Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Akciğer Zarı İltihabı Nedir? Akciğer Zarı İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Akciğerlerin çevresi plevra ile sarılıdır ve plevranın iltihaplanması durumunda plörezi (akciğer zarı iltihabı) oluşur. Plevra iki ince zar tabakasından oluşmakta olup akciğerlerin, göğüs içinde hareketini kolaylaştıran bir göreve sahiptir. Ancak zarın iltihaplanması, sürtünmeye sebep olur ve bu durum, şiddetli göğüs ağrısının ortaya çıkmasına yol açar.

Akciğer Zarı İltihabı Nedir?

Plevra, akciğerlerin göğüs içerisindeki hareketini kolaylaştırması ile bilinir ve sürtünmeyi azaltan bir yapıya sahiptir. Ayrıca bu zarların arasında sürtünmeyi kolaylaştırıcı etkiye sahip az miktarda sıvı bulunduğu hakkında da bazı bilgiler vardır. Ancak plevranın iltihaplanmasıyla sıvı azalma gösterir. Bu azalma neticesinde ise bölgede iltihaplı sıvı birikmeye başlar. Bu durum nefes alırken sürtünmenin artmasına sebebiyet verir.

Akciğer zarı iltihabı genel olarak enfeksiyon, akciğer kanseri, romatoid artrit ve diğer otoimmün hastalıklar nedeniyle oluşur. Akciğer zarı iltihaplanması olduğunda hasta bu hastalıklar açısından da değerlendirmeye alınır.

Akciğer Zarı İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Akciğer zarının iltihaplanması halinde, hastalarda bazı belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Bu belirtiler, vücudun uyarı sistemi olarak da düşünülebilir. Akciğer zarında iltihaplanma meydana gelmesi halinde ortaya çıkan belirtiler şu şekildedir;

Göğüs Ağrısı: Akciğer zarı iltihabının en belirgin belirtisi göğüs ağrısıdır. Genel olarak keskin ve bıçak saplanması şeklinde kendisini gösteren bir ağrıdır. Ağrı hissi; nefes alırken, öksürürken ya da hapşırırken daha şiddetli bir hal alabilir. Ayrıca göğüste oluşan ağrının derecesi göğüs ağrısına neden olan hastalığa bağlı olarak değişir

Nefes Darlığı: Birçok hastada göğüs ağrısına nefes darlığı eşlik eder. Çünkü iltihaptan kaynaklı akciğerlerin nefes alırken genişlemesi zorlaşır ve nefes darlığı oluşur

Öksürük: Öksürük görülen hastalarda genel olarak kuru öksürüğe rastlanır. Bazı durumlarda balgamlı öksürükte olabilir.

Yorgunluk: Sık görülen belirtilerden bir tanesi de kronik yorgunluktur. Vücut iltihaba karşı savaş açtığından kişinin kendini yorgun hissetmesi de normaldir

Ateş: Hastalığın belirtilerin seyri ve şiddetini belirleyen en önemli etmen hastalığın altta yatan nedenidir. Hastalığın enfeksiyon kaynaklı oluşması durumunda ateş ile kendini gösterebilir.

Akciğer zarı iltihabının; nefes darlığı, öksürük, ateş ve yorgunluk gibi belirtileri de vardır. Ancak tüm belirtiler her zaman aynı anda görülmez. Hastaların bir kısmında yalnızca göğüs ağrısı görülürken bir kısım hastada ise akciğer zarı iltihabının tüm belirtileri görülebilir.

Bu durumu belirleyen en önemli etmen ise yine hastalığın nedeni ve hastalığın şiddet derecesidir. Plörezinin en tipik ve genel iki belirtisi olarak göğüs ağrısı ve nefes darlığı gösterilir. Yalnızca bu belirtiler olsa dahi bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. 

Akciğer Zarı İltihabı Nedenleri?

