Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Abdominoperineal Rezeksiyonu Nedir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15




Abdominoperineal rezeksiyonu
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Abdominoperineal rezeksiyon (APR), rektumun alt kısmında veya anüste, sfinkter kaslarına (anüsü kapalı tutan kas) yakın bir yerde bulunan kanseri tedavi etmek için yapılan bir cerrahi müdahale yöntemidir. 

Abdominoperineal rezeksiyon, anüsün, rektumun ve sigmoid kolonun çıkarılması yöntemi ile uygulanır. Bu  işlemi, çoğu zaman rektumun çok aşağısında bulunan rektal kanserlerini tedavi etmek için yapılır. Radyoterapi veya kemoterapi tedavilerini tamamlandıktan sonra abdominoperineal rezeksiyon işlemi gerçekleştirilir.

Abdominoperineal Rezeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

Abdominoperineal rezeksiyonu, anüs ve rektum bölgesinde oluşan kanserli ve hasarlı dokuların vücuttan uzaklaştırılması için yapılan cerrahi bir müdahaledir. Anüs ve rektum yapısında abdominoperineal rezeksiyon işlemi genel olarak üç farklı yöntemle yapılır. Laparoskopik abdominoperineal rezeksiyon işlemi, açık ameliyat abdominoperineal rezeksiyon işlemi ve robotik kollarla yapılan abdominoperineal rezeksiyon işlemidir.

Laparoskopik yöntemle yapılan rezeksiyon işlemleri, hem hastada daha az kesi oluşturur hem de iyileşme süreci oldukça kısadır.  ile yapılan abdominoperineal rezeksiyonu sonrası meydana gelebilecek komplikasyon riskleri en aza indirilebilir. Ayrıca gerektiği durumlarda robotik cerrahi yöntemi ile birlikte de rezeksiyon işlemi yapılabilir. Abdominoperineal rezeksiyon işlemlerinde genelde laparoskopik yöntemler tercih edilir.

Abdominoperineal Rezeksiyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Abdominoperineal rezeksiyon işlemi; anüs, rektum, sfinkter kaslarında ortaya çıkan hastalıkları ve kanserli hücreleri tedavi etmek için yapılır. Bu bölgelerde oluşan belirtiler ortaya çıktıktan sonra, bir sağlık merkezine başvurmanız gerekir. Öncelikle hastanın genel sağlık öyküsü hakkında bilgi alınarak fiziksel muayenesi yapılır. Yapılan fiziki muayeneye ilave olarak bazı test ve tahliller de istenebilir. 

Dijital rektal muayene, anal pap testi,  gibi tarama uygulamaları abdominoperineal rezeksiyon işlemleri için gerekli olan sağlık taramalarıdır. Ayrıca kadınlar için pelvik muayene yapılabilir. Endoskopik testler ve görüntüleme testleri de abdominoperineal rezeksiyon işlemi için istenebilir.

Endoskopik testler; rektum yapısının ve anüs çevresinin içine bakmak için endoskopik testler yapılabilir. Bu testler, ışık, lens ve video kamerası olan ince, esnek tüpler olan özel aletler kullanarak yapılır. Patologların incelemesi için doku örnekleri alınabilir.

Endoskopik testler şunları içerir:

  • Anoskopi; anüs ve alt rektuma bakmak için anoskop adı verilen kısa ve ışıklı bir tüp kullanarak yapılan  türüdür.
  • Esnek sigmoidoskopi; rektum ve anüs bölgesinde tümör ve polip olup olmadığını kontrol etmek için yapılan endoskopidir.
  • ; tümör ve polip belirtilerini tespit etmek için tüm kolon yapısına bakmak amacıyla yapılan endoskopidir.

Görüntüleme testleri; lezyonun, kistin ya da tümörün boyutunu ve konumunu görüntülemek için yapılan taramalardır. , transrektal ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ( BT ) taraması,  gibi test ve görüntüleme teknikleri kullanılarak abdominoperineal rezeksiyon işlemi için tanı konmuş olur.

Abdominoperineal Rezeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Rektum ya da anüste oluşmuş hastalıklı dokuların ya da kanserli yapıların evresine, konumuna bağlı olarak tedavi seçenekleri de değişebilir. Daha hafif seyreden ve daha az yayılım gösteren kanser vakalarında anüsün bir parçası alınarak kısmi rezeksiyon işlemi gerçekleştirilebilir.

Daha ağır veya yayılımı hızlı olan kanser vakalarında ise anüsün tamamı çıkarılarak rezeksiyon işlemi gerçekleştirilir. Abdominoperineal rezeksiyonu işlemi açık ameliyat, kapalı ameliyat ve robotik cerrahi yöntemi ile tedavi edilir. Ayrıca kemoterapi, radyoterapi,  ve hedefe yönelik tedavi yöntemleri de abdominoperineal rezeksiyonu işlemine ilave olarak yapılabilir.

Abdominoperineal Rezeksiyonu Ameliyatı

Abdominoperineal rezeksiyonu öncesinde, kan tahlili, idrar tahlili ve bazı görüntüleme taramaları istenebilir. Daha sonra genel anestezi uygulaması yapılarak hasta uyutulur. Hastalıklı ve kanserli dokuların oluştuğu bağırsak bölümlerine kan akışı sağlayan ana kan damarları kesilir. Sigmoid kolonu ve rektum serbest bırakılır. Sigmoid kolonu kalın bağırsaktan ayrılır. Böylece, cerrahi müdahalenin ilk aşaması tamamlanarak; sigmoid kolon ve rektum çıkarmaya hazır hale gelir.

