Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Mide Rezeksiyonu Nedir? Mide Rezeksiyonu Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15




Mide rezeksiyonu
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Mide rezeksiyonu, gastrektomi olarak da bilinir. Bu, midenizin tamamını veya bir kısmını çıkaran bir ameliyattır. Mideniz, sindirim sisteminizin besin deposudur. Yediğiniz yiyecekleri, besinleri emen ince bağırsağa gitmeden önce onları depolamanızı ve parçalamanızı sağlar. Ancak mide (gastrik) kanseri gibi bir rahatsızlık geliştirirseniz, mideniz yarardan çok zarar verebilir. Bu durumda mide rezeksiyonuna ihtiyacınız olabilir. 

Gastrik kanser için cerrahi seçenekler, tümörün yeri, kapsamı ve hasta faktörlerine göre uyarlanır ve sağlıklı dokuyu işlevini korurken ya da tümörün tamamen çıkarılmasını hedefler.

Mide Rezeksiyonu Ne Zaman Gereklidir?

Mide rezeksiyonu genellikle  tedavi etmek için kullanılır.

Daha az yaygın olarak şunları tedavi etmek için de kullanıldığı görülür:

  • Yaşamı tehdit eden obezite 

  •  (peptik ülserler) 
  • Kanserli olmayan tümörler

Bu ameliyat, aşağıdaki gibi mide problemlerini tedavi etmek için de kullanılır:

  • Kanama
  • İltihaplanma

  • Polipler (mide zarında büyüme)

Mide Rezeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

Mide rezeksiyonu, midenin tamamını veya bir kısmını çıkarmak için yapılan bir ameliyattır. Vücudunuzun yiyecekleri farklı şekilde sindirmesi gerektiğinden yeme şeklinizi değiştirir. Sadece gastrektomi ile yayılmamış bazı küçük mide tümörleri tedavi edilebilir. Ancak tümör daha da ilerlemişse, mide kanseri tedavisi radyasyonla veya radyasyonsuz kemoterapi, çeşitli cerrahi yöntemler gibi diğer tedavi yöntemlerini de içerebilir. 

Birkaç tür mide rezeksiyonu vardır: Kısmi (parsiyel) gastrektomi ve total gastrektomi, , özofagojejunostomi. Tümörün yeri ve evresi (kapsamı), sizin için önerilen türü belirlemeye yardımcı olur. CDH1 genetik mutasyonunuz varsa, profilaktik gastrektomi (bir tür total gastrektomi) de bu kategoriye dahil olmuş olur. Mide rezeksiyonunun nedenine bağlı olarak, daha fazla veya daha az doku çıkarılabilir. Örneğin, mide kanseri durumunda, tümörle birlikte çevredeki lenf düğümleri de çıkarılabilir. 

Mide Rezeksiyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Mide rezeksiyonu operasyonu için mide kanserini teşhis etmek için şu yöntemler kullanılır (yalnızca doktorunuzun yönlendirmesi ile uzman sağlık kuruluşlarına da yapılması gereken testlerdir):

  •  ile üst endoskopi
  • Baryum yutma
  • BT (CAT) taraması
  • Biyobelirteç testi

Mide kanserinin evresini belirlemek içinse hekiminiz şu testlere başvurabilir:

  • Endoskopik ultrason

  • Gadolinyumlu manyetik rezonans görüntüleme (MRI)

Mide Rezeksiyonuyla İlişkili Komplikasyonlar Nelerdir?

Herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, komplikasyonlar arasında enfeksiyon, anesteziye alerji ve kan pıhtıları bulunur. Pıhtılaşma riskinizi azaltmak için ameliyattan sonra ompresyon çorabı giymeniz gerekebilir .

Mide rezeksiyonuna özgü komplikasyonlar şunlardır,

  • Afferent ve efferent loop (uzuv) sendromu: Yiyecekleri parçalamanıza yardımcı olmak için serbestçe akması gereken sindirim sıvıları ince bağırsağınızda sıkıştığında oluşur. Karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi semptomlara neden olabilir.
  • Anastomoz kaçağı: Yeni bağlantı yerlerinde kaçak olması durumu.
  • Safra reflüsü: Karaciğerinizin yağları sindirmek için ürettiği bir madde olan safra, midenize veya yemek borunuza geri aktığında oluşur. Safra, yemek borunuzun ve midenizin koruyucu astarını parçalayabilir.
  • Dumping sendromu: Yiyecekler yeterince parçalanmadan önce ince bağırsağınıza gittiğinde oluşur. Bu, mide bulantısı, şişkinlik, ağrı ve ishal gibi semptomlara sebep olabilir.
  • Yetersiz beslenme: Doğru besinleri yeterince almadığınızda meydana gelir. Birçok kişi ameliyattan sonraki ilk birkaç ayda vücut ağırlığının yaklaşık %10'unu kaybeder. Besin eksikliği anemi gibi diğer durumlara yol açabilir.
  • İç fıtık: İnce bağırsağınızın bazı kısımlarının bağırsağınızı karın duvarınıza bağlayan zardan dışarı çıkması. Fıtık, karnınızda basınç veya ağrı gibi hissedilebilir ve iç fıtıklar acil tedavi gerektirebilir.
  • Bağlantı noktasında daralma: Kısmi midenizi veya yemek borunuzu ince bağırsağınıza bağlayan yer daraldığında oluşur. Bu, dışkılamayı zorlaştıran bir bağırsak tıkanıklığına sebep olabilir.
  • Ameliyat sonrası gastroparezi: Mideniz yiyecekleri gerektiği kadar hızlı işleyemediğinde meydana gelir. Bu şişkinlik, mide bulantısı ve kusma ve hazımsızlık gibi semptomlara neden olabilir.

