Form devre dışı bırakıldı
Memede kitle eksizyonu, kanserli veya kanserli olduğundan şüphelenilen küçük bir meme dokusu alanının cerrahi olarak çıkarılması işlemidir. Memede oluşan kitleler, doktor muayenesinde ya da hastanın kendi meme yapısını kontrol ederken fark ettiği yumru şeklindeki dokulardır. Memede oluşan kitleler; süt bezlerinden, süt kanallarından, meme yapısını oluşturan bağ dokularından ve yağ dokularından kaynaklı olarak meydana gelebilir.
Memede oluşan kitleler, hormon seviyesindeki değişikliklere bağlı olarak zaman zaman büyüyebilir. Ancak memede kitle oluşumu her zaman değildir. Oluşan kitle yapısı çoğunlukla iyi huylu olarak meydana gelir. Memede kitleler, özellikle kadınlarda oluşan belirtilerinden biri de olabilir.
Memede oluşan kitlenin çıkarılması işlemine, memede denir. Yapılan eksizyon işlemi tanı amaçlı olarak, memede oluşan kitlenin iyi huylu mu (kanser oluşturmayan) kötü huylu mu (kanser oluşturabilir) olduğunun tespiti için de yapılabilir.
Memede kitle eksizyonunun amacı, meme yapısının tamamen çıkarılması yerine oluşan kitlenin çıkarılmasını içerir. Bundan dolayı memede kitle eksizyon işlemine, meme koruyucu cerrahi de denebilir.
Memede kitle eksizyon işlemi uygulanan hastalar radyaterapi ve kemoterapi tedavisi de görebilir. Bunun nedeni memeden çıkarılan kitlenin tekrardan oluşarak kanserli hücre oluşturmasının önüne geçmektir.
Memede oluşan kitlenin yapısı, boyutu, hastada oluşturduğu belirtilerin etkisi, kanserli hücre oluşturup oluşturmadığı gibi faktörler değerlendirilerek işlemi gerçekleştirilir.
Memede kitle eksizyon çeşitleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
Memede oluşan kitleler özellikle kadınlarda en fazla ortaya çıkan rahatsızlıklardan biridir. Özellikle 20 yaşından sonra her kadının belli aralıklarla kendi meme yapısını kontrol etmesi gerekir. Kontrol sırasında meme yapısında şekil bozukluğu, memede sertlik, şişlik,, ağrı gibi belirtiler fark edildiğinde uzman bir doktora muayene olmak önemlidir.
Memede kitle oluşumu iyi huylu ve kötü huylu olarak oluşabilir. İyi huylu meme kitleleri genelde zararsızdır. Kitle, belli bir alanda oluşur ve çevre dokulara zarar vermez. Kötü huylu olarak oluşan memede kitle ise, kanserli hücre oluşturma riski taşır. Hem çevre dokulara yayılarak zarar verir hem de hastada oluşan şiddetli belirtiler oluşturabilir.
Meme bölgesinde oluşan kitlenin eksizyon işlemi için öncelikle tanı konması gerekir. Hastada oluşan kitlenin gelişimi ve hastadaki belirtiler öncelikle fiziksel muayene ile anlaşılmaya çalışılır.
Daha sonra kitlenin etkisini belirlemek için , ultrasonagrafi, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MR) ve pozitron emisyon tomografisi (PET) gibi görüntüleme taramaları da değerlendirilir. Böylece memede oluşan kitle için tanı konmuş olur. Memede oluşan kitlenin yapısına göre memede kitle eksizyon işleminin tedavi süreci planlanır.
Memede oluşan kitlenin eksizyon işlemi yapılırken; kitlenin büyüklüğü, kitlenin hastada oluşturduğu belirtiler, hastanın yaşı, hastanın genel sağlık durumu gibi faktörler göz önüne alınarak farklı tedavi seçenekleri oluşturulabilir. İyi huylu olarak oluşan kitleler genelde zararsızdır.
Zararsız olmaları nedeniyle kanserli hücre oluşturmazlar. Meydana geldiği meme dokusunda büyüme göstermezler. Bu tür kitlelerin iyileştirilmesi; ilaç kullanımı, takip ve kontrol muayeneleri ile tedavi edilir.
Kötü huylu olarak memede kitle oluşumu, meme kanserine neden olabilir. Kanserli hücrelerin meme yapısından çıkarılması için memede kitle eksizyon işlemi yapılması gerekir. Eksizyon işlemi ile kitle oluşan meme dokuları çıkarılır.
Eksizyon işlemi, organların kısmi çıkarmasını içerdiğinden meme yapısından herhangi bir değişiklik olmaz. Memede kitle eksizyon işlemi sonrasında kemoterapi ve radyoretapi tedavileri de uygulanabilir. Eksizyon işlemi sonrası yapılan bu tedavilerin amacı memede oluşan kitlenin tekrardan kanserli hücreler oluşturmasının önüne geçmektir.
Memede kitle öncesinde, genel anestezi ya da meme bölgesinde lokal anestezi yapılır. Kitlenin oluştuğu meme bölgesinde neşterle kesi açılarak kitle çıkarılır. Bazı durumlarda, kitlenin içerisi sıvı dolu olabilir. Sıvı dolu olarak kitle oluşumu varsa sıvı boşaltılır. Memede kitle eksizyon işlemi yapıldıktan sonra eksizyon işleminin yapıldığı bölge dikilerek bandajlanır.
Memede kitle eksizyon işleminden sonra genellikle iki hafta içerisinde hastalarda iyileşme görülür.
Memede kitle eksizyon tedavisi sonrası iyileşme sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:
Memede kitle eksizyon işlemi sonrası bazı yan etkiler oluşabilir. Memede kitle eksizyonu sonrası ortaya çıkan yan etkiler şu şekilde sıralanabilir:
Memede oluşan kitlenin eksizyon işlemi ile tedavi edilmesi tehlikeli değildir. Memede kitle oluşumunda, iyi huylu olarak oluştuğunda ilaç tedavisi ve takip edilerek iyileştirilir. Çoğu iyi huylu meme kitlelerinde eksziyon işlemine gerek olmayabilir.
Kötü huylu olarak oluşan kitleler ise meme kitle eksizyon işlemi ile tedavi edilir. Eksizyon işleminde, memede oluşan kitlenin oluştuğu dokunun çıkarılması ile hastalıklı ya da kanserli dokular vücut dışına çıkarılır.
Memede oluşan kitleler genellikle kanser değildir. Memede oluşan kitlenin çıkarılması için eksizyon işlemi yapılır. Meme yapısında oluşan kitleler, büyük oranda iyi huylu kitle şeklinde meydana gelir. Bu nedenle kitle oluşan doku bölgesinde herhangi bir kanser oluşturmaz. Kötü huylu olarak oluşmaları halinde kanserli hücre oluşturma ihtimali olabilir. Kanserli hücre oluşması halinde memede kitle eksizyon işlemi ile kanserli doku tedavi edilir.
Memede oluşan kitlenin türüne bağlı olarak temizleme işlemi de farklılık gösterebilir. İyi huylu ve zararsız olarak oluşan kitleler ilaç tedavisi ve kontrol muayeneleri ile temizlenir. Kötü huylu kitlelerin tedavisi ise eksizyon işlemi ile temizlenir.
"Hamilelik Belirtileri Rehberi" içeriğimizi okumak için:
🤰🏻 Hamilelik Belirtileri Nedir? Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.