Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Artroplasti Rezeksiyonu Nedir? Artroplasti Rezeksiyonu Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Artroplasti, eklem değiştirme de olarak bilinen cerrahi bir operasyondur. Hasarlı duruma gelen eklemler; metal, seramik veya plastikten yapılmış olan yapay eklemlerle değiştirilir.

Genellikle bu ameliyat kalça, diz ve omuz bölgesindeki eklemler üzerinde yapılır. Artroplasti ameliyatlarının farklı tipleri mevcuttur. Artroplasti rezeksiyonu interpozisyon artroplastisi, parsiyel endoprotez artroplastisi ve total endoprotez artroplastisi, bu ameliyatın farklı türleridir.

Artroplastinin bir çeşidi olan artroplasti rezeksiyonu ameliyatı başarısız cerrahi müdahaleler ya da cerrahi komplikasyonların giderilmesi için kullanılan bir uygulamadır.

Artroplasti rezeksiyonu ameliyatı, eklemin hastalıklı yüzünün ya da yüzlerinin çıkarılması işlemidir. Böylece eklem, sarsak eklemi pozisyonunda bırakılır. Bu durumda eklem, mümkün olan en fazla hareket açıklığına sahip şekle getirilmiş olur.

Artroplasti Rezeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

Artroplasti rezeksiyonu iki türü vardır. Bu türler farklı bölgelerde uygun olan seçenek doktor tarafından belirlendikten sonra uygulanabilir. Artroplasti rezeksiyonun çeşitleri:

  • Girdlestone-Taylor Rezeksiyon Artroplastisi
  • Keller Rezeksiyon Artroplastisi

Artroplasti rezeksiyonu Girdlestone-Taylor tarafından geliştirilmiş ve öncelikli olarak  üzerinde denenmiştir. Teknik genellikle  tedavisinde, yani yaşa bağlı olarak ortaya çıkan eklem kireçlenmesinde kullanılır. Ayrıca bu teknik, eklem iltihaplanmalarının tedavisinde de kullanılan bir türdür. Ancak günümüzde çoğunlukla artroplastinin başarısız olduğu ya da komplikasyonlara yol açtığı durumlarda, revizyon yerine tercih edilen alternatif bir cerrahi teknik olarak bilinir.

Girdlestone rezeksiyon tekniği çoğunlukla kalça protezlerinde başarısız sonuçlar elde edilmesi durumunda kullanılır. Keller tekniği ise çoğunlukla el ve ayak parmaklarının eklem bölgelerinde  deformitesi olması durumunda tercih edilir.

Girdlestone tekniğinde kalça ekleminde bulunan femur başı çıkarılır. Bu durumda hasta aksak da olsa hareket edebilir. Keller rezeksiyon artroplastisinde ise halluks valgus ya da halluks rigidus gibi ayak ve ayak parmağındaki kireçlenmeler olması durumunda proksimal falanks devre dışı bırakılır.  

Artroplasti Rezeksiyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Artroplasti rezeksiyonunun tanısı hastanın şikayetleri üzerine, tıbbi görüntüleme teknikleri kullanılarak uzman doktorların muayeneleri sonucunda ortaya konulur. İşlemin uygulanması için uzman doktorun görüşü önemlidir.

Artroplasti rezeksiyonu;

  • Artroplastik cerrahi müdahalelerin başarısız olması durumunda
  • Aseptik gevşemeler durumunda
  • Yumuşak doku yetmezliği durumunda
  • Yapısal yetersizlik durumunda,
  • Enfeksiyon olması durumunda
  • Tümör progresyonu olması durumunda yapılmaktadır

Artroplasti rezeksiyonuna gerek duyulan hastalarda genellikle belli semptomlar görülür. Bunların yanı sıra uzman doktorların, semptom görülen bölgeyi tıbbi görüntüleme araçları aracılığıyla incelemesi ve analiz etmesi oldukça önemlidir. Artroplasti rezeksiyon yapılan hastalarda sıklıkla görülen semptomlar şunlardır:

  • Daha önce cerrahi müdahale yapılmış ya da yapılmamış bölgede ağrı (bu ağrı özellikle  şeklinde görülür)
  • Vakanın şikayeti eğer ayak ve el parmaklarında ise bu bölgede görülen şekil bozukluğu 
  • Tıbbi görüntüleme araçlarıyla ortaya çıkan kalça, diz ve omuz bölgesinde görülen şekil bozuklukları
  • Ağrıya ve şekil bozukluklarına bağlı olarak yürüme ya da hareket etmede zorluk yaşanması

Artroplasti Rezeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Uzman doktorlar tarafından artroplasti rezeksiyonu yapılmasına karar verilen hasta, ameliyat için hazırlanır. Artroplasti rezeksiyonu genellikle üç eklem bölgesinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.

Artroplasti rezeksiyonunun bölgelere göre uygulanma çeşitleri şunlardır:

  • Diz Artroplasti Rezeksiyonu
  • Omuz Artroplasti Rezeksiyonu
  • Kalça Artroplasti Rezeksiyonu
  • Ayak/Parmak Eklemleri Artroplasti Rezeksiyonu

Bunların arasında en sık rezeksiyon yapılan bölgeler diz ve omuzken kalça bölgesinde artroplasti rezeksiyonu nadiren uygulanan bir ameliyattır. 

