Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kalp İltihabı Nedir? Kalp İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Kalp İltihabı Nedir? Kalp İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp iltihabı diğer bir ifadeyle kalp kası iltihabı ciddi belirtiler veren ve düzensiz kalp atışına neden olabilen bir rahatsızlıktır.

Kalp kası organ olarak bakıldığında büyük bir alanı kaplar ve bu nedenle enfeksiyon oluştuğunda nefes darlığı, çarpıntı ya da göğüs ağrısı gibi ciddi semptomlar oluşabilir.

Bu hastalık aniden kişide görülebilir ve her yaşta ortaya çıkabilir. 

Enfeksiyonun temelinde mikroorganizmalar, mantar gibi canlılar neden olabilir.

Diğer bir yandan bağışıklık sisteminin bozulduğu otoimmun hastalıklar kaynaklı da oluşabilir. Enfeksiyon ilerlediğinde belirtiler şiddetlendiği için bireyler kardiyoloji uzmanına başvurması gerekir.

Devamında teşhis koyulduktan sonra ilaç tedavileri ya da ek tedaviler uygulanarak iyileşme süreci takip edilir.

Kalp İltihabı Nedir?

Kalp İltihabı Nedir?

Kalp iltihabı organ işleyişinde düz kasların enfekte olmasını ifade ettiği için miyokardit olarak da tanımlanabilir.

Hayati organ kanın vücuda aort damarıyla pompalanmasını sağlar. Bu kapsamda dış kısım perikard, iç kısım endokard ve orta kısım da miyokarda karşılık gelir. 

Kas dokusunun yoğun bulunduğu orta kısım kalbin gevşeme-kasılma fonksiyonlarını gerçekleştirmede görev alır.

Eğer miyokard olarak bilinen bu kısım düzgün çalışmazsa hayati risk oluşabilir. Hastalığın sessiz bir şekilde ilerlemesi teşhisin konulmasının da gecikmesine neden olabilir ve hastalık ilerlemiş bir şekilde fark edilebilir. Bu durumda  ya da kriz gibi durumlar kişiyi ölüme sürükleyebilir.

Bunun yanında kalp iltihabının olduğu hastaların %25'inde kalp hücrelerinin zarar gördüğü ve bağlı mekanizmaların da çalışma şeklinin bozulduğu gözlemlenir. 

Kas hücrelerinin zarar görmesi kan pompalanmasın da düşmesine neden olur. Vücudun tüm hücrelerine kan yoluyla taşınan oksijen ve besin gitmeyince homeastasisi de bozulabilir.

Bu rahatsızlıktan korunmanın ilk basamağı ise herhangi bir enfeksiyonel hastalık geçirildiğinde doktora başvurarak muayeneden geçmektir.

Kalp İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Miyokardit olarak bilinen hastalığın belirtileri ilk dönemde ortaya çıkmayabilir.

Zamanla belirtilerin şiddetlenmesi vücudun farklı organlarını negatif etkileyebilir. Bunun yanında hastalık  ya da akciğer rahatsızlıkları ile ortak belirtiler vermesi tespitini zorlaştırabilir.

Genel olarak miyokardit rahatsızlığının semptomları aşağıdaki gibi listelenebilir:

  •  bağlı nefes alışverişinin zorlaşması
  • Boğazda geçmeyen ağrı ve tahriş görülmesi devamında öksürüğün belirgin hale gelmesi
  • Kalbin atışında bozulmaların ve ritim bozukluğu görülmesi
  •  semptomlarıyla benzer ateş, kas ve eklem ağrıların ortaya çıkması
  • Bağırsak hareketlerin bozulması ile ishalin görülmesi, ayrıca tam olarak sebebi bilinmeyen iştah kaybı
  • Mide bulantısı ve kusma refleksinin görülmesi ve bu bağlamda halsizliğin belirginleşmesi
  •  hissi veren omuz ya da boyun kısmına yayılan ve bıçak gibi saplanma durumu yaratan göğüs ağrısı
  • Dolaşımın yavaşlamasına bağlı ayaklarda ödem oluşması, ayak ve boyun damarlarında şişkinliklerin belirginleşmesi
  • Enfeksiyon etkisine bağlı karında şişkinliklerin gözlemlenmesi
  • Vücudun immun sisteminin kontrolden çıkmasına bağlı titreme, baygınlık hali ve baş dönmesi yaşanması
  • Cilt renginin solgun hale gelmesi
  • Vücutta aşırı yorgunluk görülmesi ve enfeksiyon yayılmasıyla durumun ağırlaşması

