereceğine bağlı olacaktır. Mide kanserinde kemoterapi uygulanırken dikkat edilecek faktörlere şu şekildedir;

  • Mide kanserinin evresi ve etkisi
  • Hastanın genel sağlık durumu
  • Hastanın daha önce geçirdiği farklı kanser tedavilerinin olup olmadığı.
  • Mide kanserinin oluştuğu bölge
  • Hastanın mide kanserine karşı seçeceği tedavi yöntemleri gibi faktörler mide kanserinde uygulanacak kemoterapi öncesi dikkat edilmesi gereken hususlardır. Çünkü kemoterapi, tüm vücudu etkileyen sistemik bir tedavi olduğundan çok boyutlu düşünülmesi gereken bir tedavi şeklidir

Mide kanserinde kemoterapi öncelikle şunlar için kullanılır;

  • Mide kanserinde, toplam kanser hücresi sayısını azaltmak
  • Mide kanserinin yayılma olasılığını azaltmak
  • Mide kanserine neden olan kitlenin boyutunu küçültmek
  • Mide kanserinin mevcut semptomlarını azaltmak
  • Mide kanserine bağlı gastrektomi gibi kanserli bir tümörü veya kitleyi çıkarmak için ameliyat olduysanız, onkoloğun kalan kanser hücrelerinin de öldürülmesini sağlamak için kemoterapi önerebilir

Mide Kanserinde Hipertermik İntraperitoneal Kemoterapi (HIPEC)

HIPEC (hipertermik intraperitoneal kemoterapi), karın boşluğundaki (peritoneal) kanserli tümörleri tedavi eder.

Karaciğer, mide ve bağırsakların oluştuğu karın bölgesinde uygulanabilir bir kemoterapidir. Bu tedavide, kanserli tümörlerin çıkarılmasından sonra karın boşluğu ısıtılmış kemoterapi ilaçlarıyla doldurur.

HIPEC kanseri tedavi etmez. Ancak yapılan tedavi ile, kanserle daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir.

Hipertermik ısıtılmış veya sıcak anlamına gelir. Isı sitotoksiktir, yani kanseri öldürür. Araştırmalar, belirli kemoterapi ilaçlarını ısıtmanın kanser öldürme yeteneklerini artırdığını göstermektedir. HIPEC'te kemoterapi ilaçları 41 ila 43 santigrat derecede ısıtılır.

İntraperitoneal, kemoterapinin doğrudan karın boşluğuna enjekte edilmesi ve normal kemoterapinin ulaşamadığı tümörleri hedeflemesidir. HIPEC'te, karın boşluğu boyunca sürekli ısıtılmış kemoterapi ilacı akışı vardır.

Hipertermik intraperitoneal kemoterapi (HIPEC), iki parçalı bir sürecin ikinci kısmıdır. İlk kısım, karın boşluğundaki kanserli tümörleri ve hasarlı dokuyu çıkarmak için yapılan cerrahi olan sitoredüksiyondur. 

HIPEC (hipertermik intraperitoneal kemoterapi) uygulaması; genel anestezi altında yapılmaktadır. Bundan dolayı hastalar, herhangi bir ağrı hissetmez. Karın bölgesinden açılan bir kesi (kesik) ile kanserli tümörleri ve etkilenen kanserli dokular mideden çıkarılacaktır.

Anestezi altındayken karından mideye birkaç adet kateter yerleştirilir. Kateter (veya kateterler) kemoterapiyi yaklaşık 41 santigrat dereceye kadar ısıtan bir makineye bağlanır. 

Bir pompa, kemoterapiyi kateter yoluyla karnınızın iç kısmına iterek mideye ulaştırır. Vücut nazikçe bir yandan diğer yana hareket ettirilir.

Böylece ısıtılmış kemoterapi ilacı tüm karın boşluğunu yayılabilir. Tedavi süreci, midede oluşan kanserli hücrelerin büyüklüğüne bağlı olarak birkaç saat sürebilir.

Tedavi tamamladıktan sonra, kemoterapi ilaçları karın boşluğundan boşaltılar. Ardından karın boşluğu tuzlu suyla yıkanır.

Daha sonra açılan kesiler kapatılarak HIPEC uygulaması tamamlanır.

Mide kanserinde kemoterapi ne kadar sürer sorusuna; HIPEC (hipertermik intraperitoneal kemoterapi) uygulamasından sonra 4 ila 12 hafta arasında iyileşme sağlanabilir yanıtını vermek mümkündür.

Mide Kanserinde Kemoterapinin Yan Etkileri

Mide Kanserinde Kemoterapinin Yan Etkileri

Kemoterapinin kanser hücrelerine etkili bir şekilde saldırdığı kanıtlanmıştır. Kemoterapi, kanser hücrelerine karşı etkili bir tedavi seçeneği olmasına karşın yaşam kalitesini olumsuz anlamda ciddi şekilde etkileyebilir. Ortaya çıkan bu durum bazı yan etkiler oluşturabilir. Mide kanserinde kemoterapi tedavisi alacak hastaların bu yan etkileri göz önüne almaları gerekir.

