Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Bursit Eksizyonu Nedir? Bursit Eksizyonu Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15




Bursit Eksizyonu
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Bursit eksizyonu, eklem boşluklarındaki yastıkçıkların iltihaplanması sonucu vücuttan çıkarılması işlemidir. Bursit, bursa adı verilen eklem boşluğundaki yastıkçıklarda iltihaplanma meydana geldiğinde oluşan bir rahatsızlıktır.

Omuzlarda, dirseklerde ya da kalçada ağrı, şişlik, sertlik ve sıcaklık hissedildiğinde belirti gösterebilir.  rahatsızlığı, genellikle eklem bölgesinin aşırı kullanılması ya da bursa yapısı üzerinde uzun süreli baskı nedeniyle oluşabilir.

Bursit Eksizyonu Nedir?

Bursit eksizyonu, eklemlerde meydana gelen rahatsızlıklarda, bir neşter, lazer veya başka bir kesici alet kullanılarak yapılan cerrahi bir müdahaledir. Eklem bölgesinde meydana gelen rahatsızlıktan dolayı hasarlı dokunun, organın veya kemiğin vücuttan çıkarılması işlemine bursit eksizyonu denir. Bursit eksizyon işlemi, genellikle yöntemi olan  yöntemlerle yapılır. 

Bursit hastalığına bağlı olarak septik (bulaşıcı) bursit oluşabilir. Bu durum, bir iltihaplanmadan kaynaklanır. Genellikle bursa çevresindeki deri delindiğinde ve iltihabın içeri girmesine izin verildiğinde meydana gelir. Septik bursit, bursanın kırmızı, sıcak veya şiş olmasına neden olur.

Ayrıca titreme, ateş ve diğer iltihaplanma semptomlarına da neden olabilir. Aseptik (septik olmayan veya enfeksiyöz olmayan) bursit genellikle eklem bölgesine tekrarlayan küçük travmalar veya zorlanma yaralanması sonucu oluşan rahatsızlıklardır.

Bursit Eksizyonu Çeşitleri Nelerdir?

İnsan vücudunda 150'den fazla bursa vardır. Çok çeşitli bursa yapısı olmasından dolayı bursit eksizyonu türleri de değişkenlik gösterir.

Genel olarak görülen bursit eksizyonu türlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Prepatellar bursit eksizyonu: Diz kapağı olan patella yapısının çevresinde oluşan iltihaplanmalarda uygulanan eksizyon işlemidir. Prepatellar bursit rahatsızlığı akut ya da kronik olarak meydana gelebilir.
  • Olekranon bursit eksizyonu: Dirsek çevresinde oluşan iltihaplanmalarda uygulanan eksizyon türüdür. Hasar alan bursalar, olekranon adı verilen dirseğin ucunda bulunur. Bazı durumlarda, bursaların içinde küçük nodüller hissedilebilir. Olekranon bursit rahatsızlığı genellikle kronik olarak oluşur.
  • Trokanterik bursit eksizyonu: Kalça bölgesindeki bursalarda oluşur. Yavaşça gelişebilir ya da artrit gibi diğer tıbbi rahatsızlıklarla birlikte ortaya çıkabilir. Bu tür durumlarda trokanterik bursit eksizyon işlemi uygulanır.
  • Retrokalkaneal bursit eksizyonu: Topuk bölgesinde ağrı oluşturarak şişmeye yol açabilir. Topuk bölgesinde yapılan eksizyon işlemine retrokalkaneal bursit eksizyonu denir. Retrokalkaneal bursit rahatsızlığı aniden ortaya çıkabildiği gibi kronik olarak da ortaya çıkabilir.

Bursit Tanısı Nasıl Konulur?

Bursit hastalığının genel belirtileri şunlardır; eklem ağrısı, eklem şişliği, cilt kızarıklığı (koyu cilt tonlarında mor veya biraz daha koyu görünebilir), bursa yapılarının kalınlaşması gibi belirtiler gösterebilir. Prepatellar bursitte bacak bükmek zorlaşır. Olekranon bursitte kolu bükmek zor olabilir.

Trokanterik ve retrokalkaneal bursit yürümede zorluğa neden olabilir. Trokanterik bursit aynı zamanda kalça üzerine yatmayı da ağrılı hale getirebilir. Bu tür belirtiler oluştuğundan uzman bir ortopedi doktoruna giderek muayene olmanız gerekir. 

Bursit rahatsızlığna bağlı olarak eklem bölgesinde iltihaplanma şüphesi varsa, ortopedi doktorunuz rahatsızlıktan etkilenen bursadan sinovyal sıvı örneği alabilir. Sıvı genellikle artrosentez olarak bilinen bir prosedürde iğne ve şırınga yöntemiyle çıkarılabilir.

Röntgen ve  görüntüleme gibi görüntüleme testlerine, bir kaza veya yaralanma olmadığı sürece genellikle gerek duyulmaz. Yapılan işlemler sonucunda bursit rahatsızlığına bağlı tanı konulur. Daha sonra yapılacak bursit  işleminin tedavisi planlanır.

Bursit Eksizyon Tedavisi Nasıldır?

Bursit eksizyonunun tedavisinin uygulanması, eklemde meydana gelen rahatsızlık türüne göre değişebilir. Öncelikli olarak bursa yapıları üzerindeki fiziksel gerginlik hafifletilerek, oluşan iltihap azaltılabilir. İlaç tedavisi, takip ve kontrol muayeneleri ile iyileşme sağlanabilir. Bu süreçte dinlenerek ve buz uygulaması yapılarak meydana gelen bursit belirtileri hafifletilmeye çalışılır. 