Tüm bu belirtiler hastalık sırasında şiddetlenebilir, hatta kişiden kişiye semptomların bir arada görülme durumu değişkenlik gösterebilir.

Kalp İltihabı Nedenleri Nelerdir?

Kalp İltihabı Nedenleri Nelerdir?

Bu rahatsızlığa neden olan en büyük etken virüslerle vücudun enfekte olmasıdır. Bunun yanında ciddi belirtiler veren hastalığı oluşturan başlıca nedenler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Virüsler: Hepatit B ve C, uçuk virüsü, AIDS, kızamıkçık, grip ya da son dönemde  enfeksiyonu tetikleyen başlıca virüslerdir.
  • Kimyasallara maruz kalma ve toksinlerin varlığı: Özellikle kokain, metamfetamin gibi yasa dışı maddeler, alkol, böcek ısırmaları, radyoaktif ışınlar, ağır metaller gibi toksik içerikli maddeler hastalığa zemin hazırlayabilir.
  • Mantar: İnsan vücudunda en çok yayılım gösteren Candida mantar enfeksiyonun artışında en büyük sebepler arasındadır. Ek olarak Histoplasma ya da Aspergillus gibi mantar türleri de bu süreci başlatabilir.
  • Parazitler: Trypanosoma cruzi gibi parazitler vücutta ciddi enfeksiyonlara sebebiyet verebilir.
  • İlaç kullanımları: Düzenli ve kronik olarak kullanılan diüretik, kalp ilaçları ya da obezite için kullanılan ilaçlar tetikleyici unsur olabilir. Ayrıca kanser terapisi sırasında kullanılan kemoterapik ilaçlarla da enfeksiyonların temelini oluşturabilir.
  • Bakterilerle enfekte olma: Bakteri enfeksiyonuna bağlı bu rahatsızlığın gelişmesi düşük bir ihtimaldir. Genelde kalp ameliyatı sonrası hastanın enfekte olması sonucu bu durum ortaya çıkabilir. Lyme ya da borrelia bakterisi, stafilokok ve streptokok gibi bakteriler enfeksiyonun ana nedenini oluşturabilir.
  • : Bu rahatsızlık türünde bağışıklık sistemi kendi vücut hücrelerine saldırmaya programlanmıştır. Bu süreçte , crohn, kelebek (lupus) hastalığı bu grupta yer alır. 
  • İmmun sisteminin zayıflaması: Bağışıklık cevabının vücutta az olması mikroorganizmalarla mücadele gücünün zayıflamasına neden olabilir. Bu durum da hastalık riskinin oluşmasına sebebiyet verebilir.

Geçmeyen Kalp İltihabına Ne İyi Gelir?

Hasta doktora başvurarak fiziki muayeneden geçtikten sonra kan testi yapılarak bazı değerlerine bakılabilir.

Devamında doğrudan organ üzerinde holter, elektrokardiyografi ya da transtorasik ekokardiyografi ölçümleri yapılabilir. 

Tam teşhis olarak kalp iltihabı konulduktan sonra enfeksiyonun kontrol altına alınması için ilaç tedavisi ilk seçenek olabilir.

Bunun yanında toksinlerin ve ödemin atılması adına diüretik ilaçlar ya da takviye edici ürünler verilebilir. Hastalık ağırlaşırsa hastane yatışı gerçekleşebilir ve devamında taburcu olduktan sonra evde dinlenme oldukça önemlidir. 

