Dişlerin kaybedilmesinin neticesinde çiğneme yetisi kaybedilebilir, konuşma bozuklukları gelişebilir ve daha birçok sağlık sorunu meydana gelebilir.
Bu sağlık sorunlarının ortadan kaldırılması için kaybedilen dişlerin yerine yaptırmak gerekir.
Hem estetik görüntüyü iyileştirmek hem de dişlerin işlevini geri kazanması açısından protez uygulaması yapılır. Peki, diş protezi nasıl yapılır inceleyelim.
Dişlerin kaybedilmesi ya da hasar görmesi durumunda çiğnemede, konuşmada problemler yaşanabilir. Kaybedilen ve hasar gören dişler, estetik açıdan hoş olmayan bir görüntünün ortaya çıkmasına neden olur.
Tüm bu nedenlere bağlı olarak, kaybedilen dişlerin yerine diş protezi uygulaması yapılabilir. Diş protezi nasıl yapılır sorusuna şu yanıtı vermek mümkündür. Diş protezi, hastanın ihtiyaçları ve hastanın ağız yapısı değerlendirilerek kişiye özel olarak yapılan bir işlemdir. Diş protezi hastanın ağız sağlığını korurken, estetik açıdan da hastayı memnun eder.
Diş protezi nasıl yapılır, sorusunun yanıtı için birkaç aşama işaret edilebilir. Uygulanma aşaması hastanın ihtiyaçlarına ve protezin çeşidine göre değişkenlik gösterir.
Diş protezi, kaybedilen ya da kırılan dişlerin yerine sağlık sorunları olmaması adına yapılır. Her hastanın sağlık durumu ve proteze olan ihtiyacı farklılık gösterebilen durumlardır. Dolayısıyla tercih edilecek olan diş protez çeşidi uzman doktor tarafından belirlenir.
Protez çeşitleri olarak sabit protezler, hareketli protezler ve implant destekli protezler sayılabilir.
Kişinin kendi dişlerinin üzerine kalıcı bir şekilde yerleştirilen protezlere sabit protez denir.
Bu protezlerin hasta tarafından çıkarılması mümkün değildir. Sabit protezler tam olarak diş görevi görür ve çiğneme, konuşma kabiliyetlerinde oluşan olumsuzların giderilmesini sağlar. uygulamları ve kronlar, sabit protezlere örnek olarak gösterilebilir.
Hasta tarafından takıp çıkarma özelliği olan protezlere hareketli protezler denir.
Hareketli protezler birkaç eksik diş nedeniyle kısmi olabileceği gibi tüm dişler için tam protezler de olabilir. Protezin kısmi ya da tam olması hastanın kaybettiği diş sayısı ile ilgilidir.
Hastaya daha önce yapılan diş implantlarının üzerine protez uygulaması yapılmasına implant destekli protez denir. Bu protezler sabit protezler gibi sağlam yapıdadır. Bu nedenle olan hastalar için doğru tercih olabilir.
Diş protezi uygulanması yapılmasının birçok farklı nedeni bulunur. Bu nedenlerin en başında ise diş kayıpları gelir.
Kaybedilen dişlerden kaynaklı oluşan hastalık ve estetik gibi problemler diş protezi uygulaması yapılmasına neden olur.
Ayrıca dişlerin çeşitli nedenlerden dolayı hasar görmesi de diş protezi nedenleri arasındadır.
Eksik olan dişler hem hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkilemekte hem de estetik açıdan kötü görüntüye sebep olmaktadır. Estetik açıdan oluşan bu olumsuz görüntü kişilerin özgüvenini kaybetmesine, rahat gülümseyememesine neden olur. Bu nedenle diş protezi yapılarak estetik kaygıların giderilmesi amaçlanır.
Diş kayıpları çiğneme yetisinin kaybedilmesine neden olabilir. Diş kayıplarından sonra hastaların sert besinler tüketmesi zorlaşır.
Bu durumda daha yumuşak besinler tüketilebilir. Yumuşak besinlerin uzun süreli tüketimi ise kilo kaybına yol açabilir. Sindirimin daha kolay olması amacıyla diş protezi uygulanabilir.
Diş protezi uygulamasının temel nedeni, kaybedilen dişlerden kaynaklı oluşan çiğneme ve konuşma bozukluklarının önüne geçmeyi sağlamaktır. Dolayısıyla güdülen amaç yemek yemeyi kolaylaştırmaktır. Protez uygulamasından sonra alışma sürecinde yemek yemede hasta zorlanabilir.
