Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Saç Protezi Nedir? Saç Protezi Çeşitleri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Protez, yokluğu veya eksikliği ile vücudun bütünlüğünü bozan bir bölümün yerini dolduracak şekilde tasarlanıp konulan yapay bir eklem olarak adlandırılabilir.

Saç protezi kullanım gerekliliğinde ise genellikle saç, boşluk oluşturacak derecede kısmen dökülmüş ya da tamamen dökülerek kellik durumu oluşmuş olabilir.  genetikten psikolojiye, beslenmeden yaşam tarzına kadar bir çok sebebi olabilir.

Nedeni ne olursa olsun kişilerde bazı psikolojik etkiler görülebilir. Her koşulda saç dökülmesi sebebiyle oluşan boşluk yapay saç ürünleriyle kaplamak suretiyle doldurulabilir. Bu işlem yapılırken kişilerin gereksinimlerine göre yöntem ve teknikler kullanılabilir.

Saç Protezi Nedir?

Saç protezi, dökülerek kısmi veya tamamen kellik oluşturan saçların yerini kişiye özel şekilde ve kişilerin tercihleri göz önünde bulundurularak yapay bir saçla doldurulmasıdır. Saç kaybı yaşanan bölgenin genel yapısı bu noktada göz önüne alınır.

Burada protez, kişilerin kafatasında boşluk görülen yerlere uygun olacak bir şekilde tasarlanır. İşlem yapılırken çoğunlukla medikal ürünler tercih edilebilir. Bu medikal malzemeler genellikle protez ürün için özel olarak üretilmiş olan yapıştırma malzemelerini kapsar. Kullanım avantajlarıyla da ön plana çıkan protez saçın son zamanlarda rağbet görmesinin asıl nedeni ise verdiği görünümdür. 

Protez hazırlanırken kişilerin saç yapısına dikkat edilir. Kişinin kendine özgü saç rengi, saç yapısı ve saç çizgisi göz önünde bulundurulur. Doğal görünümü sayesinde diğer saçlandırma tercihleri olan prp, saç ekimi,  gibi yöntemlere göre daha başarılı bir sonuç verebilir. İşlem sonrasında eğer her aşama doğru bir şekilde yapıldıysa kişiler doğal saç görünümüne çok yakın bir görüntüye kavuşabilir. 

Saç Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Saç protezlerinin türleri, kişilerin ihtiyaçları ve tercihleri ile doğru orantılı olarak zaman içerisinde gelişme gösterir. Klasik saç protezleri, doğal görünümlü gerçek veya saç sentetik saç kullanılarak yapılır. Kişilerin kafasına ve saçına uygun tasarlanan protezler silikon veya deri tabanlı olabilir. Silikon tabanlı olanlar ile doğal bir görünüm yakalanabilir. Yapısı itibari ile kişinin kafa derisine kolayca uyum sağlar.

Ayrıca saç telleri silikona kolayca tutunabilir ve bu da protezin uzun ömürlü olmasını sağlar. Silikon yapı kolayca temizlenebilir böylece kullanımda rahatlık ve konfor sağlar. 

Deri tabanlı saç protezleri ise deri görünümü ile gerçek saç derisi hissi verir. Bu da onun silikon tabanlı saç protezlerine göre daha doğal durmasını sağlar. Ayrıca ince ve esnek bir yapıya sahip olduğu için de kafa derisine kolaylıkla uyum sağlar. Protezler genellikle lazer kesim gibi teknolojilerle incelikle özel olarak yapılır ve kişilerin kafa bölgesine sorunsuz bir şekilde yerleşir.

Saç Protezi Nedenleri Nedir?

Kişiler farklı sebeplerle oluşan saç dökülmeleri sonucu proteze ihtiyaç duyabilir. En yaygın genetik faktörlü olarak görülür. Erkek tipi saç dökülmesi denilen bu genetik yatkınlık erkeklerde genetiğe bağlı oluşurken, kadınlarda ise bazı hormonal dengesizlikler ve bazı hastalıklar sonucu meydana gelebilir.

Tıp dünyasında androgenetik alopesi adıyla bilinen erkek tipi saç dökülmesi, genellikle iki şekilde görülmeye başlar. İlki saçların alın çizgisinden dökülerek gerilemeye başlamasıdır. Diğer bir şekliyle saç kafatasının ortasından da dökülmeye başlayabilir. İlk belirti olarak görülen bu durum zamanla ilerleyerek kronikleşen bir hal alır. Bu durumun farklı tedavi seçenekleri vardır. Hormon temelli dökülme tiplerinde, hastaların saç köklerine ilaç tedavisi uygulanabilir.

Saç dökülmesinde sık görülen diğer nedenlerden biri uzun dönemli  durumudur. Saç kökleri gelişimi bir dönem durma aşamasına geçer buna catagen yani geçiş aşaması denir ve bu aşama büyüme yani anagen aşamasından sonra gerçekleşir. Geçiş aşamasından sonra saç kökleri bir kısmını dökeceği telogen aşaması için hazırlanır.

