Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Akciğerde Skuamöz Hücreli Karsinom Nedir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Akciğerde Skuamöz Hücreli Karsinom Nedir?

Onkoloji Konseyimizden Görüş Alın
SGK, Tamamlayıcı ve Özel Sağlık Sigortaları ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Akciğerde skuamöz hücreli karsinom nedir sorusuna, akciğerde oluşan küçük hücreli olmayan akciğer kanserinin bir türüdür şeklinde cevap verilebilir.

Küçük hücreli olmayan akciğer kanserleri akciğer kanserlerinin yaklaşık %85'ini oluşturur ve bunların çoğu sigarayla ilişkilidir. 

Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri vakalarının yaklaşık %30'u skuamöz hücreli karsinomlardan meydana gelir.Skuamöz hücreli karsinom, akciğerlerdeki hava yollarını kaplayan dokularda başlar. Epidermoid karsinom olarak da bilinir. 

Akciğerde Skuamöz Hücreli Karsinomun Belirtileri Nelerdir?

Akciğerde Skuamöz Hücreli Karsinomun Belirtileri Nelerdir?

Akciğerde skuamöz hücreli karsinom bazı belirtiler ile birlikte ortaya çıkar. Skuamöz hücreli kasinomun genel belirtileri şu şekildedir; 

  • İnatçı öksürük

  • Hırıltılı solunum
  • Kan tükürmek
  • Tükenmişlik hissi
  • Yutma sırasında rahatsızlık

  • Ateş


Sebepsiz kilo kayıpları (6 ila 12 ay içinde %5'ten fazla açıklanamayan kilo kaybı) gibi semptomlar akciğerde oluşan skuamöz hücreli karsinomun belirtileri olabilir.

Akciğerde skuamöz hücreli karsinom nedir sorusu, akciğerlerin daha büyük hava yollarını etkilediği için daha erken semptomlara neden olan kanseri türünü işaret eder.

Akciğerde Skuamöz Hücreli Karsinomun Evreleri Nelerdir?

Akciğerlerin skuamöz hücreli karsinomunun bazı evreleri bulunur. Bu hastalık genellikle dört evreye ayrılmaktadır. 

Evre 1: , kanserli hücreler 1. evrede sınırlı bir bölgede oluşur. Çevre doku ve organlara yayılmadığı evredir.

Evre 2: Kanserli hücreler lenf düğümlerine veya akciğer zarına yayılmıştır ve ana bronşun belli bir bölgesinde oluştuğu evredir.

Evre 3: Kanserli hücreler akciğerlere yakın dokulara yayılmıştır.

Evre 4: Kanserli hücreler vücudun başka bir yerine yayılmıştır (metastaz yapmıştır). En sık görülen yerler kemikler, beyin, karaciğer veya böbrek üstü bezleridir.

Akciğerde Skuamöz Hücreli Karsinomun Nedenleri Nelerdir?

Akciğerde skuamöz hücreli karsinom, diğer küçük hücreli olmayan akciğer kanseri türlerine göre sigarayla daha güçlü bir şekilde bağlantılı olan akciğer kanseri cevabını işaret eder. Genel olarak, tüm akciğer kanseri vakalarının büyük bir bölümü sigarayla ilişkilidir.

Akciğerde skuamöz hücreli karsinomlar esas olarak sigarayla bağlantılı olsa da, başka nedenler de katkıda bulunabilir. Akciğer skuamöz hücreli karsinom nedenleri genel olarak şu şekildedir;

Pasif içicilik: Sigara içmeyen kişilerde, pasif içicilik sağlık riski oluşturabilir. Akciğer kanserine ek olarak  ve astım gibi diğer akciğer hastalıklarının nedeni olabilir. Sigarada bulunan ve akciğer kanserine neden olabilen en az 70 adet zehirli madde vardır. Bu maddeler pasif içicilikte akciğer kanserine neden olabilir. 

Radon gazı: Radon gazına maruz kalma genel olarak akciğer kanserinin ikinci büyük nedenidir. Radon gazı akciğerlere yerleşen ve hücrelere zarar veren küçük parçacıklara ayrılabilir.

Mesleki maruziyetler: Asbest maruziyeti, skuamöz hücreli akciğer kanseri riskine katkıda bulunur. Akciğerde skuamöz hücreli akciğer kanseri riskine katkıda bulunan diğer mesleki tehlikeler arasında ağır metallere maruz kalma da yer alır. Arsenik, vinil klorür, nikel kromatlar, kömür ürünleri, benzin, gibi maddeler akciğerde kansere neden olabilir. Hava kirliliği: Hava kirliliği akciğer kanseri riski oluşturmaktadır. 

Akciğer hastalığı: Akciğer kanseri olan diğer aile üyelerine sahip kişilerde akciğer kanseri riskinin istatistiksel olarak arttığı gözlemlenmektedir. Bu nedenle akciğer kanserinde genetiğin kendisi de bir neden olabilir.

Akciğerde Skuamöz Hücreli Karsinom Nasıl Teşhis Edilir?

Akciğerde Skuamöz Hücreli Karsinom Nasıl Teşhis Edilir?

