Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Gözde Kitle Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Gözde Kitle Belirtileri Nelerdir?


Gözde kitle
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Gözde oluşan kitle türleri, göz içerisinde oluşabileceği gibi göz yapısının çevresindeki hücrelerde de meydana gelebilir. Gözde oluşan kitle nedeniyle; gözün dışarı fırlaması, göz küresinin hareket ettirilmesinde zorluk, göz kapağında yumru oluşabilir.

Görme değişiklikleri, gözde ağrı, gözün şekli ve göz hareketinde değişiklikler ortaya çıkabilir. Gözde oluşan kitlelere, oküler kitleler de denir. Göz kitleleri, kanserli hücreler ya da kanser oluşturmayan kitleler olarak oluşabilir.

Gözde Kitle Çeşitleri Nelerdir?

Kanserli hücre oluşturan (kötü huylu) ya da kanser oluşturmayan (iyi huylu) kitle olmak üzere iki farklı göz kitlesi oluşabilir.

Kötü huylu göz kitlesi çeşitleri: Kanser oluşturabilen kitlelere, kötü huylu kitleler denir. Kötü huylu göz kitleleri, birincil ya da ikincil olarak oluşabilir. Birincil kitle, göz yapısının herhangi bir yerinde oluşmaya başlayan kitleler olarak adlandırılır. İkincil kitle ise, vücudun bir bölümünden diğerine yayılan kanserden kaynaklanmaktadır.

Birincil kötü huylu göz kitleleri; birincil göz kitleleri nadir olarak ortaya çıkar ve göz yapısında doğrudan oluşan kitlelerdir. Birincil kötü huylu göz kitlelerin söyle sıralanabilir:

  • Göz içi lenfoma; göz küresinde başlayan nadir bir tür olarak bilinir
  • Retinoblastoma; retinadaki hücrelerde (gözün arkasındaki ışık algılayan hücreler) başlayan bir kanserdir. Bu kanser türünün yetişkinlere kıyasla, çocukları etkileme olasılığı daha yüksektir
  • Konjonktival melanom; skleranın veya gözdeki beyaz bölgenin üzerindeki ince, şeffaf bir örtü olan konjonktivayı etkileyen bir kanser türüdür
  • Göz kapağı karsinomu; göz kapağının derisini etkileyen bir tür bazal hücreli karsinomu yani bir nevi cilt kanseri olarak bilinir
  • Gözyaşı bezlerinde oluşan lakrimal bez kitleleri, gözde oluşan kötü huylu birincil kitlelerdir

İkincil kötü huylu göz kitleleri; en yaygın olan kanserli göz kitleleri; metastatik veya sekonderdir. Bu durum, kanserin vücudun farklı bir bölgesinde oluşarak daha sonra göze yayıldığını gösterir. İkincil göz kitleleri, en sık koroidde bulunur. Kadınlarda bu durum genellikle meme kanseri olarak ortaya çıkar. Erkeklerde en sık görülen neden ise akciğer kanseridir. İkincil göz kitlelerine yol açabilen diğer kanser türleri arasında böbrek, tiroid, prostat ve gastrointestinal sistem kanserleri yer alır.

İyi huylu göz kitlesi çeşitleri: Kanser oluşturmayan kitlelere, iyi huylu kitleler denir. Koroidal hemanjiyom, kanserli olmayan göz kitleleri arasında yer alan en yaygın türlerden birisidir. Bu kitleler, kan damarlarından oluşur. Göz kızarıklığına ya da görme değişikliklerine neden olma riski bulunur. Gözde oluşan iyi huylu kitleler, göz yapısını çevreleyen cilt yüzeyinde ya da göz kapağında büyüme göstermeye yatkındır. İyi huylu göz kitleleri ayrıca konjonktivada da ortaya çıkabilir.

İyi huylu pigmentli kitleler, gözün iç kısmında büyüyebilir. Bunlara koroidal nevüs denir. Gözün içinde büyüdükleri için genellikle sadece özel cihazlar kullanılarak görülebilirler. Gözde çil gibi görünen bir nokta meydana gelebilir, bu durum retina pigment epitel tabakasının (CHRPE) konjenital hipertrofisi olarak adlandırılır. Bu büyümeler, koyu görünen bir grup pigmentli hücredir. Çoğu iyi huyludur.

Gözde Kitle Tanısı Nasıl Konulur?

Gözde oluşan kitleye bağlı olarak ortaya çıkan belirtileri fark ettiğinizde uzman bir oküler onkoloji doktoruna muayene olmanız gerekir. Muayene sırasında, her iki gözün dışının ve içinin incelenerek kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca binoküler indirekt oftalmoskop adı verilen bir araç kullanılarak gözün derinliklerine bakabilir.

Göz muayenesi dışında kitlenin kesin tanısını koymak adına farklı uygulamalar da yapılabilir. Optik koherens tomografi (OCT) ile göz yapısının iç kısmı incelenir. Böylece gözde oluşan kitlenin detaylı görüntüsü elde edilebilir. 

Floresan anjiyografisi yöntemi ile de kol üzerine floresan isimli bir boya enjekte edilmektedir. Boya, vücuttan gözün arkasındaki kan damarlarına doğru hareket ederken yapıları aydınlatır. Böylece kitle oluşan göz bölgesinin görüntüsü daha kolay elde edilir. İnce iğne biyopsisi yapılır ve İğne kullanılarak gözde kitle oluşan dokular alınır. Mikroskop altında hasarlı kitle incelenir.

