Kanserli hücreler, vücuttaki normal hücrelerden pek çok yönden farklıdır. Normal hücreler; hastalık, zararlı mikroorganizmalar ya da serbest radikallerden dolayı bir dizi uğrayabilir.
Böylece, mutasyon geçiren normal hücre yapıları vücutta kontrolsüz bir şekilde büyümeye ve bölünmeye devam ederek kanserli hale gelebilir.
Kanser kitle nasıl anlaşılır sorusuna şu şekilde yanıt vermek mümkündür.
Kanserli hücreler normal hücrelerden farklı olarak, hem oluştukları yere yakın dokulara yayılır hem de vücudun uzak bölgelerine yayılma özelliği gösterir.
Vücutta oluşan kanserli kitleler, oluştukları vücut bölgelerine göre değişik şekilde isimlendirilirler. Kanserli kitle çeşitleri şu şekildedir;
Karsinomlar; Karsinomlar, vücut boşluklarını kaplayan epitel hücrelerinde ortaya çıkan kanser kitleleridir.
Karsinomlar en yaygın kanserli kitle türüdür. Oluşan karsinom türleri, mutasyona uğrayan epitel hücre türüne göre isimlendirilir. Genel olarak karsinom çeşitleri şu şekildedir;
: Meme, kolon ve prostat gibi glandüler dokulardaki epitel hücreleri etkileyen kanser kitleleridir.
Bazal hücreli karsinom: Cildin alt tabakasında bulunan epitiel hücreleri etkileyen kanser kitleleridir.
Skuamöz hücreli karsinom: Cilt yapısının dış yüzeyinin hemen altında oluşan kanserli kitlelerdir. Skuamöz hücreli karsinomlar; mesane, böbrek, akciğer, bağırsak ve midede oluşan kanserli kitle yapılardır.
Geçiş hücreli karsinom: Mesane, üreter ve böbreklerdeki çeşitli büyüklükte, çok katmanlı epitel hücreleri olan geçiş epitelini (ürotelyum) etkileyen kanser kitleleridir.
Sarkomlar: Sarkomlar kemik, kas, kan, yağ ve mezenkimal hücreler olarak bilinen diğer yumuşak doku hücrelerinde ortaya çıkan kanserli kitlelerdir. Kemik ve yumuşak doku sarkomları şunları içerir:
Dermatofibrosarkoma protuberans: Ciltte oluşan kanser kitleleridir.
Leiomyosarkom: Düz olan kas yapılarını etkileyen kanserli kitlelerdir.
Liposarkom: Yağlı dokularda oluşan kanserli kitle türleridir.
Malign fibröz histiositoma: Kemik veya yumuşak dokuyu etkileyebilen kanserli kitlelere verilen isimdir.
Kemik kanserine neden olan kitlelerdir.
Lösemi: hücreleri ve lösemik patlama hücreleri olarak adlandırılan kanserli kitlelerdir. Lösemi, kemik iliğinde beyaz kan hücrelerinin anormal bir şekilde oluşmasıyla ortaya çıkan sağlık problemlerinden birisi olarak bilinir.
Diğer bazı kanserlerin aksine, lösemi hücreleri bir tümör oluşturmak için bir araya gelmez. Bunun yerine, bu anormal beyaz kan hücreleri kanda ve kemik iliğinde birikerek sağlıklı kan hücrelerini sıkıştırır. Dört tip lösemi türü vardır.
Lenfomalar: Vücudun her yerinde bulunan bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenf sistemindeki lenfoid dokulardan kaynaklanan kanla ilgili kanserli kitlelerdir. ; B, T ve NK hücreleri olarak adlandırılan farklı beyaz kan hücresi şeklinde oluşabilir.
Vücudun herhangi bir yerinde başlayabilir ve lenf sıvısındaki besinlerle beslenebilirler. Lenfomanın iki ana formu vardır: Hodgkin lenfoma, hodgkin dışı lenfoma.
Multipil myeloma: Plazma hücrelerinde (antikor üreten beyaz kan hücreleri) gelişen bir kan kanseri türüdür.
Bu kitle türü; plazma hücrelerinin bölünerek çoğalmasında ve anormal hale gelmesi durumunda oluşur. Miyelomlar kemik iliğinde ve yumuşak dokuda birikerek tümör oluşturur.
Birkaç kemiği etkilediğinde buna multipl miyelom denir. Böbrekler gibi diğer dokuları ve organları da etkileyebilir.
Kanser tanısı; öncelikle hastanın genel sağlık öyküsü dinlenerek ailede kanser kitlesi oluşan bireylerin olup olmadığı öğrenilir. Daha sonra gerekli fiziksel muayene yapılır. Fiziksel muayeneyi desteklemek amacıyla pek çok tetkik de yapılabilir.
Kan Testleri: Kanser türüne bağlı olarak kan testleri yapılabilir. Örneğin, çok yüksek bir beyaz kan hücresi sayısı olası lösemi şüphesini uyandırabilir.
