Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Ağız İltihabı Nedir? Ağız İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Ağız İltihabı Nedir? Ağız İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Günlük yaşamı olumsuz etkileyen ağız iltihabı enfeksiyonlardan veya hormonal bir sebepten meydana gelebilir.

Ağız sağlığı, hem estetik hem de sağlık açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple temizliğine çokça dikkat edilmelidir.

Ağız iltihabının artmasını önlemeye yönelik tedaviler evde yapılabilir. 

Tuzlu su ile gargara, aloe vera, adaçayı gibi doğal yöntemlerle tedavi edilebilir.

Ağız enfeksiyonlarının tedavisinde ve önlenmesinde ağız hijyenine dikkat edilmesi, düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı oldukça önemlidir. Yeterli su alımı ile ağızdaki nem seviyesi korunarak enfeksiyonlar önlenebilir.

Ancak bunların işe yaramadığı veya iltihaplanmanın arttığı takdirde doktora gitmek ihmal edilmemelidir.

Ağız İltihabı Nedir?

Ağız İltihabı Nedir?

Ağız iltihabı, ağız içerisinde oluşan beyaz iltihaplar, damak şişliği ve bölgedeki ağrı gibi belirtilerle kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Ağrı yanaklarda, dilde veya diş etlerinde olabilir. Ağız sağlığına önem vermeyen kişilerde daha sık görülür.

Bakteriler ağız içerisinde iltihaplanmaya sebep olur. Ağız iltihabının oluşmasının çeşitli sebepleri vardır. Bu sebepler kişiden kişiye değişkenlik gösterir. 

Çoğunlukla sigara kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkar.

Bunun yanında  de ağız iltihabının oluşmasında rol oynar. Tedavi edilmediği takdirde ağız iltihabı diş kaybına, kalp hastalığına ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.

Özellikle enfeksiyon sonucu oluşan ağız iltihabı bir kaç gün içinde kendi kendine iyileşme göstermezse mutlaka doktora danışılmalıdır. 

Ağız İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Ağız iltihabı tedavisinin olabildiğince hızlı yapılması için belirtilerini iyi bilmek gerekir. En yaygın görülen belirtiler şunlardır;

  • Ağız içerisinde; şişlik, kızarıklık ve beyaz iltihaplanmalar görülebilir.
  • Ağızda hoş olmayan yoğun bir koku görülür.
  • Sıcak ve soğuk yiyeceklerde hassasiyet meydana gelebilir.
  • İltihaplı bölgede acı hissi ortaya çıkabilir.
  • Dilde yangı hissedilebilir.
  • Ağız iltihabı ateş ve beraberinde boğaz ağrısı yapabilir.
  •  görülebilir.

Bu belirtiler ağız iltihabının derecesini belirler. Birden fazla belirti gösteren kişiler uzman bir doktora başvurmalı, evde tedavi etmeye çalışarak vakit kaybetmemelidir. 

Ağız İltihabı Nedenleri

Ağız İltihabı Nedenleri

Ağız iltihabının oluşması farklı nedenlere bağlıdır. Bunlardan bazıları şunlardır;

  •  ve sigara kullanımı,
  • Bazı ilaçların yan etkisi,
  • Genetik faktörler,
  • Bazı yiyeceklerin etkisi,
  • ,
  • Psikolojik faktörler,
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması,
  •  ve hormonlarda değişiklik ağız iltihabı hastalığına neden olmaktadır.

Geçmeyen Ağız İltihabına Ne İyi Gelir?

Ağız iltihabına evde bazı çözümler bulunabilir. Fakat geçmeyen iltihaplanma göz ardı edilmeden bir doktora başvurulmalıdır.

Evde yapılan gargara veya karbonat yöntemi ile iltihap geçmese dahi ağrısı azalacaktır. 

Gargara, tuzlu su dışında hindistan cevizi yağı ile de yapılabilir. Antimikrobiyal madde olan hindistan cevizi yağı, tek başına veya susam yağı gibi çeşitli yağlarla karıştırılarak uygulanabilir.  de doğal iyileştirici özelliğiyle ağız iltihaplanmasına iyi gelir.

Uzun vadede ağız iltihabının tekrarlamaması için alkol ve tütün ürünlerinden uzak durulmalı, ağız hijyenine dikkat edilmelidir.  

Yoğurt ve kefir gibi probiyotik içeren yiyeceklerin tüketilmesi de ağız sağlığını destekler.  ağızdaki iyi bakteri miktarını artırarak iltihabı azaltır. Aynı zamanda E vitamini yağı doğrudan iltihaplı bölgeye uygulanarak iyileşme süreci hızlandırılabilir.

İltihabın şiddeti ve süresi göz önüne alındığında, eğer doğal yöntemler yeterli olmuyorsa en doğru hareket doktora başvurmak olacaktır.

Ağız İltihabı Nasıl Geçer?

Ağız içinde oluşan iltihabın evde tedavisinde genellikle karbonat kullanılır.  iltihabı azaltmakta oldukça etkilidir. Hem ağız içindeki yaranın iyileşmesini hızlandırır hem de ağrısını geçirmeye yardımcı olur. 

