Omuz protezi, omuz ekleminin oluşumunu sağlayan kıkırdak ya da esneklik metabolizmasının yapısında meydana gelen problem nedeniyle kişinin yaşamını iyileştiren tıbbi bir destektir.
İnsan vücudunda omuz, hem en esnek hem de en çok hareket halinde bulunan eklem çeşitlerindendir. Bu eklem çeşidinin sağlıklı olması da kişinin kemik yapısını güçlendirir.
Sürekli hareket halinde bulunan omuz kemiği ve bileşenleri bireyin ilerleyen zamanlarında sağlık problemleriyle karşılaşmasına neden olabilir. Özellikle omuzun aktif bir şekilde kullanılıyor olması, bu durumu daha çok belirginleştirir.
Aynı zamanda omuzda meydana gelmiş kronik bir hastalık, veya spor esnasında kırılma, düşme gibi durumlarda omuz sağlığını tehlikeye atan diğer faktörlerdendir.
Kırılan ya da hasar gören omuz problemine çözüm olarak geliştirilen omuz protezi sistemi, hasarlı omuzun daha çok kuvvetlenmesini ve daha esnek hareket etmesini sağlar. Bu sebeple; nedeni hangi faktör olursa olsun omzunuzda hissettiğiniz herhangi bir yan etkide mutlaka doktora başvurmanız gerekir.
Herhangi bir nedenden dolayı hasar görmüş, kırılmış, kopmuş ya da erimiş olan kemik bileşiminin tümünün ya da bir kısmının çıkarılıp, yerine yapay olarak oluşturulmuş kemik işlevi gören protez bir eklem oluşturulma sürecine omuz protezi denir. Burada önemli olan nokta hastanın omzundaki hasar derecesidir.
Eğer hasar çok büyük değilse, hastaya direk olarak protez takılamaz. Bunun yerine hastaya yan tedavi şekilleri uygulanır. Bu yan tedaviler arasında daha çok tıbbi ilaç tedavisi, fizik tedavi ve eklem iğnesi gibi süreçler bulunur. Hastanın sayılan bu yan tedavilerden verim alamadığı durumlarda protez kaynakları devreye girebilir.
Her hastalık sürecinin birçok tedavisi bulunduğu gibi sıklıkla kullanılan omuz protezinin de birçok çeşidi bulunmaktadır. Buradaki çeşitlilik durumu hastanın iyileşme ve hasar sürecine bağlı olarak değişir. Özellikle omuz tümörü sonucu kırılan protez sıklıkla kullanılır.
Burada omuz protezinin hangi çeşidinin kullanılacağına yapılan tetkikler ve uzmanlar karar verir. Bu sebeple bir uzman eşliğinde süreç değerlendirilmesi önemlidir. Tetkik sonucu meydana gelen omuz protezleri şu şekilde sıralanır:
Total Omuz Protezi: Bu protez tekniğinde, ameliyat sürecinde hastanın omuz yapısının içeriğinde oluşan küçük alana yeni bir protez yapılır. Oluşturulan bu protez yeni içeriği meydana getirerek işlevlik kazanır. Aynı şekilde değişen içerikle beraber, omuz başının dairesel üst katmanı da yeni bir protez ile değiştirilerek süreç aktifleştirilir.
Ters Omuz Protezi: Bu ameliyat sürecinde ise, kişinin omzunun içeriğindeki yapı protez bir dairesel yapı ile değiştirilir. Omuzun en başındaki kısım ise protezin içeriğine çevrilir. Çevrilen bu doku kişinin rahat ve esnek hareket etmesini sağlar.
Parsiyel Omuz Protezi: Buradaki ameliyat sürecinde ise, omuzun içindeki kısma kesinlikle işlem yapılmaz. İşlem yapılan kısım omuz başı olur. Omuz başı yapılan protez ile değiştirilir. Bu şekilde omuz başı işlem görmeyen iç yuvaya dönerek hareket fonksiyonu kazanır.
Her hastalık sürecinin çok önemli nedenleri olduğu gibi omuz protezinin de önemli birkaç nedeni bulunur. Bu nedenler daha çok kişinin fizyolojik sorunları ile genellenir. bağlı olarak da protez yöntemine başvurulması mümkündür. Diğer önemli nedenler ise şu şekilde sıralanır:
Omuz protezi özellikle de omuz fonksiyonunu ya da işlevini kaybetmiş kişilerde sıklıkla kullanılan bir tekniktir. Bunun yanı sıra kemik tümörü teşhisi konmuş kişilerin kemik kaybı yaşadığı durumlarda da omuz protezinin kullanıldığı görülür.