Ağır vakalarda damardan ilaçlar da verilebilir ve bu bağlamda enfeksiyon azaltılmaya çalışılır.

Yapılan müdahalelere rağmen enfeksiyon düşmüyorsa aort pompası ya da ventriküler destek aletleri kullanılabilir.

Yapılan ek tedavilerden istenilen sonuç alınmazsa kalp nakli de ihtiyaç hale gelebilir.

Kalp İltihabı Nasıl Geçer?

Vücutta enfeksiyonun kolay atlatılması için antioksidan içerikli ürünlerin alınması ve bol sıvı tüketilmesi önemlidir. İlaç tedavisiyle birlikte düz kasların desteklenmesi ve kalp atışında anormalliklerin dengeye girmesi amaçlanır. Oral yolla alınan ilaçlar sindirim sisteminde parçalanarak ortalama 30 dakika ile 1 saat içerisinde kana karışır. Bazı hastalarda ilacın daha hızlı iletilmesi için damar yolundan ilacın verilmesi gerekebilir. Hastalığın şiddet derecesine göre ameliyat süreci de gerekli olabilir.

Kalp İltihabı Tedavisi

Kalp İltihabı Tedavisi

Kalp iltihabı tedavisinde farklı protokoller çıkarılabilir. Her hastanın klinik bulguları farklı olduğu için tedavi sürecinde uygulamalar da değişebilir. Genel olarak kalbe yönelik tedaviler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Beta bloker ilaç kullanımı: Kalp ritminin atışı düşürülerek kan basıncının düşürülmesi sağlanır.
  • Kortizol ve steroid içerikli ilaçlar: Enfeksiyonun organ düzeyinde azalmasında etkilidir.
  • İmmünoglobulinlerin intravenöz yolla alınması: Özel antikorların vücuda damar yoluyla verilmesidir.
  • İdrar söktürücü ilaçlar: Kan akışı yavaşladığında vücutta ödem artabilir, diüretik ilaçlarla bunun önlenmesi amaçlanır.
  • ACE inhibitör ilaçları: İlacın etkisiyle kan basıncı aşağıya çekilebilir ve kalbin gereğinden fazla kan pompalanmasını önlemede destekleyicidir.
  • Otoimmun hastalıkların tedavisi: ya da crohn hastalıkları atak dönemindeyse kortizol türevli ilaçlar kullanılabilir.

Bunun yanında beslenme düzenin az tuz tüketimi ve zengin içerikli gıda tüketimi tavsiye edilir. Bunun yanında fiziksel hareket minimum düzeye indirilmesi ve kişinin dinlenmesi esastır. Ağır hastalarda ise aşağıdaki yöntemler izlenebilir:

  • Kardiyoverter defibrilatör (ICD) cihazının implantı: ICD cihazı kalbe yakın pozisyonda operasyonla takılır. Bu doğrultuda, kalp ritminin dengeye girmesine yardımcı olur.
  • Aort içinde konumlanan balon pompası ya da VAD desteği: Aletin işlevi küçük bir balonun takılmasıyla daha fazla kan pompalanmasını sağlamaktır.
  • ECMO yöntemi: Makine kullanımıyla kandaki karbondioksit miktar düşürülerek kana oksijen verilir.
  • Kalp pili: Kalp yetmezliği gibi ciddi sorunlarda kalp ritminin dengelenmesi için takılabilir.

Kalp İltihabı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Covid-19 geçiren kişiler kalp iltihabına yakalanabilir mi?

Coronavirüs ailesinden bir virüs olan covid-19 kalbin enfeksiyonunu da tetikleyebilir. Özellikle kişinin mevcut bir kalp problemi varsa (koroner arter rahatsızlığı ya da kalp yetmezliği vb.) daha hızlı şekilde risk oluşabilir.

Enfeksiyon kalbin çalışmasını nasıl etkileyebilir?

Organ yeterli performansta çalışmadığı için büyümesi söz konusu olur. Ayrıca zamanla zayıflayan fonksiyonların yanında kanın pompalanma seviyesi düşer.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.