Damaksız diş protezi fonetik, estetik ve çiğneme işlevini geri kazanmak bakımından kullanılır. Protez kullanımında protezin eksiksiz ve sağlıklı yapıda olması önemli bir konudur. Böylece ağızda estetik bir görünüm elde edilmesi mümkün olur.
Damaksız diş protezi kaybedilen dişlerin yerine konur. Damağı örten yapıya sahiptir. Geleneksel diş protezleri ile kıyaslandığında damaksız diş protezleri kişilerin damak bölgesini örtmez ya da daha az örten tasarımı ile dikkat çeker. Böylece kullanıcılar yiyeceklerin tadını çok daha iyi bir şekilde alabilirler. Bu ürünler sayesinde kişilerin konuşma yetenekleri de daha doğal bir şekilde kullanılabilir.
Damaksız genellikle dişlerini kaybeden kişiler için estetik ve fonksiyonel bir çözüm sunması ile dikkat çeker. Fakat bu yöntem herkes için uygun olmayabilir. Bu uygulamalarda diğer faktörlerde göz önünde bulundurularak işlemler gerçekleştirilmelidir. Diş hekimleri hastaları için en uygun olan seçenekleri belirler.
Damaksız diş protezi takılması ve bakımı ile alakalı konularda düzenli diş hekimi kontrollerine gitmek önemli bir konudur. Diş hekimleri protezlerin uygun bir şekilde oturduğundan ve ağız sağlığını etkileyecek herhangi bir problem olup olmadığından emin olmak adına hastalar ile beraber çalışır.
Damaksız diş protezi üst çenede tamamen ya da kısmen eksik dişleri bulunan bireylere uygulanan bir . Damaksız diş protezleri ya da özel bağlantılar ile dişlere ya da dişlere tutturularak uygulanır. Böylece üst çene damak bölümünün tamamen açık kalması mümkün olur. Bu da doğal diş görünümüne benzer bir görünümün sağlanmasına yardımcı olur.
İmplant destekli damaksız protezler çene kemiğine cerrahi yöntemler ile yerleştirilir. Bunlar titanyum ya da vidaya benzer olan yapılardır. İmplantlar kemiğine kaynaşır ve bu şekilde sağlam bir temel oluşturulması mümkün olur. Damaksız diş protezleri implantlara özel olan bağlantı sistemleri ile tutturulur. Böylece daha doğal ve stabil bir görünüm elde edilmesi mümkün olur.
Porselen lamine protezler dişlerin ön kısımlarına ince bir porselen tabaka yapıştırma işlemi ile gerçekleştirilir. Bunun için minimal bir diş hazırlığı yapılmasına ihtiyaç duyulur. Son derece estetik bir görünüm elde edilmesi mümkün olur. Fakat bu uygulama yalnızca kısmi diş eksikliklerinde tercih edilebilir. Tamamen dişsiz olan çenelerde uygulanması mümkün değildir.
Damaksız diş protezi estetik bir gülümseme sağlama ve bunun yanında çiğneme fonksiyonlarının iyileştirilmesi bakımından kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemlerin uygunluğu ve uygulanabilirliği kişilerin ağız yapısına, kişisel faktörlere, diş eksikliğinin durumuna bağlı olarak değerlendirilir.
Damaksız diş protezi pek çok açıdan avantajlı olsa da bazı kişiler için uygun olmayabilir. Diş protezi kullanımları kişilerin yapılarına bağlı olarak değişiklik gösterir.
Damaksız diş protezleri damak bölgesini tamamen kaplamaz. Bu sebeple ağızlarında damak bölgesi ile alakalı bir sorun olmayan kişiler tarafından tercih edilebilir.
Geleneksel diş protezi uygulaması yapılamayan ya da rahatsız hisseden kişiler bu protezleri düşünebilirler. Bu protezler daha az kavrama ve temas durumuna neden olur. Dil fonksiyonları kişiler için önemli bir faktör ise damaksız diş protezi kullanımı daha iyi olur. Damaksız protezler sayesinde dilin daha kolay bir şekilde hareket etmesi mümkün olur.
Damaksız protezler damak bölgesini tamamen kaplamaz. Bu sayede yiyeceklerin tadının çok daha iyi bir şekilde alınması mümkün olur. Bu protezler ağız içinde daha az göründüklerinden doğal bir görünüm elde edilir.
