Form devre dışı bırakıldı
Memede kitle; yumru, nodül, beze, şişlik gibi çeşitli şekillerde oluşan yapılardır. Meme yapısında meydana gelen kitleler etkisine göre kanserli kitle ya da kanser oluşturmayan kitle olarak oluşabilir. Kitlenin etkisine göre görünümü de farklı olabilir.
Memede oluşan kitleler kadınlarda oldukça yaygındır. Oluşan bu kitleler genellikle iyi huylu olarak biliniyor olsa da bazen kötü huylu kitleler ile de karşılaşmak mümkündür. Oluşan iyi huylu kitle, meme içerisinde serbestçe hareket edebilir.
Kitle yumuşak ve süngerimsi bir şekilde hissedilir. Kötü huylu meme kitleleri ise sert yapılı ve hareketsiz bir şekilde ortaya çıkar. Ani bir şekilde büyüyebilir ve yayılım gösterebilir. Memede oluşan kitlelerin kötü huylu olması, meme kanserine sebebiyet verebilir.
Genetik yapı ve ergenlikten menopoza kadar geçen yaşam döneminde, meme yapısının görünümü ve hissettirdiği etki farklı olabilir. Her ay düzenli olarak meme yapısının kontrol edilmesi, kitle oluşumunun fark edilmesi açısından önemlidir. Bu kontrolleri yapabilmeniz için ise memede kitle nerede olur bilmeniz gerekir.
Memede kitle çeşitleri; iyi huylu ve kötü huylu kitle olmak üzere iki farklı şekilde ortaya çıkabilir. Oluşan kitleler genellikle iyi huylu olarak bilinir. Fakat nadir olsa da kötü huylu memede kitle çeşitleri de vardır.
İyi huylu meme kitle çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
Memede oluşan kötü huylu kitle çeşitleri ise şu şekilde sıralanır;
Memede kitle nerede olur sorusuna cevap olarak, meme yapısında oluşan kitlelerin kötü huylu olarak oluşması halinde zaman kaybetmeden tedavisinin yapılması gerekir. Meme kitlesi oluşumunda erken tanı büyük önem taşır. Erken tanı sayesinde kitlenin iyi ya da kötü huylu olduğu tespit edilir. Bu tespit sonucunda da gerekli tedavi yöntemlerine başvurulur.
Memede kitle tanısı konulabilmesi için doktor kontrolü gereklidir. Fakat evde uygulanabilecek bazı kontrol yöntemleri ile de düzenli olarak meme bölgesinin incelenmesi oldukça önemlidir. Bunun için ise memede kitle nerede olur bunu bilmek gerekir. Göğüs çevresinin ve kol altına doğru olan bölümlerin ellenerek muayene edilmesi ile bölgede şişlik olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bazı kitleler el ile hissedilebilir. Bu gibi durumlarda uzman hekimlere başvurulması önerilir.
Memede oluşan kitlenin belirtilerine bağlı olarak; genel cerrahi uzmanına muayene olmak gerekmektedir. Hastanın genel sağlık öyküsü dinlenerek fiziksel muayenesi yapılır. Ayrıca ileri görüntüleme tekniklerinden faydalanılır. Ultrasonografi, manyetik rezonans (MR), bilgisayarlı tomografi (BT), mamografi taraması ve biyopsi işlemi yapılarak memede oluşan kitlenin tanısı konmuş olur. Böylece memede kitle nerede olur, kitlenin boyutu ve şiddeti nedir, oluşan kitle iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu ortaya çıkar.
Memede kitle tanısı konulduktan sonra uygulanacak olan tedavi yöntemi, kitlenin türüne göre değişebilir. İyi huylu kitlelerin tedavisinde; ilaç tedavisi, takip ve kontrol yapılarak kitlenin gelişimi izlenerek tedavi edilir. Kötü huylu meme kitlelerinde ise cerrahi müdahale yapılarak tedavi işlemi gerçekleştirilir. Meme dokusunda oluşan kitlenin boyutuna göre, kitle oluşan meme dokusunun bir parçası ya da memenin tamamı çıkarılarak hastalıklı kitle vücuttan uzaklaştırılır.
