Kas dokularının iltihaplanması sonucu oluşan kas iltihaplanması, miyozit olarak bilinir. Kas iltihaplanması; kaslarda güçsüzlük, ve hareket kısıtlılığı ile birlikte ortaya çıkan bir sağlık problemidir. Kas iltihabının birçok farklı nedeni olabilir.
Kas iltihabına neden olan sağlık problemleri, uzman doktorlar tarafından tespit edilir. Kas iltihabı, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Aksi takdirde ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Kasların çeşitli nedenlere bağlı olarak iltihaplanması sonucu oluşan hastalığa kas iltihabı denir. Kas dokusunda iltihaplanma olduğundan genel olarak kaslarda şişme, ağrı ya da kas zayıflığı hissi oluşabilir. Kas iltihabına neden olan en önemli etkenler, kas travmalarıdır. Ayrıca enfeksiyon oluşumu ve bazı ilaçların kullanımı da kas iltihaplanmalarına neden olan faktörler arasında yer alır.
Kas iltihabı belirtileri genellikle kas üzerinde kendini gösterir ve çoğu zaman kaslarda kuvvet kaybı meydana gelir. Özellikle kas iltihabının tedavi edilmemesi ya da yanlış tedavi edilmesi halinde kalıcı kas hasarı ortaya çıkabilir.
Kas iltihabının en yaygın belirtisi olarak kas üzerinde şiddetli ağrı oluşumu söylenebilir. Bir diğer önemli belirti ise kaslardaki güçsüzlüktür. Ancak belirtileri ve belirtilerin şiddetini belirleyen en önemli unsur, kaslarda iltihaplanmaya neden olan sağlık problemidir. Kas iltihabı oluşumunda genellikle şu belirtiler görülür;
Kaslarda Güçsüzlük: Kas iltihabı olan kişilerin kaslarında, önemli derecede güçsüzlük meydana gelir. Bu kişiler rutin fiziksel aktiviteleri dahi yapmakta zorlanabilir
Şiddetli Kas Ağrısı: Kas iltihabının en yaygın görülen belirtisi şiddetli kas ağrısıdır. İltihaplanan kas hassaslaşır ve kişi uzanıyor olsa dahi kasta ağrı hissedilir. Hareket halindeyken ise ağrının şiddetinde artış meydana gelir
Hareketlerin Kısıtlılığı: Kas iltihaplanması kas sertleşmesi problemine neden olduğundan, eklemlerin hareket kabiliyetini azaltır. Bu nedenle hastanın hareketlerinde kısıtlılık ortaya çıkma riski vardır. Bunlara ek olarak ise görülebilir
Kaslarda Sertlik ve Şişlik: İltihaplanan kaslar bir süre sonra şişmeye başlayabilir. Kaslarda sertleşme durumunun meydana gelme ihtimali de bulunur. Şişlik genel olarak sabahları daha yoğun bir şekilde hissedilir
Yorgunluk ve Halsizlik: Kas iltihabı, kaslarda ciddi ağrılara ve güçsüzlüğe sebep olduğundan kişi halsiz düşer. ortaya çıkabilir. Kişi, günlük hayatına devam edebilecek yeterli enerjiyi kendinde bulamayabilir
Cilt Döküntüleri: Kas iltihabı hastalığının en nadir belirtileri arasında ise cilt problemleri yer alır. Kas iltihabının genel belirtileri kas üzerinde olsa da nadiren cilt döküntüleri oluşabilir
Kas iltihabı belirtilerini ve hastalığın şiddetini etkileyen en önemli etmen, hastalığın oluşum nedenidir. Kas iltihabının nedeni, hastalığın belirtilerinin şiddetini dahi belirleyici bir unsurdur. Kas iltihabının olası nedenleri şu şekildedir;
Enfeksiyonlar: Hastanın geçirdiği bazı bakteriyel ya da viral enfeksiyonlar, kas dokusunda iltihaplanmaya neden olabilir. gibi yaygın görülen üst solunum yolu hastalıkları dahi kas iltihabının nedenlerinden birisi olarak bilinir
Otoimmün Hastalıklar: Bağışıklık sistemini baskılayan ve vücudun kendi bağışıklık sistemine savaş açtığı , birçok hastalığın nedenleri arasında yer alır. Otoimmün hastalıklara bağlı olarak da kişilerin kaslarında iltihaplanmalar görülebilir
Travma ve Yaralanmalar: Kas iltihaplanmasının en yaygın nedeni travmalar ve şiddetli yaralanmalardır. Kasların fazla zorlanması, iltihap riskini arttırır. Doğrudan kasa alınan darbelere ya da yaralanmalara bağlı olarak da kaslarda iltihaplanma görülebilir. Özellikle sporcularda sıklıkla kas iltihabı problemi görülür
Kullanılan Bazı İlaçlar: Kas iltihabının nadir görülen nedenlerinden bir tanesi de düzenli olarak kullanılan bazı ilaçlardır
Genetik Yatkınlık: Bazı kişilerin vücudu kas iltihaplanmasına yatkındır. Özellikle aile geçmişinde bu tür hastalıklar geçiren kişiler varsa bu durum kas iltihaplanmasına yatkın bir yapıyı ortaya çıkarır
Kas iltihabı tedavisine başlanmadan öncesinde hastalığın altta yatan nedeninin tedavi edilmesi önem taşır. Kas iltihaplanması problemi yaşayan kişiler, tedavi sürecine ek olarak kendileri iyileşme süreçlerine katkıda bulunabilir.
