Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Deri Altında Sert Kitle Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15




Deri altında sert kitle
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Deri altında oluşan sert kitle; cilt yüzeyinin altında, yavaşça gelişen, balon benzeri şişlikler şeklinde ortaya çıkabilir. Genellikle kanserli olmayan kitlelerdir. İçleri keratin adı verilen bir madde ile doludur.

Deri altında oluşan kitleler bazen patlayarak, sarımsı ve kötü kokulu bir sıvı akıtabilir. Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. En sık; yüz, kafa derisi, gövde, kasık, sırt bölgesinde görülür. Zararsız olan bu kitleler zamanla büyüyerek ya da enfekte olarak tedavi edilmeleri gerekebilir.

Deri altında oluşan sert kitle; en yaygın cilt kitlesidir. Epidermis adı verilen cildin en dış tabakasını oluşturan hücrelerin altında oluşabilirler. Deride, saçta, tırnaklarda oluşan keratin adı verilen bir protein türü üretilir. Bu hücreler cildin altına sıkıştığında, keratin üretmeye devam eder ve bu da tamamen kapalı, sıvı dolu bir kitlenin oluşmasına yol açabilir.

Deri Altında Sert Kitle Çeşitleri Nelerdir?

Deri altında oluşan kitle sıkılmamalı, patlatılmamalıdır. Deri altında hareket ediyormuş gibi gözükse de çevresindeki dokulara sıkıca bağlıdır. Uzman bir sağlık personeli olmadan bu kitleleri kendinizin çıkarması halinde kanama, enfeksiyon ya da kalıcı yara izi oluşabilir.

Deri altında oluşan sert kitle yapıları şöyle sıralanabilir:

Nodüler akne: Sert kitlelere ya da düğümlere yol açan şiddetli akne türlerine nodüler akne denir.

Sebase kisti: Tıkalı bir sebase bezinin neden olduğu bir kitledir. Cildin altında yavaşça büyüyen yumuşak ten rengindeki yumrulardır. Dışarı akabilen kalın, yağlı bir maddeyle doludurlar. Ağrısız ve zararsız olan sebase kistleri bazen enfekte olabilir.

Furuncle: Çıban oluşumu ile ortaya çıkan deri altı kitlesidir. Çıbanlar sıklıkla yüzde, boyunda, koltuk altında, kalça ve kasık bölgesinde oluşabilir. 

Lipom: Cildin hemen altında bulunan zararsız yağlı bir kitledir. Lipomlar, çoğunlukla cildin altında veya nadir durumlarda organların üzerinde veya çevresinde oluşan zararsız kitlelerdir. Yağ dokusundan oluşurlar ve genellikle yakındaki herhangi bir kasla bağlantısı olmayan ince bir kapsülle çevrilidirler. Nadiren ağrılı oluşurlar.

Sebase hiperplazisi: Aşırı aktif yağ bezlerinin neden olduğu cilt rengindeki şişliklerdir. Sebase hiperplazisi tek bir şişlik, bir küme veya çizgide birden fazla şişlik olarak oluşabilir. Şişlikler 1 veya 2 mm'den birkaç milimetreye kadar değişir. Genellikle ciltte yapısıyla aynı renktedirler. Bazı durumlarda beyaz ve hafif sarı renkte de oluşabilirler. Şişlikler acıtmaz veya kaşındırmaz. 

Sebase hiperplazisi en sık yüz, alın, yanak ve burunda oluşur. Bebeklerin üst dudaklarında genellikle şişlikler olur. Bu tür kitleler deri altında oluşan sert kitle yapılarıdır. Deri altında oluşan kitleler çoğunlukla zararsızdır. Ancak zamanla büyüyerek gelişim gösterdiklerini fark ettiğinizde uzman bir doktora muayene olmanız önemlidir.

Deri Altında Sert Kitle Tanısı Nasıl Konulur?

Deri altında oluşan kitle; kabarık, yuvarlak bir şişliğe benzeyebilir. Deri altındaki sert kitle; katı yağ dokusu formunda ya da içi sıvı dolu şeklinde ortaya çıkabilir.

Deri altında sert kitle belirtileri şu şekilde olabilir:

  • Cilt altında ağrı ve basınç oluşması.
  • Dokunulduğunda hassasiyet hissinin varlığı.
  • Kitlenin oluştuğu deri bölgesinde kızarıklık ve şişliğin oluşması.
  • Kötü kokulu, sarımsı, yoğun akıntı şeklinde sıvı olması gibi semptomlar deri altında oluşan sert kitlelerden kaynaklanabilir. Bu tür belirtilerin olması halinde kendiniz kitleye müdahale etmeden bir sağlık merkezine gitmeniz tavsiye edilir.

Deri altında oluşan kitle yapıları genellikle herhangi bir rahatsızlık oluşturmaz. Deri alında oluşan kitleler bazı komplikasyonlara neden olabilir. Oluşabilecek komplikasyonlar şu şekildedir;

  • Hızla büyüyen bir kitle olabilir. 
  • Oluşan kitlenin boyutu büyük olabilir. 
  • Acı veren, kızarık ve sıcak yapılı kitle olabilir. 
  • Ayrıca kitlenin oluştuğu derinin yırtılması halinde enfeksiyon oluşabilir.
  • Kitleden sızan sıvı olabilir. 