Akciğer rahatsızlığına bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerin tedavisi için bir sağlık merkezine gitmeniz gerekir. Hastanın genel sağlık durumu dikkate alınır. Bu doğrultuda sözlü ve fiziki muayenesi yapılır. Belirtilerin tanısını koymak adına fiziksel muayeneye ilave olarak bazı tetkikler istenebilir. Akciğerlerde oluşan skuamöz hücreli karsinomdan ilk olarak ultrasonda görülen anormallikler sonucunda şüphelenilir. Ayrıca şu tetkikler de istenebilir;

  • Göğüste bilgisayarlı tomografi (BT) taraması; akciğerlerin kesitsel görüntülerini oluşturan bir görüntüleme tekniğidir.
  • Balgam sitolojisi; kanser hücrelerinin büyük hava yollarından daha kolay uzaklaştırılması nedeniyle etkili bir yöntemdir.
  • Bronkoskopi; akciğerlerde doğrudan görüntüleme yöntemidir.
  • Pozitron emisyon tomografisi (PET) taraması; mevcut kanserli hücreleri daha iyi tespit edebilen bir görüntüleme yöntemidir.
  • Endobronşiyal ultrason; nefes borusuna yerleştirilen bir ultrason probu ile yapılır.
  • Akciğer biyopsisi; tanıyı doğrulamak için akciğerden bir doku örneği alınarak kanserin yayılıp yayılmadığı kontrol edilebilir.

Akciğerde Skuamöz Hücreli Karsinom Nasıl Tedavi Edilir?

Akciğerde oluşan skuamöz hücreli karsinomların tedavisi; kanserli hücrelerin büyüklüğüne, şiddetine, evresine, hastanın genel sağlık durumuna göre farklılaşabilir. Akciğerde oluşan skuamöz hücreli karsinom tedavileri şu şekildedir;

Ameliyat: Skuamöz hücreli karsinomda akciğer kanseri cerrahisi erken evrelerde mümkün olabilir. Bazı evrelerde kemoterapi ve radyoterapi gibi diğer tedavilerle birlikte de düşünülebilir. Bazen tümör ilk başta ameliyat edilemez olabilir ancak  veya radyoterapi ile küçültülerek cerrahi müdahaleye mümkün hale gelebilir.

Ameliyattan önce tümörün boyutunu küçültmek için kemoterapi yapılır. Yapılan bu işleme neoadjuvan kemoterapi denir. Ameliyat edilemeyen bir tümörün boyutunu küçültmek ve böylece ameliyat yapılabilmesini sağlamak için  yöntemi de kullanılabilir.

Kemoterapi: Kemoterapi tek başına uygulanabilir. Aynı zamanda radyasyon tedavisiyle birlikte, akciğer kanseri ameliyatından önce veya sonra da kullanılabilir. 

Radyasyon tedavisi: Radyasyon tedavisi, kanseri tedavi etmek veya kanserin yayılması ile ilişkili semptomları kontrol etmek için kullanılabilir. Radyasyon, bronkoskopi sırasında akciğerlerin belirli bir bölgesine radyoaktif maddenin verildiği brakiterapi olarak verilebilir.

İmmünoterapi: Kanserli hücrelere karşı vücudun savunmasını güçlendirerek kanseri etkisiz hale getirmeyi amaçlayan bir tedavi yöntemidir. İmmünoterapi ilaçları, bağışıklık sisteminin kanserli hücreleri tespit ederek kanserli hücre oluşumunun engellenmesini sağlayabilir. Birçok durumda, immünoterapi bağışıklık sistemini güçlendirir. 

Akciğerde Skuamöz Hücreli Karsinom Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Akciğerde Skuamöz Hücreli Karsinom Ne kadar Hızlı Yayılır?

Akciğerin skuamöz hücreli karsinomu ile ilgili olarak; hastanın genel sağlık durumu, sigara içme geçmişi gibi pek çok faktöre bağlı olarak vücutta yayılım hızı değişebilir. Akciğerin vücutta yayılmasının ne kadar süreceği, bireye ve kanserin evresine göre de değişecektir. Kanser yayılımı, kanser hücrelerinin metastaz yapmadan önce birincil bölgede boyut ve kütle olarak iki katına çıkmasının ne kadar sürdüğü ile ölçülür. 

Yapılan çalışmalarda, akciğerin skuamöz hücreli karsinomu için kanserli hücrelerin hacminin iki katına çıkma süresinin yaklaşık 149 gün olduğu, kanserli hücrelerin kütlesinin ise iki katına çıkma süresinin yaklaşık 146 gün olduğunu bulunmuştur.

Akciğerde Skuamöz Hücreli Karsinomun İyileşme Süreci Ne Kadar Sürer?

Akciğer kanseri tedavisinden sonra iyileşme herkes için farklıdır. Akciğerdeki kanserli hücrelerin büyüklüğü, oluştuğu yer, yayılım gösterip göstermediği, vücut yapısının iyileşebilme kapasitesi gibi pek çok faktöre bağlı olarak iyileşme süresi değişebilir. Bazı hastalar birkaç ay içinde iyileşebilirken bazı hastaların iyileşme süresi yıllar alabilir.

Akciğerde Skuamöz Hücreli Karsinom Önlenebilir mi?

Akciğer kanserini tamamen önleyemeseniz de, hastalığa yakalanma ihtimalini azaltmak için belirli risk faktörlerinden kaçınabilirsiniz. Sigara içmek hem küçük hücreli hem de küçük hücreli olmayan akciğer kanserinin en yaygın nedenidir. Sigarayı bırakan kişiler birçok farklı kanser türüne yakalanma risklerini önemli ölçüde azaltabilir.

Akciğerde Skuamöz Hücreli Karsinom Yayılır mı?

Diğer birçok kanser gibi, küçük hücreli olmayan akciğer kanseri de vücudun diğer bölgelerine yayılabilir (metastaz yapabilir). Akciğerde skuamöz hücreli karsinom; en sık kemiklere, beyin bölgesine, karaciğere, cilde, lenf düğümlere ve adrenal bezlerine yayılabilir. Akciğerde oluşan skuamöz hücreli karsinomlar, diğer vücut bölgelerine yayılması halinde metastatik küçük hücreli olmayan akciğer kanseri ismini alır.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.