Memede kitle ameliyatında öncelikle memede kitle nerede var tespit edilir. Daha sonrasında ise yapılacak cerrahi müdahale işlemine göre meme bölgesinde lokal anestezi ya da genel anestezi uygulanır. Daha sonra oluşan kitlenin yeri belirlenerek, kitle oluşan meme dokusunda kesi açılır. Böylece kesilerden tıbbi cihaz ve aletlerle girilerek hastalıklı kitle dokusu memeden çıkarılarak ameliyat gerçekleştirilir. Daha sonra oluşan kesi yerleri dikilerek kapatılır ve ameliyat tamamlanır.
Memede kitle tedavisinden sonra iyileşme sürecinde bazı hususlara dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Öncelikli olarak kitle ameliyatı yapılan bölgeye buz kompresi uygulamak ortaya çıkabilecek şişlik ve morarmalara iyi gelebilir. Kitle ameliyatından sonra ağır kaldırmaktan ve fazla egzersiz yapmaktan kaçınmak oldukça önemlidir.
Gerekli vitamin ve minerallerin alınması için sağlıklı ve dengeli beslenme yapılmalıdır. Bu süreçte C vitamini açısından zengin besinlerden yararlanılabilir. Ameliyat sonrası ilk bir hafta banyo yapılmaması gerekir. Reçete edilen ilaçları kullanılarak takip ve kontrol muayeneleri aksatılamamalıdır.
Memede oluşan kitlenin varlığı halinde, öncelikli olarak genel cerrahi bölümüne gidilmesi gerekir. Genel cerrahi bölümünde; memedeki kitlenin iyi huylu ya da kötü huylu olmasının tanısı konularak tedavisi planlanır. Gerekli olması halinde ise doktorlar, hastaların farklı bölüme sevk edilmesini sağlar.
Memede oluşan kitleler çoğunlukla tehlikeli değildir. Çoğunlukla, meme kitleleri iyi huylu olarak oluşmaktadır. Zaman içerisinde meme kitleleri kendiliğinden iyileşme gösterebildiği gibi ilaç tedavisi ile de iyileşebilir. Fakat nadir de olsa kötü huylu meme kitleleri oluşabilir. Kötü huylu meme kitlelerinin az da olsa tehlikeli olma riski vardır. Oluşan kitle iyi huylu olsa dahi düzenli olarak kontrollere gidilmesi önerilir. İyi huylu kitlelerin de bir süre sonra kötü huylu kitleye dönüşme ihtimali bulunur.
Memede oluşan kitlelerin çoğu iyi huylu kitlelerdir. Bundan dolayı kanserli kitle olma ihtimali oldukça azdır. Kötü huylu meme kitleleri kanserli hücre oluşturabilir. Memede kanserli kitle oluşumunun teşhisi konulmuşsa; hastaların zaman kaybetmeden tedavi olmaları sağlık açısından oldukça önemlidir. Bu durum ilerleyen süreçte meme kanserine neden olabilir.
Memede oluşan kitlenin türüne, şiddetine hastada gösterdiği etkilere bağlı olarak vücuttan temizlenmeleri de farklı olabilir. İyi huylu kitlelerin temizlenmesi, ilaç tedavisi, takip ve kontrol ile yapılır. Gerek duyulması halinde cerrahi yöntemler ile de müdahale edilerek temizlenebilir. Kötü huylu memede kitle oluşumunun temizlenmesinde ise; cerrahi müdahale kaçınılmazdır. Kötü huylu meme kitlelerinin, meme dokusundan çıkarılabilmesi için cerrahi müdahale yöntemleri yapılmalıdır. Kemoterapi uygulamaları ile radyoterapi, ameliyat sonrasında kanserli kitlenin tamamen vücuttan uzaklaştırılması için uygulanabilir.
"Hamilelik Belirtileri Rehberi" içeriğimizi okumak için:
🤰🏻 Hamilelik Belirtileri Nedir? Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.