Ter bezi iltihabı sonucunda deri altında ağrı, iltihap, akıntı şişlik meydana gelir. Zamanla nohut büyüklüğüne kadar ulaşan yumrular olur. Ergenlik sonrası ve menepoz döneminde daha sık görülen hormonal bozukluk ile de ilişkilendirilir. Ter bezi iltihabı (hidradenitis suppurativa) çoğunlukla koltuk altında görülen, kıl kökü iltihabı da denir.
Halk arasında olarak da bilinen ter bezi iltihabı (hidradenitis suppurative)ter bezlerinin çeşitli sebeplerle iltihaplanması sonucu meydana gelir. Derinin hemen altında oluşur. Basit çıban görünümünde başladığı zaman çıban ile karıştırılabilir. Mercimek büyüklüğünde başlayan iltihaplı doku fındık büyüklüğüne kadar ulaşabilir.
Derinin altında oluşan bu doku ağrılı ve apseli olur. En fazla koltuk altı, göğüs ve kasık bölgesinde görülür. Cildin birbirine sürtündüğü bölgelerde daha fazla görülür. En sık ergenlik dönemi-sonrasında ve döneminde ortaya çıkar.
Kadınlarda erkeklerden dört kat daha fazla görülürken, siyahi insanlarda genetik yatkınlık daha fazladır. Kıl kökü iltihabı ile de karıştırılan bu rahatsızlığın teşhis ve tedavisi için uzman dermatologa başvurmak gerekir. Deri altında meydana gelen iltihaplı doku büyürken yumrulara dönüşür.
Deri altında oluşan bu yumrular ile başka yumrular arasında tüneller oluşur. Bu yumruların tüneller aracılığı ile birleşmesi sonucunda deri üzerinde bozukluk meydana gelir. Çok yavaş iyileşen bu yumrular sonucunda yara izi oluşabilir. Ortaya çıkan görüntü çoğunlukla hastaları rahatsız eder.
Hastalarda ortaya çıkan bu görüntüye ağrı, koku ve akıntı eklenmesi ile psikolojik olarak çok etkiler. Hastalar sürekli iltihaplı dokuyu kontrol etme ihtiyacı duyar. Takıntı haline dönüşür. Ter bezi iltihabı olup tedavi edildiğinde iyileşme olabilir ve yıllar sonra yeniden ortaya çıkabilir.
Vücudun bir veya birden fazla yerinde görülebilir. Ter bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde aşağıdaki belirtiler sıklıkla yaşanır:
Ter bezi iltihabından şüpheleniyor ve özellikle aşağıdaki durumları yaşıyorsanız, uzman bir doktora görünmenizde fayda var;
Ter bezi iltihabı en çok salgı bezlerinin olduğu bölgelerde görülür. Bu bölgeler; ekrin, apkrin ve sebaseöz bölgeleridir. Ter bezlerinin ya da deri altındaki sıkıntılı bölgenin iltihaplanması sonucunda oluşur. Deri altında mercimek büyüklüğünde şişlikler olarak meydana gelir. Bazı zamanlarda genital bölgede de oluşabilmektedir. Ter bezi iltihabının tam olarak neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemekle birlikte genetik yatkınlık da bu rahatsızlığı tetikler.
Ter bezi iltihabı nedenlerini genel olarak aşağıdaki gibi listelemek mümkün;
Geçmeyen ter bezi iltihaplanmalarında pamuklu, rahat ve geniş kıyafetler tercih edilmelidir. Naylon, sentetik ve dar kıyafetlerden kesinlikle giyilmemelidir. Göğüs altında çıkan ter bezi iltihaplarında iç çamaşırı kullanımına dikkat etmeli, dokuyu rahatsız eden çamaşırlar tercih edilmemelidir.
Banyo-duş sırasında duş jeli yerine organik, katkısız sabunlar kullanılmalı. Bağışıklık sistemine dikkat etmeli, protein bakımından zengin besinler tüketilmelidir. İltihaplı doku temiz ve kuru olmalı. Sık banyo yapılmalıdır. Burada hatırlatmak gerekir ki bu hastalığın kir-pislik ile bağlantısı yoktur.
Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. Abur cubur gibi paketli, katkılı gıdaların tüketiminde dikkatli olmak gerekir. Özellikle kilolu kişilerde daha sık rastlanan ter bezi iltihabında zayıflamak gerekir. ve protein bakımından zengin besinler tüketilmelidir.
Ter bezi iltihaplanmasının tam bir tedavi yöntemi yoktur. Kişiden kişiye farklılık gösteren, sonuç veren tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
İlaç tedavisi: Hastalığı ilerletmemek için özellikle kremler etkili olacaktır. Doktorunuzun önereceği antibiyotik kremlerin amacı enfeksiyonlu bölgeyi kurutup rahatlatmaktır.
Bunun yanında bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlar önerilir. En sık ergenlik ve menopoz döneminde ortaya çıkan ter bez iltihaplarında doktorunuz geçmediği durumlarda hormon tedavisi uygulanacaktır. A vitamini takviyesi önerilir. Ağrı ve ateş düşürücüler ile dokunun yapmış olduğu ateş ve ağrı rahatlatılır.
Cerrahi İşlem: İlaçlara cevap vermeyen geçmeyen ter bezi iltihaplanmalarında bir diğer tedavi yöntemi cerrahi işlemdir. Farklı çeşitlerde cerrahi işlem uygulanır. İltihaplı dokunun ortaya çıkardığı tünellerin açığa çıkarılarak, tünellerin çürümesi hedeflenir. Başka bir yöntem ile de hastalıklı, iltihaplı doku alınır. Sürekli ve sık tekrarlayan durumlarda hastalıklı doku çıkartılıp, temizlenirken sağlıklı doku ile yama yapılır.
: Kıl kökleri lazer epilasyon ile alınarak rahatlama önerilir. Kıl köklerinde iltihaplanmayı engellemek için tüylü dokunun temizlenmesi hedeflenir.
Dengeli ve düzenli beslenmek ve kilo alımını önlemek bu rahatsızlıkta önemli bir etkinliktir. Kilolu olmak tenin birbirine sürtünmesine ve bölgenin daha çok tahriş olmasına neden olur. Belirli bir diyeti yoktur ancak katkılı yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Tüm cilt rahatsızlıklarında önerilen süt ürünleri tüketimini azaltma veya ortadan kaldırma denenebilir. İnsülin seviyesini yüksek tutmak için şeker tüketiminden uzak durma gerekir.
Ter bezi iltihaplanmasının tam olarak neden ortaya çıktığı bilinmiyor. Ancak deri altındaki ter bezlerinin tıkanması sonucunda iltihaplı doku ortaya çıkar. Fazla kilo ve sigara tüketimi hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Ergenlik sonrası ve menopoz döneminde daha fazla ortaya çıkar.
Ter bezi iltihaplanmasında her hasta için farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Hastalığın seyrine, şiddetine göre değişkenlik gösterir. Antibiyotik krem ve ilaçlar, A vitamini takviyesi ve hormon ilaçları önerilir. İlaç tedavisine cevap alınmadığı durumlarda cerrahi müdahale uygulanır.
Kadınlarda erkeklerden dört kat daha fazla görülür. Kilolu kişilerde cildin birbirine sürtünmesi daha fazla yaşandığı için hastalığı tetikler. Bunun dışında siyahi insanlarda genetik yatkınlık daha fazladır. Ergenlik sonrası dönemde özellikle 20-30'lu yaşlarda daha fazla görülür. Şeker hastalığı ve crohn hastalığı olan hastalarda daha fazla görülmüştür.
Hastalığın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, iyileşme durumu hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Bazı hastalarda kronik hale gelip hiç geçmeyebilir. Yıllar sonra yeniden ortaya çıkabilir. Çoğu zaman bağışıklık sisteminin desteklenmesi ile erken dönemde tedavi edilebilir. Haftalarca veya yıllarca süren bu rahatsızlık yara izi bırakabilir.
Ter bezlerinin iltihaplanması sonucunda oluşur. Ter bezlerinde nedeni belli olmayan bir tıkanma meydana gelir. Bunun sonucunda iltihaplanma oluşur. Hormonal değişimler, genetik yatkınlık, bağışıklık sisteminin düşmesi, aşırı kilo ve sigara sebep olmaktadır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.