Bu tür komplikasyonların olması halinde uzman bir genel cerraha ya da cildiye uzmanına giderek muayene olmanız oldukça önemlidir. Deri altında oluşan sert kitlelerin çoğu zaman görünümlerine bakılarak tanısı konur. Fiziki muayeneye ilave olarak gerekirse, bir ultrason (ses dalgalarını kullanarak görüntü üreten) kitlenin yapısını, pozisyonunu ve boyutunu görselleştirmeye yardımcı olabilir. Oluşan sert kitle yapısı ultrasonda açıkça görülür. Kitlenin merkezi ise buzlu cam görünümündedir. Ayrıca kitlenin etkisini belirlemek için biyopsi işlemi de yapılabilir. 

Deri Altında Sert Kitle Nasıl Tedavi Edilir?

Küçük ve ağrısız olan deri altı kitlelerinin genellikle tedavi edilmesine gerek kalmaz. Ancak, kitlenin etkisi hastada şiddetli ise ve giderek büyüyen bir kitle varsa kitlenin alınması ya da boşaltılması gerekebilir. Kitle yapısı drenaj yöntemi ile içi boşaltılarak vücuttan çıkarılabilir. Gerektiği durumlarda deri altında kitle oluşan bölgeye cerrahi müdahale de yapılabilir. Kitlenin oluştuğu deri bölgesine kesi açılarak kitle dokusu çıkarılır. Böylece deri altında oluşan kitlenin tedavisi yapılır.

Deri Altında Sert Kitle Ameliyatı

Deri altında oluşan kitlenin; şiddeti, etkisi, oluştuğu vücut bölgesi, hastada oluşturduğu belirtiler gibi faktörler göz önüne alınarak cerrahi müdahale işlemi yapılabilir. Özellikle; tekrarlanan deri altı kitleleri, boyun çevresinde ya da kulak çevresinde oluşan kitlelerin çıkarılması gerekir. Ayrıca görünüm olarak hastalarda rahatsızlık oluşturan kitleler de çıkarılabilir.

Deri altında oluşan sert kitlelerin çıkarılması için, kitlenin oluştuğu deri bölgesine kesi açılarak cerrahi müdahale gerçekleşir. Kitlenin oluştuğu deri, çevre dokulardan ayrılır. Bir çift forseps (tıbbi makas) veya cımbızla kitle çıkarılır. Kesi yapılan deri yüzeyi dikilerek bandajlanır. Böylece kitle tamamen çıkarılarak sıkışan hücreler keratin üretemez hale getirilir. 

Deri Altında Sert Kitle Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Deri altında sert kitle tedavisinden sonra; kitlenin çıkarıldığı deri bölgesine birkaç gün boyunca ılık kompres uygulamak oldukça iyi gelebilir. Sıcaklık ayrıca kitlenin oluştuğu deri bölgesinde kan akışını artırarak iyileşmeyi desteklemeye yardımcı olabilir. Tedavi edilen kitle büyükse veya iltihaplıysa, kortikosteroid (steroid) enjeksiyonu şişliği ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olabilir. Kitle enfekte veya kitle drenajından sonra enfeksiyonu önlemek için oral antibiyotikler kullanılabilir. 

Deri Altında Sert Kitle Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Deri altında Sert Kitle için Hangi Bölüme Gidilir?

Deri altında oluşan sert kitlenin tanı ve tedavisi için genel cerrahi bölümü ya da dermatoloji (cildiye) bölümüne gidilebilir. Bu bölümlerde, deri altında oluşan sert kitle yapısının tanısı konarak tedavisi gerçekleştirilir.

Deri Altında Sert Kitle Tehlikeli midir?

Deri altında oluşan sert kitleler çoğunlukla tehlikeli değildir. Hatta çoğu zaman vücuttan çıkarılmadan kendiliğinde etkisini kaybetmektedir. Boyutu büyük olan, giderek büyüme gösteren ve hastalarda ağrı oluşturan kitleler çıkarılabilir. Yapılan basit cerrahi müdahale ile deri altında oluşan sert kitle vücuttan çıkarılır.

Deri Altında Sert Kitle Kanser midir?

Deri altında oluşan sert kitleler genellikle kanser değildir. İyi huylu olarak meydana gelir ve zararsızdır. Vücut genelinde yayılım göstermezler. Bundan dolayı kanserli hücre oluşturma özellikleri yoktur. Ancak hastada şiddetli ağrı oluşturarak, büyüyen kitlelerin muayene edilip tedavisinin yapılması gerekebilir.

Deri Altında Sert Kitle Nasıl Temizlenir?

Deri altı kitleleri oluşum yönünden çoğunlukla zararsızdır. Deri altındaki kitlelerin çoğu zaman çıkarılmasına gerek kalmadan kendiliğinden etkisini kaybetmektedir. Ancak görünüm itibariyle rahatsızlık oluşturan ve giderek büyüme eğiliminde olan kitleler basit cerrahi müdahale ile vücuttan temizlenir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.