Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Sleeve Rezeksiyonu Nedir? Sleeve Rezeksiyonu Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15




Sleeve rezeksiyonu
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Sleeve rezeksiyon, akciğer kanseri ile ilgilidir. Bronş kanseri gibi kanser türlerinde de sleeve rezeksiyonu tedavisine başvurulabilir. Rezeksiyon türlerinden birisi olarak kabul edilir. Kanserli hücrenin alınabilmesi adına gerçekleştirilen cerrahi bir operasyon türüdür. 

Akciğerin bir lobundaki ya da ana bronştaki tümörün çıkartılabilmesi için sleeve rezeksiyon işlemi yapılır. Bu ameliyat türü özellikle akciğer için uygun görülür. Merkezi hava yolları ve vasküler yapıları içeren cerrahi operasyon olarak da adlandırılır.

Genellikle akciğerin yarısı ya da üçte biri bu işlemde çıkartılır. Akciğerin çevresinde yer alan lenf bezleri de ameliyat esnasında çıkarılır ve bölge temizlenir. Kan damarının ya da bronşun bir kısmının da çıkarılması gerekir. Geriye kalan uçlar ise tekrar birbirine bağlanır. Böylelikle akciğer tamamen alınmadan, akciğere yerleşmiş olan tümörün temizliği yapılmış olur. Bu işlem sayesinde akciğer kanserden arınır ve işlem tamamlanır. 

Sleeve Rezeksiyon Çeşitleri Nelerdir?

Sleece rezeksiyon ameliyatı, açık ameliyat şeklinde gerçekleştirilir. Bu ameliyat türünün bilinen farklı bir çeşidi yoktur. Sleeve rezeksiyon direkt olarak rezeksiyon işleminin alt türlerinden birisi olarak bilinir. Diğer  türlerinden farklı olarak ise ameliyatın temel noktası akciğerdir. Akciğerde oluşum gösteren kanserli hücreler, sleeve rezeksiyon ameliyatı sayesinde temizlenir. Ameliyatın farklı bir türü yoktur, tek çeşit bir işlemdir. 

Rezeksiyon genel olarak  için uygulanan ameliyat türlerini kapsar. Bu türler ise kanser türüne ya da kanserin hangi organda oluştuğuna bağlı olarak birbirinden ayrılır. Kısaca özetlemek gerekirsegerekir ise sleeve rezeksiyon ameliyatının çeşidi yoktur. Rezeksiyon ameliyatının  için uygun olan alt türüdür.

Sleeve Rezeksiyon Tanısı Nasıl Konulur?

Sleeve rezeksiyon bir sağlık problemi olmadığı için tanı konulacak bir durum da söz konusu değildir. Rezeksiyon işleminin alt türleri arasında yer alan sleeve rezeksiyon, kanser hastalığı için oldukça önemli bir cerrahi operasyon türüdür. Bu işlemin gerçekleşebilmesi için öncelikle kişinin hastalığı teşhis edilmelidir. Daha sonrasında ise kişiye kanser teşhisi konulduysa kanserin boyutu ve hangi organda meydana geldiği incelenir. 

Fiziksel muayenenin ardından ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi (BT) ya da Positron Emisyon Tomografisi (PET) gibi görüntüleme teknikleri ile teşhis neticelenir. Yapılan bu incelemeler neticesinde ise hastaya en uygun olan rezeksiyon işlemine karar verilir. 

Böylelikle sleeve rezeksiyon yapılıp yapılamayacağı da ortaya çıkmış olur. Gerekli olması halinde doktorlar, hastaları ameliyata hazırlar. Kişinin farklı bir sağlık problemi yoksa ve  uzmanı tarafından kişinin ameliyat olmasına onay verilmiş ise lokal anestezi uygulanarak ameliyat yapılır.

Sleeve Rezeksiyon Nasıl Tedavi Edilir?

Sleeve rezeksiyon, tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemi değildir. Tam tersine bir hastalığın tedavisi için başvurulan ameliyat türleri arasında yer aldığı bilinir. Akciğerinde tümör meydana gelen kişilerde, sleeve rezeksiyon yöntemine başvurulur. Bu yöntem sayesinde akciğerin tamamının alınmasına gerek kalmadan, bölgedeki kanserli hücreler temizlenir. 

Sleeve rezeksiyon tedavisinin yapılabilmesi için ise oluşan kanser hücresinin çok büyük olmaması gerekir. Kişinin tedavi sürecine başlanmadan öncesinde gerekli kontroller gerçekleştirilir. 

Kişide meydana gelen akciğer tümörünün sleeve rezeksiyon tedavisi ile alınıp alınamayacağı, yapılan kontroller neticesinde anlaşılır. Rezeksiyon türleri arasında yer alan bu operasyon, tedavi edilmesi gereken değil tedavi eden bir işlem olarak bilinir.

Sleeve Rezeksiyon Ameliyatı

Sleeve rezeksiyon ameliyatı, açık ameliyat şeklinde gerçekleştirilir. Ameliyat öncesinde kişinin bazı genel kontrollerden geçmesi gerekir. Hastanın vücudu narkozu kaldırabilecek durumda mı bunun öğrenilebilmesi için anestezi uzmanlarının muayenesi gerekir. 

