Göz protezi, orbital protez veya yapay göz olarak da adlandırılır. Cam göz olarak da bilindiği görülür, birçok kişi bu adlandırmayı kullansa da bu aslında yanlış bir adlandırmadır çünkü günümüzde genellikle göz protezinde artık cam değil, akrilik vb. malzemeler kullanılır.
Göz protezi, doğal gözün görünümünü taklit etmek için tasarlanmış sentetik bir gözdür. Yaralanma veya hastalık sonucu yok olan doğal gözün yerine yerleştirilen bir cihazdır. Mevcut teknoloji sayesinde iki göz de birbirinden neredeyse ayırt edilemez bir görüntüye sahip olur.
Göz kaybı yaşanması veya şekli bozulmuş bir göz, kişide anksiyete bozukluğuna dahi yol açabilir. Bazı fiziksel görünümü etkileyen problemler, kişilerde psikolojik ve ruhsal problemlerin oluşmasına sebep olur.
Ayrıca bu durum çoğu zaman kişinin sosyal hayatını da etkiler. Özel yapım protez cihazlar ile gerçekleştirilen kozmetik rehabilitasyon, hastaların kendilerini daha iyi hissetmesine yardımcı olur. Böylelikle özgüven kaybı, sosyal fobi ve anksiyete gibi sorunların da önüne geçilir.
Sizin için en iyi olan yapay göz türü, durumunuzun nasıl geliştiğine veya kötüleştiğine bağlı olarak zamanla değişebilir. Modern yapay gözler akrilik plastikten yapılır. Takılması rahattır, kullanımı kolaydır ve oldukça dayanıklıdır.
Günümüzde kullanımı en sık tercih edilen göz protez çeşitleri, şu şekilde sıralanır:
Gözün çıkarılması ciddi bir şekilde tartışılması ve her bir vakanın koşullarının değerlendirilmesi gereken bir şeydir. Bu sebeple vakadan vakaya nedenler değişkenlik gösterebilir.
Göz protezi takılmasına yol açabilecek nedenler arasında şu maddelere yer verilir:
İnsanların göz protezi kullanmasının ana nedeni estetiktir. Bir protez, yüz simetrisini korumaya yardımcı olabilir ve bir kişinin bir veya iki işlevsel gözünün eksik olduğunu çok daha az belirgin hale getirebilir.
Özellikle çocuklar için birçok sosyal durumu kolaylaştırabilir. Göz protezi, istenmeyen soruları veya rahatsız edici bakışları sınırlamaya yardımcı olabilir. Kesin bir tıbbi gereklilik olmasa da, eksik bir gözün yerine yapay göz takılması standart bir uygulamadır.
Ne yazık ki göz protezi görmeyi geri kazandırmaya yardımcı olmayacaktır. Birçok kişinin yapay göz implantını kullanmasının sebebi şunlardır;
Doğal gözü çıkarmak için kişinin ameliyat olması gerekir. Ameliyat sonrasında ise küre şeklinde bir göz implantı kalıcı olması için derin bir şekilde göz içerisine yerleştirilir. Daha sonrasında ise gözün üzerine uyacak şekilde çıkarılabilir bir protez tasarlanır. Hasarlı bir gözün çıkarılması genellikle lokal anestezi altında yapılır. Kaygıyı ve ağrıyı azaltmak için damar yoluyla sakinleştirici ilaçlar ve ağrı kesiciler verildiği görülür.
Genel anestezi genellikle gerekli değildir ancak bazı kişiler bu ameliyat esnasında panik yapabilir. Kişinin paniklemesi ve korkması halinde ise ameliyatın gerçekleşmesi de zorlaşır. Bu gibi durumlarda nadiren de olsa ameliyat öncesi anestezi hazırlığı yapılır. Kişiye genel anestezi uygulanır.
Ameliyat sonrası adımlar ise şu şekildedir:
Ameliyatın kendisi küçük olsa da, bir göz kaybı ve protez gözle hayata uyum sağlamak psikolojik ve duygusal olarak çok zorlayıcı olabilir. Danışmanlık ve destek grupları, insanlara bu genellikle zor dönemde yardımcı olmak için önemli bir rol oynar.
Göz protezi engel oranı vakadan vakaya değişkenlik gösterdiği için kesin bir oran belirtmek mümkün değildir. Göz protezinin engel oranı hakkında bilgi sahibi olmak için doktorunuza başvurabilirsiniz.
Göz protezi fiyatları, göz protezi çeşidine, gözün durumuna ve diğer değişkenlere bağlı olarak farklılaşır. Birçok farklı göz protezi türü olduğu için kişinin gözünü kaybetme nedenine, hangi protezin uygun görüldüğüne dair farklılıklar fiyatlarda değişikliğe yol açabilir.
Ayrıntılar, kişinin hangi ameliyatı geçirdiğine bağlıdır. Göz protezinin ne kadar süre ve nasıl kullanacağınıza dair en doğru bilgileri size uzman hekimler sizlere belirtilecektir. Protez gözün türüne ve bakımına göre kaç yılda bir değişeceği farklılık arz eder. İlk takılan protezlerle kalıcı protezlerin de değişim süresi birbiriyle karıştırılmamalıdır. Çeşitli değişkenlere bağlı olarak durum değişse de bir göz protezinin ortalama ömrü 5 ila 10 yıldır. Eski tip cam protezin aksine, modern protezler daha dayanıklıdır ve kırılmaz.
Protez gözü çıkardıktan sonra, ılık su altında parmaklarınızla ovalayarak temizleyebilirsiniz. Yumuşak bir bez yardımı ile kurulayarak ve ellerinizi temizledikten sonra ise protezi tekrar göz yuvasına yerleştirebilirsiniz. Bakım için yalnızca doktorun size önerdiği malzemeleri kullanın. Kuruluk veya tahriş hissederseniz, hekiminizin yönlendirdiği kayganlaştırıcı göz damlaları kullanabilirsiniz. Göz damlalarını göze damlatmak yerine, damlaları temiz bir parmağa sıkmanız ve ardından yapay gözün yüzeyine sürmeniz işinizi kolaylaştırabilir. Modern göz protezleri genellikle çukurlaştığında veya çizildiğinde cilalanabilirler.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.