Stres döneminde dinlenme de denilen tologen aşaması normalinden uzun ve şiddetli olabilir ya da stres altında tekrar büyüme aşamasına geçiş sağlanmayabilir. Bütün bunların yanı sıra beslenme bozuklukları sonucunda da vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınamamasından kaynaklı olarak dökülmeler ve bazı sağlık sorunlarına dayalı dökülmeler görülebilir.

Saç Protezi Hangi Durumlarda Takılır?

Saç protezi, istisnai durumlar hariç, nedeni fark etmeksizin her türlü saç kaybı durumunda yapılabilen bir işlemdir. Genetik nedenlerden sağlık sorunlarına birçok sebeple saç kaybı yaşanabilir. Bir tür mantar enfeksiyonu ile ilgili bir hastalık olan , hormonal bir bozukluk olan , veya tiroid,  gibi yaygın hastalıklar yüksek oranda saç kaybına neden olabilir. Bu tür sağlık problemleri saç protezini gerekli kılabilir. 

Protez çoğunlukla herkesin kullanımına uygundur ve uzmanlığından emin olduğunuz bir yere yaptırdığınız takdirde güvenilirdir. Fakat bazı durumlarda saç protezi önerilmeyebilir. Bu gibi durumlar genellikle kişinin protez yapıştırıcı ve sabitleyicilere ya da kullanılacak olan protez saçın yapısına alerjik reaksiyon gösterebilecek kişilerdir.

Aynı zamanda uygulama yapılacak kişinin kafa derisinde kalıcı alerjik bir durum veya  gibi sağlık sorunları varsa protez işlemi önerilmeyebilir. Yaş küçüklüğü de yine işlem sınırına etki eden faktörlerden olabilir. 

Saç Protezi Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Saç protezi cerrahi bir işlem gerektirmez. Bu işlem genellikle kozmetik amaçlı yapılır. Protez saç işlemini yaptırdıktan sonra dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar bulunur. Saç protezinin bakımı doğru bir şekilde yapılmalıdır.

Hem saçın görünümünü bozmamak hem de protez saçın kullanım ömrünü uzatmak için doğru bakım önemlidir. Günde bir kez protez saçı taramak yeterli olabilir. Bu işlemi yaparken protez saç için uygun tarakların tercih edilmesine özen gösterilmelidir. 

Protez saçı yıkamak için protez saç için üretilmiş özel şampuanlar kullanılmalıdır. Yıkama işleminde sıcak sudan kesinlikle kaçınılmalıdır. Ilık su ile saçı yıkamak daha sağlıklıdır. Hatta mümkünse soğuk su kullanımı da tercih edilebilir. Kurularken fön makinesi genellikle önerilmez. Bunun yerine bir havlu yardımıyla nazikçe bastırarak suyu alınabilir.

Ayrıca bakım yapmak ve protez saç derinizin kurumasını önlemek için özel kremler kullanabilirsiniz. Bunların dışında yüzme spor gibi aktiviteler yaparken dikkatli olmak faydalı olabilir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Saç protezi engel oranı nedir?

Cerrahi bir işlem gerektirmeyen saç protezi, genellikle engellilik oranını belirleyecek kriterlere sahip olmayabilir. Engellilik oranı belirlenirken kişinin normal yaşamını etkileyen ciddi fiziksel sorunlar, organ kayıpları gibi sağlık sorunlarına bakılır. 

Saç protezi fiyatları neye göre değişiyor?

Genellikle kozmetik bir işlem olarak görülen saç işlemlerinin maliyetine etki eden birçok değişken olabilir. Bunlar başta kullanılan malzemenin kalitesi olmak üzere, hizmet kalitesi, doğal saç mı yoksa sentetik saç mı kullanılacağı gibi faktörler maliyeti etkileyebilir. Ayrıca bazı ek hizmetler de fiyat üstünde belirleyici olabilir. Protezin ne kadar süre kullanılacağı ve bakım onarım hizmetleri fiyat üzerinde değişkenlik yaratabilir. 

Saç protezi kaç yılda bir değişir?

Protezin kalıcılığını belirleyen etkenler değişkenlik gösterir. İşlemde kullanılan malzemenin kalitesi ve uygulamanın ne kadar doğru yapıldığına göre kalıcılık değişebilir. Bakımının iyi bir şekilde yapılması ve doğru bakım da kalıcılığı etkileyebilir. Sorunsuz ve kaliteli yapılan bir işlemde doğru bir şekilde bakım yapıldığında 1-2 yıla kadar kullanım sağlanabilir. Bazı durumlarda bu sürenin 3-4 yıla kadar da uzadığı görülebilir.

Saç protezi bakımı nasıl yapılır?

Her gün mutlaka önerildiği şekilde fırçalamak, uygun şampuanla düzenli bir şekilde temizlemek, bakımın herhangi bir aşamasında sıcak uygulamadan kaçınmak ve uzman bir kişiye düzenli olarak kontrollerini yaptırmak gibi temel şeyler protez saçınızın görünümünü bozmadan uzun süre kullanmanıza yardımcı olur.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.