Gözde oluşan bir kitlenin belirtisini fark edilmesi halinde, direkt olarak uzman bir doktora giderek muayene olmanız gerekir. ihmal edilen ve zamanında yapılmayan göz kitleleri ilerleyen süreçlerde göz sağlığı açısından oldukça riskli olabilir.

Gözde Kitle Nasıl Tedavi Edilir?

Gözde oluşan kitlenin tedavisinde; kitlenin etkisi, şiddeti, hastada oluşturulduğu belirtiler dikkate alınarak farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Gözün dış tarafında bulunan iyi huylu büyümeler cerrahi olarak alınabilir. Bazı iyi huylu göz kitleleri, kimyasallar işlemler yardımı ile veya yakma (koterizasyon olarak adlandırılır) ile çıkarılabilir. Göz içindeki çiller ve bu çillerin büyümeler iyi huyluysa, genellikle olduğu gibi bırakılır. Oluşan bu kitlelerin, gözün içinde büyüyüp büyümediği takip edilmelidir. Bunun için, her 6 ile 12 ayda bir muayene yapılması gerekir.

Kötü huylu gözde kitle oluşumlarında ise; kanser oluşan göz kitleleri, genellikle farklı tedaviler uygulayan birkaç doktor tarafından tedavi edilir. Buna multidisipliner yaklaşım denir. Gözde oluşan kitlenin kanser oluşturması sonucu tedavi şekli; kitlenin etkisine ve diğer vücut bölgelerine yayılıp yayılmadığına göre farklılaşabilir.

Göz kanseri için yapılacak tedavi yöntemleri; radyasyon tedavisi, lazer tedavisi, immünoterapi , hedefli tedavi, kemoterapi, cerrahi müdahale ve gözün alınması gibi tedavi yöntemleri ile kötü huylu göz kitlelerinin tedavisi yapılabilir.

Gözde Kitle Ameliyatı

Gözde kitle ameliyatında, kitlenin türü, şiddeti, hastada oluşturduğu etkiye bağlı olarak yapılan cerrahi müdahalede değişebilir. İyi huylu kitleler göz yapısından çıkarılırken sadece hasarlı kitlenin olduğu dokular çıkarılabilir. Kötü huylu oluşan kitlelerin ameliyatında ise hasarlı dokuların çevresindeki sağlıklı dokularda çıkarılabilir. Bunun nedeni oluşan kötü huylu kitlenin tekrar çevre dokulara yayılmasını önlemektir. Gözde kitle ameliyatında lokal ve genel anestezi yapılarak hasta uyutulur. Daha sonra gelişmiş cerrahi aletlerle gözde oluşan kitleler çıkarılarak ameliyat gerçekleştirilir.

Gözde Kitle Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Gözde kitle tedavi sonrası iyileşme süreci, yapılan tedavi seçeneklerine göre değişebilir. İyi huylu oluşan kitlelerde uygulanan cerrahi müdahale sonrası genellikle aynı gün içinde hasta taburcu edilebilir. Gözde oluşan kötü huylu kitlelerin ameliyatından sonra hastalar birkaç gün kontrol amaçlı hastanede tutulabilir.

İyileşmenin sağlanabilmesi için enfeksiyonları önlemek adına ilaç tedavisine devem edilebilir. İyileşme dönemi içerisinde takip ve kontrol muayeneleri ile bazı testler yapılabilir. Ayrıca, gözdeki kitlenin tam olarak çıkarılabilmesi için cerrahi müdahaleden sonra kemoterapi yada radyoterapi uygulamalarına devam edilebilir.

Gözde Kitle Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Gözde Kitle için Hangi Bölüme Gidilir?

Gözde oluşan kitlelerin tanı ve tedavisinin yapılabilmesi için oküler onkoloji bölümüne gidilmelidir. Oküler onkoloji bölümünde, gözdeki kitlenin kanser olup olmadığının tespiti yapılarak gerekli cerrahi müdahale yapılır.

Gözde Kitle Tehlikeli midir?

Gözde oluşan kitleler genel olarak tehlikeli değildir. İyi huylu olarak meydana gelir. Kötü huylu göz kitlelerinin nadiren de olsa oluşma riski göz ardı edilmemelidir. Bu kitlelerin kanserli hücre oluşturarak tehlikeli olma ihtimali vardır.

Gözde Kitle Kanser midir?

Gözde oluşan kitleler genellikle iyi huylu olarak bilinir ve kanser oluşturmazlar. Az olsa göz yapısında kitle gözükebilir. Bu kitlelerin kanser oluşturma riski vardır. Gözde oluşan kanserlerin çoğu ikincil göz kitleleri olarak bilinen, diğer kanser türlerinin göz yapısına yayılmasından kaynaklanır. 

Gözde Kitle Nasıl Temizlenir?

Gözde oluşan kitlelerin temizlenmesi; iyi huylu göz kitleleri genellikle ilaç tedavisi ve basit cerrahi müdahaleler yapılarak temizlenmektedir. Kötü huylu göz kitlelerinde ise cerrahi müdahale ile birlikte radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri uygulanır. Böylece gözde oluşan kitlelerin temizlenmesi sağlanır.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.