Akciğer zarı iltihabı genel olarak vücutta olan başka hastalıklardan kaynaklı ortaya çıkar. Bu nedenle akciğer zarı iltihabı tanısı konulan hastalarda, hastalığın altta yatan nedeni mutlaka araştırılır.

Akciğer zarı iltihabının bazı olası nedenleri şu şekilde sıralanır:

  • Enfeksiyon: Bakteriyel ya da viral enfeksiyonlar akciğeri çevreleyen plevranın iltihaplanmasıyla sonuçlanabilir. Bilhassa  gibi akciğer enfeksiyonu akciğer zarı iltihaplanmasının en önemli nedenleri arasında yerini alır
  • Otoimmün Hastalıklar: Bu hastalıklar vücudun kendisinin sağlıklı dokularına saldırmasına neden olur. Bu tip hastalıklar vücutta enfeksiyon ve iltihaplanma oluşma riskini de artırır. Romatoid artrit (iltihaplı romatizma) ya da  gibi otoimmün hastalıklar, akciğer zarı iltihaplanmasına neden olabilir
  • Akciğer Kanseri: Akciğer kanseri tüm akciğeri ve çevre dokularını etkileyebilir. Bu nedenle plevra zarları etkilendiğinde iltihaplanma oluşabilir
  • Akciğer Embolisi: Akciğer damarlarına pıhtı atması durumu  olarak adlandırılır. Pıhtı atması plevranın zarar görmesine neden olarak, iltihaplanmayla sonuçlanabilir
  • Travmalar: Göğüs bölgesine alınan şiddetli darbeler, yapılan cerrahi operasyonlar plevranın iltihaplanmasına neden olan faktörler arasında yer alır
  • Kullanılan İlaçlar: Genel olarak akciğer zarı iltihaplanması; enfeksiyon, otoimmün hastalıklar, akciğer kanseri ve akciğer embolisi nedeniyle görülür. Ancak nadiren kullanılan bazı ilaçların da akciğer zarı iltihaplanmasına neden olma ihtimali vardır

Geçmeyen Akciğer Zarı İltihabına Ne İyi Gelir?

Akciğer zarı iltihabının geçmemesi, hastanın iyileşmemesi durumunda doktor tarafından tedavi seçenekleri değerlendirilir. Tedavi seçenekleri arasından en doğru seçim uzman doktor tarafından yapılır. Genel olarak anti-enflamatuar ilaçlar ve antibiyotik ilaçlar reçete edilerek iltihabın azaltılması hedeflenir. Ancak hastanın sürece katkıda bulunması için beslenme düzenine daha fazla dikkat etmesi gerekir.

Vücudun, iltihapla savaşabilmesi için güce ihtiyacı vardır. Bu nedenle de yeterli miktarda dinlenmeye özen göstermek gerekir. Aynı zamanda bu süreç içerisinde, hastaların gün içinde ortalama 2,5 - 3 litre su tüketmesi önerilir. Ayrıca düzenli olarak  yapmanın, akciğer kapasitesini arttırdığı da bilinir. Bu durum iltihaplanmanın azalmasına yardımcı olabilir. 

Akciğer Zarı İltihabı Nasıl Geçer?

Akciğer zarı iltihabının nedeni genel olarak altta bir hastalığın bulunması olduğundan öncelikle altta yatan hastalık belirlenmelidir. Tedavi planı da akciğer zarı iltihaplanmasına neden olan hastalığın ne olduğuna göre planlanır. Örneğin; iltihabın ortaya çıkmasının nedeni enfeksiyonlar ise antibiyotik tedavisine başlanır ama iltihaplanmanın nedeni  ise kanser tedavisine başlanır. Kişiler radyoterapi ya da  görebilir. Bu nedenle süreci belirleyen asıl etmen iltihaplanmaya neden olan hastalıktır.

Akciğer zarı iltihabı hastalarının tedavi sürecinde, hastanın ağrılarının azalmasına yardımcı olmak için ağrı kesici reçete edilir. Hastanın yaşam kalitesini ciddi şekilde düşüren durumlarda plevra zarları arasındaki sıvı boşaltımı yapılır. Bu sayede hastanın nefes alımı kolaylaşarak, göğüs ağrısında azalma oluşur.

