Diz protezi, azaltmak ve kişinin hareket kabiliyetini artırmak amacıyla uygulanır. Diz protezi kişilerin hareket kabiliyetini artırdığından günlük yaşam kalitesini de artırır. Ancak protezin takılmasından sonra çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Diz protezi kayması karşılaşabilecek sorunlardan biridir. Diz protezi kayması belirtileri görüldüğünde mutlaka uzmana doktora başvurulması gerekir.
Diz ekleminin fonksiyonunun çeşitli sebeplerle kaybedilmesi durumunda yapılan cerrahi işlem diz protezidir. Diz protezi genel olarak metal, plastik ya da seramik malzemeden yapılır. Protez doğal eklem yapısına benzetilir ve fonksiyonel olarak diz gibi çalışır. Diz protezi kullanımıyla birlikte eklem ağrıları azalır ve kişinin hareket kabiliyeti artar.
Diz protezi genel olarak diğer tedavi seçeneklerinin tamamlandığı durumda düşünülür. Bu nedenle protez ameliyatı öncesinde fizik tedavi, yaşam tarzı değişikliği, ilaç tedavisi gibi tedavi yöntemlerinden yararlanılır. Eğer tüm bu seçeneklere rağmen iyileşme sağlanamamışsa hastanın hayat kalitesini artırmak amacıyla diz protezi yapılır. Bu durum aynı zamanda diz protezi kaymasının da önüne geçer.
Diz protezi uygulanması kararı eklemde oluşan hasarın derecesi ve yaşam kalitesine etkisi gibi faktörler değerlendirilerek sağlık kurulu tarafından alınır. öncesi ve sonrası sürecin başarılı şekilde yönetilmesi önem taşımakta olup, iyileşme sürecini de doğrudan etkiler.
Diz protezi kaybedilen fonksiyonun geri kazandırılmasını amaçlar. Bu nedenle diz protezinin hangi amaçla yapılacağı büyük önem taşır. Diz protezi çeşitleri kullanılan malzeme ve tasarıma göre değişkenlik gösterir. İşte, diz protezi çeşitleri;
Tam Diz Protezi: Eklem yüzeyinin tamamen aşınması durumunda diz ekleminin tüm yüzeyini değiştiren tam diz protezi kullanılır. Tam diz protezi, hem hem de tibia kemiklerindeki hasarı giderir.
Yarı Diz Protezi: Eklem yüzeyinin tamamının değil, bir kısmının aşınması durumunda yarı diz protezi kullanılır. Bu protez ile birlikte belirli bir bölgenin işlevinin tekrar kazanması amaçlanır.
Diz ekleminde oluşan aşınma ya da hasarı gidermek, kişinin hayat kalitesini artırmak amacıyla yapılan uygulamaya diz protezi denir. İşte, diz protezi nedenleri;
Kireçlenme: Eklem kıkırdağının aşınması ve incelmesi sonucunda oluşur. Kireçlenme eklemde ağrı, sertlik ve hareket kabiliyetinin zayıflamasına neden olur. İleri derecede olan kireçlenmelerde diz protezi önerilir.
Romatoid Artrit: Diz eklemindeki kıkırdağın bozulması ve deformasyonuna yol açan kronik bir iltihaplanma hastalığıdır. İleri derecede olan hastalarına da diz protezi önerilebilir.
Travma ve Yaralanmalar: Kıkırdağa ve kemiğe zarar veren ciddi travma ve yaralanmalar diz protezinin en önemli nedenleri arasındadır.
Dizin Doğumsal Anormalileri: Doğuştan gelen diz eklemi anormalileri dizin normal fonksiyonunda çalışmasını engelleyerek eklem aşınmasına yol açabilir. Bu durumda diz protezi gerekebilir.
Aşırı Kilolu Olma: Aşırı kilo ve obezite problemleri, vücudun ağırlığını bacakların taşımasını zorlaştırır. Diz eklemine uygulanan yoğun baskı kıkırdağın aşınmasına sebep olabilir ve zamanla diz protezi gerekli olabilir.
Diz protezi genel olarak şiddetli , romatoid artrit, ciddi travma ve yaralanmalar, doğumsal anormaliler durumunda kullanılır. Ayrıca tedavi yapılmasına rağmen yanıt vermeyen şiddetli ağrı ve hareket zayıflığına neden olan hastalıklarda da kullanılır.
Diz protezi takılmasının ana amacı diz fonksiyonunu kazandırmak ve kişinin hayat kalitesini artırmaktır. Bu nedenle dizdeki aşınma ve hasardan kaynaklı günlük hayat standardının düşmesi, ciddi ağrıların oluşması gibi faktörler diz protezini gerekli kılar.