Bağ dokuda herhangi bir zedelenme veya hasar belirtisi varsa eklem bölgesinin bir süre hareketsiz kalması önerilir. Ancak uzun süreli hareketsizlikten kaçınmak gerekir. Çünkü eklemlerde uzun süre hareketsizlik eklem donmasına neden olabilir. Eklem bölgelerindeki hareketsizlik birkaç gün ile sınırlandırılmalıdır. Günde bir veya iki kez hafif egzersiz hareketler yapılmalıdır.

Yapılan bu tedavilere rağmen bursit rahatsızlığı devam ediyorsa eksizyon işlemi uygulanabilir. Bursektomi olarak bilinen bursit eksizyon işlemi ile hasarlı, hastalıklı eklem dokuları vücuttan çıkarılır. Bursit eksizyon işlemi, açık ameliyat (neşterle) ya da kapalı ameliyat olan artroskopik (kapsül ve anahtar deliği kesileri açılarak) yöntemle yapılır. 

Çoğu bursit vakası günler veya haftalar içinde iyileşme gösterirken, bazıları aylar sürebilir. Kronik bursit rahatsızlığı, bazen iltihabı hızla hafifletmek için intrabursal kortikosteroid enjeksiyonuyla da tedavi edilir.

İltihabın şiddetine bağlı olarak septik (bulaşıcı) bursit, genel olarak olarak intravenöz antibiyotikler ile ya da oral yollarla tedavi edilebilir. Bursa içinde ve çevresinde irin gelişirse cerrahi drenaj da kullanılabilir.

Bursit Eksizyonu Ameliyatı

Bursit eksizyonu için yapılacak cerrahi müdahale, tüm tedavi uygulamalarına rağmen iyileşemeyen hastalarda uygulanır. Açık ameliyat ve  yöntemleri ile gerçekleştirilir. Genellikle hastalarda daha az etki oluşturması ve kısa sürede iyileşme sağlamasından dolayı kapalı ameliyat yöntemleri tercih edilmektedir. 

Kapalı ameliyat ile bursit rahatsızlığının görüldüğü eklem bölgesine küçük kesiler açılarak yapılır. Kesi açılan yerdeki hastalıklı bursa yapısın alınması ile cerrahi müdahale gerçekleştirilir. 

Bursit Eksizyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Bursit eksizyonu sonrasında, hastalarda ağır veya şişlikler görülebilir. Bu tür durumlarda buz kompresi uygulanabilir. Gerekiyorsa ağrı kesici ilaçlar alınabilir. Bursit hastalığının daha ilerlemiş olması halinde eksizyon işlemi sonrasında  da yapılabilir. Bursit eksizyonu sonrasında diz ve kalça bursitlerinin tekrar oluşmasını önlemek için uygun ayakkabılar kullanmak gerekir. 

Bursit rahatsızlığı, oturma şeklinden ve bazı egzersiz hareketlerden dolayı iltihaplanmaya bağlı olarak oluşturabilir. Bu yüzden oturma şeklinize ve  hareketlerinize dikkat etmeniz gereklidir. 

Herhangi bir spor veya fiziksel aktivite yapacaksanız öncelikle ısınmanız gerekir. Bu tür hususlara dikkat etmeniz bursit eksizyonu sonrası iyileşme sürecinde ve sonrasında oldukça faydalı olabilir. 

Eklemlerinize yük bindirmemek için ideal kilonuzu korumanız önemlidir. Eklemleri destekleyen kasları güçlendirmek için egzersiz yapmanız iyi gelecektir. Herhangi bir aktivite yaptığınızda ağrı oluşursa, yaptığınız aktiviteyi durdurmanız gerekir.

Bursit Eksizyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bursit eksizyon işlemi tehlikeli midir?

Bursit rahatsızlığı; omuzların, dizlerin, dirseklerin veya kalçaların yüzeysel bursalarını etkiler. Çoğu bursit eksizyonu tehlikeli değildir. Gerekli tedaviler yapıldıktan sonra iyileşme gösterir. Hafif bursit rahatsızlığı, ağrı kesicilerle ve istirahat edilerek atlatılabilir.

Nadir olarak bursit rahatsızlığı tekrarlayabilir. Bu tür durumlarda bursit ilerleme gösterir ve tedavi edilmediği zaman kötüleşebilir. Bu nedenle bursit rahatsızlığına bağlı bir belirti ortaya çıktığını fark ettiğinizde uzman bir ortopedi doktoruna muayene olmanız oldukça önemlidir.

Bursit oluşumları kanser midir?

Bursit  değildir. Eklem yapılarında meydana gelen şişlik, ağrı, sertleşme gibi nedenlere ortaya çıkan bursit hastalığı, bursit eksizyonu tedavisi ile iyileştirilebilir. Yapılan cerrahi müdahale ile hasarlı bursa dokuları vücuttan çıkarılır. 

Bursit oluşumları vücuttan nasıl temizlenir?

Bursit oluşumlarının temizlenmesi, eklem bölgesinde oluştuğu yere göre farklılık gösterebilir. Daha hafif ve ilerleme göstermeyen bursit rahatsızlıkları, genelde ilaç ve takip tedavisi ile temizlenir. Ağırlaşan ve kronikleşen bursit rahatsızlıklarında ise cerrahi müdahale gerekir. Bu tür durumlarda bursit eksizyonu yapılarak hasarlı ve hastalıklı bursa dokuları çıkarılır. Böylece hastalıklı dokular vücuttan uzaklaştırılarak, vücut temizlenmiş olur.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.