Üst çenenin tamamen dişsiz olması durumunda damaksız diş protezi kullanılarak elde edilmesi mümkün olur. İmplant destekli olan damaksız protezler ya da porselen lamine kullanımı ile doğal bir görünüm oluşması mümkündür.
Bu protezler doğal diş eti görünümünün oluşmasını sağladığından estetik kaygısı olan kişiler için uygundur. Protezler diş eti dokuları ile uyumlu olarak tasarlandığı için estetik bir gülüş elde edilir.
Damaksız diş protezlerinde damak bölümünün açık kaldığı için geleneksel diş protezlerine uyum sağlamakta güçlük çekenler bu protezleri tercih edebilirler. Bunun yanında damakta rahatsızlık hissi ya da yutkunma sorunu yaşayanlar da bu protezleri kullanabilirler.
Üst çenedeki diş eksikleri için damaksız diş protezleri kullanılabilir. Bu gibi durumlarda sağlam dişin yanına implantların yerleştirilmesi ya da özel bağlantı sistemleri ile protezin sabitlenmesi işlemi gerçekleştirilir.
Damaksız diş protezinin uygun olup olmadığını belirlemek için diş hekimlerine başvurmak gerekir. Diş hekimleri hastaların ağız yapılarını ve diş eksikliklerini kontrol ederek hastalara uygun olan tedavi seçeneklerini önerirler.
Yeni protezi kullanmayı öğrenmek zaman gerektirir. Daha önce protez kullanan kişiler bile yen protezlere alışma konusunda zamana ihtiyaç duyarlar. İlk birkaç haftalık dönemde kişiler proteze alışma sürecine girerler. Bu aşamada hastaların ağız yapısına uyumlanması için birtakım düzenlemelere ihtiyaç duyulabilir.
Dil, yanak ve dudakların protez kontrolüne etkisi oldukça fazladır. Daha önce protez kullanan kişiler için alışma süreci daha kısa olur. Proteze alışmak için hastaların ilk dönemlerde protezlerini çıkarmadan uyumaları gerekir. Hastalar protezi kullanmaya başladıktan sonra yatarken protezler çıkarılmalıdır. Yatarken protezi çıkarmak istemeyenler gündüz uygun zamanlarda protezleri çıkararak ağız dokularını dinlendirebilirler.
Protezler ile yemek yeme konusunda pratik yapmak önemlidir. İlk dönemlerde yumuşak besinler ve küçük lokmalar tercih edilmelidir. Yavaş bir şekilde ve her iki taraf kullanılarak çiğnemek son derece önemlidir. Bu sayede protezin devrilme hareketi yapmasının önüne geçilmiş olunur.
Damaksız diş protezi fiyatları pek çok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Hastaların istediği malzemelerin kalitesi, dişlerin yapısı ve kişiselleştirilmiş protezlere bağlı olarak fiyatlar değişir.
Dokuların büzülmesi durumlarında protezlerin destek dokular ile ilişkilerinin bozulması durumları söz konusu olabilir. Bu ilişkiler astarlama ile daha sağlam hale getirilir. Bu durum sağlanmadığında protezler gevşer ve dokuların tahriş olması durumları söz konusu olur. Protezlerin dokularla uyumunun bozulması halinde dişler aşındığından besinler eskisi gibi öğütülemez. Damaksız protezlerin 2-4 yıl arasında değiştirilmesine ihtiyaç duyulur.
Damaksız diş protezinin bakımı, temizliği ve sağlıklı şekilde kullanımının sağlanması bakımından önemlidir. Protez dişler her öğün sonrası ve günde en az bir kez temizlenmelidir. Yemek artıkları ile plak birikimlerinin proteze yapışmasının önlemek adına protezin ılık su ile durulanması gerekir. Protez temizleme tabletleri kullanılabilir. Ayrıca yumuşak diş fırçası ile fırçanan dişlerde protez temizleme solüsyonu tercih edilebilir. Ağız sağlığı için de dikkat edilmelidir. Bu noktada diş hekiminizin talimatlarına da dikkat etmek önemlidir.
Gece boyunca protezi çıkarmak, ağız dokularının dinlenmesi ve hava alması bakımından önemlidir. Bunun yanında protezin temizlenmesi ve korunması açısından da son derece uygundur. Protez ağza yerleştirirken doğru şekilde yerleştirilmesi önemli bir konudur. Protezin bütün yüzeyinin ağza uyumlu olması gerekir. Vakumlu tutucu ya da diş yapıştırıcılarını kullanarak daha iyi bir tutuş elde edilmesi mümkün olur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.