Form devre dışı bırakıldı
Kolon rezeksiyonu, kolon yapısında meydana gelen rahatsızlıktan dolayı yapılan cerrahi bir işlemidir. Kolon rezeksiyon işlemi ile kolonun bir bölümü veya tüm kolon yapısı vücuttan çıkarılabilir. Kolektomi, kolonun vücuttan çıkarılması için yapılan rezeksiyon işlemi olarak da adlandırılabilir.
Kolon, sindirim sisteminin parçası olan bir organdır. Dışkıyı çıkararak vücuttaki sıvı ile elektrolit dengesini korumak için mide ve ince bağırsak gibi organlarla birlikte çalışır. Kolon yapısı, bir ucunda ince bağırsağın son kısmı olan ileuma, diğer ucunda ise dışkının vücuttan ayrıldığı anüse bağlanır. Kolon olmadan yaşamak mümkündür. Kolon kanseri de dahil olmak üzere bir dizi rahatsızlığı tedavi etmek için cerrahi kolon rezeksiyonu adı verilen bir ameliyatla kolon vücuttan çıkarılabilir.
Kolonda meydana gelen hasarlı ve kanserli dokuları çıkarmak için farklı tedavi uygulamaları yapılabilir. Kolon, bir hastalığı tedavi etmek veya önlemek için tamamen çıkarılabileceği gibi kolonun sadece bir parçası da vücuttan çıkarılabilir.
Kolon rezeksiyon çeşitleri şu şekildedir:
Kolon rahatsızlığına bağlı olarak bazı belirtiler ortaya çıkabilir.
Kolon rahatsızlığına bağlı olan bazı belirtiler şu şekildedir:
Bu tür belirtiler fark edildiğinde uzman bir gastroenteroloji doktoruna muayene olmanız gerekir. Fiziksel muayene yapılırken hastanın genel sağlık durumu da dikkate alınır. Ayrıca hastanın ailesinde genetik olarak kolon rahatsızlığı olup olmadığı da araştırılabilir.
Fiziksel muayeneye ilave olarak bazı tetkikler kolon rahatsızlığına bağlı tanıyı koyarken gerekebilir. Dışkı testleri, esnek sigmoidoskopi, , bilgisayarlı tomografi kolonografisi (sanal kolonoskopi) gibi test ve görüntüleme taramaları istenebilir. Fiziksel muayene ile birlikte yapılan tetkiklerin değerlendirilmesi sonucu kolonda meydana gelen rahatsızlığın tanısı konarak yapılacak tedavinin planlaması yapılır.
Kolonda oluşan kanserli dokuların ya da hasar almış dokuların etkisine göre tedavisi de farklı olabilir. Kolonda oluşan kanserli hücrelerin boyutu, kolonun geneline yayılıp yayılmadığı, şiddeti, hastadaki belirtilerin etkisi gibi faktörler değerlendirilerek tedavi işlemi yapılır.
Kolon hastalığına bağlı yapılacak rezeksiyon işleminde kapalı ve açık ameliyat olmak üzere genelde iki tür cerrahi müdahale işlemi gerçekleştirilir. Kapalı ameliyat işlemlerinde ihtiyaç duyulması halinde robotik kollardan da faydalanılabilir.
Kolon rezeksiyon ameliyatından önce genel anestezi işlemi ile hastanın uyuması sağlanır. Yapılacak ameliyat işlemi kapalı ve açık ameliyat şeklinde yapılabilir. Kolon rezeksiyon işlemi, hastalıklı dokuların türü ve boyutuna göre 4 saatten fazla sürebilir.