Hastanın tedavi sürecini etkileyen en önemli faktörlerden birisi ise hastanın genel sağlık durumu ve iltihaplanmanın ne kadar yoğun olduğudur. Hastanın sağlık durumunun değerlendirmesi, uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilir. Bu süreçte hastalığın altta yatan nedeni, hastanın sağlık durumu ve iltihabın şiddeti göz önünde bulundurulur.

Akciğer Zarı İltihabı Tedavisi

Akciğer zarı iltihabı tedavisinde hastanın yaşam kalitesini artırmak amacıyla ağrı kesiciler reçete edilir ve hastanın genel şikayetlerinin azaltılması hedeflenir. Tedavi için hastalığın altta yatan sebebine göre uygulanacak olan tedavi yöntemine karar verilir.

Akciğer zarı iltihabından kaynaklı plevral boşlukla sıvı birikimi oluştuğunda bu sıvı, bir iğne ya da kateter yardımıyla boşaltılabilir. Bu sıvının alınması hastayı rahatlatırken ayrıca tanı amaçlı da kullanılabilir.

Fiziksel terapi uygulamak ve nefes egzersizleri yapmak, plevra esnekliğini destekler. Aynı zamanda akciğer kapasitesini de artırır. Hastalar, tedavi süreçlerinde nefes egzersizi yaparak, fiziksel terapi yaparak tedavi sürecini destekleyebilir. Tedavi sürecinin daha kolay ve daha hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi adına, doktor önerilerinin dikkate alınması gerekir.

Sık Sorulan Sorular

Akciğer Zarı İltihabı Bulaşıcı Mı?

Akciğer zarı iltihabı bulaşıcı bir hastalık değildir. Ancak iltihaba neden olan hastalık bir enfeksiyonsa bu hastalığın bulaşıcı olma riski vardır. Bu nedenle hastalığın sebebi, bulaşıcılık riski olup olmadığının tespit edilmesi açısından oldukça önemlidir.

Akciğer Zarı İltihabı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Akciğer zarı iltihabı kişinin hayatında ciddi olumsuz etkilere neden olan önemli bir hastalıktır. Bu nedenle nefes darlığı ya da göğüs ağrısı gibi şikayeti olan kişilerin mutlaka sağlık kuruluşuna başvurması gerekir. Akciğer zarı iltihabı tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Akciğer fonksiyonlarının azalması, kronik ağrı ve solunum yetmezliği komplikasyonlardan bazıları olarak bilinir.

Akciğer Zarı İltihabı Tamamen İyileşir Mi?

Akciğer zarı iltihabına uygun tedavi uygulandığında, hastaların tamamen iyileştiği gözlemlenir. Tedavinin başarısını etkileyen en önemli etmen ise hastalığın altta yatan nedenidir. Bu nedenle de ilk olarak hastalığın temel nedeni tespit edilir ve bu nedene göre bir tedavi sürecine başlanılır.

Akciğer Zarı İltihabı Ne Kadar Sürede İyileşir?

Akciğer zarı iltihabı iyileşme süreci kişiden kişiye değişebilen bir durumdur. Bu süreyi belirleyen hastalığın altta yatan nedeni, hastalığın şiddeti ve hastanın tedaviye verdiği yanıttır. Bazı hastaların iyileşme süreci birkaç hafta iken bazı hastalarda bu durum daha da uzun olabilir. 

Akciğer Zarı İltihabından Korunmak İçin Ne Yapılabilir?

Akciğer zarı iltihabından korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek, , sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak önerilir. Ayrıca akciğer zarı iltihabı genel olarak enfeksiyon gibi hastalıklardan kaynaklandığından, enfeksiyonlara karşı önlem almak ve düzenli doktor kontrollerine gitmek de önem taşır. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.