Mide kanserinde uygulanan kemoterapi; kan, saç, cilt ve bağırsak yolunun astarını olumsuz etkileyerek bazı yan etkiler oluşturabilir. Mide kanserinde uygulanan kemoterapiden kaynaklanan yan etkiler şu şekildedir;

Vücut bölgesinde kolay morarma ve aşırı kanama meydana gelebilir.



  • Ağız içinde yaralar oluşabilir
  • Yorgunluk ve 
  • Ateşlenme
  • Saç dökülmesi

  • Mide bulantısı ve kusma
  • İstemsiz kilo kaybı
  • Sinir hasarından kaynaklanan ağrıların oluşması
  • Enfeksiyonlar

  • Kabızlık

  • Lenfödem
  • Hafıza sorunları
  • Konsantrasyon ve dikkat sorunları
  • Cilt değişiklikleri
  • Tırnak yapısında değişiklikler
  • Uykusuzluk
  •  gibi etkiler mide kanserinde uygulanan kemoterapiden kaynaklanan yan etkiler olabilir. Doktorunuzun yönlendirmesi, reçete edilen ilaçlar, yaşam tarzı değişiklikleri gibi unsurlar oluşan yan etkileri yönetmenizde faydalı olabilir.

Mide kanserinde uygulana kemoterapinin birçok yan etkisi tedavi sona erdiğinde azalabilir.

Ancak kullanılan kemoterapi türüne bağlı olarak tedaviden yıllar sonra bile gelişebilecek uzun süreli yan etki riski de vardır. Kemoterapiden kaynaklanan uzun süreli yan etkiler şu şekildedir;

  • Kalp rahatsızlıkları
  • Böbrek hastalıkları
  • Akciğerlerde tahribat oluşumu
  • Sinirlerin hasar alması
  • Üreme organlara bağlı ortaya çıkan hastalıklar gibi yan etkiler mide kanserinde uygulanan kemoterapiden kaynaklanabilir. Ayrıca kemoterapi sonucu ikinci bir kanser geliştirme olasılığı da vardır. Tedaviye başlamadan önce doktorunuza danışarak bilgi almanız sağlığınız için hayati öneme sahiptir.

Mide Kanserinde Kemoterapi Ne Kadar Sürer?

Mide kanserinde uygulanan kemoterapi genellikle bir döngü adı verilen seanslar boyunca verilir. Mide kanserinde kemoterapi ne kadar sürer, kemoterapi seanslarının süresi birkaç dakikadan başlayarak birkaç saate kadar devam edebilir. Bazı hastaların birkaç gün sürebilen sürekli bir infüzyona ihtiyacı olabilir. Kemoterapi uygulaması, tedavi için özel tasarlanmış infüzyon merkezinde verilmektedir.

Kemoterapi, hücre bölünme sürecindeki kanserli hücreleri tedavi ederek. Kanserli hücreler de farklı zamanlarda bölünebilir. Bundan dolayı, tekrarlanan döngüler mümkün olduğunca çok sayıda kanser hücresini tedavi etme şansını artırır. 

Seanslar arasındaki süre kullanılan ilaçlara bağlı olarak değişir. Genellikle kan değerlerinin normale dönmesinin beklendiği bir zamanda diğer seans planlanabilir. Hastanın vücudu tedaviyi iyi karşılamıyorsa seanslar değiştirilebilir. Kanser hücrelerinin tedavilere ne kadar iyi tepki verdiğine bağlı olarak seanslar artırılabilir veya azaltılabilir.

Mide kanserinde kemoterapi ne kadar sürer sorusuna cevap olarak, kemoterapi seansından sonra vücudun iyileşmesi yaklaşık iki ila dört haftalık bir zamanda gerçekleşir.

Sıkça Sorulan Sorular

Mide Kanseri, Kemoterapi Uygulamasından Sonra Tekrarlayabilir mi?

Mide kanserinde uygulanan kemoterapiden sonra kanserin tekrarlama riski vardır. Bazı durumlarda kemoterapi sonrasında farklı bir kanser de oluşabilir. Kanser tedavisinden sonra takip ve kontrol muayenelerinin aksatılmadan yapılması önemlidir.

Mide Kanserinde Kemoterapi Almak Ağrılı mıdır?

Çoğu hasta tedavi seansları sırasında ağrı hissetmez. Kemoterapi tedavisinde, hap veya topikal krem kullanılıyorsa ağrı hissedilmeyebilir. İğne veya enjeksiyon yoluyla kemoterapi tedavisi uygulanmasında, iğne vücuda girdiğinde rahatsız edici bir batma hissedilebilir. İlaç vücuda girdiğinde hafif bir yanma oluşabilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.