Yaşadığınız herhangi bir komplikasyonu sağlık uzmanınıza bildirin. Sorunsuz bir şekilde iyileştiğinizden emin olabilmeleri için tüm takip randevularına katılmanız önemlidir.

Mide Rezeksiyonu Ameliyatı

Mide rezeksiyonu yapmak için iki farklı teknik kullanılabilir:

  • Açık gastrektomi: Midenizde veya göğsünüzde büyük bir kesi yapılır
  • Anahtar deliği ameliyatı (laparoskopik gastrektomi): Birkaç küçük kesi yapılır ve cerrahi aletler kullanılır

Doktorunuzun midenizi çıkarmak için büyük bir kesi (kesik) yapması gerekirse ameliyat, 4 ila 5 saat sürebilir. Ya da laparoskopik gastrektomi adı verilen birkaç küçük kesi ile yapılması gerekirse daha az zaman alır, ancak bu o kadar yaygın olarak kullanılmaz ve her vaka için yapılması mümkün değildir. 

Yöntem, vakadan vakaya değişiklik gösterir. Öncelikle, işlem boyunca uyuyabilmeniz için anestezi zorunludur. Uyuşturulduktan sonra, bir cerrah karnınızda bir kesi oluşturacaktır. Bu kesi aracılığıyla midenizin bir kısmını veya tamamını, ayrıca lenf düğümleriniz gibi yakındaki bazı dokuları çıkaracaklardır. Kanserin yayılmadığından emin olmak için düğümleri test edilecektir. Doktorunuzun kanserin mümkün olduğunca çoğunu çıkarması önemlidir. 

Sağlık uzmanınız, geçireceğiniz işlemin türüne bağlı olarak sindirim sisteminizi yeniden inşa etmenin en iyi yoluna karar verir. Sizi de bu noktada mide rezeksiyonu sonrası olabilecekler konusunda bilgilendirir ve yönlendirir. Hekiminizin talimatlarına uymak işinizi kolaylaştırır ve sağlığınız için en olumlu sonuçların doğmasına yardımcı olur.

Mide Rezeksiyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Genellikle tedavi sonrası hastanede 6 ila 10 gün kalınması öngörülür. Ameliyattan sonra, midenizi boş tutmaya yardımcı olması için burnunuzda bir tüp olabilir. Bağırsaklarınız iyi çalışmaya başlar başlamaz bu tüp çıkarılır. 

Çoğu kişi ameliyattan dolayı ağrı çekebilir ve ağrınızı kontrol etmek için tek bir ilaç veya ilaç kombinasyonu alabilirsiniz fakat bunu kendi kendinize değil, sağlık uzmanınıza danışarak yapmanız gerekir. Ağrınız olduğunda hangi ilaçları nasıl ve ne şekilde, ne kadar alabileceğiniz muhakkak uzman hekime sorulmalı aksi takdirde bilmediğiniz ilaçları kullanmaktan sakınmalısınız. Bildiklerinizi de sağlık uzmanınıza sormadan kullanmamalısınız. 

Ameliyattan sonra ne kadar iyi olacağınız ve iyileşme sürecinin hızı, ameliyatın nedenine ve sizin durumunuza bağlıdır ve bu süreç vakadan vakaya değişiklik gösterir. Cerrahınıza eve gittikten sonra yapmamanız gereken herhangi bir aktivite olup olmadığını sorabilirsiniz. Tamamen iyileşmek birkaç hafta sürebilir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Mide rezeksiyonu tehlikeli midir?

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi gastrektomi/mide rezeksiyonu ameliyatında da aşırı kanama, kan pıhtıları, anestezi veya ilaca karşı olumsuz reaksiyonlar görülebilir. Ayrıca ameliyat sonrası enfeksiyon, komşu organlarda hasar ya da nefes alma sorunları olası komplikasyonlardır. Bağırsak bağlantısından sızıntı olması da gastrektomi/mide rezeksiyonuna özgü bir risktir.

Mide rezeksiyonu kanser midir?

Mide rezeksiyonu kanser gibi hastalıkların bir tedavi yöntemi olarak kullanılsa da kendi başına kanseri ifade etmez. Üstelik sadece kanserin tedavisi ve tanısı için kullanılan bir yöntem değildir, farklı hastalıkların tedavi biçimi olarak da görülebilir. Fakat mide rezeksiyonuna başvurulmasının en yaygın nedenlerinden biri mide kanseridir. Bu da mide rezeksiyonunun sıklıkla mide kanseri ile beraber anılmasını sağlar.

Mide rezeksiyonunun faydaları nelerdir?

Mide rezeksiyonu, mide kanserini iyileştiren veya yayılmasını yavaşlatan hayat kurtarıcı bir işlem olabilir. Bariatrik cerrahi olarak kullanıldığında, Sınıf III obeziteyle ilişkili potansiyel olarak hayatı tehdit eden komplikasyonları önleyebilir. Ayrıca semptomları ortadan kaldırarak yaşam kalitenizi artırabilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.