Form devre dışı bırakıldı
Omurilikte lezyon, omurilik yapısı içerisinde oluşan bir lezyon türüdür. Omurilikte bulunan; kemik, sinir veya bu bölgede oluşan dokularda meydana gelebilir. Omurilik yapısında dokulara zarar vererek hasar oluşturabilir. Omurilikte oluşan bu hasarlara lezyon denir. Omurilikte oluşan lezyon türleri, iyi huylu ve kötü huylu lezyonlar şeklinde ortaya çıkar.
Omurilik, omur olarak bilinen kemik içerisinde kafa tasından başlayarak bele kadar uzanır. Beyinden aldığı uyarıları ve mesajları kollara, bacaklara ya da diğer vücut sistemlerine aktarır. Bu sistemlerden gelen uyarı ve mesajları da aynı yolla beyin hücrelerine iletir.
Dolayısıyla omurilik, vücut içerisinde pek çok fonksiyonun çalışmasına yardım eder. Yutma, yutkunma, çiğneme, hapşırma, öksürme gibi vücutta gelişen eylemler omurilik vasıtasıyla oluşur. Bu nedenle insan vücudu ve sağlığı için oldukça önem taşıyan omurilikte oluşabilecek bir lezyon genel sağlık durumunda ciddi sorunlar oluşturabilir.
Omurilikte oluşan lezyon belirtilerini fark ettiğinizde derhal uzman bir doktora muayene olmanız gerekir. Omurilik yapısında oluşan lezyonun erken tanı ve tedavi doğrultusunda iyileştirilmesi sağlık açısından çok önemlidir.
Omurilik lezyonu çeşitleri, lezyonun oluştuğu bölgeye, şiddetine, etkisine ve çevresine zarar verip vermediğine göre farklı adlarla anılmaktadır.
Yaygın olarak ortaya çıkan omurilik lezyonları şu şekilde sıralanabilir:
Konus medullaris ve kauda ekuina sendromu gibi rahatsızlıklar omurilik lezyonu çeşitleridir.
Omurilik lezyonları ortaya çıkardığı etkiler itibariyle çoğunlukla iyi huylu lezyonlar olarak oluşur. İyi huylu lezyonların belirtisi halinde daha çok ilaç tedavisi ve lezyonun gelişiminin takibi yoluyla hasta tedavi edilir. Omurilikte oluşan iyi huylu lezyonların türüne, şiddetine, ortaya çıktığı bölgeye ve hastanın genel sağlık durumuna göre ortaya çıkan belirtiler değişkenlik gösterebilir.
İyi huylu omurilik lezyonlarında ortaya çıkan belirtiler genel olarak şöyledir:
Omurilikte oluşan lezyonların çok azı kötü huylu omurilik lezyonu olarak ortaya çıkar ve çevre dokulara zarar vererek büyüyebilir. Bundan dolayı kötü huylu omurilik lezyonlarının tedavisi bir an önce yapılmalıdır.
Kötü huylu omurilik lezyonlarında görülen belirtiler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
Lezyonun neden olduğu hasarın şiddetine bağlı olarak kollarda güç kaybının görülmesi ve felç oluşma riski gibi semptomların varlığı omurilik lezyonuna bağlı kötü huylu omurilik lezyonu belirtisi olabilir. Bu tür belirtiler ortaya çıktığında zaman kaybetmeden alanında uzman bir doktora muayene olmanız sağlığınız için önemlidir.
Omurilik lezyonu belirtileri ortaya çıktığında uzman bir doktora muayene olmanız gerekir. Fiziki muayene ile birlikte gelişmiş görüntüleme teknikleri kullanılarak lezyonun boyutu, şiddeti, vücuda olan etkisi belirlenebilir. Omurilik lezyonu tanısı koyarken ultrason, , manyetik rezonans (MR), pozitron emisyon tomografisi (PET) görüntülemesinden faydalanılır.
Omurilikte oluşan lezyonlarının tedavisi yapılırken bazı faktörler göz önüne alınarak tedavi planlaması yapılır. Omurilik lezyonunun çeşidine, oluştuğu bölgeye, şiddetine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak tedavi yöntemleri farklılık gösterebilir. Omurilik lezyonlarında uygulanacak tedavi türleri şu şekildedir;
Tıbbi tedavi yöntemi: Daha çok iyi huylu omurilik lezyonlarında uygulanır. Özellikle kas gevşetici ilaçlar, ağrı kesiciler ve antiinflamatuar içerikli ilaçlar kullanılır.
Cerrahi müdahale: Omurilik lezyonlarına bağlı olarak dokularda meydana gelen hasarlı yapılar çıkarılır.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları: Genelde ameliyat sonrası zayıflayan omurilik yapısını güçlendirerek kas gücünü ve fiziksel hareket kabiliyetini artırmak için yapılan egzersizleri kapsar.
Omurilik lezyonları tedavi edilirken özellikle kötü huylu olan lezyonlarda kullanılan yöntem cerrahi müdahaledir. Yüksek teknolojili sağlık cihaz ve ekipmanları ile yapılan bu tür omurilik ameliyatlarında olumlu sonuçlar alınmaktadır. Omurilik lezyonlarının ameliyatında, oluşan lezyonun etkisine göre cerrahi müdahale türleri de değişebilir.
İyi huylu lezyonlar için yapılan ameliyatlarda oluşan lezyonlu dokular oldukça kolay bir şekilde çıkarılır. Kötü huylu omurilik lezyonlarında ise oluşan lezyonun tamamı çıkarılamayabilir. Bu tür durumlarda hastaya ilave tedaviler uygulanabilir. Ayrıca bazı hastaların omurilik bölgesine implant da takılmaktadır.
Omurilik lezyonu sonucu uygulanan tedavilerden sonra bazı hususlara hastaların özellikle dikkat etmeleri gerekir.
Omurilik lezyonuna bağlı ameliyattan sonra yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
Omurilikte meydana gelen lezyonlar bening (iyi huylu) ve malign (kötü huylu) olabilir. Omurilikte oluşan lezyonlar genel olarak iyi huyludur. Bundan dolayı tehlike oluşturmazlar. İlaç tedavisi ve lezyonun takip süreçleri ile hastalık atlatılabilir. Ancak bazı kötü huylu omurilik lezyonları tehlikeli olabilir. Böyle durumlarda erken tanı ve uygun tedavi yöntemleri ile hastanın genel sağlık durumu iyileştirilebilir. Omurilik lezyonu ortaya çıktığında zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak oldukça önemlidir.
Omurilikte oluşan lezyonların pek çoğu kanser değildir. Oluşan omurilik lezyonlarının geneli iyi huyludur ve kanser belirtisi oluşturmaz. Nadir olsa da kanser oluşturan bazı omurilik lezyonları olabilir. Bu lezyonlar kötü huylu olarak, zamanla oluştuğu yerden çevre dokulara yayılarak büyür. Bu tür durumlarda endişe ve paniğe kapılmadan uzman bir doktordan yardım almak sağlığınız için faydalı olacaktır.
Omurilikte oluşan lezyonlar çoğunlukla ilaç tedavisi ve lezyonun gelişiminin takip edilmesi ile temizlenir. Çok sık olmasa da bazı omurilik lezyonları cerrahi müdahale gerektirebilir. Yapılan cerrahi müdahale ile omurilikte oluşan lezyon çıkarılarak temizlenir. Gerektiği durumlarda kemoterapi, radyoterapi ve fizik tedavi uygulamaları da ilave tedavi yöntemleri olarak hastalara uygulanabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.