Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Böbrek Taşı Ağrısı Nasıl Geçer?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Böbrek Taşı Ağrısı Nasıl Geçer?

 Sağlıklı bir yaşamın sırrının, beden sağlığının hem içten hem de dıştan korunmasından geçtiği bilinmektedir.

Bu sebeple birbiriyle uyumlu şekilde çalışan organların korunması da son derece önemlidir. Her organ bir diğerinin çalışma sistemini etkiler.

Böbreklerimiz de hayati derecede önem taşıyan organlarımızdan birisidir.

Böbrek sağlığını korumak, gıdalar aracılığıyla ya da dış ortamdan alınan zararlı maddelerin, vücudumuzdan temizlenebilmesi için önemlidir.

Ayrıca vücudun su dengesinin korunması da böbreklerin sağlıklı çalışmasını sağlayan önemli unsurlardan birisidir. 

 oluşması, ağrı hissine sebep olduğu gibi çalışma sisteminin bozulmasına da yol açabilir.

Dolayısıyla böbrek taşı tedavisine başlamak gerekmektedir. 

Böbrek Taşı Oluşumunun Sebepleri Nelerdir?

Böbrek Taşı Oluşumunun Sebepleri Nelerdir?

Böbrek taşı oluşumunda akla gelebilecek birçok farklı sebep vardır. Bu sebepler kimi zaman basitken kimi zaman daha ciddi durumların habercisidir.

Dolayısıyla her hastanın kendi özelinde değerlendirilmesi mevcut böbrek taşının tedavisine yönelik doğru kararın verilmesinde önemlidir.

Böbrek taşı oluşum sebepleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Az sıvı alımı böbrek taşı oluşumunda akla gelen il sebeplerden biridir. Vücudun sıvı alımının azalmasıyla birlikte idrar asidik özellik kazanır. Taş oluşumuna sebep olabilecek zararlı maddelerin vücuttan atılması zorlaşır
  • Yanlış beslenme alışkanlıkları ve , böbrek taşı oluşumuna sebep olabilir. Çok fazla tuzlu ya da şekerli gıdaların tüketimi de böbrek taşı oluşumunu tetikleyen etkenlerdendir. Özellikle fazla tuz tüketimi kalsiyum miktarını arttırıcı özellik gösterir. Bu durum da böbreklerin taş üretme hızı da büyük ölçüde artar 
  • Uzun süreli  kullanımının da böbrek taşı oluşumuna zemin hazırladığı bilinmektedir
  • Mide ve sindirim sistemi ameliyatı geçiren kişilerde taş oluşumuna rastlanabilir. Vücudun işleyiş şeklinde meydana gelen değişiklikle beraber çeşitli vitaminlerin kullanılma gereksinimi, beslenmedeki değişiklikler taş oluşumuna sebebiyet verebilmektedir
  • Daha önce  olmuş kişilerde, böbrek nakil olan kişilerde ve tek böbrekli kişilerde, böbrek taşı oluşma riski daha fazladır
  • Tekrarlayan  ve çeşitli böbrek hastalıkları taş oluşumunu tetikleyici olabilir

Böbrek Taşı Ağrısı Nasıl Geçer?

Böbrek taşı ağrısı nasıl geçer sorusunun birçok cevabı olabilir. Bunun için öncelikli olarak böbrek taşı ağrısının sebebinin bulunması gerekmektedir. Doğru tedavi ile böbrek taşının ortadan kaldırılması ve ağrı oluşumunun giderilmesi için önemlidir.

Taş düşürme sürecinde sıvı alımı çok önemlidir. Ancak sadece sıvı alımı, taşların vücuttan atılması için etkili olmayabilir.

Büyük boyutlara ulaşan ve kimi zaman idrar kanalını tıkayan taşların, mutlaka cerrahi müdahale ile alınması gerekmektedir. 

Uzman hekim tarafından yapılan muayenede; hastanın devam eden hastalıkları, kullandığı ilaçlar, böbrek taşı veya ameliyatı öyküsü dinlendikten tedavi yöntemine karar verilir. Böylece böbrek taşı ağrısı nasıl geçer diye merak eden hastalar için bir yol haritası belirlenmiş olur. 

Bunun yanında tedavi aşamasına gelene kadar böbrek taşı nasıl geçer diye çare arayan hastaların, ayaklarını sıcak tutmaları gerekir.

Bunun haricinde ise; sıcak suda belirli sürelerle oturarak, ağrı hissedilen bölgeye sıcak uygulaması yaparak, maydanoz suyu ya da yaban mersini suyu içerek oluşan ağrı hissinin hafifletilmesi sağlanabilir. Ancak unutulmamalıdır ki bu yöntemler sadece geçici çözümler sunar.

Böbrek Taşının Varlığı Nasıl Tespit Edilir?

Kişide; idrarda yanma, , mide bulantısı, çok sık idrara çıkma ve  şeklinde kendini gösterebilen böbrek taşının tespiti görüntüleme yöntemleri ile belirlenir. Bununla birlikte böbreklerin sağlıklı çalıştığının belirlenebilmesi için çeşitli kan testleri istenebilir.

Yine idrar yollarında taş oluşumuna sebep olabilecek enfeksiyon tespiti için idrar tahlilleri yapılabilir.

