Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Hareketli Diş Protezi Nedir? Hareketli Diş Protezi Çeşitleri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Hareketli diş protez,i kişilerin ağzında eksik diş olması halinde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu protezler destekleyici dokular üzerine oturur. Çoğunlukla ağız içerisinde bulunan yumuşak dokulara dayanarak takılır. Altında bulunan destek dokulara oturtularak sabitlenir. Bu özellikleri nedeniyle kullanıcılar tarafından çıkarılabilir.

Hareketli Diş Protezi Nedir?

Hareketli diş protezi bazı dişlerin olmaması,  ya da ağız içerisinde hiç diş olmaması durumunda yapılır. Köprü ve  seçenekleri kullanılamayan hastalarda bu yöntem tercih edilir. Hareketli protezler bulunduğu yerde sabit olarak kalmaz ve rahatlıkla takıp çıkarmak mümkündür. 

Bu yöntem sabit diş protezleri ile kıyaslandığında çok daha uygun fiyatlı olması ile dikkat çeker. Yapay dişlerin takıldığı ve sakız rengine benzer bir rengi olan plastik reçinelerden üretilmiş olan protezler daimi dişleri tutacak olan alveolar ile sırt üzerine oturmaya uygun bir şekilde tasarlanır. Protezlerin uyumlu olması yemek yeme, konuşma ve çiğneme gibi pek çok faktörü etkilediğinden son derece önemlidir.

Hareketli Diş Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Hareketli diş protezi sabit bir şekilde kullanılabilen bir diş protezi çeşidi değildir. Bu protezler çıkarılabilen protezler olarak da adlandırılır. Bu protezler kullanıcıların ihtiyaçlarına ve dişlerinin yapısına uygun olarak tasarlanır. Bu sayede hastaların doğal diş fonksiyonlarını geri kazanması mümkün olur. Ağız içinde diş kalmaması durumunda vakumlu  kullanılabilir.

Total hareketli tam protezler, tam dişsizlik durumunda kullanılan ürünlerdir. Bu protezler alt ve üst çene için tam bir protez seti şeklindedir. Hareketli protezlerde alt ve üst şeklinde iki parça vardır. Total hareketli protezler dişsiz alanların tamamen kaplanmasını sağlar. Bu protezler günlük aktivitelerde fonksiyonel ağız yapısı sağlaması ile dikkat çeker. Burada tutuculuk çene kemiği ile protez arasında bulunan vakum yardımıyla sağlanır. Bu nedenle diğer protez seçenekleri ile karşılaştırıldığında tutuculuk çok daha düşük olur. Daha öncesinde protez kullanmayan kişilerin bu proteze alışması zaman alacaktır.

Hassas bağlantılı protezler diğer protez seçeneklerinden farklı olarak çıt çıt olarak isimlendirilen bir mekanizma ile sabitlenir. Bu mekanizmalar sayesinde protezin ağız içerisinde oldukça sağlam bir şekilde tutulması mümkün olur. Bunun yanında kişilerin protezi takması ve çıkarması da oldukça kolay bir şekilde gerçekleşir. Bu protezler özellikle alt çenede sıkı bir tutuş sağlamasının yanında konforlu olması ile de dikkat çeker.

Parsiyel hareketli diş protezleri kısmi dişsizlik olması halinde kullanılan protez çeşitleridir. Bu protezler ağız içerisinde eksik olan dişlerin yerlerini almak adına tasarlanır. Kısmi protezlerin doğal dişlere dayandırılarak metal ya da akrilik taban üzerine monte edilmesi işlemi gerçekleştirilir. Genellikle arka dişlerin olmaması durumunda eksik olan dişlerin olduğu kısımlara göre tasarlama işlemleri gerçekleştirilir. Bunun yanında doğal dişlere uyumlu olarak oturtulması işlemi gerçekleştirilir. Yarım damak diş kullanmayı tercih eden bireyle hareketli diş protezlerini daha rahat bir şekilde kullanılabilir. Bunun haricinde ağız yapısını desteklemesi nedeniyle normal dişlerin korunmasına da yardımcı olur.

Diş üstü protezler kronlar ismi ile de bilinir. Bu protezler çoğunlukla tek bir dişin kaplanması amacıyla kullanılır. Hasarlı ya da zayıf olan dişlerin desteklenmesi, estetik bakımdan dişlerin görünümlerinin iyileştirilmesi ya da dişler arasında bulunan boşlukların kapatılması bakımından bu protezler kullanılabilir. Komşu sağlam dişlere dayanarak eksik dişlerin yerini tamamlama işlemini sağlarlar.

İmmediat protez diş çekimlerinden sonra takılan geçici protezlere verilen isimdir. Diş çekiminin ardından meydana gelecek boşlukların doldurulması ve estetik bir görünüm sağlanması bakımından bu protezler kullanılır. İmmediat protezler çene kemiklerinin iyileşmesi döneminde hastalara geçici çözümler suna. Ardından kalıcı  ile değiştirilmesi mümkündür. Bu protezler kişilerin psikolojik ve sosyal bakımdan dişsizlik nedeniyle meydana gelen rahatsızlıklarının en aza indirilmesinde önemli rol oynarlar.

Hareketli Diş Protezi Tedavi Aşamaları Nelerdir?

Hareketli diş protezi, dişsiz bölgelerin düzeltilmesi ve ağız içinde fonksiyonel bir yapı oluşturulması bakımından uygulanan bir tedavidir.  başvurularak, dişlerin yapısının incelenmesi ile başlayan bir süreçtir.

