Form devre dışı bırakıldı
Akciğer wedge rezeksiyonu, akciğer hastalıklarını teşhis etmek ve gerekli tedavileri yapmak için kullanılan cerrahi bir müdahale yöntemidir. Akciğerler vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesinde oldukça önemli organlardır. Vücut içerisine oksijeni alarak vücuttaki karbondioksit gazının dışarı çıkarılmasını sağlar.
İnsan vücudunda sağ ve sol göğüs kısmında birer tane olmak üzere iki akciğer bulunur. Sağ akciğer bölgesinde üst lob, orta lob, alt lob olmak üzere üç adet akciğer lobu bulunur. Sol tarafta bulunan akciğer bölgesi ise, kalp yapısına yer açması için sağ taraftaki akciğerden daha küçüktür. Sol tarafta bulunan akciğerin üst lob ve alt lob olmak üzere iki lobu vardır. Akciğerlerin her birinde akciğeri trakeanıza (nefes borunuz) bağlayan bronş adı verilen bir tüp bulunur.
Akciğer rezeksiyonunda, akciğerin bir kısmı ya da tamamı çıkarılır. Ancak ile yapılan akciğer rezeksiyonlarında kama şeklinde bir parça alınması yeterlidir. Akciğerin bir lobu ya da tamamı wedge rezeksiyon yöntemi ile çıkarılmaz.
Akciğer wedge rezeksiyon işlemleri ile akciğerde oluşan hasarlı dokular ve kanserli hücre yapıları teşhis edilebilir. Bu teşhisle akciğerde oluşan kanserli dokuların iyi huylu ya da kötü huylu olduğu belirlenebilir.
Akciğer wedge rezeksiyonu yapılarak; akciğer kanseri, akciğerin başka bir yerinden metastatik tümörün oluşumu, iyi huylu akciğer tümörleri, bronşektazi, amfizem, apse ve travma gibi akciğer dokusunda kama şeklinde yapılan rezeksiyon işlemleri ile akciğer rahatsızlıkları tespit edilebilir.
Akciğer bölgesinden doku örnekleri almak içinde akciğer wedge rezeksiyonu kullanılabilir. Akciğer wedge rezeksiyon çeşitleri; akciğer kanserinin neyden kaynaklandığını tespit ederek akciğere yayılıp yayılmadığını, tüberküloz gibi akciğer enfeksiyonlarını, akciğer nodüllerinde anormal büyümelerin olup olmadığını, akciğer fibrozisi gibi akciğerin iltihaplı hastalıklarını teşhis ve tedavi sürecinde sıklıkla uygulanır. Akciğer wedge rezeksiyon çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
Torakoskopik Akciğer Wedge Rezeksiyonu: Kapalı ameliyat olarak uygulanır. Torakoskopik cerrahi minimal invaziv bir yaklaşımdır. Doktorunuz, göğüs kafesine torakoskop (ışıklı ve küçük kameralı tüp) yerleştirir. Torakoskop görüntüleri bir ekrana gönderilir ve bu da cerrahınızın yönlendirilmesine yardımcı olur. Dokuyu çıkarmak için kesilere özel aletler yerleştirilir. Bu yöntemle yapılan akciğer wedge rezeksiyon işlemi yaklaşık 3 saat sürer.
Robotik Video Yardımlı Torakoskopik Akciğer Wedge Rezeksiyonu (RVATS): Bir robot konsolundan üç boyutlu video aracılığıyla, robotik aletlerin yönlendirdiği bir rezeksiyon yöntemidir.
Torakotomi Akciğer Wedge Rezeksiyonu (açık ameliyat): Göğüs bölgesinden, kaburgaların birbirinden ayrılması yoluyla gerçekleştirilen bir rezeksiyon türüdür. Göğsünüzde bir kesi açılır ve kaburgalarınız birbirinden ayrılır. Böylece akciğer yapısına girilir ve rezeksiyon işlemi yapılarak kesiler kapatılır. Daha büyük kesiler açıldığından kapalı ameliyata göre daha geç iyileşme sağlanabilir. Torakotomi yöntemi ile yapılan ameliyatların süresi 3 saatten 6 saate kadar çıkmaktadır.
Akciğer wedge rezeksiyonu vakalarında, ortaya çıkan belirtilerin durumuna göre uzman doktor öncelikle hastanın genel sağlık öyküsü hakkında bilgi alır. Daha sonra fiziki muayenesini yapar.
Doktor, ortaya çıkan belirtiler ve hastanın şikayetleri doğrultusunda akciğer bölgesinde bazı test ve tahliller yapılmasını isteyebilir. Kan tahlili, idrar tahlili, dışkı tahlili, ultrasonografi, , bilgisayarlı tomografi (BT), akciğer grafisi, gibi test ve tahlil sonuçları değerlendirilir.
