Form devre dışı bırakıldı
Lipom eksizyonu, cildin altında büyüyen yağ dokularının çıkarılması işlemidir. , cildin hemen altında büyür. Yağ dokuları, daire şeklinde ve bozuk şekilli doku yumrusu olarak oluşabilir.
Lipomlar, yağdan oluşur, dokunduğunuzda kolayca hareket eder ve genellikle ağrıya neden olmaz. Vücudun her yerinde meydana gelebilir. Sıklıkla boyun, sırt, kol, omuz ve gövde çevresinde oluşur. Lipomlar iyi huylu yumuşak doku tümörleridir. Yavaş büyürler ve kanserli değildir.
Lipom eksizyonu, vücudun herhangi bir yerinde, yumru şeklinde oluşan yağ dokularının cerrahi yöntemlerle alınmasıdır. Lipomların görülme sıklığı oldukça fazladır. Neredeyse her 1000 kişiden 1’inde lipom oluşur. Her yaşta ortaya çıkabilen lipom rahatsızlığı, orta yaş grubunda sıklıkla görülebilir. Kadınlarda, lipoma bağlı olarak yağ dokusunun görülme sıklığı daha fazladır. Vücutta oluşan lipomlar genetik olarak oluşabilir. Aile üyelerinde daha önce oluşan lipom varsa, sizin de vücudunuzda yağ dokusu oluşturma ihtimaliniz olabilir.
Oluşan lipomları tedavi etmek için, cerrahi olarak tamamen çıkarılması gerekir. Cerrahi müdahale yapılarak lipomun oluştuğu yağ dokusu çıkarılır. Böylece vücut dışına atılan lipomların tekrar büyümeleri engellenir.
Oluşan lipomların küçük olması lipom eksizyon işleminin daha kolay ve basit olmasını sağlar. Eğer büyüyen yağ dokusu varsa, sinirlere ve kan damarlarına baskı yaparak rahatsızlık oluşturabilir. Bu tür lipomların cerrahi müdahalesi daha zor ve daha fazla kesi açılmak suretiyle gerçekleştirilir.
Vücudun herhangi bir yerinde oluşan lipomu çıkarmak için çeşitli eksizyon yöntemleri uygulanabilir.
Uygulanan lipom eksizyon çeşitleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
Lipomların tanısını koymak için öncelikle fiziksel muayene yapılır. Hastanın genel sağlık öyküsü dinlenir. Vücutta oluşan lipomlar genel olarak iyi huylu olmaktadır. Bundan dolayı çok nadir olarak gösterebilir. Yapılan fiziksel muayeneye ilave olarak bazı test ve görüntüleme teknikleri de kesin tanıyı koymak için istenebilir.
Lipomların tanısını koymak için istenebilecek ilave tetkikler şu şekilde sıralanabilir:
Yapılacak testler çoğunlukla lipomların hızla büyümesinde, ağrılı ve çevre dokulara yapışık olması durumunda istenebilir. Bu tür testler, kanserli hücre oluşması endişesine karşı yapılır.
Vücudun çeşitli yerlerinde oluşan lipomların kesin bir tedavisi yoktur. Fakat, lipomları küçültmek ya da tamamen çıkarmak için cerrahi müdahale yapılabilir. Oluşan lipom yapısı çoğunlukla ağrısız ve zararsız oluşur. Bundan dolayı hastalar, lipomların çıkarılmasını istemediği sürece tedavi edilmeleri gerekmeyebilir.
Rutin vakalarda lipom yapısının büyümesi gözlemlenebilir. Takip ve kontrol tedavisi ile lipomun ne kadar büyüdüğü, vücuda zarar verip vermediği gözlemlenir. Lipomun çok büyük olması, ağrı oluşturması, fiziksel hareketleri kısıtlaması, güçsüzlük oluşturması gibi belirtiler ortaya çıkması halinde cerrahi müdahale yöntemleri uygulanabilir.
Bu tür belirtiler ortaya çıktığında lipom eksizyon işlemi uygulanarak hastalıklı ve hasarlı yağ dokusu vücuttan çıkarılır. Ayrıca lipom eksizyonuna ilave olarak enjeksiyon ve liposuction gibi farklı tedavi yöntemleri de uygulanabilir.
Lipoma bağlı olarak ameliyat olacak hastalara lipomun boyutu ne olursa olsun, lokal anestezi uygulanır. Böylece yağ dokusunun oluştuğu vücut bölgesi uyuşturulur. Kesi ve çıkarma işlemi tamamlandıktan sonra, eksizyon uygulanan bölge dikilerek kapatılır. Küçük lipomların eksizyon işleminin çoğunda, işlemin yapıldığı gün eve dönebilirsiniz. Daha büyük ve zararlı lipomların eksizyon işleminde hastalar, hastanede birkaç gün gözetim altında tutulabilir.
Yapılan eksizyon işleminin türüne bağlı olarak, lipom eksizyon tedavisi sonrası iyileşme süreci farklılık gösterebilir. Basit ve küçük lipomların eksizyonunda dikişler birkaç hafta içinde alınabilir. Dikişlere bağlı olarak yara izi kalabilir.
Yağ dokusunun büyüklüğüne ve eksizyon işleminin karmaşıklığına göre iyileşme süreci de uzayabilir. Lipom eksizyonu ile çıkarılan yağ dokularının yeniden oluşması oldukça nadir görülür. Eğer tekrardan yağ dokusu oluşursa lipom eksizyon işlemi tekrarlanabilir. Lipom eksizyonu tedavisi sonrası iyileşme sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:
Lipom eksizyonu, vücudun herhangi bir yerinde cilt altında oluşan yağ dokularını tedavi etmek için yapılan cerrahi bir işlemdir. Çoğunlukla herhangi bir tehlike oluşturmaz. Yağ dokularının vücuttan çıkarılmasıyla iyileşme sağlanır. Hafif ve küçük olarak oluşan lipomlar, ilaç tedavisi ve takip muayenesi ile iyileşir. Daha büyük ve ilerlemiş lipomlar, lipom eksizyon yöntemi ile iyileştirilir. Bundan dolayı lipom eksizyonu tehlike oluşturmaz.
Lipom kanser değildir. Cilt yüzeyinin altında yumru şeklinde oluşan yağ dokuları lipom eksizyonu ile vücuttan çıkarılır. Lipom oluşan yağ dokuları, iyi huylu olmalarından dolayı genellikle çevre dokulara zarar vermez. Yapılan cerrahi müdahale ile tamamen iyileşebilir.
Lipom eksizyonu, vücudun oluştuğu bölgeye göre temizlenmesi de farklılık gösterebilir. Daha küçük ve iyi huylu olarak oluşan lipomlar çoğunlukla basit cerrahi müdahaleler ile temizlenir. İlaç tedavisi ve kontrol muayenesi de yapılarak bir daha oluşması engellenebilir. Büyüyen ve daha ağır seyreden lipomlar ise lipom eksizyon işlemi ile vücuttan çıkarılarak temizlenir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.