Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Memede Kitle Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Memede Kitle Ameliyatı Riskleri Nelerdir?


Memede kitle ameliyatı
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Meme yapısında kitle oluşumu sonucu çoğu insan endişeye kapılabilir. Ancak çoğu meme kitleleri kanserli değildir.

İyi huylu olarak oluşan kitleler, uzun vadede vücut sağlığını etkilemez.



Nadir de olsa, meme yapısında kanser belirtisi olabilecek kötü huylu kitleler oluşabilir.

Meme yapısında farkında vardığınız herhangi bir kitle veya şişlik için uzman bir doktora muayene olmanız gerekebilir.

Meme de kitle oluşumları, genellikle kadınlarla ilişkilendirilse de, meme dokusu hem erkeklerde hem de kadınlarda bulunur.

Hormonların yapısı ve dönemsel faktörler meme dokusunu etkileyebilir. Hormonal değişiklikler kitlelerin oluşmasına ve bazı durumlarda doğal olarak kaybolmasına neden olabilir.

Herhangi bir yaşta meme kitlesi gelişebilir. Bazı bebeklerde doğum sırasında annelerinden aldıkları östrojen nedeniyle göğüs kitleleri gelişebilir.

Bu kitleler, östrojen vücuttan çıktıkça düzelir.

Ergenlik öncesi kız çocuklarında bazen hassas hissedilen meme kitleleri oluşabilir. Bunlar genellikle ergenlik döneminde doğal olarak kaybolur.

Ergen erkek çocuklarında da ergenlik döneminde göğüs kitleleri oluşabilir. Bunlar geçicidir ve genellikle birkaç ay içinde kaybolur.

Memede Kitle Çeşitleri Nelerdir?

Memede Kitle Çeşitleri Nelerdir?

Memede oluşan kitleler genellikle iyi huylu olarak meydana gelir ve zararsız olarak kabul edilir. İyi huylu meme kitleleri; meme kistleri, lipomlar, fibroadenom , fibrokistik değişiklikler, yağ nekrozu ve mastit gibi farklı şekillerde meme yapısında oluşabilir. İyi huylu olmalarından dolayı çoğu meme kitleleri kendiliğinden bile iyileşebilir.

Ancak bazı meme kitleleri, kanser olmayan kitleler olsalar bile yine de tıbbi müdahale gerektiren belirtilere yol açabilirler.

Bu kitleler tedavi edilmezse kanser riskini artırarak kanserli hücre oluşturma özelliği kazanabilirler.

Bundan dolayı iyi huylu kitleler büyüyerek zararlı hale gelmeden önce tedavisinin yapılması gerekebilir.

Kanser öncesinde oluşan meme kitleleri ise; intraduktal papillomlar, hiperplazi, yerinde meme kitleleri gibi oluşan kitleler meme kanseri öncesinde oluşan kitleler olabilir.

Bu tür kitleler kanser olarak adlandırılır. Bu tür kitlelerin kanser evresine geçmeden önce meme dokusundan çıkarılmaları gerekir.

Kötü huylu meme kitleleri; proliferatif meme kitleleri, lobuler karsinoma in situ ve duktal karsinoma in situ kitleleri kötü huylu meme kitleleridir.

Bu tür kitleler meme yapısında kanser oluşturabilir. Çoğunlukla memenin üst kısmında koltuk altına doğru olan bölgede görülürler.

Ayrıca meme ucu bölgesinde ya da göğsün alt yarısında da görülebilir.

Memede Kitle Tanısı Nasıl Konulur?

Memede kitle tanısı konulabilmesi için hastaların muayene olması gerekir. Muayene olmadan öncesinde ise hastalarda bazı belirtiler görülmeye başlanır.

Memede kitle oluşumu sonrası şu belirtiler görülebilir;

  • Memede yeni bir kitlenin fark edilmesi
  • Memenin bir bölgesinde belirgin şekil farklılıklarının olması
  • Memede oluşan kitlenin regl döneminden sonra geçmemesi
  • Meme kitlesinin büyümesi ve değişmesine dair belirtilerin ortaya çıkması
  • Sebepsizce memede morarmaların görülmesi
  • Meme cildinin kızarması ya da büzülmeye başlaması
  • Meme ucunun içe dönük hale gelmesi
  • Memede kanlı akıntı gibi belirtilerin ortaya çıkması halinde uzman bir doktora muayene olmanız memede oluşan kitlenin tanı ve tedavisi için gereklidir

Bu tür belirtilerin fark edilmesi halinde hastanın genel sağlık bilgisi dinlenerek fiziksel muayenesi yapılır. Memede oluşan kitlenin kesin tanısını koyarak tedavisinin planlanması için ilave tetkikler de yapılabilir.

Manyetik rezonans (MR), ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) ve meme yapısının detaylı görüntülenerek incelemesini yapmak için mamografi gibi görüntüleme taraması yapılabilir. Ayrıca memede oluşan kitleden doku örneği alınarak biyopsi işlemi de yapılabilir.

Elde edilen tüm bulguların değerlendirilmesi sonucu meme kitlesinin etkisi ve ortaya çıkardığı sonuçların tanısı konmuş olur. Daha sonra yapılacak tedavinin planlamasına geçilir.

Memede Kitle Nasıl Tedavi Edilir?

Memede Kitle Nasıl Tedavi Edilir?

Memede oluşan kitlenin tedavisi farklı yöntemler uygulanarak yapılır. Memede oluşan kitle; iyi huylu olarak meydana geldiyse tedavisi de kolaylıkla gerçekleştirilir.