Görüntüleme Testleri: Görüntüleme testleri kanser teşhisinde sıklıkla kullanılır. Ultrason, , manyetik rezonans görüntüleme (MRI), pozitron emisyon tomografisi (PET), kemik taramaları, tiroid taramaları, sintigrafi gibi görüntüleme tarama testi kanserli kitlelerin tanısında kullanılır.
Ayrıca; doku örneği alınması da dahil olmak üzere biyopsiler ve kan örneğinde tümör DNA'sı arayan sıvı biyopsisi, , bronkoskopi (akciğerler) veya sistoskopi (mesane) gibi endoskopik çalışmalar, kemik iliği biyopsisi yapılabilir.
Tümörleri daha ileri düzeyde karakterize etmek için sıklıkla histokimya, genetik dizileme ve daha fazlası gibi özel testler kanserli kitle tanısını koymak için yapılabilir.
Kanserli kitle tedavisi son yıllarda oldukça ilerleme kaydederek yeni tedavi yöntemleri gelişmiştir. Kanserli kitlelerin tedavisinde lokal tedavi tercih edilebilir. Aynı zamanda sistemik tedavi seçeneği de mevcuttur. Bu iki yöntem de uygulanabilir.
Lokal tedaviler, kanserin ortaya çıktığı bölgedeki kanserin tedavisini amaçlar. Cerrahi müdahale, ve ablasyon tekniklerini içeren tedavi yöntemlerinden oluşur.
Sistemik tedaviler, kanser hücrelerinin vücudun neresinde olursa olsun hedef alınmasını amaçlayan tedavilerdir. Kemoterapi tedavisi, hormonal tedavi, hedefli tedaviler ve immünoterapi tedavilerinden oluşur.
Vücutta oluşan kanserli kitlenin ameliyatı, kanserli kitlenin hangi vücut bölgesinde oluştuğuna göre değişebilir. Kanserli kitlenin boyutu, şiddeti, gelişim durumu göz önüne alınarak kanserli kitleler cerrahi yöntemlerle vücut dışına çıkarılır.
Kanserli kitlenin oluştuğu organın tamamı ya da bir kısmı ameliyatla alınıp vücuttan uzaklaştırılır. Kanserli kitle ameliyatında genellikle kapalı yöntem ameliyatlar tercih edilir. Kanserli kitlenin oluştuğu vücut bölgesine kameralı bir cihazla girilerek kanserli kitle tespit edilir. Yapılan cerrahi müdahale ile tespit edilen kanserli kitle ameliyatı gerçekleştirilir.
Kanserli kitle tedavi sonrası iyileşme sürecinde; yapılan cerrahi müdahaleden kemoterapi, radyoterapi gibi koruyucu tedaviler devam edebilir. Bu süreçte, kanser kitle tedavisi uygulanan hastalar psikolojik açıdan desteklenmelidir. Sağlıklı ve dengeli beslenme ilkesi doğrultusunda beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir.
Reçete edilen ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması oldukça önemlidir. Kontrol ve takip muayeneleri aksatılmadan yapılmalıdır. Kanserli kitle tedavisi gören hastaların, kendilerini toparlayana kadar dinlenme ve istirahat etmeleri gerekir.
Vücudun değişik bölgelerinde oluşan kanserli kitlelerin tedavisi için onkoloji bölümüne gidilmesi gerekir. Onkoloji bölümü, vücutta oluşan her türlü kanserli kitlelerin tanı, tedavi ve cerrahi müdahalelerin yapılması gibi pek çok sağlık işlemini yerine getirir.
Vücutta oluşan kanserli kitleler tehlike oluşturabilir. Kanserli kitleler, oluştukları vücut bölgesiyle sınırlı kalmaz. Yakın ve uzak dokulara, organlara temas ederek büyüyebilirler. Bundan dolayı kanserli kitlelerin tedavisinin zaman kaybetmeden yapılması oldukça önemlidir.
Vücudun değişik bölgelerinde ortaya çıkan kitlelerin hepsi kanserli kitle olmayabilir. Kanserli kitleler, normal hücrelerden farklı olarak oldukça hızlı bir şekilde vücudun geneline yayılarak, zarar verebilir. Bundan dolayı vücut yapısında ortaya çıkan bir kitlenin varlığını fark ettiğinizde zaman kaybetmeden uzman bir doktora muayene olmanız oldukça önemlidir.
Kanserli kitlelerin temizliği genel olarak cerrahi müdahale yapılarak temizlenir. Vücudun değişik yerlerinde oluşan kanserli kitleleri vücuttan çıkarmak için rezeksiyon ya da eksizyon işlemi yapılabilir. Rezeksiyon ve eksizyon işlemleri ile kanser kitleleri oluşan organların bir kısmı ya da tamamı vücuttan çıkarılabilir. Böylece organlarda oluşan kanserli dokular temizlenir. Ayrıca cerrahi müdahaleden sonra kemoterapi ve radyoterapi uygulamaları ile kanserli kitlelerin tamamı vücuttan temizlenmeye çalışılır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.