Bir miktar su ile bir çay kaşığı karbonat karıştırılır ve iltihap üzerinde bir süre bekletilir. Karbonatın yanı sıra tuzlu su da ağzı iltihabında ağrıyı hafifletir. Ilık suya bir çay kaşığı tuz eklenip karıştırılır ve 15-20 saniye gargara yapılır. Ağız iltihabına günde birkaç defa bu gargara uygulanabilir. 

Bunların dışında bal da ağız enfeksiyonlarında da kullanılabilir. İltihaplı bölgeye bir çay kaşığı bal sürüp, birkaç dakika bekletilir ve ardından suyla durulanır. Yeterli su içmek ve C vitamini açısından zengin besinler tüketmek de bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. 

Ayrıca enfeksiyonları önlerken ve tedavi ederken şekerli ve asitli yiyeceklerden uzak durmak, ağız hijyenine dikkat etmek ve diş fırçalama alışkanlıklarını düzenlemek önemlidir.

Ağız İltihabı Tedavisi

Ağız iltihabı ağrılı bir rahatsızlıktır. Ancak tedavisi mümkündür. Tedavi yöntemlerinden bazıları aşağıdaki gibidir;

  • Ağız iltihabına neden olan etken tespiti yapıldıysa ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin , enfeksiyon ya da alerjik reaksiyon gibi nedenlerin bulunup tedavi edilmesi gerekir. 
  • Su ile tuz karışımı, iltihabı söndürmeye yardımcı olur.
  • Antiseptik ağız gargarası, iltihabın iyileşmesini hızlandırır. Bu gargaralar doktor tarafından verilmektedir. İltihaplı bölgedeki mikroorganizmaları öldürerek enfeksiyonun yayılmasını önler.
  • Yine doktor tarafından önerilen vitamin, mineral takviyeleri de hem ağız iltihabının iyileşmesine hem de tekrarlamamasına yardımcı olur. Özellikle de C vitamini ve çinko, bağışıklık sistemini güçlendirerek iyileşme sürecine destek olur.

Ağız İltihabı Bulaşıcı Mıdır?

Ağız İltihabı Bulaşıcı Mıdır?

Ağız iltihabı dişleri çevreleyen dokularda oluşan bir enfeksiyondur.

Bu rahatsızlığa yetersiz ağız hijyeni, bazı sistemik hastalıklar ya da genetik yatkınlık gibi pek çok neden sebep olabilir. Ağız iltihabının bulaşıcı bir hastalık olduğu söylenemez.

Ancak ağız enfeksiyonlarına neden olan bakteriler tükürükte yaşadığından, paylaşılan eşyalar veya tükürük yoluyla dolaylı enfeksiyon riski olabilir. Ayrıca ağız iltihabı genetik yatkınlıkla da ilgilidir.

Ailesinde ağız iltihabı öyküsü olan kişilerin bu hastalığa yakalanma riski daha yüksektir. Ağız iltihabının bulaşıcı olup olmadığı konusunda net bir cevap vermek yerine bu hastalığa yakalanma riskini artıran faktörlerin bulunduğunu söylemek daha doğru olacaktır. 

Ağız İltihabı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ağız İltihabı Nasıl Geçer?

Ağız iltihabı genellikle kendi kendine geçer. Ancak kendiliğinden geçmediyse ve etkisi devam ediyorsa, doktorun uygulayacağı antibiyotik tedavisiyle enfeksiyon kontrol altına alınır. Böylelikle iltihap yayılma göstermez ve hızlı iyileşme gösterir. Uzun süren ağız iltihabı rahatsızlığında evde geçmesini beklemek doğru değildir. İltihap yayıldığında iyileşmesi daha fazla zaman alacaktır. 

İltihaplanma Nasıl Görünür?

Ağız iltihabı kendini çeşitli şekillerde gösterebilir. Kabarık bir şişlik olarak ya da ülserasyon gibi görünebilir. Dil üzerinde beyazlık, ağız içerisinde şişlik ve hatta yara gibi belirtiler ile kendini belli eder. Ayrıca yemek yerken ya da su içerken acı hissi de ortaya çıkabilir. İltihaplanma belirtileri arasında ağız hassasiyeti, kızarıklık da yer alır. Bazı durumlarda iltihaplı bölgede beyaz veya sarı bir tabaka görünebilir. 

Çocuklarda Ağız İltihabı Neden Olur?

Çocuklar yetişkinlere göre hastalığa daha meyillidir. Ağız iltihabı da çocuklarda sıklıkla karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Genellikle alerjik reaksiyonlar ya da beslenme eksikliklerinden kaynaklıdır. 

Çocuklarda Ağız İltihabına Ne İyi Gelir?

Ağız hijyeni hem yetişkinler hem de çocuklar için oldukça önemlidir. Sağlanmadığı takdirde bakteriler daha hızlı artacağından iltihaplanma oluşabilir. Bu nedenle çocuklarda ağız iltihabına diş temizliğine, beslenmeye dikkat etmek, gargara kullanmayı ihmal etmemek önemlidir. Ayrıca, iltihaplı bölgeye sıcak kompres uygulamak da ağrıyı hafifletebilir. 

Ağız İltihabına İyi Gelen Doğal Yöntemler Nelerdir?

Karbonat, aleo vera, tuz, adaçayı, karanfil yağı, hindistan cevizi yağı ağız iltihabında kullanılabilecek doğal yöntemlerdir. Hafif şikayetli ağız iltihabında bu yöntemler kullanılabilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.