Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Uyku Apnesi Protezi Nedir? Uyku Apnesi Protezi Çeşitleri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Uyku apnesi protezi kişinin uyku halinde pek çok farklı nedenlerden dolayı nefes alamaması veya nefesinin duraksaması gibi sorunlar yaşamasından dolayı kişilere uygulanan bir protez çeşididir.

Bu protezler hastanın yaşadığı probleme bağlı olarak farklı çeşitlerde hastaya uygun olarak üretilmektedir.  rahatsızlığına sahip olan kişilerde apne sorunu yüzünden günlük hayatlarında sorunlar meydana gelebilir. Bu sorunları ortadan kaldırmak ve kişinin sağlıklı bir şekilde uyumasını sağlamak için bu protezler kullanılır.

Uyku Apnesi Protezi Nedir?

Uyku apnesi sorunu yaşayan kişi uyurken dişlerini sıkar ve solunum döngüsünde soruna yol açar. Hava yolu tıkanan hasta geceleri sık sık uyanır veya  sorunu yaşayabilir.

Bu protez sayesinde kişinin alt çenesinin ileriye doğru ve aşağıya doğru yanlış bir şekilde duran konumunu düzeltir. Duruş bozukluğu sebebiyle sarkmış olan bu dokular protez sayesinde yeniden eski gerginliğine kavuşur. Bu düzelme sayesinde kişinin solunum yolu açılır ve hasta rahat bir şekilde nefes almaya başlar.

Bu protezler şeffaf bir şekilde hastanın ağız ölçüsü alınarak üretilmiş olan protezlerdir. Hastanın rahatsızlığının giderilmesi için kişiye özel olarak üretilmiş olan bu protezler ağza tam oturan ve bu sayede hava yolunun açılmasını sağlayan materyallerdir. 

Uyku Apnesi Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Uyku apnesi yaşayan kişiler için üretilen protezlerin hepsi çenenin ileri ve de aşağı doğru sarkan konumunu düzeltmek ve rahat solunum yapılmasını sağlamaktır. Bu protezlerin çeşitleri yalnızca malzeme olarak değişiklik gösterebilir. Protez hastanın dişlerine tam oturacak şekilde konumlandırılır ve ölçü alınarak uygulanır. Bunun dışında bu protezlerin hepsi çenenin konumu düzeltme amaçlı olarak çeneye uyum sağlayacak şekilde hazırlanır.

Uyku Apnesi Protezi Nedenleri Nedir?

Uyku apnesi sorununun yaşanmasının birçok farklı nedeni vardır. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  •  problemi ve yaşam şartlarının sağlıksız olması
  • Kişinin sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklara sahip olması
  • Kişinin kas gevşetici veya sakinleştirici gibi vücudun işleyişinde etki oluşturan ilaçlar kullanması
  • Kişinin yoğun  yaşaması
  • Kişinin genetik faktörleri

Uyku Apnesi Protezi Hangi Durumlarda Takılır?

Uyku apnesi protezi, kişinin uyku apnesi sorununun hayatını kötü etkilemesi durumlarında takılmaktadır. Bu rahatsızlığın erken fark edilerek erkenden tedavi edilmiş olması hastanın daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.

Uyku apnesi, uyku esnasında kişinin bütün vücudunun rahatladığı ve kendini bıraktığı esnada görülen bir rahatsızlıktır. Ayrıca protez ameliyat olmak istemeyen ve solunum cihazı kullanmak istemeyen hastalarda da doktor tarafından tercih edilebilmektedir.

Hastanın yaşam kalitesini etkileyen durumlar şu şekilde özetlenebilir:

  • Uyku apnesi sebebiyle kişinin rahat nefes alamaması ve buna bağlı olarak sabahları uyanmada problem yaşaması
  • Gün içinde kendini sürekli uykulu hissetmesi ve özellikle yemek sonrası çöken ağırlığın etkisiyle de uyku problemi yaşaması
  •  problemi ve dikkat dağınıklığı gibi sıkıntıların baş göstermesi
  • Kişinin kendini sürekli halsiz ve yorgun hissetmesi
  •  ve baş ağrısı gibi rahatsızlıklar yaşaması

Bu protezler ağır düzeyde sorun yaşamayan yani hafif veya orta düzeyde uyku apnesi sorunu yaşayan hastalara takılmaktadır. Cerrahi müdahaleye gerek olmayan hastalarda da tercih edilir.

Protezlerin hasta üzerindeki etkisi kişinin  bağlı olarak da değişiklik gösterir. Kişinin dişlerinde eksiklikler varsa protezin tutma etkisi değişir. Bu yüzden diş eksiklikleri olan kişilerde protezin etkisinin görülebilmesi ve uyku apnesi sorununun giderilebilmesi için doktor tarafından  yaptırılması önerilebilir. 