Kişi bu süreçten önce farklı radyolojik tetkiklerle ve yardımı ile incelenir. İnceleme sonrası bireye öncelikle fizik tedavi bunun takiben ilaç tedavisi uygulanır. Eğer buradaki yapı radyolojik görüntülemeler ve ilaçlarla onarılmazsa, protez kaynaklarına başvurulur.
Protez kesinlikle en ufak problemlerde başvurulması gereken bir tedavi süreci değildir. Her ne kadar kişide hareket kolaylığı sağlamış olsa da protez kaynakları hayati sınırlama gerektirebilir.
Bu sebepten ötürü protez kaynakları ciddi hasar barındırmayan durumlarda kullanılması teşvik edilmeyen bir tedavi yöntemidir. Bundan dolayı da omuz protezi omuzda meydana gelmiş çok ciddi kırılmalar, erimeler ve zedelenmeler için çözüm aracı olacaktır.
Gelişen teknolojilerle beraber protez kaynakları da ilerlemekte ve modernleşme sürecine girmektedir. Çoğunlukla çeşitli travmalar ve ciddi sağlık problemlerinde uygulanan protez, gelişen yapısı ile da son verir niteliktedir. Bu nedenle de en çok tercih edilen tedavi süreçlerinin başında bulunur. Omuz protezinin ameliyat süreci büyük bir titizlikle yapılır ve sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur.
Çoğunlukla ameliyat sonrası hastanede yatış sağlanır. Bu yatışın süre zarfı minimum 2 maksimum 5 gün arasında değişir. Burada ki değişen gün sayısı hastanın iyileşme potansiyeline bağlıdır. Ameliyat sonrası kişi kesinlikle kolunu devamlı olarak kullanamaz ve belli bir süre 3 kg üstü taşıyamaz.
Özellikle ilk gün kişi yemek yerken dahi kolunu havaya kaldırmadan, bir objenin üzerine kollarını koyarak yemek yemelidir. Çünkü; bu durum protezin sağlığı için önemlidir. Bu ilk süreçten sonra kişiye kol askısı verilebilir. Bu askı sayesinde kol güç kazanır ve hareketi engellenir. Genellikle operasyondan ilk 15 gün sonra kişi kontrol için çağırılır. Bu kontroller zamanla 30 güne uzar. Kontrol neticelerinde kişinin problemine ilişkin fizik tedavi süreci uygulanabilir.
Öncelikle engel oranının seviyesini belirlemek için kişinin büyük çoğunlukta omuz fonksiyonu kullanamıyor olması gerekir. Gündelik yaşamda becerilerini kullanmakta güçlük çeken ve sosyal yaşantısına devam edemeyen ya da devam etmede zorluk çeken kişiler için bu oran geçerli sayılır. Ortopedik engel oranı içerisinde yer alan omuz protezi daha çok %30 oranında kabul görmektedir. Burada önemli olan protez takıldıktan sonra kişinin kolunu ne derece kullanıyor olması ve ne derece esnetebildiği ile ilişkilendirilir.
Burada önemli olan protezin hangi amaçla ve hangi malzemelerle tasarlanacağı ve yapılacağıdır. Fiyatlar belirlenirken kişiye hangi protez türünün uygulanacağı kadar hangi neden ile uygulanacağı da önem taşır. Ameliyat esnasında kullanılacak cerrahi malzemeler dahi fiyatları etkiler.
Bu durum kişiden kişiye değişkenlik göstermekle beraber protezin yapısına göre de farklılık gösterir. Protezin ömrünü uzatmak için protezi zorlayacak hareketlerden kaçınılmalıdır. Bu şekilde dikkatli hareket eden kişilerde omuz protezinin kullanım süresi 20-25 yıla kadar uzamaktadır. Protezi sağlıklı bir şekilde kullanmayan kişilerde bu süre daha çok kısalarak 6 yılda bir olarak değişiklik gösterir. Bu sebepten ötürü protezin kullanım ömrünü uzatmak adına rutin kontrollere gitmeniz, tavsiye edilir.
Burada dikkat edilmesi gereken ana etken düzenli olarak uzman takibinde kalınmasıdır. Uzman takibi ile protezin aşaması ve yapılanması incelenerek gerekli bilgiler aktarılır. Bu şekilde birey gereken önlemleri kolay bir şekilde alır. Süreç her ne kadar bireyden bireye farklılık teşkil etse de ön basamak doktor kontrolü olur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.