Zararsız olan iyi huylu meme kitleleri; ilaç tedavisi, kontrol muayeneleri ve gerektiği zaman basit cerrahi müdahale yöntemleri ile tedavi edilir.

Ayrıca memenin herhangi bir bölgesinde sıvı dolu kitle oluşması halinde kitlenin boşaltılması için drenaj yapılabilir.

Kötü huylu olarak oluşan meme kitleleri ise, zamanla büyüyerek tüm meme dokusuna yayılabilir, kanserli hücre oluşturabilir.

Kötü huylu oluşan meme kitlelerinin tedavisinde cerrahi müdahale kaçınılmazdır. Cerrahi müdahale ile; meme dokusunun bir kısmı ya da tamamı çıkarılabilir.

Memede Kitle Ameliyatı

Memede Kitle Ameliyatı

Meme kitlelerinin ameliyatı, daha çok kitlenin kötü huylu oluşması ve kansere neden olması nedeniyle yapılır.

Meme kitlesinin yayılım göstererek diğer meme bölgesini etkilememesi için kanserli meme dokuları vücuttan çıkarılır.

Memede oluşan kitlenin boyutu, şiddeti, etkisi, hastada oluşturduğu belirtilere göre meme dokusunun bir parçası ya da tamamı çıkarılabilir. 

Memede oluşan kitlenin ve çevresindeki hastalıklı, kanserli dokuların çıkarılması işlemi lumpektomi işlemi yapılarak gerçekleştirilir.

Daha ilerlemiş ve etkisi fazla olan kitlelerin memeden çıkarılması için mastektomi uygulamas ı yapılır. Meme yapısının tamamen vücuttan çıkarılması için mastektomi uygulaması yapılmaktadır.

Yapılan cerrahi müdahalenin de bazı riskleri ortaya çıkabilir. Memede kitle ameliyatı riskleri şu şekildedir;

  • Meme kitle ameliyatı;alerjik reaksiyon, kanama ve enfeksiyon riskleri taşıyabilir
  • Meme kitlesi çıkarma ameliyatından sonra, sinirler etkilenirse meme yapısı uyuşabilir. Memenin şekli de değişebilir. Ameliyattan sonra hassasiyet ve geçici şişlik olabilir
  • Mastektomi yerine lumpektomi yapılırsa, ameliyattan sonraki beş ila yedi hafta boyunca haftada beş kez radyasyon tedavisi gerekebilir. Radyasyonun yan etkileri arasında yorgunluk, kızarıklık ve yanma gibi cilt değişiklikleri ortaya çıkabilir. Bu tür semptomlar, memede kitle ameliyatı riskleridir

Memede Kitle Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Memede kitle ameliyatı risklerini ortadan kaldırmak için bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Cerrahi müdahaleden sonra, kitlenin çıkarıldığı meme bölgesinde soğuk kompres uygulamak memede kitle ameliyatı risklerini azaltabilir.

Özellikle ağır kaldırmak ve fiziksel egzersiz yapmaktan kaçınmak son derece önemlidir. Yapılacak hareketler kesi yerlerinde açılmalara neden olabilir.

Alkol ve sigara tüketiminden kaçınmak meme sağlığı için oldukça önemlidir. Bu tür tedbirler memede kitle ameliyatı risklerini en aza indirerek iyileşme sürecine katkıda bulunabilir.

Memede Kitle Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Memede Kitle için Hangi Bölüme Gidilir?

Meme yapısında oluşan kitlelerin tanı ve tedavi işlemleri için gidilecek bölüm genel cerrahi polikliniğidir. Genel cerrahi bölümü, memede oluşan kitlenin tanısını koyarak gerekli olan tedavisini gerçekleştirmektedir.

Memede Kitle Tehlikeli midir?

Memede oluşan kitlelerin gösterdiği etkiler çoğunlukla tehlike oluşturmaz. Kendiliğinden iyileşebilen meme kitleleri olduğu gibi ilaç tedavisi ile de iyileşen meme kitleleri vardır. Meme kanserine neden olan meme kitleleri az da olsa meydana gelebilir. Bu tür kitlelerin tedavisinde cerrahi müdahale yöntemleri uygulanır.

Memede Kitle Kanser midir?

Memede oluşan her kitle kanser değildir. Memede oluşan kitlelerin büyük bir çoğunluğu iyi huyludur ve kanser belirtisi göstermez. Bazı meme kitleleri ise kötü huylu oluşarak meme kanserine neden olabilir. 

Memede Kitle Nasıl Temizlenir?

Memede oluşan kitleler farklı yöntemlerle temizlenir. İyi huylu olarak meydana gelen meme kitleleri, kendiliğinden iyileşebilir. Ayrıca; ilaç tedavisi takip ve kontrol edilerek kitlenin gelişimi incelenir. Bu tür kitlelerin temizlenmesi oldukça kolaydır. Zamanla oluşan kitle küçülerek ortadan kaybolabilir. Kötü huylu olarak oluşan meme kitlelerinde ise genellikle cerrahi müdahale yapılır. Memede oluşan kitlenin etkisine göre memenin bir kısmı ya da tamamı çıkarılarak memedeki kitle temizlenir.

"Hamilelik Belirtileri Rehberi" içeriğimizi okumak için:

🤰🏻 Hamilelik Belirtileri Nedir? Hamilelik Belirtileri Nelerdir?







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.