Yapılan fiziki muayene, test ve tahlil sonuçları doğrultusunda elde edilen bulgularla akciğer bölgesinde oluşan hastalık ya da kanserin tanısı konur. Tanısı konan rahatsızlığın durumuna göre yapılacak tedavinin aşamaları planlanır.
Akciğer wedge rezeksiyonu, akciğer yapısında oluşan hastalıklı, hasarlı ya da kanserli dokuların çıkarılması için kama şeklinde parça alınması ile tedavi edilir. Akciğerde oluşan hasarlı dokuların ya da kötü huylu olmasına bağlı olarak akciğerden alınacak parçanın büyüklüğü değişebilir. İyi huylu olarak oluşan hasarlı yapılar daha kolay bir şekilde tedavi edilir.
, kitle ya da kanserli dokular akciğerde daha fazla yayılım alanı bulabilir. Bu tür durumlarda yapılacak rezeksiyon işlemi daha karmaşık ve zor olabilir. Bundan dolayı rezeksiyon işlemi yapılarak, alınacak akciğer parçasının boyutu da daha büyük olabilir.
Akciğer wedge rezeksiyon işlemine bağlı olarak yapılacak cerrahi müdahale açık ya da kapalı ameliyat şeklide olabilir. yöntemi hastalar tarafından daha çok tercih edilmektedir. Kapalı ameliyat ile daha kısa sürede iyileşme sağlanırken oluşacak komplikasyonlar da en aza inmiş olur.
Ameliyat öncesinde hastada oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçmek adına bazı tahlil ve testler istenebilir. Kan testi, idrar testi, , akciğer testi, ultrasonografi gibi tıbbi test ve tahliller gereklidir.
Akciğer wedge rezeksiyonundan önce yapılacak genel anestezi ile hasta uyutulur. Daha sonra uygulanacak ameliyat yöntemine göre rezeksiyon işlemi gerçekleştirilerek akciğer bölgesinde oluşan hasarlı dokular ve kanserli yapılar vücuttan atılır.
Akciğer wedge rezeksiyon işlemi sonrası iyileşme süreci haftalar hatta aylar sürebilir. Akciğer rezeksiyon çeşiti, genel sağlık durumunuz, açık veya kapalı ameliyat geçirmiş olmanız, sahip olduğunuz diğer tıbbi rahatsızlıkların durumuna bağlı olarak iyileşme süreciniz farklılık gösterebilir.
Açık ameliyat ile akciğer wedge rezeksiyonlarında genellikle bir ay boyunca normal aktivitelerinizi yapamazsınız. Kapalı ameliyat olan hastalarda bu süre iki hafta olmaktadır.
işleminden sonra bol sıvı tüketimi yapmanız bağırsak hareketlerinizi çalıştırır. Lif açısından zengin besinler tüketmeniz gerekir. Bacaklarda şişlik oluşabilir. Bunun için kısa mesafelerde günlük yürüme aktivitesi yapmanız iyi gelecektir. Bu hususlara dikkat ederek, kendinizi toparlayana kadar günlük yaşantınızda daha hassas olmalısınız.
Akciğer wedge rezeksiyonlarının çoğu tehlike oluşturmaz. Akciğerden kama şeklinde küçük bir parça alınmasıyla akciğer wedge rezeksiyonu yapılır. Erken dönemde teşhis edilen akciğer kanseri vakalarında, diğer akciğer hastalıklarının tanı ve tedavilerinde, akciğer wedge rezeksiyon işlemi yapılabilir. Akciğer wedge rezeksiyonu ile küçük bir parça alınması sonrası vücut kendini kısa sürede toparlayabilir. Özelikle rezeksiyon işlemi kapalı ameliyat yöntemi ile yapıldıysa komplikasyon oluşma ihtimali de azalır. Bundan dolayı akciğer wedge rezeksiyon işlemine bağlı olarak daha kısa sürede iyileşme sağlanabilir.
Akciğer wedge rezeksiyonu kanser değildir. Akciğer wedge rezeksiyonu erken evrede tespit edilen akciğer kanseri için birincil tedavi yöntemidir. Kanserli hücreleri ya da hasarlı dokuları akciğerden uzaklaştırmak için kama şeklinde parça alınmasıyla akciğer wedge rezeksiyonu gerçekleştirilir. Böylece akciğer yapısında bulunan kanserli hücreler vücuttan atılır. Akciğer wedge rezeksiyonu erken dönemde teşhis edilen akciğer kanserlerinde ve yavaş büyüyen kanser türlerinde kullanılan en önemli cerrahi müdahale yöntemlerinden biridir.
Akciğer wedge rezeksiyonu, akciğerden kama şeklinde parça alınması sonucunda temizlenir. Bazı akciğer hastalıklarında ve kansere dönüşen kötü huylu yapıların temizlenmesinde küçük parçaların alınarak atılması wedge rezeksiyon işlemi ile yapılır. Akciğerdeki rezeksiyon işlemi sonrasında kanserli hücrelerin tamamen temizlenebilmesi için kemoterapi ve radyoterapi uygulamalarına da gerek olabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.