Kesin teşhisin konulması için ise farklı görüntüleme yöntemleri tercih edilebilir. Bu yöntemler, bilgisayarlı tomografi, ultrason, intravenöz ürogram (IVU) veya intravenöz pyelografi (IVP) şeklinde olabilir.

Bu yöntemler arasında en net sonuçların alındığı ve çevre organların da değerlendirilebildiği yöntem bilgisayarlı tomografidir. 

Ultrason görüntülemelerinde bazı küçük boyutlu taşlar gözden kaçabilir. İntravenöz ürogram (IVU) veya intravenöz piyelogram (IVP) gibi yöntemler ise damardan ilaç verilerek böbreklerin süzme işlemini görüntüleme esasına dayanan ve günümüzde çok sık tercih edilmeyen bir yöntemdir. 

Böbrek Taşı Varlığında Beslenme

Böbrek taşı varlığında doğru beslenme şeklinin oluşturulabilmesi önemlidir. Bunun için taşı oluşturan maddenin ve böbrek taşı çeşidinin belirlenmesi gerekmektedir. Taş oluşumuna sebep olan maddeler farklılık gösterebilir.

Dolayısıyla bunların tespiti ile beslenme programı oluşturmak daha doğru olabilir. Örneğin taş oluşumuna sebep olan madde kalsiyum oksalat ise hastaların kalsiyum alımını aza indirecek besinler ile beslenmesi gerekir.

Bu hastaların; çilek, badem, fındık, ıspanak, çikolata gibi besinlerden uzak durması tavsiye edilir. 

Tuz tüketiminin fazla olması böbrek taşı oluşumunu hızlandırabileceği için tuz içeriği yüksek olan gıdalardan uzak durmak, sebze ağırlıklı beslenmek böbrek taşı olan kişilerin beslenmesinde önemlidir. Bazı böbrek taşlarının oluşumunu hayvansal proteinler tetikleyebilir.

Bu kişilerin ise; süt, yumurta, peynir, kırmızı et ve sakatat gibi protein içerikli besinlerin, azaltılarak tüketilmesi önerilmektedir. 

Böbrek Taşı Çeşitleri Nelerdir?

Böbrek Taşı Çeşitleri Nelerdir?

Doğru tedavinin uygulanabilmesi ve böbrek taşı ağrısı nasıl geçer sorusunun tam olarak yanıtlanabilmesi için böbrek taşı çeşidinin bilinmesi önemli bir husustur. Bu aşamada dört tip böbrek taşı çeşidi karşımıza çıkar;

  • Kalsiyum taşları: En sık karşılaşılan böbrek taşı çeşididir. Kullanılan bazı ilaçlar ve özellikle beslenme şekli bu taşların oluşumunda etkilidir
  • Ürik asit taşları: İdrarın olması gerekenden daha asidik özelliğe sahip olduğu durumlarda oluşan taşlardır. Yetersiz su alımı, protein ağırlıklı beslenmek ve bazı hastalıklar oluşumunu tetikleyebilir
  • Sistin taşları: Sistin adı verilen amino asitin böbrekler tarafından çok salgılanması ile oluşan bu taşlar tekrar eden türlerdir. Daha az görülmelerinin yanı sıra genetik özellikler bu taşların oluşumu üzerinde etkilidir
  • Struvite taşları: Kadınlarda erkeklere kıyasla daha sık görülen bu taşlar genellikle idrar yolu enfeksiyonları sonucu meydana gelirler

Sık Sorulan Sorular

Böbrek taşı ameliyatları nasıl yapılır?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte böbrek taşı ameliyatlarının neredeyse tamamı kapalı şekilde yapılmaya başlandı. Bu durum hastanın toparlanma ve hastanede kalış süresini kısaltmaktadır. Farklı lazer teknikleriyle uygulanan bu cerrahi işlemler böbrekteki taşın küçük parçalara ayrılarak idrar yoluyla atılmasını hedefler.

Böbrek taşı kırma işlemi ağrılı mıdır?

Böbrek taşlarının vücuttan uzaklaştırılmasında cerrahi müdahalenin uygun olmadığı hastalarda lazer tedavisi son derece yaygındır. Lazer ile kırılan taşın boyutları küçültülerek idrarla dışarı atılımı sağlanır. Böbrek taşı kırma işlemi sırasında hastalar herhangi bir ağrı hissetmezler. 

Böbrek taşı kendiliğinden düşer mi?

4 mm ve altındaki böbrek taşları genellikle küçük taşlar olarak isimlendirilir ve uygun tedavi yöntemler ile kendiliğinden düşer. Bu büyüklükteki taşları düşürürken bol sıvı alımı, çeşitli egzersizlerin yapılması ve doktor tarafından verilen üreter kanal genişletici ilaçlar taş düşürmenize yardımcı olacaktır. Ancak 5 mm ve üzerindeki büyüklüğe sahip taşlar için çoğunlukla cerrahi müdahale gerekir. 

Böbrek taşının idrar yollarında olması tehlikeli midir?

Böbrek taşının idrar kanalına doğru ilerlemesi hastalığın da ilerlediğinin göstergesidir. Bu taşlar idrar kanalını tıkayarak çeşitli komplikasyonlara sebep olabilir. Taşın büyüklüğüne göre ortaya çıkan belirtiler değişse de idrara çıkamama, şiddetli ağrı, bulantı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Tedavi edilmemesi durumunda böbrek kaybına yol açabilir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.