Diz protezi ameliyatı olduktan sonra iyileşme sürecini hızlandırmak için dikkat edilmesi gereken hususlar bulunur. Diz protezi ameliyatı sonrası yapılması gerekenler şu şekildedir;
Dinlenme: Ameliyat sonrası en önemli husus dinlenmektir. Dinlenme, iyileşme sürecini hızlandırır.
Fizik Tedavi: Ameliyat sonrası fizik tedavi önerilebilir. Fizik tedavi hem iyileşme sürecini hızlandırır hem de protezin vücuda uyum sağlamasına katkıda bulunur.
Dikkatli Hareket Etmek: Diz protezine uyum sağlayana kadar hasta sıkıntı yaşayabilir. Bunun için mutlaka dikkatli hareket edilmeli ve doktorun önerdiğinden fazla hareket yapılmamalıdır. Uyum sağlandıktan sonra kişinin hareketlerinde artış görülür.
Diz protezi kayması belirtileri görüldüğünde uzman görüşü alınmalıdır. Diz protezi kayması teşhisi için genel olarak öncelikle fiziki muayene yapılır ve görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. X-ray ve MRI görüntüleme testleri yapılarak en doğru sonuç elde edilir. Testler neticesinde protezin doğru yerleşip yerleşmediği, kaymanın olup olmadığı tespit edilir. Kayma olması durumunda uygun tedavi seçeneği belirlenir. İkinci bir protez ameliyatı bu süreçte uygulanabilir.
Diz protezi kayması belirtileri çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Diz protezi kayması belirtilerinden ilki dizde oluşan ani ve şiddetli ağrılardır. Protezin kaymasından kaynaklı eklemde oluşan dengesizlik ağrıya neden olabilir. Protezin kayması halinde kişinin yürümesinde de problemler meydana gelebilir.
Dizde aniden şişlik oluşması da protez kayması belirtileri arasındadır. Ayrıca normal bir harekette yaşanılan zorluklarda protez kayması belirtisi olabilir. Hareket esnasında dizden ses gelmesi, protezin düzgün çalışmadığının göstergesidir. Kısaca diz protezi kayması belirtilerini özetlemek gerekir ise; bölgesel şişlik, ağrı, yürümede zorluk çekme, acı hissi ve bölgeden ses gelmesi bu belirtiler arasında yer alır.
Diz protezi engel oranı, protez sonrasında hastanın yaşadığı ağrı ve hareket kaybına bağlıdır. Protez kullanımıyla birlikte birçok hastanın yaşam kalitesi ciddi anlamda artar. Hastanın yaşam kalitesinin artması, proteze olan uyumu engel oranını etkileyen faktörlerdir. Diz protezinin engel oranı ile ilgili detaylı bilgiler, doktorunuz tarafından sizlere bildirilir.
Protez üretimi farklı malzemelerden yapılabilir. Diz protezi fiyatını da üretimde kullanılan malzeme, protezin tasarımı ve cerrahi işlem süreci etkiler. Protez ameliyatında kullanılacak olan bazı cerrahi malzemeler de işlem ücretinde değişiklik meydana gelmesine sebebiyet verebilir. Diz protezi fiyatları hastaneye ve doktora göre değişkenlik gösterir. Kişinin genel sağlık durumu da fiyatlandırma sürecinde etkili olan noktalar arasında yer alır.
Diz protezinin standart ömrü 15 - 20 yıl arasında değişkenlik gösterir fakat protezin ömrünü kullanım koşulları da etkiler. Protezin düzenli bakım ve temizliğinin yapılması, uygun koşullarda saklanması protez ömrünü uzatır ancak bazı durumlarda diz protezinin daha erken değiştirilmesi de gerekebilir.
Diz protezi kayması protezin erken değişmesini gerektiren durumların başında gelir. Diz protezi kaymasını önlemek için bazı önlemler almak mümkündür. Düzenli olarak fiziksel tedavi almak eklem çevresindeki dokuları güçlendirir. Bu sayede diz protezi uyumu sağlandığından kayma ihtimali azalır. Diz protezine uygun hareket etmek ve yoğun hareketten kaçınmak kaymayı önleyen etkenler arasındadır.
Diz protezi bakımı düzenli uzman kontrolleri ve uygun egzersizlerle yapılır. Ayrıca diz protezin uzun ömürlü olması için fazla hareketten kaçınılarak, dikkatli hareket edilmek gerekir. Ayrıca diz protezinin kaymaması için de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur. Protez kaymasının en temel nedeni cerrahi işlem sırasında protezin doğru yerleştirilmemesidir. Protez uygun şekilde ekleme yerleştirilmediğinde kayma problemi ile karşılaşılır. Protez takıldıktan sonrasında da kişinin gün içerisindeki hareketlerine dikkat etmesi gerekir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.