Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Lenf Bezlerinde Büyüme Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Lenf Bezlerinde Büyüme Belirtileri Nelerdir?


Deri altında sert kitle
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Lenf bezleri, lenf düğümleri olarak da adlandırılır. Bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Lenf bezleri vücudun her yerinde kümelenmiştir ve filtre görevi görerek, lenf sisteminin damarlarından geçen sıvılardan yabancı parçacıkları temizler.

Beyaz kan hücresi olan lenfositler, lenf bezlerinin içerisinde bulunur. Zararlı mikroorganizmaları etkisiz hale getirmek için lenfositler etkin bir şekilde mücadele eder. Lenf bezlerinde şişkinliklerin olması, vücudun bir hastalığa ya da enfeksiyona karşı savaştığının bir işareti olarak bilinir. Lenf bezlerinde doğrudan beyaz kan hücrelerinden gelişen lenfoma gibi kanserler veya diğer kanserlerin metastazları görülebilir.

Lenf bezleri, lenf sisteminin bir parçası olan küçük ve fasulyeye benzediği düşünülen organlardır. Lenf sistemi, vücuda zarar verebilecek yabancı ajanları izole eden ve etkisiz hale getiren bir damar ve organ ağıdır.

Lenf yapısı; lenf damarı, çok sayıda lenf bezi ve lenf sıvısından meydana gelen bir sistemdir. Ayrıca lenf sisteminin içerisinde; timüs bezi , bademcikler, dalak ve kemik iliği de yer alır. Vücudun her yerinde yaklaşık 600 lenf bezi bulunur ve bunların çoğu koltuk altı, kasık ve boyunda kümelenmiştir. Boyutları birkaç milimetreden 1,5 santimetreye kadar değişebilir.

Lenf Bezlerinde Büyüme Çeşitleri Nelerdir?

Lenf bezlerinde oluşan büyüme çeşitleri şu şekildedir;

  • Enfeksiyonlar; nezle, soğuk algınlığı, suçiçeği, diş apsesi, kulak enfeksiyonu, boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, kızamık, kızamıkçık, Lyme hastalığı, bakteriyel zatürre, enfeksiyöz mononükleoz, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (bel soğukluğu, frengi ve herpes gibi), HIV, sitomegalovirüs (cmv), tüberküloz, selülit gibi rahatsızlıklar enfeksiyon kaynaklı lenf bezinde oluşan büyümelerden kaynaklanabilir.
  • Kanserler; lenfadenopati, kanser hücrelerinin kopup yakındaki lenf bezlerine sıkışmasıyla lenf bezinde büyümeye neden olabilir. Örneğin, meme kanseri olan hastalarda çoğunlukla meme yapısının bitişik olduğu koltuk altında şişmiş lenf bezleri görülebilir. Akciğer kanseri olan hastalarda ise göğüs boşluğunda lenfadenopati oluşma riski vardır. Kanser hücrelerinin çoğu başka bir organda oluşum göstermeye başlamadan önce lenf bezlerinden geçer. Kanser hücresi lenf bezlerine ulaştığında, genellikle bu oluşumu önlenir. Bazı durumlarda lenf bezleri kanser hücrelerini tutamayarak, kanser hücreleri yayılmaya devam eder. Diğer vücut bölgelerine böylece kanser hücreleri ulaşabilir. Ayrıca, lenf düğümlerinde başlayan veya lenfositleri etkileyen bazı kanserler de vardır. Bunlardan en yaygın olanları şunlardır; Hodgkin lenfoma, Hodgkin olmayan lenfoma, akut lenfositik lösemi, kronik lenfositik lösemi gibi kanser türleri kötü huylu beyaz kan hücrelerinden kaynaklanabilir.
  • Otoimmün hastalıklar; normal olarak çalışan hücre ve dokulara, vücut bağışıklık sisteminin saldırması neticesinde ortaya çıkan rahatsızlıklardır. Kimi vakalarda, doğrudan lenf bezlerini hedef alan bağışıklık saldırıları olabilir. Bağışıklık saldırısının neden olduğu iltihap yakındaki lenf bezlerini etkileyebilir. Lenfadenopatiye neden olduğu bilinen otoimmün bozukluklar; lupus, romatizmal eklem iltihabı, Sjögren sendromu, skleroderma, dermatomiyozit, antifosfolipid antikor sendromu (AAS), Hashimoto tiroiditi gibi hastalıklar lenf bezinde oluşan büyümelerden kaynaklanan bağışıklık sistemi rahatsızlıklarıdır.

Lenf Bezlerinde Büyüme Tanısı Nasıl Konulur?

Lenf bezleri, parmaklarınızla hissedemeyecek kadar küçüktür. Koltuk altlarında, boyunda veya kasıklarda cilt altında küçük, sert yumrular hissedilmesi lenf bezlerinin şişmiş olduğunu gösterebilir.

Ateş, titreme, terleme ve enerji eksikliği yaşamak gibi beliriler lenf bezinde büyüme oluşumuna bağlı olarak ortaya çıkabilir. Şişmiş lenf düğümleri, iki ila dört haftadan uzun süren semptomlar, sert veya lastiksi yumruların olması, açıklanamayan kilo kaybı veya zayıflık, köprücük kemiğinin ya da göbek deliğinin etrafında sert büyümelerin olması halinde uzman bir doktora muayene olmanız gerekir.

Bu belirtilerin ortaya çıkmasından sonra ise hastanın genel sağlık öyküsü dinlenir. Böylelikle sözlü ve fiziksel muayenesi yapılır. Ayrıca kesin tanıyı koymak için ilave tetkiklerde istenebilir. 