  • Öncelikle hastaların ağız yapısının detaylı olarak incelenmesi işlemi gerçekleştirilir. Bu aşamada eksik olan dişlerin durumu diş hekimi tarafından değerlendirilir.
  • Eksik diş olan ya da hiç diş bulunmayan alanların ölçüler alınır. Bu ölçüler protezin doğru şekilde uyum sağlaması bakımından son derece önemlidir.
  • Ölçülerin alınması işleminden sonra protezin tasarlanmasına geçilir. Bu aşamada eksik dişlerin yeniden yerine konulması bakımından protezin şekline karar verilir.
  • Protetik tasarımın yapılmasından sonra gerekli olan protezlerin laboratuvarda üretilmesi işlemine geçilir.
  • Bu protezler kişilerin ağız ölçülerine ve özel ihtiyaçlarına uygun olarak şekillendirilir ve hazırlanması işlemleri tamamlanır.
  • Laboratuvarlarda üretimi gerçekleştirilen protezlerin hastalara takılması işlemi yapılır ve bunun yanında ağız içerisine uygun olacak şekilde yerleştirilmesi işlemi gerçekleştirilir.
  • Gerek duyulması halinde protez üzerinde ayarlamalar yapılır. Bu sayede hastaların daha rahat etmesi mümkün olur.
  • Bu aşamada hastalara protezin nasıl kullanılacağı ve bakımı konusunda gerekli bilgiler verilir. Böylece hareketli protezlerin tedavisi gerçekleştirilmiş olur.

Hareketli Diş Protezi Hangi Durumlarda Takılır?

Hareketli diş protezi her hasta için uygun bir tedavi yöntemi olmayabilir.  bağlı olarak uygulanabilecek bir uygulamadır. Hareketli diş protezi şu durumlarda uygulanır;

  • Çenenin arka kısmında  yapmak adına destek dişlerin kalmaması halinde
  • Ağız içerisinde tam dişsizlik olması durumunda
  • Diş eksikliği sorunlarının köprü ya da implant kullanılarak tedavisin istemeyen hastalara çiğneme fonksiyonlarının yeniden kazandırılması için
  • Dişi çekilen ve implant için yeterli kemiğin olmadığı hastalarda bu yöntem tercih edilir.

Hareketli Diş Protezi Sonrası Yapılması Gerekenler

Hareketli diş protezi takıldıktan sonrasında hastaların dikkat etmesi gereken bazı durumlar söz konusudur. Aynı zamanda olası bazı problemler de bu süreçte ortaya çıkabilir. Hareketli diş protezi sonrası yapılması gerekenler şu şekildedir;

  • Hareketli diş protezi takıldıktan sonra ağız içerisinde vuruklar meydana gelebilir. Bunların tedavi edilmesi için hastaların 3-4 defa diş hekimine gitmesi normal bir süreçtir. 
  • Hastaların protezlere alışırken küçük lokmalar tüketmesi ve yemek yerken her iki tarafı da kullanması gerekir. 
  • İmplantsız total protez işleminde alt çenenin çok fazla hareket etmesi normaldir.
  • Alışma aşamasında hastaların konuşmalarının diş protezlerinden etkilenmesi durumları söz konusu olabilir.
  • Protez dişler yapıldıktan sonra kişilerin düzenli olarak diş hekimine gitmeleri önemlidir.
  • Çenelerden birinde parsiyel protez bulunuyorsa bunlara gelen kancaların ilk zamanlarda ayna karşısında çıkarılmasına dikkat edilmelidir.
  • Üst damak protezlerinin yeni yeni kullanılmaya başlandığı dönemlerde ağızdan düşmesi sorunları meydana gelebilir. Yutkunma hareketleri ile üst protezin damağa iyi bir şekilde tutunmasını sağlamak mümkündür.

Sıkça Sorulan Sorular

Hareketli Diş Protezi Fiyatları Neye Göre Değişir?

Hareketli diş protezi fiyatları işlemi yapacak olan diş hekimlerinin uzmanlığı, kullanılan malzemelerin kalitesi gibi konulara bağlı olarak değişiklik gösterir. Bunun yanında tedavi edilecek dişin durumu ve tedavinin karmaşıklığı da fiyatı etkileyen etkenlerden biridir. Çoğunlukla hareketli diş protezi fiyatları estetik diş tedavilerine göre çok daha uygundur.

Hareketli Diş Protezi Kaç Yılda Bir Değişir?

Hareketli diş protezleri ile doku uyumu ve diş uyumu bozulmadığında çoğunlukla 5-6 yıl sorunsuz bir şekilde kullanımı mümkündür. Bu sürenin sonunda genellikle hareketli diş protezlerinin diş etlerine tekrardan uyumlandırılması işlemine gerek duyulur. 

Hareketli Diş Protezi Bakımı Nasıl Yapılır?

Hareketli diş protezlerinin uzun yıllar kullanılması için düzenli olarak temizlikleri ve bakımlarının gerçekleştirilmesi gerekir. Protezlerin yemeklerden sonra ılık su ve sabun ile yıkanması gerekir. Protez temizliğinde aşındırıcı ya da sıcak su kullanılmamalıdır. Hareketli diş protezleri ağızdan çıkarıldıktan sonra özel bir kutu içerisinde saklanmasına özen gösterilmelidir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.