Laparoskopik Cerrahi: Kolon rezeksiyon işlemlerinde genellikle kapalı ameliyat olan laparoskopik cerrahi (minimal invaziv cerrahi olarak kabul edilir) yöntemi kullanılır. Karın bölgesinde birkaç küçük kesi yapılır. İşlemi tamamlamak için bu kesilerden özel aletler geçirilir. Rezeksiyon işlemi ile hastalıklı dokuları çıkarmak için kolonun bir parçasını ya da tüm kolonu kesmek için cerrahi aletler kullanılır. Daha sonra sağlıklı kolon dokusu tekrar bir araya getirilir. Bu işleme anastomoz denir.
Açık Cerrahi: Açık cerrahide karında daha büyük kesiler açılarak rezeksiyon işlemi gerçekleştirilir.
uygulamalarında yapılan diğer ameliyat türleri şu şekildedir;
Sağ hemikolektomi: Vücudun sağ tarafında bulunan ve çıkan kolon olarak adlandırılan kolonun çıkarılması işlemidir.
Sol hemikolektomi: Vücudun sol tarafında bulunan ve inen kolon olarak adlandırılan kolonun çıkarılması işlemidir.
Kolon rezeksiyon işlemi ağır bir cerrahi müdahaledir. İyileşme altı haftaya kadar sürebilir. Bu süreçte beslenme sıvı tüketimi ile başlayarak yavaş yavaş katı gıda tüketimi yapılabilir. Katı gıda maddesi tüketimi yapılabilmesi için bağırsağın normal işleyişine dönmesi gerekmektedir. İyileşme döneminde yapılacak aktiviteler yavaş yavaş arttırılabilir.
Ayrıca rezeksiyon işlemi yapılırken vücutta açılan kesilerin hijyeni ve bakımı oldukça önemlidir. Düzenli olarak pansumanı yapılarak kesilerin enfeksiyon kapması önlenmelidir. Kolon rezeksiyon işleminden sonra gerekli kontrollerin zamanında yapılması gerekir. Ayrıca, rezeksiyon tedavisi sonrası iyileşme dönemi içerisinde dinlenme oldukça önemlidir. Bu hususlara dikkat edilmesi halinde hastaların iyileşme süresi daha kısa olabilir.
Kolon rezeksiyon işlemi, kolondaki hastalıklı ya da kanserli hücreleri çıkarmak için yapılan işlemdir. Kolon rezeksiyon işlemi genelde tehlikeli değildir. Hastalar, rezeksiyon işlemi sonrasında ilave koruyucu tedaviler ve yaşam koşullarında yapacakları değişiklikleri ile iyileşme sağlayabilmektedir.
Kolon rezeksiyon işlemlerinde az da olsa komplikasyon gelişme ihtimali de vardır. Rezeksiyon işlemi sonrası kanama meydana gelmesi ya da çevre dokuların hasar alması sonucunda ilave cerrahi müdahale gerekebilir.
Kolon rezeksiyon işlemi kanser değildir. Kolonda meydana gelen hastalıklı, hasarlı ve kanserli hücrelerin kolondan çıkarılması işlemidir. Kolon rezeksiyon işlemi ile kolonun bir bölümü ya da tamamı çıkarılarak vücuttan uzaklaştırılır.
Kolonda meydana gelen rahatsızlıklar yapılacak rezeksiyon işlemi ile vücuttan temizlenir. Kolonda oluşan kitlenin vücutta oluşturduğu etkiye göre temizlenme işlemi farklılık gösterebilir. Kolondaki hastalık oluşturan dokuların boyutu küçük ise kısmi rezeksiyon işlemi yapılarak hasarlı dokular vücuttan çıkarılır.
Kanserli hücrelerin boyutu büyük ve hastada şiddetli etkiler gösteriyorsa kolonun tamamı vücuttan çıkarılması gerekebilir. Kolonda oluşan hastalıklı hücreler kolondan çıkarılarak vücuttan atılır. Böylece kolon rezeksiyon işlemi ile kanserli hücreler temizlenmiş olur. Gerektiği durumda kolondaki kanserli hücreleri yok etmek için rezeksiyon işleminden sonra kemoterapi yada gibi uygulamalar da yapılabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.