Bunun için öncelikle sıvı, yumuşak gıdalar tüketilmesi gerekir. Zamanla normal yemekler tüketilmeye başlanabilir.
Diş protezi yemek yemeyi kolaylaştırır. Yalnızca alışma sürecinin tamamlanması gerekir. Diş protezi uygulaması sonrasında hasta tekrardan çiğneme fonksiyonu kazanacaktır.
Diş protezi ilk takıldığında konuşurken zorlanma yaşanabilir. Diş protezi takıldıktan sonra hafif düzeyde pelteklik hissedilebilir.
Ancak konuşma bozuklukları geçici olup, proteze uyum sağlandıktan sonra düzelme gerçekleşir. Diş protezine uyum sağladıktan sonra diş kayıplarından oluşan konuşma bozuklukları da düzelecektir.
Diş kayıplarından sonra tedavinin zamanında yapılmaması dişlerin kaymasına ve yer değiştirmesine neden olur. Bu tarz bir sorunla karşı karşıya kalmamak için diş kayıplarından hemen sonra uzman doktora başvurulması gerekir.
Diş protezi takılmasını gerektiren durumlar diş kayıpları ya da diş hasarlarıdır. Hem estetik açıdan hem de diş fonksiyonlarının geri kazanımı açısından diş protezi uygulaması sıklıkla tercih edilen bir işlem olarak bilinir.
Bir veya birden fazla dişin kaybedilmesi hem estetik açıdan hem de diş fonksiyonunun kullanılması açıdan olumsuz sonuçlara neden olur. Bu durumda diş protezi takılması tedavi için en uygun seçenekler arasında ilk sıralarda yer alır. Diş protezi sonrasında hem estetik sorunlar giderilmiş olur hem de diş kaybından kaynaklı oluşan fonksiyon bozuklukları düzeltilir.
Dişlerde çürük ya da kırıkların oluşması diş hasarları olarak adlandırılır. Bu tarz hasarlarda dişin çekilmesi gerekir. Diş çekilmesi neticesinde oluşan eksik dişlerin yerine yenisinin yapılması hastanın yaşam kalitesinin bozulmaması açısından önem taşır.
Bu nedenle diş çekilmesi durumunda tedavi için hemen seçeneklerin düşünülmesi gerekir. Diş çürüklerine bağlı olarak da protez tedavisi uygun görülebilir. Çürükler ileri derecede ise diş kayıplarına neden olabilir.
Diş protezi uygulamasından sonra iyileşme sürecinin hızlı olması ve proteze uyum sürecinin çabuk olması açısından ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar bulunur. Ameliyat sonrası düzenli olarak kontrollere gidilmesi gerekir.
Aynı zamanda ve protez bakımına dikkat edilmesi, doktorun önerdiği ilaçların kullanılması gerekir.
Diş protezi takma esnasında genel olarak acı hissedilmez. Ama protez takıldıktan sonra birkaç gün süresince rahatsızlık hissi oluşabilir.
Protezin ağıza uyumu tamamlandıktan sonra rahatsızlık hissi de kendiliğinden geçecektir. İyileşme sürecinde yaşanan azaltılabilmesi için doktorlar tarafından reçete edilen ağrı kesiciler kullanılabilir.
Protez ameliyatı sonrasında ağız ve diş bakımına da ekstra özen gösterilmesi gerekir.
Diş protezi sağlık engeli yaratmamakta olup, engel durumu için hastanın genel sağlığı değerlendirilir. Çünkü diş protezi hastanın yaşam kalitesini artıran bir uygulamadır.
Diş protezi fiyatlarını etkileyen en önemli etmen protezde kullanılan malzeme ve protezin türüdür. Protezde kullanılan malzemenin zirkonyum ya da porselen olması fiyatı etkiler. Ayrıca diş protezinin yapıldığı hastane ve işlemi yapan doktor tedavi fiyatını etkileyen en önemli faktörler arasındadır.
Diş protezinin değişim süresi genel olarak 5 yıl ile 10 yıl arasındadır. Bu süreyi etkileyen en önemli faktör protezin türüdür. Ayrıca protezin bakımına ve temizliğine özen göstermekte protez ömrünü uzatır.
Diş protezi bakımının düzenli yapılması protez ömrünü uzatan önemli bir etkendir. Dolayısıyla protez bakımının düzenli yapılması en az doğal dişlerin temizliğinin düzenli yapılması kadar önemlidir. Protezler düzenli olarak fırçalanarak, protez bakımında kullanılan temizlik ürünleriyle dezenfekte edilmelidir. Ayrıca her yıl en az bir kez protez kontrolü amaçlı doktora başvurmak gerekir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.