Anestezi uzmanlarının onay vermesi halinde kişi ameliyata hazırlanabilir. Gerçekleştirilen işlemde genellikle genel anestezi uygulamasına başvurulur. Böylelikle ameliyat doktorlar için de hasta için de daha rahat bir şekilde devam eder. 

Akciğerin olduğu bölge açılır. Akciğere ulaşıldığında, akciğerde meydana gelen tümör temizlenir. Tümörü temizlerken, akciğerin belirli kısımlarının alınması gerekli olabilir. Aynı zamanda akciğerin çevresinde yer alan lenf bezlerinin bir kısmı da ameliyat esnasında alınır. 

Akciğerin tamamı alınmadan, organda meydana gelen tümör temizlenmiş olur. Bu aşamada kan damarlarının ve bronşun bir kısmının alınması da gerekli olabilir. İşlem yapıldıktan sonrasında ise kalan bölgeler birbirine bağlanır. 

Bağlama işlemi tamamlandığında, kişinin açılan bölgesine dikiş atılır. Pansuman işlemleri ile birlikte ise ameliyat sonlandırılmış olur. Daha sonrasında hastanın anestezi etkisinden çıkması beklenir. Böylelikle sleeve rezeksiyon ameliyatı gerçekleşir ve akciğerdeki kanserli kısımlar da temizlenmiş olur.

Sleeve Rezeksiyon Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Sleeve rezeksiyon ameliyatı olan kişilerin, ameliyat sonrasında istirahat etmeleri gerekir. İlk birkaç gün boyunca hastalar, hastanede kalmak durumunda olabilir. Ameliyata bağlı olarak kişinin kontrol altında tutulması ve bu süre zarfında ilaç tedavisine başlanması önerilebilir. Bu süreç sonrasında ise taburcu işlemleri gerçekleştirilir. Kişi hastanede kaldığı süre zarfında serum tedavisi de görebilir.

Kişi iyileşme sürecine geçiş yapabilmek için bazı noktalara dikkat etmelidir. Ameliyatlı bölgenin temiz tutulması oldukça önemlidir. Bölge enfeksiyon kaptığı takdirde farklı sağlık problemleri ortaya çıkar. Bu durum ise kişinin iyileşme sürecinin uzamasına neden olabilir. Ameliyat olan kişilerin ağır kaldırmaktan da kaçınması gereklidir.

Ameliyat sonrasında kişinin kullanması gereken bazı reçeteli ilaçlar olabilir. Bu ilaçların düzenli olarak kullanılmasına dikkat edilmelidir. Düzenli aralıklar ile doktor kontrolüne gidilmelidir. Ameliyatlı bölgeye sürülmesi için herhangi bir merhem verilmiş ise aksatılmadan sürülmesi gerekir. 

Bir süre kişinin cinsel aktivitelerden uzak durmasında da fayda vardır. Çok fazla eğilip kalmamak da bölgenin daha çabuk iyileşmesi için dikkat edilmesi gereken durumlar arasında yer alır. Bunların haricinde ise kişinin dikkat etmesi gereken konular doktorlar tarafından kendilerine bildirilir.

Sleeeve Rezeksiyon Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sleeve Rezeksiyon Tehlikeli midir?

Sleeve rezeksiyon tehlikeli değildir, aksine kişideki kanserli hücrelerin temizlenmesine yardımcı olan bir ameliyattır. Yapılan her ameliyatın bazı riskleri olduğu da bilinir. Bu riskler arasında genellikle enfeksiyon ve aşırı kanama yer alıyor olsa da bazı durumlarda anestezi alanında da riskler vardır. 

Kişinin sağlık durumu ya da yaşı itibariyle  devam ederse bu narkozun etkisinin atılamaması, ameliyatın en büyük risklerinden birisi denilebilir. Fakat bu risklerin meydana gelme olasılığı oldukça düşüktür. Ameliyat öncesinde her hasta için gerekli kontroller yapılır ve bu doğrultuda kişinin ameliyat olup olamayacağına karar verilir.

Sleeve Rezeksiyon Kanser midir?

Sleeve rezeksiyon, rezeksiyon ameliyat türleri arasında yer alır ve kanserli hücrelerin temizlenmesine imkan sunar. BuB u nedenle sleeve rezeksiyon kanser değildir ve kanser hastalarına uygulanan bir ameliyat türüdür. Akciğer kanseri olan kişilerde, akciğerdeki kanserli hücreler bu ameliyat yöntemi ile alınarak temizlenir. Böylelikle kanserin yayılması da önlenmiş olur ve kişi sağlığına kavuşur. Kısaca bilgilendirmek gerekir ise sleeve rezeksiyon olarak bilinen bu cerrahi operasyon,  değildir.

Sleeve Rezeksiyon Nasıl Temizlenir?

Sleeve rezeksiyon temizlenmesi gereken bir hastalık ya da problem değildir. Sleeve rezeksiyon bir ameliyat türüdür ve bu ameliyat türü sayesinde kişilerin akciğerinde meydana gelmiş olan kanserli hücreler temizlenir. Kanser hastalıklarının neredeyse tamamı oldukça riskli türler arasında yer alır ve kanser hücreleri yeni oluşmuşken bu işlem sayesinde bölge temizlenebilir. Gerçekleştirilen bu temizleme işlemi sayesinde tümörün tüm akciğeri kaplama riskinin de önüne geçilmiş olur ve kişinin hastalığı da ortadan kalkar.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.