Uyku Apnesi Protezi Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Uyku apnesi protezi kişinin horlamaması için ya da solunumunun düzgün olabilmesi hastaya uygun olarak yapılan bir materyaldir. Uyku apnesi ameliyatı ise kişinin bademciklerinin alınması ve sarkık olan dokuların yeniden gergin hale getirilmesi işlemidir. Ameliyatta da protez kullanımında da amaç hastanın sarkmış olan dokuları sebebiyle tıkanan hava yolunun açılarak daha rahat nefes almasını sağlamaktır. 

Bu protez doktorunuzun sizin için uygulamış olduğu tedavi yöntemine göre değişiklik gösterir. Kişinin bu sorundan dolayı sarkmış olan dokuları eski gerginliğini kazandığı zaman ve hasta artık uyku apnesi sorunundan kurtulduğu zaman protez kullanımı da doktor kontrolünde bırakılabilir. Protezin hasta üzerindeki etkisi ise kullanılmaya başlandığı zamandan itibaren başlar. Kişi eskiye göre çok daha iyi bir şekilde uyumaya başlar. Esas etkileri ise 3-4 hafta içinde kendini gösterir. 

Protez kullanmaya başladıktan sonra dikkat edilmesi gereken bir diğer noktada diş sağlığı ve diş temizliğidir. Kişi ağzına takacağı protezden dolayı dişlerini temiz tutmalıdır. Protez ağzı kavramalı ve sıkı bir şekilde dişlere tutunmalıdır. Bu sebeple diş sağlığı da protez kullanılmaya başlandıktan sonra dikkat edilmesi gereken önemli bir noktadır.

Günlük olarak kullanımda ise protez gece yatarken takılır ve kişinin uyandığı saatte çıkarılır. Bu da kişinin uyku süresine bağlı olarak değişiklik gösterir. Protezlerin kullanım süreleri de kişinin rahatsızlığına göre doktor tarafından belirlenir. Yoğun bir problem hastalar, protezi hafta bazında daha az kullanırken yoğun sorun yaşayan hastalar daha uzun süre protezlerini kullanmaktadırlar. BU doktorunuzun size uyguladığı tedaviye göre değişkenlik gösterir.

Sıkça Sorulan Sorular

Uyku Apnesi Protezi Engel Oranı Nedir?

Bu protezin engel oranı yoktur denebilir. Çünkü hasta bu protezi uyuduğu zamanlarda kullanacaktır. Bu sebeple hastanın protezi uyumadan önce takması yeterli görülür. Protezin hastaya sağladığı avantajlar ise kişinin herhangi bir cerrahi işlem geçirmeden tedavi edilmesi ve protezin çok yer kaplamaması sebebiyle rahatlıkla yanında taşıyabilmesidir. Bu durum da engel oranını belirleyen etkenlerdendir. Özetlemek gerekir ise uyku apnesi protezi engel oranına sebep olmaz.

Uyku Apnesi Protezi Fiyatları Neye Göre Değişiyor?

Uyku apnesi protezi fiyatları kişinin uyku apnesi rahatsızlığının çeşidine göre değişiklik gösterir. Doktorun uygulayacağı tedavinin hastanın rahatsızlığına bağlı olması sebebiyle alınacak olan protez de değişiklik gösterir. Bu protezler kişiye özel olarak hazırlanan, ağız ve çene yapısına uygun olan protezlerdir. Bu da protez fiyatlarına etki eden bir diğer faktördür. Kısaca belirtmek gerekir ise kişilere uygulanacak olan uyku apnesi protezinin fiyatları birçok farklı etkene göre değişkenlik gösterebilir. Fiyatlar hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için muayene olmanız gerekir.

Uyku Apnesi Protezi Kaç Yılda Bir Değişir?

Bu protezlerin değişim süresi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Kişinin almış olduğu protezin malzemesi, dayanıklılığı kullanım süresine ne çok etki eden faktörlerdendir. Ayrıca kişinin kullanım şekli ve bakımına gösterdiği özende değişme süresine etki eder. Düzgün kullanıldığı ve bakımına dikkat edildiği takdirde kullanım süresinin uzun olduğu söylenebilir. 

Eğer aldığınız protez yüksek derecelerdeki sularda beklediğinde yeniden şekil alabilen protezlerden ziyade bu da size protez değişimi konusunda kolaylık sağlayabilir. Bu sayede seneler içindeki dişlerin de yerlerinin oynaması sebebiyle meydana gelen uyumsuzluk sorunlarının önüne geçecektir.

Uyku Apnesi Protezi Bakımı Nasıl Yapılır?

Protezin bakımını yapmak için öncelikle soğuk su açılır. Diş fırçası yardımıyla protez nazikçe temizlenir. İsteğe bağlı olarak temizleyici çözeltilerde de bekletilerek kirin gitmesi sağlanabilir. Bu çözeltiler proteze zarar vermeyecek çözeltiler olmalıdır. Protez 40 derecede muhafaza edilmelidir. Bakımı yapılan protez iyice kurutulmadan asla kabına geri konulmamalıdır.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.