Artroplasti Rezeksiyonu Ameliyatı

Bu işlemde hastalıklı yüzü ya da yüzleri çıkarılarak sarsak eklem pozisyonunda bırakılır. Ameliyat öncesi, duruma göre hastaya lokal ya da genel anestezi uygulanır. Ameliyatlar ortalama 2-2,5 saat sürmektedir. Hastanın şikayetine göre Girdlestone-Taylor veya Keller tekniği kullanılarak ameliyat gerçekleştirilir. Ameliyat sonrası hastaların rahatı için damar veya ağız yoluyla ağrı kesiciler verilebilir. 

Hastanın hastanede yatış süresine uzman doktorlar tarafından karar verilmekte olup bu süre ortalama 2-3 gündür. Hastanın normal hayatına geçiş süresi genellikle minimum dört haftadır. Dört haftanın ardından hasta vücut ağırlığının %50'sini tartabilir. Genellikle hastaların memnuniyetle sonlanan bu ameliyatlar, hastaların uzman doktorların tavsiyelerine uymasıyla sağlıklı bir süreçle son bulur.

Artroplasti Rezeksiyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Artroplasti müdahaleleri için hastaların dikkat etmesi gereken önemli hususlar vardır. Özellikle doktorların gözetiminde, artroplasti rezeksiyonu öncesi antibiyotik alımı ile başlayan ve sterilizasyon ile devam ettirilen süreç, rezeksiyon sonrası da dikkatle devam ettirilmelidir. 

Ameliyat sonrası hastanın yarasının temiz tutulması oluşabilecek ciddi sorunların önüne geçeceği için son derece önemlidir. Ayrıca vakanın iyileşme sürecinde en önemli etken artroplasti yapılan bölge ve cerrahi müdahalenin büyüklüğüdür. Eklemin müdahale öncesindeki durumu ameliyat sonrası iyileşme sürecini de belirleyen bir unsurdur. 

Örneğin; kalça artroplasti rezeksiyonu, diz ya da omuz rezeksiyonlarına göre daha ağır işleyen bir sürece sahiptir. Bu nedenle ameliyat sonrası hastanın, uzman doktorunun direktiflerine uyması son derece mühimdir.

Aksi takdirde oluşabilecek komplikasyonlar hasta için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bazı komplikasyonların oluşum nedeni ise yanlış cerrahi müdahale kaynaklıdır. Bu durumda hastaların doğru doktor ve hastane seçimi son derece önemli bir unsurdur.

  • EnfeksiyonAmeliyat sonrası enfeksiyon oluşumu, bu tür müdahalelerde en sık karşılaşılan komplikasyon türüdür. Artroplasti sonrası enfeksiyon görünümü dünya üzerinde dağılımı değişken olarak %1-8 oranındadır. Enfeksiyonun erken tanı alması halinde basit bir antibiyotik tedavisiyle veya basit debridman tedavisiyle tedavisi mümkündür. Enfeksiyonun ilerlemesi durumunda antibiyotik tedavisi veya revizyon artroplasti seçenekler arasındadır. 
  • Dislokasyon: Dislokasyon, artroplasti cerrahisinin yanlış uygulanması durumunda ortaya çıkan bir komplikasyondur. Artroplasti sonrası yetersiz cerrahi yöntemler ya da uygunsuz kullanım sonucu eklem komponentlerinde çıkıklara rastlanabilir. Bu durum kapalı ya da açık cerrahi müdahalelerle düzeltilebilir. 
  • Eklem Etrafında Kırıkların Olması: Basit kırılmaların yanında travmaya bağlı olarak protez etrafında gerçekleşen kırıkları kapsar. Uygun olduğu durumlarda vakaya revizyon veya fiksasyon yöntemleriyle müdahale edilir. 
  • Emboli: Bu durum çoğunlukla diz ve kalça artroplastisinde gerçekleşir.

Tekrarlayan tıbbi cerrahi müdahalelerin hastaların psikolojisi üzerinde olumsuz etkiler oluşturma ihtimali vardır. Bu gibi durumlarda kişiler, kendilerini  altında hissedebilir. Aynı zamanda  bozukluğu gibi problemlerde bu süreçte ortaya çıkabilir. Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde, gerekli olunması halinde psikolojik destek alınabilir.

Artroplasti Rezeksiyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Artroplasti Rezeksiyonu Tehlikeli Midir?

Artroplasti rezeksiyonu işlemi sonrası hastaların büyük çoğunluğu olumlu sonuçlar bildirmektedir. Büyük risk faktörleri taşımayan bu işlem nadir olarak komplikasyonlara yol açmaktadır. Uygulanan her ameliyatta bazı riskler vardır. Bölgenin enfeksiyon kapması, ameliyat esnasında aşırı kanama ve anesteziye bağlı olarak bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu tehlikeler her ameliyatta bulunur ve sık rastlanılan problemler değildir.

Artroplasti Rezeksiyonu Kanser Midir?

Artroplasti rezeksiyonu kanser gibi hastalıklarda uygulanan bir tedavi yöntemi değildir. Çoğunlukla protez kullanan hastalarda ya da artroplasti cerrahisi uygulanmış hastalarda oluşan/ tekrarlanan şekil ve işlev bozukluklarını gidermek için yapılan cerrahi işlemlerdir. Kanser bulunan hastalarda farklı tedavi yöntemleri kullanılır.

Artroplasti Rezeksiyonu Nasıl Temizlenir?

Artroplasti rezeksiyonu işlemi hastalıklı eklem yüzü ya da yüzlerinin temizlenmesi işlemidir. Eklem sarsak eklem pozisyonunda bırakılır. Böylece mümkün olan eklem hareketliliği sağlanır. Temizleme işleminin yapılabilmesi için hastaya en uygun tedavi yöntemi belirlenir. Kişinin farklı bir sağlık problemi olup olmadığının da bu süreçte tespit edilmesi gerekir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.