PET/CT (pozitron emisyon tomografisi ve bilgisayarlı tomografi), tam kan sayımı, ultrasonografi gibi tahlil ve testler kesin tanının konması için gerekebilir. İhtiyaç olması halinde büyüme oluşan lenf bezlerinden küçük doku örnekleri alınabilir. Böylece lenf bezinde oluşan büyümenin tanısı konarak gerekli tedavi planlaması yapılır.

Lenf Bezlerinde Büyüme Nasıl Tedavi Edilir?

Lenf bezinde oluşan büyümelerin tedavileri, oluştukları vücut bölgesine ve oluşma nedenine bağlı olarak farklılaşabilir. Lenf bezlerinde büyüme oluşumunda tedavi seçenekleri şu şekildedir;

  • Büyümenin enfeksiyona dönüşmesi halinde; antibiyotik, antiviral veya antifungal ilaç almak gerekebilir
  • Ağrıyı hafifletmek için lenf büyümesinin olduğu bölgeye sıcak kompres uygulamak iyi gelebilir
  • Ağrı veya şişliği tedavi etmek için doktorların vermmiş olduğu reçeteli ilaçlar kullanılır
  • Bazı kanserler için kemoterapi, radyasyon tedavisi veya immünoterapi görmek büyümenin temizlenebilmesini kolaylaştırabilir
  • Enfekte olmuş lenf bezlerini boşaltmak, kanserli ya da hasarlı lenf bezlerini çıkarmak için cerrahi müdahale (lenfadenektomi) yapılabilir. Bu tür tedavi seçenekleri lenf bezinde oluşan büyümenin etkisine göre uygulanır

Lenf Bezlerinde Büyüme Ameliyatı

Lenf bezlerinde oluşan büyümelerin çıkarılmasında genel anestezi uygulanarak ameliyat işlemine başlanır. Lenf bezi, çevresindeki lenf dokusu ve yumuşak doku ile birlikte çıkarılarak vücuttan uzaklaştırılır. Lenf bezinde oluşan büyümenin boyutuna göre lenf bezinin tamamı çıkarılabildiği gibi bir parçası da çıkarılabilir. Lenf bezindeki büyümelerin tedavisinde genellikle kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapi uygulamaları da tedavinin bir parçasıdır.

Lenf Bezlerinde Büyüme Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Lenf bezlerinde büyüme oluşumunun tedavisi sonrasında iyileşme sürecinde bazı hususlara dikkat etmek önemlidir.

Lenf bezlerinde büyüme tedavisi sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir:

  • Günlük olarak bol su ve sıvı tüketimi yapmak lenf bezlerinin sağlığı için gereklidir.
  • Gerekli ilaçların kullanımı aksatılmadan yapılmalıdır. Takip ve kontrol muayenelerinin ihmal edilmeden yapılması gerekir.
  • Vücut sağlığı için gerekli olan vitamin ve minerallerin gün içerisinde belirli miktarlarda alınması önemlidir. 
  • Toksit etkilere neden olabilecek kimyasal maddelerden uzak durulması gerekir.
  • Vücudu fazla yormadan egzersiz hareketlerin yapılması önemlidir.
  • Dinlenme ve istirahat edilerek, uyku düzenine dikkat etmek gerekir.
  • Vücudun herhangi bir yerinde yaralanma oluşması halinde enfeksiyon oluşmaması için yara bakımlarının yapılması gerekir. Bu tür tedbirlere dikkat etmek, lenf bezinde büyüme tedavisinin bir an önce tamamlanarak iyileşme sürecinin kısalmasına katkı sağlayabilir.

Lenf Bezlerinde Büyüme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Lenf bezlerinde büyüme için hangi bölüme gidilir?

Lenf bezlerinde büyüme oluşumunda tanı ve tedavisinin yapılabilmesi için kulak burun boğaz (KBB) bölümüne gidilmesi gerekir.

Lenf bezlerinde büyüme tehlikeli midir?

Lenf bezlerinde büyüme genellikle tehlikeli değildir. Ancak büyümenin kötü huylu olarak gelişmesi durumunda ortaya çıkan şişkinlik ya da büyüme giderek büyüyebilir. Bu tür durumlarda zaman kaybetmeden uzman bir doktora muayene olmak erken tanı ve tedavi doğrultusunda etkili bir yoldur.

Lenf bezlerinde büyüme kanser midir?

Lenf bezlerinde büyüme meydana geldiğinde endişe edilmemelidir. Oluşan büyüme her zaman kansere neden olmaz. Lenf bezlerinde oluşan büyümelerin çok azı kansere neden olur. Lenf bezlerinde şişkinlik gibi belirtiler olması halinde her ihtimale karşı uzman bir doktora muayene olmak oldukça önemlidir.

Lenf bezlerinde büyüme nasıl temizlenir?

Lenf bezlerinde büyüme, oluştuğu vücut bölümüne bağlı olarak temizlenmesi de değişebilir. Lenf bezlerinde büyümeler genelde antibiyotik, antiviral gibi ilaçlar kullanarak büyümenin temizlenmesi sağlanabilir. Oluştuğu vücut bölgesinde şişkinlik ya da kanserli hücre oluşturan büyümelerin olması halinde cerrahi müdahale yapılabilir. Bu tür lenf bezlerinde büyümeler ameliyatla vücuttan çıkarılarak temizlenir. Ayrıca; kemoterapi, radyasyon ya da immünoterapi de cerrahi müdahaleden sonra uygulanarak kanserli büyümeler lenf bezlerinden tamamen temizlenebilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.