Diz kapağı protezi tüm protez çeşitleri içerisinde en çok karşılaşılan ve en çok kullanılan protez yöntemi olarak bilinir. Bu protez yönteminde amaç; kaybolan ya da aşınan eklem kıkırdaklarını kullanır duruma getirmek olur.
Diz kapağı protezi genellikle aşınmış ve eski gücünü kaybetmiş diz eklemlerinin, tasarlanmış özel bileşim metaller ve birbirine bağlanmış plastik implanttan oluşturulduğu bilinir. Oluşturulan bu yapılarla dizin yüzeyleri kaplanır. Kaplanan bu yüzeye ise diz kapağı protezi adı verilir. Diz kapağı protezi operasyonunda amaç; bozulmuş ve kırılmış eklem yapıları arasında teması kopararak, ağrısız bir eklem elde etmektir.
Kişi bu sayede eskisi gibi rahat yürür, koşar ve hatta uzun süre antrenman bile yapabilir. Anlatılan tüm bu süreçler uzun ve zaman alıcı bir meşakkat gerektiren bir süreç olduğu için hasta mutlaka düzenli kontrollere gitmelidir. Kontroller sayesinde kişinin operasyon süreci daha verimli ve problemsiz geçecektir.
Aynı zamanda diz kapağı protezi, kişiye hemen nakledilen bir süreç barındırmaz. Aksine kişi önce farklı tedavi süreçlerinden geçer ve eğer bu süreçler olanaksız gelirse son durum olarak protez yapısı uygulanır.
Protez çeşitleri arasında en dikkat çekici ve ayrıntılı süreç barındıran diz kapağı protezi, çoğu hastalarda başarılı bir şekilde gerçekleştirir. Bu operasyonda önemli olan zarar gören ya da eski işlevini kaybetmiş olan eklemin temel yapısıdır.
Eklem süreci operasyonun durumunu etkileyen temel durumdur. Bu sebeple diz kapağı protezi genel olarak eklemsel süreçleri ve kıkırdakların yapılarını etkileyen durumdur. Kısaca diz kapağında bulunan problemli uç kemikler çıkartılır. Bu kemiklerin yerine sağlamlaştırılmış kemik türevi yerine geçen protez koyulur. Ve süreç tamamlanır. Burada kesinlikle diz kapağı çıkarılmaz. Bunun aksine diz kapağını oluşturan kemik uçları değiştirilerek, onarım sağlanır.
Diz kapağı protezi çok çeşit operasyon barındırmayan iki çeşidi bulunan protezdir. Bu çeşit yapısı, kişinin sağlık problemine göre nitelendirilerek ayrışır. Ayrışan protez çeşidi 2 ye ayrılır.
Bunlar şu şekilde sıralanır:
olarak da bilinen kıkırdak kemikleri yumuşaması ya da kireçlenmesi durumu diz kapağı protezinin başlıca nedenlerinden biridir. Diz kemiklerini oluşturan kıkırdaklar yaş alınması durumunda zamanla belirgin şekilde erimekte ya da kireçlenir durumu gelmekte olup sık sık kontrol ve tedavi gerektirebilir. Bu durum bazen çok büyük ağrılara neden olur. Özellikle 55 yaş üzeri kişilerde ve problemine sahip kişilerde, bu hastalık ile daha sık karşılaşıldığı bilinir. Bu durum problemleri daha büyük hale getireceği için mutlaka kısa sürede uzman yardımı almak gerekir.
Bir başka neden olarak bilinen eklem yangısı yani problemi, çok sık karşılaşan durumlardan birisi haline gelmiştir. Bu durum, kronik diz ağrısına neden olur ve bu ağrılar hiçbir şekilde azalmaz. Özellikle hastanın kıkırdaklarında iltihaplanmalar meydana gelir. Ve bu durum kişide çekilmez bir ağrı yaratır. Bu nedenden dolayı ise diz kapağı protezi ameliyatı gerekliliği oluşabilir.
Günlük hayatta karşılaşılabilen ciddi düşüşler ya da yaralanmalar, diz problemlerinin en büyük faktörlerindendir. Bu durum sıklıkla karşılaşılır. Diz sürekli olarak hareket halinde olan ve aktif olarak hareket gerektiren bir yapıdadır.
