Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Ensede Kitle Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Ensede Kitle Belirtileri Nelerdir?


Ensede kitle
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Ensede kitle farklı nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Bu kitleler el ile fark edilebilir boyutlara sahip olmaktadır.

Çoğu zaman bu kitleler iyi huylu lezyonlar olarak adlandırılsa da bazı durumlarda kötü huylu olabilir. Bu da baş ve boyun tümörü riskini gündeme getirir.

Baş ve boyun tümörü ise dünya genelinde en sık görülen kanser türleri arasında sekizinci sırada yer alır.

Bu nedenle ense ve boyun bölgesinde meydana gelen kitlelerin fark edilmesi halinde kişilerin en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurması ve uzman hekimlere muayene olması son derece önemlidir.

Ensede Kitle Çeşitleri Nelerdir?

Ensede Kitle Çeşitleri Nelerdir?

Ensede kitle çeşitleri genel olarak iyi huylu kitle ve kötü huylu kitle olarak gruplandırılmaktadır.

Bu kitlelerin hangi gruba ait olduğunun belirlenmesi için uzman hekimlerin belli başlı tetkikleri yapması gerekir.

Aynı zamanda kişilerde meydana gelen semptomlar da yine kitlelerin çeşitlerine göre değişiklik gösterebilir. 

Ensede Kitle Belirtileri Nelerdir?

Ensede kitle oluşumları lenf bezlerinin şişmesine bağlı olarak da gelişebilir. Ancak bu durum pek sık görülmez. Öte yandan travmalar, geçirilen kazalar ya da ense bölgesine alınan darbeler de yine kitle olarak ele gelebilir.

Bu nedenle durum ne olursa olsun kişilerin uzman hekime danışması son derece önemlidir.

Nitekim ensede yer alan kitleler, baş ve boyu kanserinin de habercisi olabilir. Ensede kitle olması halinde kişilerde meydana gelebilecek semptomlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Kulak çınlaması 
  • Baş ağrısı
  • Ses kısıklığı ya da seste değişiklik
  • Burun kanaması 
  • Kulak ağrısı
  • Yutkunma da güçlük
  • Çiğneme konusunda zorluk yaşanması
  • Çift görme gibi farklı görme bozuklukları 

Ensede Kitle Tanısı Nasıl Konulur?

Ensede Kitle Tanısı Nasıl Konulur?

Ensede kitle var ise bu durumda uzman hekimlere başvurulması gerekir. Uzman hekimler ilk olarak hastaların şikayetlerini dinler ve ardından fiziki muayeneye geçer. Fiziki muayenenin ardından ultrason, bilgisayarlı tomografi, MR, PET tarama ve gerekli durumlarda biyopsi talep edebilir.

Ultrason ile hızlı bir şekilde sonuç alınabilir. Bu görüntüleme yöntemi ile ensede bulunan kitlenin neden kaynaklandığı anlaşılabilir. Ancak PET tarama, MR ve bilgisayarlı tomografi ile kitlenin boyutu, kötü huylu olup olmadığı belirlenerek daha fazla bilgi elde edilebilir.

Biyopsi ise kitlelerin tanısının konulması için en çok tercih edilen tetkiklerden biridir. Bu aşamada ince iğne aspirasyon biyopsisi ya da açık biyopsi seçenekleri tercih edilebilir. Açık biyopsi uygulaması, ince iğne aspirasyon biyopsisi işlemi ile net bir tanının koyulamadığı durumlarda tercih edilir.

Bu da demek oluyor ki, hekimlerin ilk tercihi genel olarak ince iğne aspirasyon biyopsisidir.

Genel olarak ikinci biyopsi seçeneğine pek gerek kalmaz ve görüntüleme tetkikleri ile biyopsi uygulaması, hastanın ensesinde meydana gelen kitlenin durumunu net bir şekilde ortaya koyar.

Ensede Kitle Nasıl Tedavi Edilir?

Ensede kitle oluşumunun fark edilmesi ile uzman hekimlerin tanı koyması, izlenecek olan tedavi yöntemini belirler. Bu aşamada kitlenin iyi huylu ya da kötü huylu olması da son derece önemlidir.

İyi huylu kitleler genel olarak uzman hekimler tarafından takip altına alınır. Hastalar, hekimlerin belirlemiş olduğu periyotlarda kontrollere gider ve gerekli görülen görüntüleme yöntemleri ile ensede var olan kitlenin durumunun belirlenmesini sağlar.

Bu aşamada ensede meydana gelen kitlenin kötü huylu olması ise tedavi yöntemlerini gerekli kılar. Kitlenin büyüklüğü ve konumu net olarak belirlendikten sonra genellikle cerrahi operasyonlar ile kitlenin alınması tercih edilir.

Bunun yanı sıra şayet kitle tam olarak alınamayacak bir pozisyonda ise kalan kitle için radyoterapi ya da kemoterapi gibi tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bu yöntemler ile kalan kitle parçasının büyümesi ve tekrar etmesi engellenir.

Bu sayede hasta, ensede kitle oluşumundan dolayı yaşadığı semptomlardan da kurtulmuş olur.

