Vücudun büyük bir yükünü çeken diz bölgesi travmalar ya da genetik faktörlerle aşınabilir ve eklemler zarar görebilir.
Bu durum da kişinin hareket etmesiyle yaşanan şiddetli neden olabilir.
Bu eklem bölgelerinde genel olarak kıkırdaklarda meydana gelen hasarlar gibi problemlerle ortaya çıkabilir.
Ağrı kontrol edilemeyecek bir duruma gelmişse ve kişinin günlük hareketi kısıtlanmaya başlamışsa diz protezinin takılması gerekebilir.
Cerrahi bir operasyonla gerçekleştirilen müdahale eklemin etkin çalışmasını sağlayabilir.
Diz protezi çeşitlerine göre metal ya da plastik gibi biyomateryaller öngörülen kısımlara yerleştirilebilir. Bu alternatifler hastanın eklem açıklık seviyesine ve kararlılığına göre farklılık gösterebilir.
Doğal eklemin hareketliliğine benzer işlevler kazandıran ve diz ekleminin bulunduğu yere takılan bir cihazdır. Özel alaşım metallerinden ve plastik materyallerden yapılan implantlar yıpranmış diz eklemlerini kaplar.
Bu sayede fonksiyonu zayıflamış ya da aşınmış eklemlere hareket kazandırarak kişinin hayat kalitesini arttırabilir.
Bu uygulamanın amaçlarında biri hasar gören eklemlerin sürtünmesini implant ile engellemektir. Böylece hastanın eklemler arası sürtünmesinin azalması ağrısının minimize olmasını ve eklemlerini daha rahat kullanmasını sağlar.
Bu durum özellikle tırmanırken, yürürken ya da merdiven çıkarken büyük fark yaratabilir.
Bu implant özelinde kullanılan materyal kemik çimentosu olarak bilinen dolguyla kemiğe sabitlenebilir. Kullanılan özel metal alaşımında ise krom ve kobalt gibi maddeler yer alabilir.
Genel olarak günlük aktivitelerin artmasını sağlayan bu operasyon kronik problemlerde, ciddi kazalarda ve hastanın çıkış yolu olmadığında uygulanabilir.
Diz protezi çeşitleri incelendiğinde iki kategori altında değerlendirilebilir. Bu implant uygulamalardan en çok kullanılan tam diz protezleridir.
Diğeri ise unikondiler olarak bilinen yarım diz protezlerdir. Yarım implantlar son zamanlarda kullanımı artmaktadır ve bu uygulamanın yapılması için hastanın diz bağlarının hasarsız olması gerekir. Bu süreçte cerrahi operasyonda dejeneratif bölgenin altına takılacak şekilde kemikler kaldırılarak uygun implantlar yerleştirilir.
Operasyon sırasında bu implant malzemeleri titanyum vidalarla ya da uygun yapıştırıcılarla sabitleme işlemi yapılabilir.
Tüm bu bilgiler ışığında implantların türlerine bağlı 3 farklı işlem yapılabilir ve işlemler aşağıdaki gibi listelenebilir:
Bu iki farklı tipte işleme karar verilirken hastanın öyküsü ve vücut profili doktor tarafından kapsamlı değerlendirilir. Günümüzde gelişen teknoloji ve medikal uygulamaların ilerlemiş olması ameliyatın başarı şansını da yükseltebilir.
Son dönemlerde robotik aletlerin implantta kullanılması da önemli bir fark oluşturmuştur. Diğer bir yandan çocukların büyüme kemiklerinde tümör bulunursa ve cerrahi müdahale yapılacaksa bilgisayar kaynaklı uzayabilen implantlar seçilebilir. Bu sayede çocuğun kemik büyümesi devam ederken materyaller uyumluluğunu kaybetmez.
Diz protezi çeşitlerine göre operasyon yapılabilmesi için hastada öncelikle ilaç tedavisi ya da fizik tedavi uygulamalarından sonuç alamamış olması gerekir.
Bu doğrultuda bazı hastalıklarda öncelikli tedaviler çözüm olmayabilir ve bu hastalıklar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Bu ameliyatın yapılması için hastanın yaşı, hareket kapasitesi ve genel sağlık hali dikkate alınabilir.
Bunun yanında hastada bazı semptomların kronik hale gelmesi önemlidir. Tüm bu süreçte hastada aşağıdaki durumlar varsa diz implantlarının takılması gereklilik oluşturabilir:
Ameliyattan sonra rehabilite aşamasında hareketlerle mevcut hareket yeteneği tekrardan düzenlenmeye çalışılır. Bu aşamada doktorun kontrolünde ameliyat sonrası ek destekler planlanır. İlk aşamada kişinin ağrısı minimize edilerek dinlenmesi, ilk adımlarını atabilmesi ya da yürüme gibi temel işlevleri yapabilmesi amaçlanır. İlk birkaç gün diz kapağı ağrısı meydana gelebilir.
Tam olarak hastanın hareketlenmesi sağlandıktan sonra hasta taburcu edilerek evde bakımı noktasında yönlendirmeler yapılır. Hastanın ev koşullarında yapması gereken durumlar ise aşağıdaki gibi listelenebilir:
Eklem bölgesinde ciddi bir deformasyon olmadan implant tedavisine başvurulmayabilir. Bunun yanında eklemde enfeksiyon oluşmuşsa ameliyat yapılması uygun görülmeyebilir. İşlemin türüne ve kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak ise engel oranı değişir.
Ameliyatta kullanılan materyale bağlı olarak tıbbi müdahalenin fiyat aralığı değişkenlik gösterebilir. Örnek verilecek olursa seramik, titanyum ya da alüminyum gibi materyaller fiyat aralığını arttırabilir. Bunun yanında kişinin yaşına göre seçilen implant türü değişeceği için daha maliyetli malzemeler tercih edilebilir.
Malzemenin türüne göre işlemin dayanıklılık süresi değişebilir. Bu anlamda materyalin türüne göre implantı değiştirme süreci belirlenebilir. Genel olarak ortalama dayanıklılık süresi 10 yıl ve daha ileri bir zamanda olduğu belirtilir.
Ameliyat sonrası yara bakımı tam anlamıyla yapıldıktan sonra ekstra bir müdahaleye gerek duyulmaz. Ameliyat sonrası enfeksiyon riskinin azaltılabilmesi için ise bölgenin hijyenine dikkat etmek gerekir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.