Bu nedenle zedelenme durumu kişide çok büyük yaptırımlara neden olur. Eğer zedelenme zamanla iyileşme durumu göstermezse mutlaka bir uzmana görünmek gerekir. İyileşmeyen kıkırdak yapıları, kişide ya da eklem ve neden olabilir.
Geçmiş dönemlerde olmuş kişilerde, özellikle menisküs çıkartıldığında kıkırdaklarda büyük bir aşınma ve kırılmalar oluşabilir. Bu da ileri düzey bir diz protezi ameliyatına bir sebeptir.
Diz kapağı protezi bazı sağlık problemlerine ve sakatlanmalara bağlı olarak uygulanan, cerrahi işlem türleri arasında yer alır. Diz kapağı protezinin takılmasını gerektiren durumlar arasında şunlar yer alır;
Bu nedenler, bazı hastalıklara bağlıdır. Ortaya çıkan bu belirtilere bağlı olarak ilk olarak kişinin sağlık problemi teşhis edilir. Genellikle diz kapağı protezi, bu tip şikayetler ile gelen hastaların sağlık problemine bağlı olarak takılır.
Diz kapağı ameliyatı süreci, takılan protez çeşidine ve yapısına göre farklılık teşkil eder. Özellikle tam bacak diz kapağı protezinde kişi mutlaka gözetim altında tutulmalıdır. Ve özellikle uyulması gereken öneriler bulunur. Bunlar arasında en çok dikkat edilmesi gereken kişinin protez sonrası hareketlerinin sınırlı oluşudur.
Ameliyat sonrasında fazla yürüme ve çömelme hareketleri yapılmamalıdır. Bu durum, protezin tam olarak oturmasını engeller. Özellikle ilk süreçlerde bağdaş kurarak oturmak önerilmeyen durumlardan birisidir. Bu oturuş şekli protezin ömrünü kısaltır.
Aynı şekilde diz protezi sonrası kişi sürekli bacak egzersizleri yapmalı fakat bu egzersizlikler bir uzman eşliğinde olmalıdır. Yarım diz protezi sonrası dikkat süreci daha esnektir. Yani protez sonrası kişi yürüyebilir ve hatta bisiklet dahi sürebilir. Fakat uzman gözetimi sürmek, şartıyla. Tam olarak iyileşme süreci ise 5-6 haftayı bulur. Bu haftalardan sonra kişi günlük hareketlerini kolayca yapabilir.
Burada önemli olan protezin hangi seviyede ve hangi yapıda olduğudur. Ortopedik engel arasında yer alan bu durumda %40 oranını geçtiğinizde genel olarak engel oranı kabul edilmektedir.
Diz kapağı protezi fiyatları değişkenlik gösterir niteliktedir. Çünkü bu durum protez takılacak yerin durumuna ya da protezin kalitesine göre çeşitlilik sunar. Özellikle tam diz kapağı protez fiyatları yarım protez çeşidine göre çok daha yüksek fiyatlara sahiptir.
Diğer protezlerden farklı olan diz kapağı protezinin ömrü çok daha uzundur. Kaliteli ürünlerle yerleşen protez yaklaşık 25-30 yıla kadar kullanılabilir. Fakat protezin uzun ömürlü olmasını sağlayan yalnızca kalite değildir. Buna eşlik eden hastanın dikkatli kullanmasıdır. Sürekli hoplayan ya da zıplayan hareketlerde bulunan hastalarda protez uzun ömürlü olmayabilir. Bu nedenle değişimi kişiye ve kullanılan malzemeye göre farklılık oluşturur.
Mutlaka dikkat etmeniz gereken öncelik destekleyici malzeme kullanmanız olacaktır. Hareket haline geçmeden önce size destek olacak baston ya da yürüteç kullanabilirsiniz. Bu durum protezin yapılanmasını sağlayacaktır. Aynı şekilde protez sonrası uzman tarafından uygulanan fizik tedavi ve egzersiz çalışmaları protez bakımı ve işlevi için oldukça önem arz eder. Ve en önemli basamak uzman önerilerini dikkate alarak bakımı gerçekleştirmeniz olacak. Uzman desteği ve önerisi çok önemli basamaktır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.