Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Geçici Diş Protezi Nedir? Geçici Diş Protezi Çeşitleri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Geçici diş protezi seçenekleri, kalıcı protezlerin takılmasına kadar hastalara uygulananır. Çekilen dişlerin ağrı oluşturmaması ve yeni yapılacak kalıcı protez gelene kadar hastanın rutin yaşamına konforlu şekilde devam etmesini hedefleyen bir işlemdir.

Yeme içme süreçlerini sekteye uğratmamak adına geçici protezler, uzman diş hekimi tarafından hastanın ağız yapısına uygun şekilde uygulanır. Geçici protezlerin uygulanma amaçları, kalıcı protezler gelene kadar hastalara konfor sağlamaktır. Dişlerin çekilmesi ya da dişin kesilmesi durumunda duyarlılık yüksek olur. Kesilmiş ya da çekilen dişlerin kapatılmaması, hastalarda ciddi derecede ağrılı semptomlar oluşturabilir.

Hastanın ağız yapısına ve mevcut durumda çekilen ya da kesilen diş yapısına göre hangi tür geçici protez uygulanması gerektiğine de uzman diş hekimi karar verir. Bu nedenle de geçici protezler hastalara sıklıkla uygulanan işlem türleri olarak kabul edilir.

Geçici protezlerin farklı çeşitleri mevcuttur. Bunlar bölgesel ve tam olmak üzere iki farklı çeşitten oluşur. Geçici tam protezler, tüm dişleri alınan hastalar için uygundur. Bölgesel geçici protez çeşitleri ise bir ya da birkaç dişi alınan hastalar için uygulanan protez türleridir. Uzman hekim hastayı muayene ettikten sonra hangi geçici protez türünün ideal olduğuna karar vererek uygulama yapar.

Geçici Diş Protezi Nedir?

Geçici diş protezi estetik ve konfor amaçlı uygulanır. Diş problemi yaşayan hastalarda kalıcı protez uygulaması başvurulan başlıca tedavi yöntemleri arasındadır. Dişin çekilmesi gerektiğinde, çekilen dişin yerine kalıcı şekilde protez uygulaması yapılabilir.

Kalıcı protezlerin hazırlanması 2 ila 3 ayı bulabilir. Bu süre zarfında hastanın çekilen dişleri iyileşmeye bırakılır. İyileşme aşamasında hastaların yemek yeme gibi rutinlerini sürdürebilmesi adına geçici protezler takılır.

 düzenli yapılmaması, zamanla dişlerde deformasyon durumu yaratır. Bu deformasyon estetik anlamda kötü bir görünüm sunduğu gibi ağrı ve rutin yaşamı bozma etkileri de gösterebilir. 

, onarılamaz çürük dişler, estetik kayıplar, diş çevresinde doku kaybı olanlar için protez diş uygulamaları yapılması uygun görülebilir. Kalıcı protezin uygun görüldüğü hastaların tedavi süreci boyunca dişsiz kalmaması adına ise geçici protezler takılır. Geçici protezler konuşma, çiğneme ve yeme içme gibi fonksiyonların kesintisiz devam edilmesine yardımcı olur.

Geçici Diş Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Hastaların dişlerinin tamamı bozuk ya da çürük olduğunda, tam protezler uygulanması gerekir. Bu durumlarda tüm dişler çekilirse kalıcı protez gelene kadar geçici tam protezler takılır. Bunun yanı sıra hastanın sadece bir dişi ya da belirli sayıdaki dişlerinde sorun varsa lokal olarak işlem yapılır. Sorunlu ve çekilen dişlerin yerine kalıcı proteze kadar geçici bölgesel protez takılır. Bu sayede hastalar günlük rutin yaşamlarında estetik görünümün yanı sıra yeme ve içme süreçlerine de konforla devam edebilir.

Geçici Diş Protezi Nedenleri Nedir?

Geçici diş protezi takılmasının başlıca nedeni estetik görünümdür. Kalıcı protezlerden önce hekimler dişlerin çekilip temizlenmesini sağlar. Çekilen dişler estetik olmayan bir görünüm sunabilir. Bu gibi durumlarda kalıcı protezler takılana kadar hastaların daha estetik bir ağız yapısına sahip olması için geçici protez uygulanabilir.

Estetik görünümün yanı sıra hasta konforu da geçici protezlerin takılmasında etkili unsurlar arasındadır. Dişlerin çekilmesi yeme ve içme süreçlerini olumsuz etkiler. Hastaların kalıcı protezleri beklerken bu tarz sorunlarla karşı karşıya kalması adına geçici protezler takılabilir.

Geçici Diş Protezi Hangi Durumlarda Takılır?

Geçici diş protezi uygulaması en sık başvurulan uygulamalar arasında yer alır. Diş sağlığını koruyamayan ve ağız bakımına önem vermeyen kişilerde diş yapıları yaşanması kaçınılmazdır. Yaş faktörü fark etmeksizin dişlerin kırılması, estetik anlamda bozulması ya da  söz konusu olabilir.