Ameliyatın ikinci adımında ise anüsü çıkarmak için bacakların arasındaki bölgenin (perineal bölge) ameliyat edilmesi gerekir. Anüs, rektum ve sigmoid kolon vücuttan çıkarılır. Anüsün bulunduğu yerdeki deri dikilerek kapatılır.

Son olarak, atıkların vücuttan dışarı çıkmasını sağlamak için kolostomi uygulaması yapılır. Anüs ve rektum çıkarıldıktan sonra kalıcı bir kolostomi oluşturulur. Kolostomi, kalın bağırsakta bulunan kolon yapısının cilt yüzeyinde bir açıklığa getirilmesidir.

Vücuttaki dışkının dışarı atılması, kolostomi adı verilen bu yeni açıklık sayesinde gerçekleşir. Stoma genellikle 3-4 cm çapındadır. Bu açılan bölgeye gaz ve dışkıyı toplamak için bir kese veya ostomi torbası takılır. Vücuttan dışkı çıkması kontrol edilemediğinden bu kese daima takılı olmaktadır.

Abdominoperineal Rezeksiyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Abdominoperineal rezeksiyon işlemi sonrasında, cerrahi müdahalenin etkisine göre birkaç gün hastanede gözetim altında olmanız gerekebilir. Abdominoperineal rezeksiyonu sonrasında, sindirim sisteminin tekrar aktif hale gelmesi birkaç gün sürer.

Bağırsak sistemi çalışmaya başladıkça beslenme şekli sıvılardan katı gıdalara doğru yavaşça artırılır. Çeşitli ağrı kesici ve antibiyotik ilaçlar ağrı şiddetinin azaltılmasını sağlar.

Kolostomi bakımı hakkında gerekli bilgilendirme sağlık personeli tarafından yapılır. Abdominoperineal rezeksiyon işlemi sonrası iyileşme süresi genellikle 3 ile 6 hafta arasında olmaktadır.

Doktorunuz tarafından gerekli tavsiyeler yapıldıktan sonra taburcu olabilirsiniz. Abdominoperineal rezeksiyon tedavisi sonrası iyileşme sürecinde dikkat etmeniz gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:

  • İlk bir hafta boyunca şiddetli ağrı oluşabilir. Endişelenmenize gerek yoktur.
  • Özellikle hijyene dikkat ederek enfeksiyon oluşmasına karşı tedbirli olmanız gerekir.
  • Yapılan kolostomi uygulamasına uyum sağlamak önemlidir. Gerektiğinden bir sağlık personelinden uygun stoma bakımını öğrenmeniz oldukça faydalıdır..
  • Yavaş yavaş fiziksel aktiviteleriniz artırmanız kendinizi iyi hissetmenizi sağlar.
  • Düzenli kontrol ve takip randevularını yaptırmanız gereklidir.
  • Beslenme şekliniz sıvı tüketimi seklinde olmaktadır. Katı gıda tüketimine aşamalı bir şekilde geçmeniz gerekir. 
  • Abdominoperineal rezeksiyon işlemi ile yapılan kolostomi tedavisi duygusal anlamda yıpratıcı olabilir. Yakınlarınızdan moral ve psikolojik destek almanız bu süreci daha sakin atlatmanızı sağlayabilir. Bu hususlara uyarak abdominoperineal rezeksiyonu sonrasında iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.

Abdominoperineal Rezeksiyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Abdominoperineal rezeksiyonu tehlikeli midir?

Abdominoperineal rezeksiyon, anüs ve rektum bölgesinde oluşan hastalıklı yapıların ya da kanserli hücrelerin etkisine ve şiddetine bağlı olarak tehlike oluşturabilir. Bu tür rezeksiyonlarda anüsün, rektumun bir parçası ya da tamamı çıkarılarak kolostomi uygulaması yapılır. 

Rezeksiyon işlemi sonrasında; karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma, kesi yerlerinde kızarıklık, şişlik veya ağrı, stoma torbasında üç gün boyunca atık olmaması, yüksek ateş gibi ciddi komplikasyonlar tehlike oluşturabilir. Bu tür semptomlar oluştuğunda vakit kaybetmeden ve paniğe kapılmadan doktorunuza başvurmanız sağlığınız adına oldukça önemlidir.

Abdominoperineal rezeksiyonu kanser midir?

Abdominoperineal rezeksiyonu, anüs ve rektum yapısındaki kanserli hücrelerin temizlenmesini sağlamak için yapılan bir işlemdir. Anüsün, rektumun bir kısmı ya da tamamı çıkarılarak kanserin vücut dışına atılması işlemidir. Abdominoperineal rezeksiyonu kanser değildir. Kanserli ve hastalıklı dokuların vücuttan uzaklaştırılması işlemidir. 

Abdominoperineal rezeksiyonu nasıl temizlenir?

Abdominoperineal rezeksiyonu ile anüs bölgesinde oluşan kanserli, hasarlı, hastalıklı dokular temizlenir. Yapılan kapalı ameliyat, açık ameliyat ve robotik cerrahi yöntemleri ile anüs bölgesindeki oluşan kanserli hücreler alınır. Böylece abdominoperineal rezeksiyon işlemi yapılarak kanserli anüs yapısı vücuttan temizlenir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.