Ancak her haluklarda kişinin düzenli olarak doktor kontrollerine gitmesi ve kitlenin durumunun yakından takip edilmesini sağlaması gerekir. 

Ensede Kitle Ameliyatı

Ensede kitle ameliyatının yapılabilmesi için uzman hekimlerin onayı gerekir. Bu aşama genel olarak tedavinin son aşaması olarak karşımıza çıkar.

Kötü huylu bir lezyon oluşumunun varlığında, bu lezyonunun çevre dokulara yayılmaması ve farklı sağlık sorunlarına neden olmaması için cerrahi operasyonlar tercih edilir.

Bu operasyonlarda hastalara genel anestezi uygulanır ve hastalar herhangi bir acı ya da ağrı hissetmezler. Ameliyat sonrası kişinin narkozdan çıkması beklenir ve normal bir odaya alınır. Ameliyatın nasıl geçtiğine, hastanın genel sağlık durumuna ve vücut değerlerine göre taburcu olma süresi ise değişmektedir. 

Ensede Kitle Tedavisi Sonrası İyileşme Süresi

Ensede Kitle Tedavisi Sonrası İyileşme Süresi

Ensede kitle tedavisi, kitlenin durumuna bağlı olarak değişmektedir. Kemoterapi ya da radyoterapi gibi teknikler tercih edilmiş ise hastanın bu uygulamalardan sonra bir süre hastanede dinlenmesi ve daha sonra evine gitmesi gerekir.

Özellikle kemoterapi sırasında kişinin vücuduna enjekte edilen ilaç, kişinin midesinin bulanmasına, kusmasına, kendini halsiz hissetmesine ve yorgun olmasına neden olur.

Bu durumda kişinin kemoterapinin ardından bir süre hastanede kalarak dinlenmesi ve kendini iyi hissettikten sonra evine gitmesi tercih edilir.

Radyoterapide ise kişi seansın ardından direkt olarak evine gidebilmektedir. 

Ensede kitle tedavisi için ameliyat tercih edilmiş ise yine hastanın genel sağlık durumu ve hayati değerleri göz önüne alınarak taburcu edilmesi sağlanır. Ameliyat sonrası kişinin, ameliyat bölgesinin herhangi bir enfeksiyon kapmaması için koruması gerekir.

Bunun yanı sıra uzman hekimler tarafından reçete edilmiş olan ağrı kesici, antibiyotik ve var ise diğer ilaçları düzenli bir şekilde kullanması gerekir. Kişinin belirtilen süre boyunca kafasını çok fazla hareket ettirmemesi, hekimlerin uyarılarını dikkate alması ve kendini çok fazla yormaması gerekir.

Mümkün olduğunda günlük aktivitelerden uzak durulması ve ağır herhangi bir şeyin kaldırılmaması da son derece önemlidir.

Öte yandan hekimlerin belirlediği tarihlerde hastaların kontrollere gitmesi de sağlık için büyük bir önem arz etmektedir. 

Ensede Kitle Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ensede Kitle için Hangi Bölüme Gidilir?

Kişinin ense bölgesinde kitle fark etmesi halinde başvurması gereken bölüm beyin ve sinir cerrahisidir. Burada uzman hekimler tarafından yapılacak olan muayene ve tetkiklerin ardından mevcut kitlenin lenf bezlerinden ya da üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklı olduğu tespit edilir ise bu durumda kişinin kulak, burun ve boğaz bölümüne sevk işlemleri gerçekleştirilir. Ancak genel olarak ensede kitle için ilk olarak beyin ve sinir cerrahisine başvurulması gerekir.

Ensede Kitle Tehlikeli Midir?

Ensede meydana gelen her kitle elbette tehlikeli değildir. Ancak bu durumun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği göz önüne alınmalı ve gerekli kontrollerin yaptırılması için geç kalınmamalıdır. Nitekim ensede meydana gelen kitleler kanser belirtisi olabilir ve bu durumda ne kadar erken tanı konulur ise kişinin sağlığına kavuşması da o kadar kolay olur. 

Ensede Kitle Kanser Midir?

Ensede kitle oluşumlarını fark edilmesi baş ve boyun kanserinin belirtisi olabilir. Ancak bu durum her zaman için kişinin kanser olduğu anlamına da gelmemektedir. Ense bölgesinde meydana gelen kitleler kötü huylu olabileceği gibi iyi huylu da olabilir. Bu da her kitlenin ya da lezyonun kanser olmayacağı anlamına gelir. 

Ensede Kitle Nasıl Temizlenir?

Ensede meydana gelen kitlelerin temizlenmesi için genel olarak cerrahi operasyonlar tercih edilir. Ancak bu operasyonlar ile kitlenin tamamı temizlenemez ise bu durumda kemoterapi ya da radyoterapi tekniklerine başvurulur. Genel olarak ensede bulunan kitleler, uzman hekimlerin gerçekleştireceği cerrahi müdahaleler ile temizlenebilmekte ve tekrarlaması önlenebilmektedir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.