Kas iltihabı vücudun güçsüz düşmesine yol açar. Kişiler kendilerini sürekli olarak halsiz hisseder. Bu nedenle kas iltihabı olan kişilerin kendilerini çok fazla yormamaları ve yeteri miktarda dinlenmeleri, tedavide önemli bir rol taşır. Kaslar dinlendiğinde iyileşme sürecinde de hızlanma meydana gelir.
Kas iltihaplanması kas üzerinde şiddetli ağrılara, şişliğe ve sertliğe neden olan bir durum olarak bilinir. Bunun için iltihaplı kasa sıcak ya da soğuk kompres yapmak ağrıyı hafifleterek, şişliğin azalmasına yardımcı olabilir. Bu noktada uygulanacak olan kompres için doktorunuzdan onay almanız gerekir. Her hastalıkta sıcak kompres uygulaması yapılmaz. Bazı durumlarda sıcak uygulamak, hastalığın daha kötü bir hal almasına neden olabilir.
Kas iltihaplanmasında kasın esnekliğini artırmak ve enfeksiyondan kaynaklı oluşan sertliği azaltmak amacıyla fizik tedavi uygulanabilir. Fizik tedavi sayesinde kişinin kasları eski haline dönmeye başlar. Aynı zamanda doktorlar tarafından önerilen bazı hareketler varsa kişi evde de bu hareketleri yapabilir. Doğru bir şekilde egzersiz yapmak birçok sağlık probleminin önlenmesine ve hastalıkların daha hafif seyretmesine katkı sağlar.
Kas iltihaplanması tedavisinde beslenme düzeni de önemli rol oynar. Özellikle hastanın kas gücünü artıracak gibi yağ asitleri içeren, zerdeçal ve zencefil gibi anti inflamatuar özellikleri olan besinleri tüketmek tedavi sürecini olumlu yönde etkiler.
Kas iltihabı tedavisinde genel olarak ilaç tedavisi öngörülür. İlaç tedavisinde amaç iltihabı azaltmak ve hastanın semptomlarını en aza indirgeyerek, yaşam kalitesini artırmaktır. Bu nedenle doktor tarafından reçete edilen ilaçların kullanılması ve doktor tavsiyelerinin dikkate alınması gerekir.
Ancak kişinin iyileşme sürecini hızlandırmak için ilaç tedavisine ek olarak bazı besinlerin tüketilmesi de mümkündür. Bu süreçte tüketilecek besinler için doktorunuza danışmanınızda fayda vardır. içeriği yüksek meyvelerin tüketilmesi ve yeşil sebze tüketimi, bu süreçte sağlığınızı destekler.
Fizik tedavi ve egzersiz kasların güçlenmesini ve hareket kabiliyetinin artmasını sağlar. Bu nedenle ilaç tedavisine ek fizik tedavi önerilebilir. Fizik tedavi uygulaması da yine doktor kontrolünde gerçekleşir. Kaslarda meydana gelen güç kaybının iyileşme gösterebilmesi adına, beslenme düzenine özen göstermek gerekir.
Kas iltihabı tedavisinde hastalar, beslenme programlarına; omega 3 yağ asitlerini, zeytinyağını, yeşil yapraklı sebzeleri ve C vitamini dahil edebilir. Bu gıdalar iltihabın azalmasına yardımcı olurken, kasların güçlenmesini de destekler. Bu süreçte kişilerin şeker tüketiminden uzak durması da önerilir. Özellikle işlenmiş ve paketli gıdaların tüketimi minimum seviyeye indirilmelidir.
Hastalar tedaviye en önemli desteği kaslarını dinlendirerek yapabilir. Günde en az 8 saat uyumaya özen göstermek ve ağır işlerden kaçınmak, tedavi sürecini hızlanmasına yardımcı olur.
Kas iltihabı tedavisinde ilk olarak, hastada görülen belirtiler hafifletilir. Bu belirtilerin hafiflemesi sonrasında ise iltihabın ortadan kaldırılması amaçlanır. Kas iltihabı tedavisi için hastalığın altta yatan nedenine bağlı olarak doktor tarafından tedavi planlanır. Öncelikle ilaç tedavisi uygulanır.
İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ise farklı tedavi yöntemlerine başvurmak mümkündür.Bu tedavi yöntemleri, alanında uzman hekimlerce belirlenir. Fakat iltihaplanma durumu, genellikle antibiyotik tedavisi sonrasında iyileşme gösterir.
Kas iltihabı genel olarak tehlikeli değildir. Ancak kas iltihabı oluşmasına rağmen tedavi edilmediğinde kasta kalıcı hasar oluşabilir. Bu gibi durumların önüne geçilebilmesi için kişilerin tedavi olması gerekir.
Kas iltihabı bazı etkenlere bağlı olarak tekrarlamaya müsait bir yapıdadır. Özellikle genetik yatkınlığa sahip olan kişilerde, bu hastalığın belirli aralıklarla tekrarlandığı gözlemlenir. Fakat bu durum herkeste aynı şekilde görülmeyebilir. Bazı kişilerde tedavi sonrasında tekrarlama meydana gelmez.
Kas iltihabı şiddetli kas ağrısı ile kendini gösteren bir hastalıktır. Şiddetli kas ağrısı ise kişinin günlük hayat aktivitesini oldukça olumsuz etkiler. Bu nedenle kas iltihabı ağrısını azaltmak amacıyla doktor onayı varsa ağrı kesiciler kullanılabilir. Bitki çaylarından bu süreçte faydalanılabilir.
Kas iltihabı tedavisi, doktorların onayı ile başlar. Doktora başvurmak için ise iltihaplanma belirtilerini dikkate almanız gerekir. Kas iltihaplanmalarında ortaya çıkan belirtilerden bir tanesi dahi görüldüğü takdirde, uzman hekimlere danışılması önerilir. Bu tip hastalıklarda erken müdahale önem taşır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.