Bu tarz durumlarda hastalarda deformasyona bağlı ciddi ağrı ve şikayetler de baş gösterebilir. Kurtarılamayan dişlerin çekilmesi ve yerine kalıcı protez tedavisi uygulanması gerekebilir. Kalıcı protez tedavi süreçleri uzun sürer. İlgili dişlerin çekişmesi, iltihabın kuruması ve diş etlerinin iyileşmesi gibi süreçler mevcuttur. Bu süreçte alınan net ölçülere göre kalıcı protezlerin hazırlanması da uzun sürebilir. 

Hastaların çekilen dişleri rutin yaşamlarında kalıcı protezler gelene kadar ciddi sorunlar oluşturabilir. Bu durumu önlemek amacıyla geçici protezler uygulanır. Özellikle de ön dişlerin çekilmesi ciddi estetik kayıp oluşturabilir.

Bu durum konuşma problemlerine neden olabileceği gibi yeme içme fonksiyonlarının da bozulmasına da yol açabilen bir süreçtir. Bu fonksiyonların geçici süreliğine sorunsuz sürdürülebilmesi adına uzman diş hekimi tarafından hastalara bölgesel ya da tam geçici protezler takılması uygun görülebilir.

Geçici Diş Protezi Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

 takılması ağrılı süreçler olabilir. Cerrahi operasyon statüsünde olduğu için hastalarda ağrıyı dindirmek adına anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulur. Geçici protezler uygulanırken anestezi olduğu için ağrı durumu oluşmaz.

İlk aşamada kurtarılması söz konusu olmayan dişler tamamen çekilir. Kurtulabilen bazı dişler için ise preparasyon yani diş kesimi uygulanır. Kesilen ve çekilen dişler sıcak ve soğuğa karşı ciddi bir duyarlılık oluşmasına neden olur. Uygulamalar sonrasında anestezi etkisinin geçmesi beklenir. 

Uyuşukluk süreci hastadan hastaya farklılık göstermekle beraber ortalama 2 ile 4 saatte biter. Bu süre zarfında ameliyat sonrasında hastaların herhangi bir yeme içme eyleminde bulunmaması gerekir. Geçici protezler takıldıktan sonra da ilk gün çok fazla besin tüketilmemesi tavsiye edilebilir.

Ameliyat sonrası geçici protez dişler için bakımın gün aşırı ve rutin olarak yapılması ağrı riskini de ortadan kaldırabilir. Uzman diş hekimi ameliyat sonrası için dikkate almanız gereken tüm ayrıntıları sizinle paylaşır. Bu süreçte nadiren de olsa  ortaya çıkabilir. Doktorun belirttiği ayrıntıları dikkate alarak süreci ağrısız ve hızlı iyileşme olarak yönetebilirsiniz.

Geçici Diş Protezi Sıkça Sorulan Sorular

Geçici Diş Protezi Engel Oranı Nedir?

Geçici diş protezi işleminde herhangi bir engel oranı söz konusu değildir. Bu nedenle de herhangi bir oranı da yoktur. Dişlere uygulanan işlemler, kişide engel oluşturmaz. 

Geçici Diş Protezi Fiyatları Neye Göre Değişiyor?

Geçici diş protezleri için net bir fiyat aralığı bulunmaz. Hastanın tedavi olduğu hastanenin devlet ya da özel hastane olmasına göre değişebilir. Bunun yanı sıra hastalara kaç adet protez takılacağı gibi faktörler de fiyatların oluşmasında belirleyicidir. Geçici protezlerin tam ya da bölgesel olması, protezin kalitesi ve materyali gibi etkenlere göre değişen fiyat aralıkları görebilirsiniz.

Geçici Diş Protezi Kaç Yılda Bir Değişir?

Geçici protezler sadece kalıcı protezler gelene kadar takılır kalır. Bu süreç çekilen dişlerin iyileşme aşamalarına bağlıdır. Bazı hastalarda 2 ay kadar takılı kalırken bazılarında ise 3 aydan fazla sürebilir. Geçici protezler çıkarıldıktan sonra ise kalıcı protezler uygulanır. Kalıcı protezlerin kullanım ve değişim süresi ise en az 5 yıl en fazla ise 15 yıl olarak bilinir. Bakımının düzenli yapılması durumunda kullanım süresi daha da uzun olabilir.

Geçici Diş Protezi Bakımı Nasıl Yapılır?

Geçici protezler ortalama 3 ay kadar takılı kalır. Bu süre zarfında hastalar yeme ve içmeye devam ettiği için geçici protezlerde bakıma ihtiyaç duyulur. Protezlerin bakımı için diş macunu ve  kullanılmaması tavsiye edilir. Temiz ve ince kıllı bir diş fırçası yardımı ile temizlenmesi sağlanabilir.  bu süreçte daha fazla dikkat edilmelidir. Diş macunları içerdikleri maddeler açısından protezler için uygun değildir. Bunun yerine daha yumuşak dokulu temizleme ürünleri tercih edilebilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.